Ugovor o poklonu nepokretnosti

Obeštećena, ne ovlašćena.
Da li će ona imati šta da naslijedi?

Sada nesto razmisljam, ako otac da cerci pri udaji njeno nasledstvo i ona se razvede da li po zakonu brat mora sada od svog dijela da da sestri jer je ona svoje nasledstvo ostavila bivsem suprugu ????? Kako se djeli nasledstvo po zakonu, ja u praksi znam da po ocevoj smrti sve nasledjuje majka a po njenoj smrti kucu dobija sin ( jer obicno tu i zivi ) a cerka dobija svoj deo u novcu obicno prilikom udaje.... ( poznajem nekoliko takvih slucajeva)

Svi zakonski naslednici se grupišu u nasledne redove. Između naslednih redova postoji princip isključivosti i sledoreda, tako da naslednici bližeg naslednog reda isključuju iz nasleđa naslednike daljeg naslednog reda. Ako nema naslednika koji bi mogli i hteli da naslede, kaoposlednji naslednik javlja se Republika Srbija.

1.Prvi nasledni red

2.Drugi nasledni red

3.Treći nasledni red

4.Četvrti nasledni red

1.Prvi nasledni red

Prvi nasledni red čine deca ostavioca( prirodna i građanska-usvojenici) i bračni drug, i oni svi nasleđuju na jednake delove.

Ali, u životu se mogu javiti situacije da dete ostavioca ili bračni drug ne mogu da naslede, pa se tad primenjuju sledeća pravila:

1. Ako ostaviočevo dete ne može da nasledi (umre pre ostavioca, nedostojno je, da negativnu nasledničku izjavu) ostavioca nasleđuju potomci tog deteta dobijajući onaj deo koji bi dobilo njegovo dete da je moglo da nasledi-po načelu predstavljanja.

Npr. Ostavilac je imao bračnog druga i dvoje dece, i svako od njih će naslediti po trećinu. Ako jedno od dece nije moglo da nasledi, njegovu trećinu nasleđuju njegovi potomci( ako ima dva potomka svako od njih nasleđuje po šestinu).

2. Ako bračni drug ne može da nasledi (ne doživi delaciju, nesposoban je da nasledi,nedostojan je, da negativnu nasledničku izjavu), njegov nasledni deo se deli na ostaviočeve prvostepene potomke.

Npr. Ako bračni drug ne može da nasledi, a ostavilac je imao dvoje dece, svako od njih će naslediti po polovinu.

3. Ako ostavilac nema potomstva, bračni drug ne nasleđuje u prvom naslednom redu.

2.Drugi nasledni red

Drugi nasledni red čine ostaviočev bračni drug, ostaviočevi roditelji i njihovo potomstvo. Ostaviočev bračni drug nasleđuje jednu polovinu zaostavštine, a drugu polovinu na jednake delove nasleđuju ostaviočevi roditelji, tako da svakom od njih pripada po četvrtina.

1. Ako ostavilac u trenutku smrti nema supružnika (nije stupio u brak, ili je brak prestao razvodom) ili je bračni drug umro ili iz drugih razloga ne može ili neće da nasledi, celu zaostavštinu nasleđuju ostaviočevi roditelji, i to po polovinu.

Ako ostavilac u trenutku smrti nema supružnika i ako je jedan od ostaviočevih roditelja umro pre ostavioca ili iz drugih razloga ne može ili neće da nasledi, nasleđuju njegova deca- braća i sestra ostavioca, a ako ni oni ne mogu ili neće da naslede, na nasleđe se pozivaju- ostaviočevi bratanci i bratanice, sinovci i sinovice, sestrići i sestričine, odnosno unuci ostaviočevih roditelja, kao i ostali potomci ostaviočevih roditelja po pravu predstavljanja koje je neograničeno. Isto pravilo važi i kad su oba roditelja ostavioca umrli pre ostavioca.

Kod načela predstavljanja se mora voditi računa da li je reč o punorodnim pobočnim srodnicima( rođena braća i sestre) ili polurodnim pobočnim srodnicima( braća i sestre po ocu ili majci), jer rođena braća i sestre dobijaju nasledni deo oba roditelja, dok braća i sestre po ocu(majci) dobijaju samo deo zaostavštine koji bi pripao ocu(majci).

