Uganuce skocnog zgloba

• Začetnik teme Začetnik teme Zana.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
A kod mene nema gore i ligamenti,i ahilova tetiva pretrpela plus ovaj hematom, jos malo pa dva meseca, a danas mi fizioterapeut kaze u trajace to nekih 6 meseci, neznam ovo je strasno 😭
Bas zato sam ti i pisao da dobro vodis racuna,jer je jos jednom da napisem,to vrlo komplikovana povreda i polako se leci,a plus mora dobro da se vodi racuna.Nemoj se igrati i ici sama protiv sebe.

Da dam i ja doprinos ovoj temi. Pre tačno 20 dana sam pala i svom težinom zgnječila desno stopalo i to uvrnuto. Lomila sam sve i svašta,ali ovakve bolove, kao i psihički očaj ja ne pamtim. U trenutku kao da sam izgubila svaki osećaj, mentalnu snagu koju mu je pružala stabilnost pokretljivost desnog ekstremiteta.
Iskustvo kod ovakvih slučajeva je sledeće: kada odete kod ortopeda, oni vam NEĆE NIŠTA POMOĆI u smislu nameštanja skočnog zgloba koji se dislocirao, ako rentgen pokaže da nema preloma. Kada sam pitala,"A da mi namestite?" oni rekoše "Pa nema preloma".
Tako sam ja patila nedelju dana u krevetu uz danonoćne bolove, jer nisam mogla da stanem na nogu, a pošto sam morala da se krećem i brinem o malom detetu, moj očaj je dolazio do krajnjih granica i svakakvih misli.
Moj je savet da u ovakvim slučajevima iz priloženog odete kod dobrog narodnog lekara, tzv. kostolomca koji će vas jedini u prvom trenutku rešiti muka. Kako stopalo ima 30 kostiju i ne znam koliko još zglobova, tetiva itd., 80% je šansa da će se dislocirati neka od kostiju ,a vodjena ovim iskustvom, ortopedima više ne verujem, to je sramota. Oni samo stavljaju gips i ako kost pogrešno sraste pretvore zdravog čoveka u invalida bez ikakve griže savesti.
Kostolomac mi je namestio skočnu kost i mogla sam na nogu. Nakon toga sam malo sama masirala taban gavezom i na taj način se iznivelišu koščice prednjeg dela stopala, bitno je i da se istegne stopalo u gornjem delu iznad globa, čim čujete da kvcne, to je to!!! Ima dosta snimaka na youtubu o tome.
Krećem sa fizikalnom terapijom i mislim da će u mom slučaju ići pet puta brže nego što sam do skoro mislila. U mom slučaju bilo je potrebno oko 20 dana da prodje onaj najgori deo zato što sam bila ubedjena da ostajem invalid, a evo sada već deseta priča, još mesec ipo dana i vracam se na staro.
Nekome će ova moja priča možda uštedeti vreme i propratne bolove.

Da dam i ja doprinos ovoj temi. Pre tačno 20 dana sam pala i svom težinom zgnječila desno stopalo i to uvrnuto. Lomila sam sve i svašta,ali ovakve bolove, kao i psihički očaj ja ne pamtim. U trenutku kao da sam izgubila svaki osećaj, mentalnu snagu koju mu je pružala stabilnost pokretljivost desnog ekstremiteta.
Iskustvo kod ovakvih slučajeva je sledeće: kada odete kod ortopeda, oni vam NEĆE NIŠTA POMOĆI u smislu nameštanja skočnog zgloba koji se dislocirao, ako rentgen pokaže da nema preloma. Kada sam pitala,"A da mi namestite?" oni rekoše "Pa nema preloma".
Tako sam ja patila nedelju dana u krevetu uz danonoćne bolove, jer nisam mogla da stanem na nogu, a pošto sam morala da se krećem i brinem o malom detetu, moj očaj je dolazio do krajnjih granica i svakakvih misli.
Moj je savet da u ovakvim slučajevima iz priloženog odete kod dobrog narodnog lekara, tzv. kostolomca koji će vas jedini u prvom trenutku rešiti muka. Kako stopalo ima 30 kostiju i ne znam koliko još zglobova, tetiva itd., 80% je šansa da će se dislocirati neka od kostiju ,a vodjena ovim iskustvom, ortopedima više ne verujem, to je sramota. Oni samo stavljaju gips i ako kost pogrešno sraste pretvore zdravog čoveka u invalida bez ikakve griže savesti.
Kostolomac mi je namestio skočnu kost i mogla sam na nogu. Nakon toga sam malo sama masirala taban gavezom i na taj način se iznivelišu koščice prednjeg dela stopala, bitno je i da se istegne stopalo u gornjem delu iznad globa, čim čujete da kvcne, to je to!!! Ima dosta snimaka na youtubu o tome.
Krećem sa fizikalnom terapijom i mislim da će u mom slučaju ići pet puta brže nego što sam do skoro mislila. U mom slučaju bilo je potrebno oko 20 dana da prodje onaj najgori deo zato što sam bila ubedjena da ostajem invalid, a evo sada već deseta priča, još mesec ipo dana i vracam se na staro.
Nekome će ova moja priča možda uštedeti vreme i propratne bolove.
Kod narodnih lekara treba otici odmah taj dan,a najdalje sutradan,da se ligamenti na zglobu ne ohlade,jer onda pocinju nesnosni bolovi,a i lakse je njemu da to namesti dok je jos sveza povreda.Samo malo je naroda koji veruju u te narodne lekare,a mnogo vise uspesnijih namestanja iskocenih zglobova,pa i preloma oni imaju nego ortopedi.

