Ugledni engleski istoricar: Evropa postaje jedna drzava pod Nemackom

migel59

Poznat
Poruka
8.319
Ugledni engleski istoricar Naill Ferguson pise da Evropa postaje jedna drzava pod Nemackom.

Jedna nacija (pod Nemackom)

One nation (under Germany)


http://www.langaa-rpcig.net/+One-nation-under-Germany+.html

Historian Niall Ferguson tells Ben Laurance the single currency will survive and the crisis will leave Berlin heading a federal Europe

...
Ugledni engleski istoricar ima sigurno mnogo znanja, ali jedna cinjenica na koju ukazujem je ocigledna.

U celom svetu ljudi su svesni da se u EU desavaju velike promene koji cine da se radja nova EU pod nemackom dominacijom i najverovatnije bez Engleske.

Izgleda da samo jos na Balkanu su neki toga manje svesni, i to zbog nedostatka informacija, ali ipak je to cudno u ovoj eri Interneta.

Slika sa jednog anglosaksonskog sajta na clanak istoricara Naill Fergusona:

052112-01.jpg


(Obratiti paznju da na slici nema Engleske)

...
Sta se ne razume, uspeh Nemacke (i Kine) u vremenu svetske ekonomske krize je nesumnjiv, ma koja zemlja da je u pitanju bi se isto pisalo, ali cinjenice su da je danas Nemacka ta koja je ostvarila enorman uspeh i koja sprovodi reforme u Evro zoni i EU kako bi sutra EU bila u poziciji moci.

Pomazu Nemackoj Finska, Austrija, Holandija, dobrim delom Francuska, cak i neke ugrozene zemlje poput Portugalije, za reforme Nemacke su i zemlje van Evro zone, Madjarska, Svedska, Skotska i td.

Medjutim Nemacka je kljucna, ona je nosilac promena, bez nje ne bi bilo nicega slicnog u EU i Evropi ovih godina.

U cemu se sastoje reforme, Migel je mnogo o tome pisao i davao izvore, ukratko, Evro zonu i EU cekaju:

dalje integracije,
fiskalna unija,
ministarstvo finansija,
EU vlada,
EU armija,
EU policija,
izabrani predsednik (koga engleski mediji vec nazivaju drugi Karlo veliki).

Za sve teme koje su otvarane o uspehu i rastu moci Nemacke su davani izvori, i to vrlo relevantni izvori, kao sto je ovaj tekst engleskog istoricara, da paradoks bude veci, najvise anglosaksonski (britanski, USA i kanadski), a onda nemacki i evropski i ostali.

I sigurno je da cuveni britanski istoricar, svakako najmanje ima razloga da velica Nemacku i siri neku propagandu.
 
европа није само европска унија, то као прво.
друго, латино земље из еу ће служити да дају радну снагу за немачку и преузму примат у криминалним активностима од муслиманске емиграције.
треће немачка аустрија шведска и холандиа ће бити чврсто језгро еу а све друге државе сировинска база.
у случају пријема турске европска унија нема више право да се зове европска унија јер већи део турске и њен главни град нису у европи.
 
Englezima je krivo sto su Svabe na kraju ipak iznad njih, a ratovali su da ne bude tako ...

i treba da im bude krivo ali sami su učestvovali u spajanju dve nemačke koja je bila podeljena posle drugog svetskog rata zbog zla koji su nemci učinili čovečanstvu.......sa razlogom su podeljeni i nije se smelo dopustiti da se nemačka povampiri......ovako nek nam je bog u pomoći i englezima i nama.....
 
Englezima je krivo sto su Svabe na kraju ipak iznad njih, a ratovali su da ne bude tako ...

Engleski mediji poslednjih godina dosta pisu o novoj izmenjenoj EU, ukljucujuci uspostavljanje EU armije, izabranog EU predsednika i napustanje EU od strane Engleske, po samim engleskim medijima ispada da su na kraju Nemci pobednici o cemu govori i uvodni tekst.
 