Npr. Ako su roditelji ostavioca umrli, a ostavilac ima rođenog brata i brata po ocu, rođeni brat će naslediti polovinu majčinog dela i četvrtinu očevog dela, dok će brat po ocu naslediti samo četvrtinu očevog dela.

2. Ako su oba ostaviočeva roditelja umrla pre ostavioca, a nisu ostavili potomke( odnosno nijedan od njih ne može ili neće da nasledi), celokupnu zaostavštinu nasleđuje ostaviočev bračni drug, kao jedini naslednik drugog naslednog reda.

3.Treći nasledni red

Treći nasledni red čine: ostaviočevi deda i baba po ocu (očeva loza), i ostaviočevi baba i deda po majci (majčina loza). Celokupna zaostavština se deli u dve celine – jedna pripada očevoj lozi a druga majčinoj lozi.

Polovina zaostavštine koja pripada jednoj lozi deli se na rodonačelnike te loze( na dedu i babu) i svaki od njih dobija po četvrtinu. Ako jedan od naslednika ne može ili neće da nasledi, njegova četvrtina pripada njegovim potomcima uz punu primenu prava predstavljanja.

Ako su baba i deda jedne loze umrli pre ostavioca, a nemaju drugog potomstva (ili to potomstvo ne može ili neće da nasledi), zaostavština koja bi pripala njihovoj lozi prelazi na drugu lozu, pa nju nasleđuju deda i baba druge loze i njihovi potomci.

4.Četvrti nasledni red

Kada nema pripadnika trećeg naslednog reda koji bi mogao ili hteo da nasledi, zaostavština se deli između naslednika četvrtog naslednog reda – ostaviočevi pradede i prababe, i svi rodonačelnici nasleđuju jednak deo – po jednu osminu. Pravo predstavljanja u četvrtom naslednom redu je isključeno.

:rtfm:

Sada nesto razmisljam, ako otac da cerci pri udaji njeno nasledstvo i ona se razvede da li po zakonu brat mora sada od svog dijela da da sestri jer je ona svoje nasledstvo ostavila bivsem suprugu ????? Kako se djeli nasledstvo po zakonu, ja u praksi znam da po ocevoj smrti sve nasledjuje majka a po njenoj smrti kucu dobija sin ( jer obicno tu i zivi ) a cerka dobija svoj deo u novcu obicno prilikom udaje.... ( poznajem nekoliko takvih slucajeva)

Po ocevoj smrti , ako nije ostavio testament, zakonski majka, sin i cerka sve ravnopravno dele. svako po 1/3 imovine .
A ako je npr. kuca bila pola na oca, pola na majku onda se samo oceva polovina deli tako da tada majka ima 1/2 kuce svoje + 1/3 od druge polovine tj. jos 1/6, a cerka i sin dobijaju svako po 1/6 kuce ) .
Slucajevi za koje znas su se verovatno tako dogovorili jer po zakonu je ono sto sam navela
Sad slucaj npr. ovakav: otac je umro, kuca je bila na njega. da nema testamenta dele majka, sin i cerka bi dobili po 1/3 kuce. Ali on je kucu testamentom ostavio majci. Tad sin i cerka imaju pravo da traze svoj nuzni nasledni deo a to je pola od onog sto bi dobili da nije bilo testamenta, znaci pola od 1/3 a to je 1/6- taj njihov nuzni deo bi majka morala da im isplati.
Postoji i ono kad otac zakljuci ugovor o dozivotnom izdrzavanju pa onda ostavi sve onom ko ga izdrzava
Nekad je cerka dobijala miraz kad se uda a bratu se sve ostalo ostavljalo ali toga davno vise nema, bar zakonski, drugo je kad neko pristaje na tako nesto . Moji tetka i teca su recimo umrli prosle godine i ostalo je troje dece: sin i 2 cerke. na ostavinskoj raspravi sestre su se odrekle svog naslednog dela i sve je nasledio brat. Po meni to nije u redu, ja imam i sina i cerku, isto ih volim i naravno da bi zelela da isti deo imovine naslede oboje.
A ne razumem ako je cerka ( po dogovoru u porodici pretpostavljam ) dobila unapred deo nasledstva, ili celo nasledstvo , koje bi joj zakonski sledovalo posle smrti roditelja , unese tu imovinu u brak zasto kad se razvede ostavlja to bivsem muzu? Svasta, pa ona ima pravo na imovinu koju je unela u brak kao i deo imovine koju su stekli zajednicki dok su bili u braku . Cak iako je bila domacica, jer radila je po kuci i to se racuna
Najbolje se za svaki pojedinacan slucaj posavetovati sa advokatom, ovo sto si navela prosto ne mogu da verujem da se dogadja