Kod narodnih lekara treba otici odmah taj dan,a najdalje sutradan,da se ligamenti na zglobu ne ohlade,jer onda pocinju nesnosni bolovi,a i lakse je njemu da to namesti dok je jos sveza povreda.Samo malo je naroda koji veruju u te narodne lekare,a mnogo vise uspesnijih namestanja iskocenih zglobova,pa i preloma oni imaju nego ortopedi.
Pa ne može ti kostolomac nameštati npr. naprslu kost ,na taj način ti samo može napraviti problem, zato se najpre mora otići kod ortopeda da se snimi stanje i na osnovu toga dalje reagovati. 😅🙄Ovo tebi samo odgovaram na neke čudne komentare i bespotrebne.
Ako nemaš šta pametno reći,ne kvari moj lepi opis i krajnje dobronamerno opisan.😄
Znači postupak je ortoped i rtg snimak, kostolomac, pa fizikalna.

Pa ne može ti kostolomac nameštati npr. naprslu kost ,na taj način ti samo može napraviti problem, zato se najpre mora otići kod ortopeda da se snimi stanje i na osnovu toga dalje reagovati. 😅🙄Ovo tebi samo odgovaram na neke čudne komentare i bespotrebne.
Ako nemaš šta pametno reći,ne kvari moj lepi opis i krajnje dobronamerno opisan.
Nije istina vecinom bolje namesti,nego ortoped.jedino otvorene prelome i zgnjecene kosti ne mogu namestiti.Bolje procene pipanjem ruku,nego rentgen.

Sad odlaziš predaleko, kao da ima stotine hiljade kostolomaca pa ajde da biramo i svi su eksperti. Najpre,teško je naći stručnog ,edukovanog,da zna znanje... Takvih ima samo nekoliko. Mislim da je ova tema toliko osetljiva jer ljudi dodju da čitaju u krajnjem očaju,a ti samo ovde komentarišeš da bi komentarisao eto onako,pritom iznosiš nonsense totalne. Ne može kostolomac namestiti naprslu kost, naprsla kost mora da zaraste,a nogu onda ortoped stavlja u gips jer je potrebno mirovanje. Omg...
Pozdrav i želim svima sreću i ozdravljenje! 🌷

Loš ortoped, ništa više , ukoliko nije izvršio potrebnu repoziciju.
Ja kod kostolomca nikada ne bih otišla.
Ne,ne,bila sam kod čak tri ortopeda u tri bolnice u Bgu(nešto sam se lomatala ove godine) i takva je postava! A i koliko se sećam,ortopedi nameštaju samo kada iskoči kost sa stane ili je ne daj bože otvorena povreda(operacija) ,uganuća itd.oni ne tretiraju, tako da su narodni lekari spas naravno zavisno od stepena dislokacije. Fizikalna (vežbe, magnet, elektro) su jako dobri. U mom slučaju se iskrenula skočna kost ,to je kost iznad petne kosti ,ispala je iz ležišta, što je dobar kostolomac namestio u šta nisam verovala, svaka mu čast. Pre toga sam bila ko invalid, a nakon tog trenutka normalno po starom. Ostali su bolovi u predelu tetiva, ligamenata. Otok je spao i ide na bolje. Kome treba preporuka pišem u pp mada sam mogla i ovde.

Dva puta sam uganula skočni zglob na levoj i dva puta na desnoj nozi.. Bilo je to davno, ali se sećam da je bilo bolno. Posle fizikalne terapije je bilo bolje. Sada imam bolove u tim zglobovima kada se menja vreme.

@Zana. neću da Vas plašim, ali kad se jednom ugane zglob..postoji mogućnost da se to desi ponovo.