Engleski mediji poslednjih godina dosta pisu o novoj izmenjenoj EU, ukljucujuci uspostavljanje EU armije, izabranog EU predsednika i napustanje EU od strane Engleske, po samim engleskim medijima ispada da su na kraju Nemci pobednici o cemu govori i uvodni tekst.

MIGEL - U ROKU OD MESEC DANA OD SVEGA OVOGA O CEMU PISES NECE BITI NISTA ... :manikir:

DA SI MAKAR TEMU OTVORIO 2000 ILI 2004 PA DA I RASPRAVLJAMO O TOJ UJEDINJENOJ EVROPI ( O , KAKO BI TEK REG ZABLISTALA NA TEMI ) .. OVAKO SVI FANOVI TE ,, NEMACKE EVROPE,, MOGU SAMO DA IZAZOVU SAZALJENJE .... :(
 
Nema spora da Nemci sadas odradjuju ekonomski ono sto nisu uspeli u dva svetska rata...ali za sada nisu napravili one katastrogalne greske koje su pravili u proslosti.Nisu se sukobili sa Rusima ,a Engleze jednostavo ignorisu...Ako se uzme u obzir ono sto su Svabe odradile u Grcko,Spaniji,Portugalu,Poljskoj.......Englezima ostaje samo da histerisu,a Amerima da im zavide,dok Rusi zadovoljno trljaju rupe zbog nekoliko ubijenih muva od jednom.
Nije se Nemacka ujedinila sa navedenim drzavama..Nemci ih jednostavno kupuju...
 
SINIŠA LJEPOJEVIĆ - NEMA VIŠE NIKAKVE NADE NI ZA EVRO NI ZA EU

Lideri Evropske unije su u poslednje dve godine imali 18 samita, mahom hitnih celonoćnih dramatičnih skupova na kojima su pokušavali da reše krizu jedinstvene valute evra i same evropske integracije. Umesto rešavanja, kriza je za to vreme postala sve dublja, a ideja je sve manje. Politička elita EU jednostavno nema kapaciteta da se suoči sa realnošću, prihvati tu realnost i na njenim osnovama donese ključne političke odluke. Svima je u stvari sve jasno, svi znaju šta bi trebalo da se uradi, šta je u stvari neizbežno, ali nemaju snage i političkog kapaciteta da iskorače iz zaračaranog kruga neuspeha evropske integracije.

Prevedno na običan stvaran jezik, istorijski projekat jedinstvene valute evra je propao a Evropska unija kao još jedan epohalni pokušaj evropske integracije nije uspela. EU u realnosti više i ne postoji u dosadašnjoj formi, i to je organizacija koja se sada lažno predstavlja. Verovatno je mnogim Evropljanima teško da u to poveruju, ali to je jednostavno tako, to je realnost. Sve drugo su medijske manipulacije, pokušaj kupovine već izgubljenog vremena za preostali lov u mutnom i tonjenje u još dublji istorijski ponor. Cenu će, kao i obično, platiti građani Evrope, oni koje niko nije ništa pitao ni kada je uvođen evro, što je takođe bila kolasalna pljačka građana, niti ih bilo ko pita i sada, kada su od evra mahom ostale ruševine, neplaćeni računi i potrošeni štednja i penzijski fondovi. Ako ih je, kao u nekim zemljama, neko i pitao odgovor je bio negativan.

Posle raznih spasavanja i štampanja hiljada milijardi (nepostojećih) evra, politička elita EU sada nudi čak i pretnje ratom i “nestankom Evrope” i, kao poslednju ideju – fiskalnu uniju. Drugim rečima, nudi superdržavu. Čak se priznaje da je ta superdržava poslednja šansa i, ako nje ne bude, onda je jedina mogućnost raspad i evra i EU. Tako se u stvari nudi model centralizacije koji je i uništio EU i ideju evropske integracije. Kao spas se nudi ono što je dovelo do uništenja. To je, međutim, znak nemoći, znak do koje mere je evropska elita, ne samo politička, izvan stvarnosti, izvan života onih koje navodno predstavlja.