Vidim ovde se okupili pravnici, pa i ja da se pridružim, ali sa pitanjem. :)
Naime,otac je kupio plac davne '83.godine i u papirima koje imamo je vangrutovni vlasnik, ali sad u postupku legalizacije nam traže kupoprodajni ugovor koji mi nemamo i ne znam na koji način da dokažemo vlasništvo. Advokat koga smo našli nam govori da ne bi bilo loše da napravimo ugovor o poklonu sa prethodnim vlasnikom placa, ali dok dođem do tog vlasnika, ko zna da li je i živ. Kako da se rešim ove muke? :/

Po ocevoj smrti , ako nije ostavio testament, zakonski majka, sin i cerka sve ravnopravno dele. svako po 1/3 imovine .
A ako je npr. kuca bila pola na oca, pola na majku onda se samo oceva polovina deli tako da tada majka ima 1/2 kuce svoje + 1/3 od druge polovine tj. jos 1/6, a cerka i sin dobijaju svako po 1/6 kuce ) .
Slucajevi za koje znas su se verovatno tako dogovorili jer po zakonu je ono sto sam navela
Sad slucaj npr. ovakav: otac je umro, kuca je bila na njega. da nema testamenta dele majka, sin i cerka bi dobili po 1/3 kuce. Ali on je kucu testamentom ostavio majci. Tad sin i cerka imaju pravo da traze svoj nuzni nasledni deo a to je pola od onog sto bi dobili da nije bilo testamenta, znaci pola od 1/3 a to je 1/6- taj njihov nuzni deo bi majka morala da im isplati.
Postoji i ono kad otac zakljuci ugovor o dozivotnom izdrzavanju pa onda ostavi sve onom ko ga izdrzava
Nekad je cerka dobijala miraz kad se uda a bratu se sve ostalo ostavljalo ali toga davno vise nema, bar zakonski, drugo je kad neko pristaje na tako nesto . Moji tetka i teca su recimo umrli prosle godine i ostalo je troje dece: sin i 2 cerke. na ostavinskoj raspravi sestre su se odrekle svog naslednog dela i sve je nasledio brat. Po meni to nije u redu, ja imam i sina i cerku, isto ih volim i naravno da bi zelela da isti deo imovine naslede oboje.
A ne razumem ako je cerka ( po dogovoru u porodici pretpostavljam ) dobila unapred deo nasledstva, ili celo nasledstvo , koje bi joj zakonski sledovalo posle smrti roditelja , unese tu imovinu u brak zasto kad se razvede ostavlja to bivsem muzu? Svasta, pa ona ima pravo na imovinu koju je unela u brak kao i deo imovine koju su stekli zajednicki dok su bili u braku . Cak iako je bila domacica, jer radila je po kuci i to se racuna
Najbolje se za svaki pojedinacan slucaj posavetovati sa advokatom, ovo sto si navela prosto ne mogu da verujem da se dogadja

Zasto je ostavila cjelokupnu imovinu stvarno ne znam, pretpostavljam da joj je bilo jednostavnije ( a i brze) da se razvede ako ne trazi nista od imovine... e sada ono sto meni nije fer je sto se ona uselila bratu u kucu tj roditeljsku kucu, ne radi... ocekuje od brata koji izdrzava roditelje da izdrzava i nju i pored svega ocekuje jos neki dio nasledstva a pri udaji je dobila oko 40 000 EUR koje je ona ulozila u suprugovu kucu i namjestaj ....