Usput...

Od 1984 do danas mučim muku sa luksacijama patele ( zadnja je bila pre par godina na neoperisanom kolenu ).. Bol kada se desi luksacija-iščašenje je ogroman, neopisiv..nikome ga ne bi poželela..

Izvinjavam se na ovom offtopicu.

Loš ortoped, ništa više , ukoliko nije izvršio potrebnu repoziciju.
Ja kod kostolomca nikada ne bih otišla.
Jesi doktorka,ali gresis i to mnogo.kada sam se povredio,mnogi su mi predlagali da idem negde kod nekoga da mi izcupaju nerv i lakse ce mi biti,ali jasam verovao u doktore,jer su mi oni govorili da nikako ne idem kod tih ljudi sto namestaju kosti i cupaju nerve.Medjutim dolazio mi je kuci jedan 10 dana i odradio mi je tge terapije,skoro 2 meseca nisam pio lekove,ali kod mene je taj proble,da kada se nakasljem,ili kinem,ili napravim pogresan pokret,taj nerv vrati izmedju prsljenova i bolovi nastave.Ima i stvarno losih kostolomaca,ali ima i dobrih.isao sam kod fiziaterapeuta,koji je radio povrede nasim odbojkasima.Nije pogledao papire,samo je presao prstima uz kicmu i rekao da je velika upala i da nece nista da mi radi.samo me je blago izmasirao Hemelovim uljem.i rekao mi je da "Strogo pazim kod koga idem i kada me najvise boli ne idem da mi iko ista radi,jer je pod upalom,veoma rizicno bilo sta raditi".Poslusao sam ga i uvek sam isao,kada su bolovi najblazi.Pogodio sam nekoliko puta kod jednog na N.B. koji radi sa vakum teglicama.On stavi teglice na bolna nesta,a masira drugu stranu,jer kaze da je druga strana od preoptercenja utegnuta i grcevita.

Poslednja izmena:
Krenula sam na fizikalnu, ali stanje bolovi su sve jači, stanje mi je kao na početku... Počinjem da sumnjam u dijagnozu ortopeda da nije bilo preloma.
Pošto imam osećaj da me niko ne razume niti želi da se udubi, interesuje me uganuce podrazumeva da ne možete da koristite zadnji deo stopala,odnosno, zdravom nogom kada hodam odižem petu, a ovom nema šanse. Znači nemogućnost odraza.
Ćopam kao da imam veštački kuk.
Ako je ovo ovako,ja ću hod povratiti za godinu dve u bukvalnom smislu.
Dakle, osećam nenormalan bol i ne mogu da se odrazim,tu jednostavno ne postoji snaga. Ortoped mi je sumnjiv i nisam dobila ni snimak, tako je u toj bolnici.
Interesuje me vaše mišljenje!Pomagajte.

Krenula sam na fizikalnu, ali stanje bolovi su sve jači, stanje mi je kao na početku... Počinjem da sumnjam u dijagnozu ortopeda da nije bilo preloma.
Pošto imam osećaj da me niko ne razume niti želi da se udubi, interesuje me uganuce podrazumeva da ne možete da koristite zadnji deo stopala,odnosno, zdravom nogom kada hodam odižem petu, a ovom nema šanse. Znači nemogućnost odraza.
Ćopam kao da imam veštački kuk.
Ako je ovo ovako,ja ću hod povratiti za godinu dve u bukvalnom smislu.
Dakle, osećam nenormalan bol i ne mogu da se odrazim,tu jednostavno ne postoji snaga. Ortoped mi je sumnjiv i nisam dobila ni snimak, tako je u toj bolnici.
Interesuje me vaše mišljenje!Pomagajte.
Ako imas jace bolove posle terapiji,obavezno se javi doktoru fizijatru i reci mu to,jer ako terapije ne prijaju i ne daju boljitak,ne bi smel ni da se rade.Ako nemas poveranja vise u ortopede,gde si se lecila,kad budes mogla i imala para da odes kod privatnog ortopeda,sigurno se to pogledati opsirnije i ozbiljnije.

Jolemisa hvala ti. Pokusacu državno najpre jer snimak nisam videla, ovo ovako ranije nije bilo sa ortopedima, bas su se izbezobrazili. Problem je sto sam imala iskustvo ranije sa manjim prelomom, nisam išla na terapije , taj prst je ostao ukočen, tako da mislim da su vežbe potrebne. E sad jedino da ne sraste nepravilno, a da neki iskusan i voljan namesti. A tek treba da odem sve jovo nanovo.

