Udati se, a ne promeniti prezime

DellBoy-011:
mammy:
Ako je baka sa tatine strane, onda je to i njeno prezime, a ako je sa mamine.... trebalo bi iskopati i to bakino devojačko, što više prezimena to bolje :lol:
sa puno prezimena zvucis mocno...al' zamisli ovo:
Del Boy Jovanovic Stanojevic Milovanovic Vujic Draganovic Radic. Uf, ne zvuci bas mocno. :wink: :lol:

Nego ja uzimam muzevo prezime. Pa necu radjati djecu sa njegovim prezimenom a ja imati drukcije, ili da djeci dam dva prezimena pa kad se oni budu zenili/udavali da dodaju jos jedno, pa da onda imaju tri, pa onda bi moji unuci imali po cetiri-pet prezimena. E, da ja o tom ne bi razmisljala, uzecu ja muzevo prezime i kraj price.

Vec sam jednom pisala o ovome, ista je bila tema, ali hajde da se ponovim... Nismo se vencali, dete ima ocevo prezime i do sada nije bilo problema - birokratskih ili drugih. Brak je samo papir, isto mi je jesam li se negde "evidentirala" ili ne, a moja cerka (3,5) jos nije pitala zasto se mama preziva drugacije. Kad se to desi, lepo cu joj objasniti kao sto joj i sve drugo objasnjavam. Tacka.

Zadrzala sam svoje prezime. Deca ce, ako ih budemo imali, nositi oba?

Pitam se zasto postoji misljenje (nekoliko postova iznad) da svaki muskarac ima pravo na svoje prezime, a zena samo ukoliko je nesto "posebno" (tj. nije neka "seljanka")? Dakle samo "posebna" zena je ravnopravna bilo kom muskarcu?

majcheki:
Moj dečko i ja smo se dogovorili da se ne venčavamo (ne menjam prezime) nego da za koji mesec, do godinu dana, kad jednostavno budemo ''imali bebu'' ona nosi i jedno i drugo prezime.
Jedini razlog tome je što se samnom gasi porodično ime jer u mojoj porodici nema muških potomaka, pa da ga nekako sačuvamo.
Mada, moram priznati, da me je ovaj predlog koji je inače njegov toliko oduševio da mi osim njega ništa drugo sada i nije bitno.
Al' ćete ga sačuvati! oko 70-ak godina ako bude sreće...

schatje:
DakleM, nisam pristalica braka (na papiru), ali recimo.... Udate se, i sad, da li menjate prezime, dodajete ili ostavljate svoje?

ИЗВОД ИЗ ЗАКОНА О БРАКУ И ПОРОДИЧНИМ ОДНОСИМА

Član 402
Bračni drugovi mogu se prilikom zaključenja braka sporazumeti da za zajedničko prezime uzmu prezime jednog ili drugog bračnog druga, ili da zadrže svaki svoje prezime ili da svom prezimenu doda prezime drugog bračnog druga, ili da jedan bračni drug uzme prezime drugog bračnog druga i tom prezimenu doda svoje prezime.

Član 395
Lično ime deteta određuju roditelji sporazumno.
Dete dobija prezime prema prezimenu jednog ili oba roditelja.
Zajedničkoj deci roditelji ne mogu odrediti različita prezimena.
Ako roditelji ne postignu sporazum o ličnom imenu deteta, lično ime detetu određuje, u skladu sa odredbama stava 2 ovog člana, organ starateljstva, pošto sasluša oba roditelja

Odakle i odkad to zajedničko prezime...evo šta ja mislim...
...ako znamo da je svadba/ venčanje neka vrsta obreda prelaza....posebno je ovaj obred važan za ženu jer ona prelazi ne samo iz jednog statusa
( devojaštvo) u drugi (postaje žena) , ona prelazi iz jedne porodice
( nekad roda) u drugu...pa ajde i iz ruku jednog vlasnika ( otac) u ruke drugog (muž)...Tako je (bilo) svidelo se to nama ili ne.
Menjanjem prezimena ona potrvđuje i formalno taj prelazak...Prezime je onda formalno znak pripadanja jednom rodu, porodici...pri čemu u davna vremena to pripadanje nije ni malo u nekom romantičarsko sentimentalnom smislu...beć bukvalnom...kao što mužu pripada koza ili stolica u domu...a najbitinije je da sve to najviše zbog dece...Žena jeste bitna kao neko ko tu decu rađa i kao još jedan par ruku koji će da radi ali ...
Rodu ili porodici je bilo stalo da deca pripadaju baš njima.
U vreme kada se prešlo na sedelački način života i ljudi su počeli da se bave poljprivredom ( dakle veoma veoma davno).... život je postao lagodniji... i starce nisu morali da ubijaju. Tako roditelji izdržavaju svoju decu ali oni kada ostare njih hrane njihova deca...(zato je prestala praksa kontrolisanja broja članova u rodu ubijanjem dece) već je svima stalo da dece bude više...
da skratim:
Uvođenjem patrijahata, uveden je sistem patrilinearnosti ( deca pripadaju rodu oca) i patrilokalnosti ( žena i deca žive u rodu oca) i tu praksu u principu imamo i danas...Dokaz patrilinearnosti je i prezime koje porodica nosi...tačnije običaj da deca i žena nose prezime muževljeve porodice...Tradicionalno je to tako.
A u običaje/ tradiciju se ne dira...oni se ne menjaju jer traju vekovima a to što traje vekovima mora da je dobro...
Sigurno je zato da nešto što se pojavi kao novo i drugačije bude dočekano na nož...I izaziva polemike ...
A u suštini od onog vremena kad je sve počelo do danas se toliko stvari promenilo...pa i sam brak.
A šta je dobro i bitno za zajednički život u braku danas mogu reći samo oni koji su to probali....

Back