Zasto je ostavila cjelokupnu imovinu stvarno ne znam, pretpostavljam da joj je bilo jednostavnije ( a i brze) da se razvede ako ne trazi nista od imovine... e sada ono sto meni nije fer je sto se ona uselila bratu u kucu tj roditeljsku kucu, ne radi... ocekuje od brata koji izdrzava roditelje da izdrzava i nju i pored svega ocekuje jos neki dio nasledstva a pri udaji je dobila oko 40 000 EUR koje je ona ulozila u suprugovu kucu i namjestaj ....
pa nemoze to da bude suprugova kuca,ako su ulozili zajedno,ko,koliko ulozio pa nek podele
Malo je glupo da ulozis toliki novac,a da izages kao beskucnik

Sta reci nego da je doticna curka...ostaviti tolike pare bivsem
A brat ako nece da je izdrzava ne mora zakonski, ona moze da bude u kuci ako je majka primi jer koliko sam razumela majka je sad vlasnik kuce. Ali ne mora da je hrani, oblaci, da joj daje za higijenu... ako nece. A ako ima svedoke ( majka sigurno, mozda jos po neko ) on moze da trazi da se od njenog dela nasledstva oduzme tih 40 hiljada sto je dobila kao poklon. Mada ponavljam za to je najbolje uzeti advokata on ce najbolje da posavetuje

Sta reci nego da je doticna curka...ostaviti tolike pare bivsem
A brat ako nece da je izdrzava ne mora zakonski, ona moze da bude u kuci ako je majka primi jer koliko sam razumela majka je sad vlasnik kuce. Ali ne mora da je hrani, oblaci, da joj daje za higijenu... ako nece. A ako ima svedoke ( majka sigurno, mozda jos po neko ) on moze da trazi da se od njenog dela nasledstva oduzme tih 40 hiljada sto je dobila kao poklon. Mada ponavljam za to je najbolje uzeti advokata on ce najbolje da posavetuje

U ovom konkretnom slucaju i otac i majka su jos zivi, i u toj istoj kuci zive i cerka i sin sa porodicom, samo sin radi i ulaze u tu kucu .... posjeduju i dosta zemlje koju ne obradjuju ali sin ne zeli iz emotivnih razloga da je proda... ona je dobila nekih 60-70% vrednosti kuce ali se ona nada da kada otac umre da ce rasprodati zemlju...
A da je lujka to se i ja slazem... ali kako kazu nije se namucila za te pare pa joj nista ne znace a ceo zivot izigrava gospodjicu i kao to su nikakve pare pa mu ih je ostavila....

U zakonu koliko sam ja citala cini mi se da bi sin morao da izdrzava roditelje ali za bracu i sestre ne znam da li je obavezno i da li je dovoljna izjava bivseg zeta da je ona dobila pare jer sada tvrdi da ona nije nista dobila tj da nista nema i da mora da dobije svoje nasledstvo....
jer oni nemaju nista na papiru. Mozda snimak sa svadbe, gdje se vidi kada daju pare ???? :D

Pa dok su roditelji zivi nek otac i majka napisu izjavu i overe je kod suda da je cerka dobila taj iznos koji je dobila. Ili neka kucu jos sad prepisu sinu, sa tim obrazlozenjem da je cerka dobila 70% vrednosti kuce u novcu ( da ona ne bi tuzila brata za nuzni deo kad roditelji umru) a za onih 30% da on ima da ih izdrzava do njihove smrti - svakako on ulaze u kucu i trosi svoj novac a posle bi trebalo da dele. A zemlju nek dele popola i sin i cerka kad roditelji umru

Eto, od tate sam za Novu Godinu dobio stan na poklon :)

Po predlogu advokata, sklopili smo Ugovor o poklonu nepokretnosti i isti overili pred sudom.

E sada, par ljudi mi je nakon toga reklo da moram da platim porez na isti (spominju nekih 5% od vrednosti stana). Da li je to tačno ili ne?

Hvala unapred na informacijama
Ovakav se ugovor ne pobija ali se posle smrti roditelja uračunava u nasledni deo. Ukoliko je ostavinska masa mala pa se drugim naslednicima ne može namiriti nužni deo mogu zahtevati da se nedostajući deo namiri iz vrednosti ovog stana.
Ukoliko se ovo prijavi kao prodaja i plati porez prenos je konačan! Više nema mogućnosti da bilo ko zahteva deo vrednosti ili povraćaj.

