a sto ako nosi prezime oca kojeg ne poznaje, majka ga je rodila ali ga ne izdrzava.... cije onda? 

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

a sto ako nosi prezime oca kojeg ne poznaje, majka ga je rodila ali ga ne izdrzava.... cije onda?
![]()

Ово је 21. век. Разводи су све чешћи, тако да ова виртуелна и није толико виртуелна као што некима звучи. Не кажем да то подржавам, далеко од тога. Али ситуација коју сам горе навела није хипотетичка (добро, мало сам претерала када сам поменула пет развода, али је битна поента). Знам једну жену која се удала по други пут. Из првог брака има једно дете које живи са њом и њеним новим мужем и носи презиме и оца и очуха. Њено презиме се нигде не помиње. Да ли те то нормално? Да ли је у реду да дете носи презиме неког ко му није ништа, а не оне која га је родила и која га издржава?
dijete bi trebalo da ima ocevo prezime bez obzira na maine buduce veze, brakove, razvode.
naravno ako ga otac prizna ili vec bude u braku sa djetetovom majkom.
nervira me strasno taj stav "cvrstih, emancipovani" zena sto citam na ovoj temi!
a vecina razvedena, vjerovatno i tolika agresija prema promjeni prezimena!
BEZ UVREDE ako se neko pronadje, ovo je samo moj stav!

Nije važno koji je vek., ta žena o kojoj govoriš je slučaj a ne pravilo. To što se ona udala, ne znači da se i njeno dete udalo (vidi naslov). Njen motiv je verovatno bio materijalne prirode, da osigura nasledstvo za svoje dete (a često na štetu rođene dece dotičnog iz prethodnog braka). Skrećemo s teme, a svako punoletno lice može da uzme pseudonim koji neće imati veze s ovim nebulozama ekscentričnih roditelja. A možda poželi da uzme i majčino devojačko?!
Ах, кад би људи били мало флексибилнији по том питању...
Po vasim opisima, zene koje su imale vise brakova su za zoo vrt i proucavanje... kao da su svi imali jednog momka u zivotu.![]()
i odsustvo kontracepcije?Једно је имати више момака/девојака у животу, друго је удати/оженити се пет, шест или више пута. Брак подразумева децу, а приликом развода деца су та која највише испаштају.

brak je bio velik korak u vrijeme kada zena nije smjela da se nadje sa muzem sama prije udaje a prvi put u njegovoj kuci je bio u bracnoj postelji u sobi do njegovihМислим да такве особе нису за брак, и стога, ако су се удали/оженили три, четири пута, у чему је смисао да се венчавају и пети пут? Због пара? Брак је велики корак и људи не треба у њега олако да ступају.
i odsustvo kontracepcije?
ljudi van braka takodje imaju djecu, papir ne uslovljava radjanje ili stvaranje zajednice
....djeca znaju i odahnut nakon razvoda/rastave jer "steta" nije uslovljena razvodom vec ljudima koji su bili u braku
roditelji se prilikom razvoda razvode jedan od drugog, ne od njihove djece
brak je bio velik korak u vrijeme kada zena nije smjela da se nadje sa muzem sama prije udaje a prvi put u njegovoj kuci je bio u bracnoj postelji u sobi do njegovih
i nesto izvanzemaljsko sto nema veze sa ozbiljnim vezama i porodicama koje nemaju magicni papirti bas okreces zenin post
nit rece ovo prvo a za drugo, ima stav, kao i ja, da je brak jos uvijek bitan!

i nesto izvanzemaljsko sto nema veze sa ozbiljnim vezama i porodicama koje nemaju magicni papir
ps: to prvo je bilo zezanje, dalo se zakljucit po smajliju
....
.....
....
dakle,....
.....
....
![]()
Једно је имати више момака/девојака у животу, друго је удати/оженити се пет, шест или више пута. Мислим да такве особе нису за брак, и стога, ако су се удали/оженили три, четири пута, у чему је смисао да се венчавају и пети пут? Због пара? Брак је велики корак и људи не треба у њега олако да ступају.
Мислим да сам већ рекла да се не слажем са бројним разводима. То није нормално, и са особом која се толико пута венчава и разводи, без обзира да ли је мушко или женско, нешто озбиљно није у реду, а деца су та која испаштају. Сматрам да брак треба да буде за цео живот, али га је у данашње време тешко одржати.
i odsustvo kontracepcije?
ljudi van braka takodje imaju djecu, papir ne uslovljava radjanje ili stvaranje zajednice
Једно је имати више момака/девојака у животу, друго је удати/оженити се пет, шест или више пута

Po vasim opisima, zene koje su imale vise brakova su za zoo vrt i proucavanje... kao da su svi imali jednog momka u zivotu.![]()

Meni bi bilo najprirodnije da zadržim svoje prezime i dodam njegovo - nekako ja sam i dalje ćerka svojih roditelja i žena svog muža. Mada ako njemu to baš toliko znači, mogu i da uzmem njegovo prezime, nije mi to toliko bitno pitanje. Ali neko veće insistiranje i pritisak sa njegove strane da moram da uzmem njegovo prezime bi mi bio alarm za uzbunu.

u pravu si,@unsaie
ne mozes reci da je bilo kakva ljubavna veza muskarca i zene (a ja sam tako shvatila gejin post, citajuci i ostale) i brak isto.
veza koja vodi do braka mi je slicna kao brak-samo u tom slucaju. da je ista nije.
Nije da se hvalim...![]()
ok, ti se ne racunas, poseban sucaj 
u pravu si,
kada nosis prsten to daje izvjesnu tezinu uobicajnim kucnim poslovima/ placanju racuna/ odnosu sa njim i njegovima/ etc. te cini znacajnu razliku u odnosu na isti taj zivot ali zivot bez prstena
nekako odjednom postanes dama, jelte, presla si na visi nivo
a djeca rodjena u porodici bez prstena imaju drugaciju dnk i dlakave shake
lapsus,
bez prstena nema porodice

Ali ne znam ko je...najsladje u celom tekstu mi je kad kaze "ja volim Tanju Igic, Tanja Popović mi ne znači ništa, who the **** is, ne treba mi..." Divno, nesto lepse skoro nisam cula 
dakle,
koja je to famozna razlika izmedju braka i ozbiljne veze osim formalnosti?
... i toga sto ce te selo ogovarati ako imas vise brakova, za razliku od ozbiljnih veza