Deo instrumentarija spasenja u toj “spasenoj novoj EU” trebalo bi da budu i takozvane evropske obveznice kojima bi se države članice dodatno zaduživale a za koje bi garantovali svi, sve zemlje EU, i one u evrozoni i one izvan te zone. Ali sve je to nerealno, jednostavno nije moguće. Da li zaista bilo ko u EU veruje da je u Evropi moguće napraviti jednu superdržavu, što u realnosti znači fiskalna unija? Da li je moguće, na primer, da Nemačka i Francuska, ili Španija i Italija budu jedna država sa jednom vladom i jednoobraznim sistemom života? Nije, naravno, moguće.

Nije moguće napraviti jednu državu od toliko različitih naroda sa dubokim korenima svojih posebnosti, posebno ne jednim administrativnim dekretom. Istu kolosalnu meru nerealnosti očituje ideja evropskih obveznica (bondova). Prvo, nije realno da jedna zemlja plaća za grehe druge zemlje, što evropske obveznice podrazumevaju, a drugo, koji je to pravni međunarodni priznati, subjekt koji bi stajao iza tih obveznica. I potom – možda i iznad svega – kako onaj koji je u dugovima i koji izdaje obveznice zato što nema para i što mu ih niko ne želi dati može da garantuje njihovu isplatu, i to onima koji prethodno nisu hteli da im ponovo pozajmljuju pare. Zaista je neverovatno da takve ideje mogu da padnu na pamet ljudima u čijim rukama je sudbina toliko velikog broja ljudi.

Dok tako politička elita EU zamajava i sebe i javnost, finansijsko tržište sledi svoja pravila. Ako je suditi prema onome što se dešava na tržištu, evro i dalje postoji, ali ne više kao jedinstvena valuta. Na tržištu već postoji nekoliko evra – na primer španski evro, italijanski, portugalski, ili grčki, ili nemački. Svaki od tih posebnih evra ima na tržištu različite uslove i iznad svega kamatne stope. Španiji se evro na tržištu pozajmljuje po kamatnoj stopi od 6,7 odsto, slično kao i u Italiji a toj ceni se približava i francuski evro. Razlika u ceni evra u Nemačkoj i Španiji je, na primer, 5,7 odsto. I kako onda neko može da kaže da je evro jedinstvena valuta.

Drugim rečima, evro je kao jedinstvena evropska valuta već propao. Umesto suočavanja sa tom realnošću, evropska elita sad veruje da može da spasi evro tako što će Grčku da protera iz evrozone. To je izgleda gotova stvar i grčka drahma je već odštampana u štampariji u Engleskoj. Do juče su ti isti „Evropljani” govorili kako Grčka mora da ostane u evro-sistemu kako bi se spasio evro, a sada tvrde da mora da izađe iz evra, opet kako bi se evro spasio.

Grčka je, naravno, samo žrtveno jagnje. Sve evropske države već prave planove za kolaps evra, a to sugeriše i sama Evropska komisija, koja je zvanično obavestila vlade da se pripreme za izlazak Grčke i evrozone. U prevodu – za kolaps evra. I velike kompanije to isto čine, i vodeće advokatske kancelarije po svetu su u užurbanim pripremama za pomoć svojim klijentima, velikim kompanijama, za kolaps evra i pravovremeno izvlačenje gotovog novca iz banaka evrozone. Mnogo je vremena izgubljeno na prazne priče i manipulacije umesto da se EU suočila sa stvarnim problemima koji u osnovi nemaju nikakve veze sa Grčkom.
 
U isto vreme privreda u evrozoni je na najnižem nivou u poslednje tri godine. Izuzev Nemačke, sve zemlje su u recesiji, imaju negativan rast privrede, a i sama Nemačka ima rast od 0,2 odsto, što je mnogo manje od cene novca koji pozajmljuje. Pored toga, novac beži iz evrozone, i u poslednjih mesec dana iz evro banaka se na druga tržišta odlilo 58 milijardi evra. Postoji realna opasnost da se iz evrozone odlije oko 3.000 milijardi evra stranog novca.