Osnovna sankcija zbog zablude se ogleda u poništaju ugovora. Ugovor nije ništav sam po sebi, nego se može, ali i ne mora tražiti njegov poništaj u zakonom predviđenom roku. Rok za pobijanje ugovora zbog zablude je godinu dana od saznanja za zabludu (subjektivni rok), a u svakom slučaju pravo da se zahteva poništenje prestaje istekom roka od tri godine od dana zaključenja ugovora (objektivni rok). U slučaju poništaja ugovora zbog zablude, druga strana ima pravo da traži naknadu pretrpljene štete, samo ukoliko je savesna. Zabluda se mora dokazati, teret dokazivanja leži na onom ko se poziva na zabludu. Ukoliko druga strana ponudi strani koja je u zabludi da izvrši ugovor onako kao da zablude nije bilo onda nije moguće zahtevati da se ugovor usled zablude poruši.

Da i ja pitam posto vidim da ima "strucnjaka".Koja prava ima moj polubrat sa oceve strane koji vec skoro 15-20g ne zivi sa nama vec u kuci svoje majke,njegova je kuca ujaci su se odrekli svog dela,i sad on "preti" i slicno.Da li moze da trazi svoj deo stana u kome zivim(on je tu ziveo oko 10-15god)i slicne gluposti,kao "unistice nam zivot" (samo ne znam kako),ja zivim u stanu koji je na ocevo ime,zivimo ja,majka i otac,imam i drugog brata koji ima svoju porodicu i ne zivi sa nama.Stan je kupljen parama majkinog oca i tako.Mom ocu kad pomenem da sredimo to pravno on se pravi lud kao ne znam ja cu to sve da rasprodam i odem ne znam gde ili sta vec i samo cuti i ko zna sta misli.Dosta sam se napatila u zivotu i sad mi ne treba ovakva glupost jos jer cu nekog da roknem na kraju ako budem imala jos trzavica.Svaki savet je dobrodosao i odgovoricu na svako pitanje.Da li moze ovako a i posle oceve smrti da nam pravi probleme i kakve?

Poslednja izmena:
To cijim je parama kupljen stan nema veze.Vazno je na kome se vodi stan.Mislim da bez obzira dal je stan na ime tvoje majke il samo na ocevo,prilikom prodaje stana mora i tvoja majka da da saglasnog za prodaju,jer pola stana je njeno,a pola ocevo.
To znaci da u slucaju smrti tvog oca pola stana ce biti majcino,a pola djela ocevog stana djelit ce tvoja majka i oceva djeca.Znaci da i tvoj polubrat ima pravo na tu polovinu,to jest tu ocevu polovinu djeli: tvoja majka,tvoj brat,ti i tvoj polubrat na jednake djelove.
Vi djeca cete naslijedit 1/8 stana ,svako od vas.

Важно је да ли је стан као имовина стечен у браку. Ако је стечен у браку, онда супруга после смрти мужа има право на издвајање брачне тековине, при чему се претпоставља да су брачни удели једнаки, а друга половина представља заоставштину, која се дели по наслендим редовима, супруга и деца су први наследни ред и деле на једнаке делове.

То да ли је неко живео у стану или није нема утицаја на наслеђивање, као ни то да ли су се ујаци или ко већ одрекли наслеђа са друге, мајчине стране.

Stan je stecen u braku,a ovo za ujake sam pisala sa tog polubrata za njegovu kucu to me bas briga,ja zivim u svom stanu sa roditeljima,mene interesuje moj stan,znaci majka je tu bitan faktor a ovaj koliko sam razumela nema sta da trazi tu puno.

- - - - - - - - - -

To cijim je parama kupljen stan nema veze.Vazno je na kome se vodi stan.Mislim da bez obzira dal je stan na ime tvoje majke il samo na ocevo,prilikom prodaje stana mora i tvoja majka da da saglasnog za prodaju,jer pola stana je njeno,a pola ocevo.
To znaci da u slucaju smrti tvog oca pola stana ce biti majcino,a pola djela ocevog stana djelit ce tvoja majka i oceva djeca.Znaci da i tvoj polubrat ima pravo na tu polovinu,to jest tu ocevu polovinu djeli: tvoja majka,tvoj brat,ti i tvoj polubrat na jednake djelove.
Vi djeca cete naslijedit 1/8 stana ,svako od vas.

Ovo ako je tacno(?)nemam sta da brinem puno.

Има право на свој део, а то значи да има прав ои да користи стан сразмерно свом делу, а и да прода свој део. Ако је стан недељив, а обично буде тако, а не можете да се договорите, иде продаја судском лицитацијом.

Back