Udati se, a ne promeniti prezime

Evo mene zive i zdrave sa muzevljevim prezimenom vec deseta godina :manikir:

A to dodavanje ili ti neuzimanje muzevljevog prezimena, vise smatram da mi zene zelimo nesto sebi dokazati, a sta samo se pitam ...:think:
Ili je u pitanju neko pomodarstvo , sto je jos i gore ...
Imala svoje prezime, ili njegovo ili sta ti ja znam , u braku bas nista ne menja stvar.Ako time mislita da cete mozda vise dominirati ili se vise pitati ili vise odlucivati VI, verujte mi to nema veze sa prezimenom, vec sa vama medjusobno.

upravo to!
ako je od davnina tako bilo sta su se sad "digle" neke, vrijedjaju se, zadrzavaju, dodaju?
ako misle da su potcinjene time, ne trebaju se ni udavati!

A što ja da se prezivam po tuđem tati a ne po mom (ako već moram po tati, mada se ja prezivam po mami, čitaj - isto su se prezivali pre braka :mrgreen: ). Uostalom od osnovne škole imam nadimak dobijen od prezimena, i šta sad kao treba da uzmem drugo prezime. Ne pada mi na pamet. Možda dodam njegovo, i to čisto zbog dece koja će nositi njegovo prezime, zbog nekog osećaja zajedništva, šta li....
A muvalo je u pravu, nekad je postojalo matrilinearno računanje srodstva, što mu dođe i logično, uvek se zna ko ti je majka dok sa ocem to nije slučaj :mrgreen:

upravo to!
ako je od davnina tako bilo sta su se sad "digle" neke, vrijedjaju se, zadrzavaju, dodaju?
ako misle da su potcinjene time, ne trebaju se ni udavati!
zasto je potrebna filozofija?

neko smatra da nema potrebu da mjenja nesto za cim nema potrebe samo zato sto je "tradicija" ili "tako treba" u pitanju
interesantno kako teorije o dominaciji i sl. vise padaju na pamet onima koji su za tudje prezime :think:

Ova dva komentara su čist bes. Prvi, potreba za pravdanjem. Drugi, nesposobnost čitanja razmišljanja.
Ne možeš se rađati bez prezimena. Od kad ima sveta deca dobijaju očevo. To je ustaljeno i besmisleno je menjati ga, a i koja je svrha. Čak i ako uzmeš mamino, dobićeš dedino. Robovi nisu imali prezimena, već samo imena. Dakle, oni koji su bili bez ikakvih prava.

Izvini molim te a kome se to pravdam i zasto, pre bih rekla vi sto zelite da promenite nesto , u ovom slucaju da vam ostane to prezime ili ti dodate, zelite nesto time da postignete, a kao sto rekoh, pitam se samo sta ...:think:
I

Smešno ti je zato što ne znaš istoriju. A davanje prezimena je upravo tako i zato počelo. Ko nema prezime, nije građanin, odnosno rob je. Koga otac prihvati daje mu prezime i od tada je on njegov vlasnik. Da, vlasnik. Ima pravo na život i smrt te osobe, ali mu omogućava da živi kao čovek. To je suština onog pater familias. Kada se žena udaje, pošto nema prava, postaje vlasništvo muža, ta tako odlazi u njegovu kuću i otac muža, ako je živ, je sada novi pater familias koji odlučuje o njoj. E sad, danas više nije tako, ali ostao taj običaj. To su koreni, sviđali vam se ili ne. Ja sam govorila o tome, o značenju imena. A to što ne znate osnovnu istoriju, pa vam čak ni logika nije jača strana, to nije moj problem. A pominjala sam to sve zbog onog pozivanja nekih žena na emancipaciju i ne"robovanje" mužu ako dodaju prezime, a ne da ga samo uzmu.
Ipak, ovde nekolicina pokazuje glupavu osobinu. Ne voli me i onda napada bez čitanja. Ne morate me voleti, ali se potrudite da razumete napisano, da ne ispadate baš toliko glupi. Nema smisla da se toliko blatite.

eto ti si sva pametna pa nas u dusu znas !
hvala sto si mi objasnila ovo gore pa sam te pogresno shvatila, priznam kad pogrijesim ali
vise gluposti od matore osobe dugo nisam citala tako da svaki tvoj post sa zadovoljstvom citam. :lol:

Ova dva komentara su čist bes. Prvi, potreba za pravdanjem. Drugi, nesposobnost čitanja razmišljanja.
Ne možeš se rađati bez prezimena. Od kad ima sveta deca dobijaju očevo. To je ustaljeno i besmisleno je menjati ga, a i koja je svrha. Čak i ako uzmeš mamino, dobićeš dedino. Robovi nisu imali prezimena, već samo imena. Dakle, oni koji su bili bez ikakvih prava.

:roll:

" During the modern era, many cultures around the world adopted the practice of using family names, particularly for administrative reasons, especially during the imperialistic age of European expansion and particularly from the 17th to 19th centuries onward. Notable examples include the Netherlands (1811), Japan (1870s), Thailand (1920), and Turkey (1934). Nonetheless, their use is not universal: Icelanders, Tibetans, Burmese, and Javanese do not use family names."

Poslednja izmena:
:roll:

" During the modern era, many cultures around the world adopted the practice of using family names, particularly for administrative reasons, especially during the imperialistic age of European expansion and particularly from the 17th to 19th centuries onward. Notable examples include the Netherlands (1811), Japan (1870s), Thailand (1920), and Turkey (1934). Nonetheless, their use is not universal: Icelanders, Tibetans, Burmese, and Javanese do not use family names."

ama kako OPET pise Stevca na tdjem citatu?!:eek:

Back