I, kao u svakom neuspehu, dođe vreme za međusobne optužbe i pitanje ko je kriv. Ko je zaista kriv za neuspeh EU i evra? Svi su krivi, to je odgovor. U javnosti se najčešće optužuje Nemačka po sistemu “mrskih” Nemaca, koji hoće da stvore “Četvrti Rajh”. Smešno i neukusno, mada je činjenica da je Nemačka bila ključni motor stvaranja Unije i evra, i verovatno je do sada od svega imala i najviše koristi.

KRAJ INTEGRACIJE

Niko, međutim, ne postavlja pitanje uloge Francuske, ili Italije i Velike Britanije. U osnovi ipak su svi krivi. Prema svedočenjima bivšeg britanskog ministra finansija lorda Normana Lamonta, u vreme Mastrihtskog ugovora, kojim je stvorena EU i udareni temelji evra, niko u Evropi nije verovao da je sve to moguće. Verovali su u stvari da je celi projekat osuđen na neuspeh. Tako su, kaže lord Lamont, svi privatno govorili u kuloarima. Ali svi su glasali za Mastriht. Iako su glasali, niko dakle nije verovao u taj projekat.

Problemi su stvoreni u samom početku, u samom stvaranju. Svi su od samog početka bili neiskreni i u stvari – lagali su. Na primer, svi su lagali da ispunjavaju jedan od osnovnih uslova evra da godišnji budžetski deficit ne sme da bude veći od tri odsto. Ni jedna zemlja to nije imala, pa su onda u svojim lažima zatražili pomoć od banaka i knjigovođa, mahom američkih, koji će im “skuvati” knjige. Prve laži su generisale nove laži i sve se na kraju pokazalo kao velika prevara, verovatno najveća u istoriji Evrope.

EU je u stvari nerealan pokušaj umorne i uspavane Evrope da odgovori na izazove novog posthladnoratovskog vremena, pokušaj koji svedoči i o nesposobnosti i o intelektualnoj krizi Evrope. O dubini krize ovih dana svedoče i bizarne odbrane EU i pokušaji širenja optimizma. Najbizarniji je izgleda francuski profesor Dominik Moasi, koji perspektivu vidi u “sposobnostima” Maria Montija, italijanskog premijera koga niko nije birao, i u činjenici da u francuskoj i italijanskoj vladi ima mnogo žena. U beogradskom listu „Danas“ on tvrdi da je to razlog za optimizam “pošto su žene toliko dugo bile marginalizovane”, pa one zato sada “podstiču apetit za uspeh”.

Deo briselske birokratije nastoji da prikrije realnost pričama od daljem širenju EU. Jedini preostali prostor za to širenje je takozvani Zapadni Balkan. Iz Brisela stižu poruke i upozorenja, a na teren putuju bezlične birokrate sa pravilima i uslovima. U stanju u kakvom je EU ti planovi, pretnje i uslovljavanja koji ih prate su pre svega iživljavanje, nema tu stvarne politike. To bi trebalo da imaju na umu političke elite zemalja koje su prostor tog iživljavanja. Te zemlje moraju da znaju šta je stvarno stanje u EU, a ne da slede obmane i lažne predstave briselskih gostiju i izaslanika, i tako gube vreme.

Šta je onda verovatna budućnost? Sigurno je da će u Evropi biti neka nova integracija, ali kakva još niko ne zna kao što niko ne zna kako će izgledati završna faza neuspeha evra i EU. Neće, naravno, propasti Evropa iako politička elita i time preti. To je besmisleno jer Evropska unija nije isto što i Evropa. Ali Evropa a ne EU će platiti cenu tog neuspelog projekta, i ta cena će kreirati budućnost Evrope, i ekonomsku i političku. Kakvu? Teško je predvideti.