Jolemisa hvala ti. Pokusacu državno najpre jer snimak nisam videla, ovo ovako ranije nije bilo sa ortopedima, bas su se izbezobrazili. Problem je sto sam imala iskustvo ranije sa manjim prelomom, nisam išla na terapije , taj prst je ostao ukočen, tako da mislim da su vežbe potrebne. E sad jedino da ne sraste nepravilno, a da neki iskusan i voljan namesti. A tek treba da odem sve jovo nanovo.
Uhhh,jos 2001-ve sam povredio kicmu i tada je bilo bezobraznih ortopeda na banjici,ali sam uspevao da se izborim sa njima na njihov drcan naci,da budem jos drcniji,pa cak i bezobrazan.Da ih prozivam kao kretene i majmune.Da vidis kada dodjem sledeci put na pregled,odmah drugacije razgovaraju,a ja posle pregleda im kazem u inat'Dzabe mi se sada uvlacite i dalje mislim o vama ono sto sam rekao".Ludeli su zbog mene.Medjutim nisam mogao dobiti pravu dijagnozu,dok nisam otisao kod ortopeda hirurga u KC na preporuku.I covek mi je prepisao 100% ispravnu dijagnozu,ali proslo oko 7 godina lecenja,a toliko i terapija,koje su mi unistile srce,jer nisamsmeo da putujem i da radim terapije,ali njih je bas bilo briga.Najgor je sto sam bio u radnom odnosu,pa sam morao zbog komisije preko mesec dana i doznaka.medjutim posle sam dobio lekove i za aritmiju,koju sam dobio bas od terapija,jer je to i doktor fizijatar potvrdio.Veruj mi primio sam jedno dve cisterne injekcije Trodona i Bensedina,OHB12 i neki deksazon svaki drugi dan.Treba da se operise kicma ,ali nije za operaciju.Kako mi je rekao taj Ortoped,veoma rizicno za operaciju.I ostalo tako cuti pi lekove i odmaraj.Znaci bez dugog setanja,stajanja,sedenja.Samo cekam momenat,kada cu sa staka sesti u kolica,ali hvala bogu jos se drzim i mogu na stakama.Da te ne gnjavim.Tako je kako je,ali proveri ti to sa ortopedom.Mozda se desi da prvi bude dobar i da dobru dijagnozu,ne mora da znaci da su svi kvarni.Ima dobrih,samo je sreca da li ce covek naleteti na njega.

Nisi me 'udavio'... Drži se i ne daj se, niko ne zna šta ga čeka i nas zdravije, samo se ne treba predati.
Pretpostavljam da dr sa fizikalne treba da mi da uput. Da odem na Banjicu kad su dezurni npr..nemam otok neki ali to bi mi bilo najbolje.
Ili na kraju privatno da uradim rentgen i zaista vidim jel prelom. Nego sam mišljenja, privatnik će mi govoriti ono što želim da čujem ,državni ne bi trebalo. Toliko je ova tema sa skocnim zglobovima osetljiva, ortopedi banalizuju tako ozbiljnu povredu, sabraću se vremenom. Ja ovo na glas ,toliko sam sludjena. Težak mi je životni period i baš me je zateklo.

Nisi me 'udavio'... Drži se i ne daj se, niko ne zna šta ga čeka i nas zdravije, samo se ne treba predati.
Pretpostavljam da dr sa fizikalne treba da mi da uput. Da odem na Banjicu kad su dezurni npr..nemam otok neki ali to bi mi bilo najbolje.
Ili na kraju privatno da uradim rentgen i zaista vidim jel prelom. Nego sam mišljenja, privatnik će mi govoriti ono što želim da čujem ,državni ne bi trebalo. Toliko je ova tema sa skocnim zglobovima osetljiva, ortopedi banalizuju tako ozbiljnu povredu, sabraću se vremenom. Ja ovo na glas ,toliko sam sludjena. Težak mi je životni period i baš me je zateklo.
Fiyioterapeut bi trebao da preporuci odlazak na Banjicu,ili bilo gde ima ortoped,a tvoj izabrani lekar ce ti napisati uput i ako treba zakazati pregled.To sada tako ide.Proveri prvo,ako treba k d vise njih,pa ako nema vajde,onda kod privatnika.Znam da je to lako reci,jer se bolovi pojacavaju,svakim pokretom,ali ne vredi tako je.Dok ne nadjes pravog da ti odredi tacnu dijagnozu,moras ici,jer to je za tebe bolje.I ne daj da se noko od njih idire slucajno dere na tebe,odgovori ostrije i ako je on los ti budi gora od njega,jer sam tako ce da te shvate i da te postuju.Onako oni po svom izgrde, i posalju te na salter,a nista nisu uradili.

Back