Uganuce skocnog zgloba

• Začetnik teme Začetnik teme Zana.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam tko to namjesta. Znam da se stavi noga u longetu i to je to. zadnje vrijeme sam radio u djecjoj bolnici i djelim prostoriju s gipsarom i to jos nisam vidio.
Ja vozim djete na slikanje, tehnicar slika, radiolog napise nalaz, kirurg ili ortoped ovisno tko je dezuran pogleda sliku i popipa nogu, gipsar stavi longetu i ja vozim djete u auto. Tp je ono sta ja znam iz iskustva u hitnocama na hitnome, osim svojeg osobnog iskustva kojeg sam imao.
Nije isto longeta i gips.Longeta moze da se podesava u zavisnosti od nadimanja zgloba,a pod gipsom,kada dodje do nadimanja,to proizvodi nesnosne bolove,a neke specijaliste je bas briga sta ti i kako izdrzavas.

Bice.To je verovatno i uklesten neki nerv,koji ide celom duzinom noge,a na kolenu se pojavljuje poroblem.Bitno je da te koleno ne boli,a vezban=ma ce se ojacati misici dole na zglobu i vratiti ner na pravo mesto i tako i prestati to crvenilo na kolenu.Samo polako,sa tim stvarima ne treba zuriti,jer traje duzi oporavak,kod takvih povreda.
Ne boli me koleno hvala Bogu, meni kad krenem da hodam od zgloba do koleno cela noga promeni boju pocrveni blago, ne natice ne boli me,kad sednem boja se povuce i vrati se normalna boja u nozi,to mi se desava samo kad krenem da hodam, evo vec 19 dana je tako od kako je gips skinut.

Ne znam tko to namjesta. Znam da se stavi noga u longetu i to je to. zadnje vrijeme sam radio u djecjoj bolnici i djelim prostoriju s gipsarom i to jos nisam vidio.
Ja vozim djete na slikanje, tehnicar slika, radiolog napise nalaz, kirurg ili ortoped ovisno tko je dezuran pogleda sliku i popipa nogu, gipsar stavi longetu i ja vozim djete u auto. Tp je ono sta ja znam iz iskustva u hitnocama na hitnome, osim svojeg osobnog iskustva kojeg sam imao.
E takav postupak je bio kod mene.

Malo deluje deblje od leve noge,prosetam 1-2km pa zavisi nekad boli manje nekad vise,juce vozio bajs nije me posle toga bolelo kao ranije,uz steznik sam 1 dan mozda 10ak km presao al ga izbegavam,ni mekana ni tvrda obuca ne prija nesto izmedju
Kada ides tako na duze od kilometar,koristi onu utegu za zglob,i ako osecas da ne mozes da obujes bilo koju obucu,obuj papuce,ako je vlazno napolju,ne bi bilo lose da nabavis klompe,jer one su sa ortopedskom petom i veoma je dobro setati u njima,ali nemoj da se opustas,jer i sa njima moze da se izvrne noga.Ja vec duze vreme koristim klompe za setnju po polju,jer i meni se nekada od problema sa kicmom naduje zglob i ne mogu da obujem ni cipele ni patike.

Kada ides tako na duze od kilometar,koristi onu utegu za zglob,i ako osecas da ne mozes da obujes bilo koju obucu,obuj papuce,ako je vlazno napolju,ne bi bilo lose da nabavis klompe,jer one su sa ortopedskom petom i veoma je dobro setati u njima,ali nemoj da se opustas,jer i sa njima moze da se izvrne noga.Ja vec duze vreme koristim klompe za setnju po polju,jer i meni se nekada od problema sa kicmom naduje zglob i ne mogu da obujem ni cipele ni patike.
Da imam steznik ali me boli i od njega ne treba dugo nositi,seta taj bol pa ne moze ni da se podesi kako gde treba

Ne boli me koleno hvala Bogu, meni kad krenem da hodam od zgloba do koleno cela noga promeni boju pocrveni blago, ne natice ne boli me,kad sednem boja se povuce i vrati se normalna boja u nozi,to mi se desava samo kad krenem da hodam, evo vec 19 dana je tako od kako je gips skinut.
Samo polako resice se i to vremenski.Povreda skocnog zgloba i povreda kuka su najveci ortpedski problemi,mozda cak i gori od povrede kicme,koje ja imam.

Da imam steznik ali me boli i od njega ne treba dugo nositi,seta taj bol pa ne moze ni da se podesi kako gde treba
Ako je tako,nemoj ni njega koristt=iti pri hodu,pa kada se vratis iz cetnje i sednes da odmoris,stavi ga,da malo pritegne i obavezno kada sedis,ili na stolici,ili krevetu ne bi bilo lose da imas tabure i stavis nogu na njega.Tako se zglob bolje odmara i opusti.