Krah evra i neuspeh EU su već doveli do ozbiljnih socijalnih pomeranja u Evropi. Evropsko socijalno tkivo je popucalo i još niko ne može da predvidi posledice tog pucanja jer je ogromna akumulacija negativne energije, a savremene političke i intelektualne elite nemaju sposobnost za bilo kakvo ozbiljno i smelo suočavanje sa realnošću. Život je pretekao evropsku elitu. Mnogi veruju da će kriza i evra i EU još potrajati jer Evropa je još uvek veoma bogata mada je veći broj onih koji tvrde da će biti drugačije. Oni, naime, tvrde da je ekonomski kolaps toliko snažan da ima izuzetno veliku razarajuću energiju, pa bi se sve moglo desiti mnogo brže, u stvari veoma brzo.

Evropa mora da se vrati svom osnovnom potencijalu, a to je bogatstvo različitosti i unutrašnje dinamike, i političke, i intelektualne i ekonomske, koju te različosti inspirišu.Ključni elemenat destruktivnosti EU i evra je upravo u gušenju te dinamike i svođenje evropskog bogatstva na administrativna pravila kreirana iza zatvorenih vrata briselske birokratije. Evropa je kroz EU izgubila svoj istorijski identitet i sada za to plaća cenu.
 
Šta je onda verovatna budućnost? Sigurno je da će u Evropi biti neka nova integracija, ali kakva još niko ne zna kao što niko ne zna kako će izgledati završna faza neuspeha evra i EU. Neće, naravno, propasti Evropa iako politička elita i time preti. To je besmisleno jer Evropska unija nije isto što i Evropa. Ali Evropa a ne EU će platiti cenu tog neuspelog projekta, i ta cena će kreirati budućnost Evrope, i ekonomsku i političku. Kakvu? Teško je predvideti.

Ako Sinisa Ljepojevic ne zna ima ozbiljnih analiticara u Evropi i anglosaksonskom svetu koji mnogo bolje poznaju stvari od njega.

Da li neko razume sta znaci izabrani predsednik za populaciju od preko 500 miliona ljudi, to je mnogo vise od USA, a tek Rusije.

Engleski mediji znaju da nova EU koja se stvara, iz koje ce Engleska izaci, predstavlja stalni strah za izolovanu i usamljenu Englesku.

Ali i za Rusiju, posto nova EU koja se radja pod Nemackom, ce imati 4 puta vise stanovnika od Rusije, i jos snaznije ce da utice na upadanje Rusije u zagrljaj mocnog Pekinga.

U osnovi postoje dva scenarija za EU o koijma pricaju analiticari, EU superdrzava ili raspad, ali u oba scenarija Nemacka se vidi kao apsolutini pobednik, u slucaju EU superdrzave bez Engleske, Nemacka je ta koja potpuno dominira tom drzavom, u slucaju raspada EU, siromasne i propale zemlje ce brzo postati nemacke kolonije o cemu analiticari takodje ozbiljno pisu, moze se diskutovati i o nekoj tecoj opciji ali ona nema uporiste u realnosti.
 
Ako Sinisa Ljepojevic ne zna ima ozbiljnih analiticara u Evropi i anglosaksonskom svetu koji mnogo bolje poznaju stvari od njega.

Da li neko razume sta znaci izabrani predsednik za populaciju od preko 500 miliona ljudi, to je mnogo vise od USA, a tek Rusije.

Engleski mediji znaju da nova EU koja se stvara, iz koje ce Engleska izaci, predstavlja stalni strah za izolovanu i usamljenu Englesku.

Ali i za Rusiju, posto nova EU koja se radja pod Nemackom, ce imati 4 puta vise stanovnika od Rusije, i jos snaznije ce da utice na upadanje Rusije u zagrljaj mocnog Pekinga.

U osnovi postoje dva scenarija za EU o koijma pricaju analiticari, EU superdrzava ili raspad, ali u oba scenarija Nemacka se vidi kao apsolutini pobednik, u slucaju EU superdrzave bez Engleske, Nemacka je ta koja potpuno dominira tom drzavom, u slucaju raspada EU, siromasne i propale zemlje ce brzo postati nemacke kolonije o cemu analiticari takodje ozbiljno pisu, moze se diskutovati i o nekoj tecoj opciji ali ona nema uporiste u realnosti.

Ne kapiram. Kako mislis izabrani? Ko ce da ga izabere?
 

Back
Top