Ako imas nekoga iz rodbine,ili dobrog prijatelja da poznaje nekog dobrog ortopeda,da ti to pregleda i da objasni u cemu je pronblem,Ja sam tacnu dijagnozu tek posle 6 godina saznao.Imao sam srece.Surnjaja mi je sudija,pa je jedno vreme izlazila na teren,na automobilske nesrece,a Ortoped hirurg joj je bio sudski vestak,koji je s njom izlazio na lice mesta.Ona mu je rekla moje probleme i on joj je rekao da u 15 do 8 budem odredjenog dana u njegovoj kancelariji na Klinickom Centru i to da dodjemo zajedno.tek mi je on pogledao snimke na one sijalice,svi ortopedi su to gledali iz ruke kroz prozor,a vecina njih nosi naocare.I sta su oni tako mogli da vide.Objasni je da je situacija veoma kriticna,ali ne i alarmantna,jer procenat vadjenja tih L prsljenova od L1 do L6 i dva sakralna prsljena,t.j. trticna kost i kost koja drzi karlice,je veoma rizican zahvat,i da je mali broj ljudi ostao u normalnom stanju posle takvih operacija.Rekao mi je da je najmanja stvar sto cu sesti u kolica,jer to men ceka i ovako i onako,samo pitanje kada,ovako bez operacije.I tu ima jos gorih pojava koja ne bih ovde pisao,jer su uzasne,za cuti.rekao mi je dok bedem mirovao da cu duze biti na stakama,a ako budem aktivniji da cu veoma brzo doci do kolica.I vise od 15 godina,ja se krecem na stakama,boli,ali boli i kada sedim i lezim.nekada slabije,a nekada neizdrzivo i pored redovnih lekova.Zato opet kazem idi i trazi nekog preko veze da ti objasni sta je i kako je.Imao sam srece zbog poznanstva da nisam platio pregled.Sad sam skoro bio privatno kod ortopeda da primim blokadu i covek se krsti,kada je video snimke i ne veruje da ja uopste mogu da se krecem.Objasnio sam mu iso ovo i odmah je reagovao drugacije kada sam spomenuo implantate tih prsljenova.Isto mi je rekao da se L3,L4 i L5 lako operisu i da je vecini ljudi mnogo bolje,koji se normalno i dalje cuvaju.Mnogi su mislili da su resili problem i radili kod kuce sve i svasta,ili su dolazili ponovo,ili su u kolicima,a oni sto su postovali,kazu da ih i sada boli kicma,ali mnogo manje nego pre operacije.