Nije isto longeta i gips.Longeta moze da se podesava u zavisnosti od nadimanja zgloba,a pod gipsom,kada dodje do nadimanja,to proizvodi nesnosne bolove,a neke specijaliste je bas briga sta ti i kako izdrzavas.
Znam da nije isto. Sta se tice gipsanja tu gipsar igra najbitniju ulogu i specijalista nema veze s time. Nadimanje ne dolazi samo od sebe. Kada je noga u gipsu ili longeti preporuca se da noga bude na povisenom polozaju i da pacijent miruje. To sta pacijent ne miruje jbg.

E takav postupak je bio kod mene.
Godinama sam vodio djecu na razne preglede po bolnici

Znam da nije isto. Sta se tice gipsanja tu gipsar igra najbitniju ulogu i specijalista nema veze s time. Nadimanje ne dolazi samo od sebe. Kada je noga u gipsu ili longeti preporuca se da noga bude na povisenom polozaju i da pacijent miruje. To sta pacijent ne miruje jbg.

Godinama sam vodio djecu na razne preglede po bolnici
Ima i toga.Svi misle dok je sveza povreda,hajde da malo prosetam,da navikavam nogu,ne znajuci da je u tim momentima,bas potrebno strogo mirovanje noge.Sem normalno kada treba otici do toaleta,ali uz neku pomocnu spravu.Stap,ili staka.

Ima i toga.Svi misle dok je sveza povreda,hajde da malo prosetam,da navikavam nogu,ne znajuci da je u tim momentima,bas potrebno strogo mirovanje noge.Sem normalno kada treba otici do toaleta,ali uz neku pomocnu spravu.Stap,ili staka.
Mozes mislit kakav sam ja bio pacijen kada su mi skinuli gips sa stopala i ostavili od kicice do ispod kuka radi koljena. Dva puta sam isao na krpanje gipsa jer sam bio "nestasam"

Cula sam za to da ima ljudi koji to mogu da nameste, ali to mi je reko covek pre neki dan kada sam cekala za fizikalnu terapiju, e sada neznam mozda je to trebalo odmah da se uradi kada sam pala, proslo je vec 26 dana od povrede.
Да сада је касно. Гипсом су ти фиксирали ново стање у зглобу и дали времена да почне да се формира ново везивно ткиво и смањити бол. Али мора се бити стрпљив јер је обнова лигамената спора. Физикална терапија треба тај процес да убрза и да сачува покретљивост зглоба.

Да сада је касно. Гипсом су ти фиксирали ново стање у зглобу и дали времена да почне да се формира ново везивно ткиво и смањити бол. Али мора се бити стрпљив јер је обнова лигамената спора. Физикална терапија треба тај процес да убрза и да сачува покретљивост зглоба.
Jao ovo me vise ubija verujte, reko mi fizijatar da je tezi oporavak kad ligament strada sto je kod mene slucaj, pokusavam da hodam bez staku al mi je jos noga nestabilna, sutra mi je zakazan ultrazvuk pa videcu sta ce mi reci, evo bas sam hodala malo noga pocrvenela do koleno, i sela minut je proso crvenilo nestalo,al mi je noga hladna kao led, sve se bojim da ovde nesto sa cirkulacijom nije u redu.

Jao ovo me vise ubija verujte, reko mi fizijatar da je tezi oporavak kad ligament strada sto je kod mene slucaj, pokusavam da hodam bez staku al mi je jos noga nestabilna, sutra mi je zakazan ultrazvuk pa videcu sta ce mi reci, evo bas sam hodala malo noga pocrvenela do koleno, i sela minut je proso crvenilo nestalo,al mi je noga hladna kao led, sve se bojim da ovde nesto sa cirkulacijom nije u redu.
Vjerujem samo procitaj ovo. Iako te ubija ne sili se i ne žuri nikamo. Žurenjem neces nista postici. Postize se rezultat disciplinom, vjezbanjem uz prirodnu regeneraciju tkiva.

Dobar dan, uganula sam skocni zglob 12 aprila, ortoped je dao da se snimi i na snimku je bilo bez preloma, dijagnoza disorzija skocnog zgloba,dao tablete serapept i midol i stavili su mi gip do koleno,sedam dana sam bila u gipsu isla na stakama bez oslonca na nogu, sedmi dan skinut gips stavljen zavoj receno mi je da jos dva dana hodam sa stakama bez stajanja na nogu a posle postepeno da stajem koliko mogu, od kako je skinu gips primetila sam da cim krenem da hodam noga pocrveni do koleno kad sednem podignem nogu boja se vrati u normali, krenula sam na fizikalne terapije, do danas je proslo 19 dana kako je gips skinut meni i dalje isto, odradila sam pet fizikalnih terapija imam jos dve, pa kontrola, hodam polako bez stake imam po malo bol u nozi ali nije strasno, ali me brine ovo sto mi se desava, nemam vene, nemam bol niti neki otok u nozi mislim na deo od zgloba do kolena damo mi je noga hladna, rekla sa dr.za to kaze sredice se terapijama, molim vas dali mi neko moze reci sta moze da bude dali je neko imao ovakav problem,sta da radim.
To boli

Back