Udati se, a ne promeniti prezime

divlja u srcu:
Kad_LupimLupim:
A, da nesto sam izvalio da vecina zena koje nose oba prezimena su neke preambiciozne, karijeristicki nastrojene rospije koje shiju parolu: "Ja, pa Ja!"

Ma meni je cool kad zena od karijere doda prezime muza, al' sto svaka seljanka danas misli da je ce biti specificnija i interesantnija sa kilometarskim prezimenom, a u sustini je mediokritet... :roll:
Inace i meni se vise dopada da ostane samo staro.
Nego meni je bas sexy da uzmem njegovo prezime, nekako mi to dodje, metaforicno, kao potpuna moja predaja. :wink:
aaaa dakle tako se može prepoznati seljanka?
zato mene ljudi malo čudno gledaju od kad sam se udala kao vid ovu seljačku rospiju a ja glupača ne kapiram zašto...

Kada dvoje ljudi stupaju u brak, svaka od strana može dobrovoljno da odluči kakvo će prezime nositi ubuduće - pa čak i muškarac! Prema tome, sve su to predrasude o čemu pričate. Zašto bi samo žena bila ta koja mora da promeni na neki način identitet u braku? Ja nisam odustajala od svog prezimena, dodala sam muževljevo, kada su se deca rodila, borila sam se za to da i oni nose oba prezimena i zbog nacionalnog identiteta (nismo iste vere, niti nacionalnosti), a sada kada se brak raspao, pitam se da li sam pravilno uradila: ćerkica mi je još bila u stomaku kada smo se razišli... Da li ili ne, prosto se ne radi o mediokritetu, niti o pomodarstvu, već o prostoj činjenici da sam ja Ja i nisam nečija, već isključivo svoja. A neka svako odluči za sebe!

gigule:
divlja u srcu:
Kad_LupimLupim:
A, da nesto sam izvalio da vecina zena koje nose oba prezimena su neke preambiciozne, karijeristicki nastrojene rospije koje shiju parolu: "Ja, pa Ja!"

Ma meni je cool kad zena od karijere doda prezime muza, al' sto svaka seljanka danas misli da je ce biti specificnija i interesantnija sa kilometarskim prezimenom, a u sustini je mediokritet... :roll:
Nego meni je bas sexy da uzmem njegovo prezime, nekako mi to dodje, metaforicno, kao potpuna moja predaja. :wink:
zato mene ljudi malo čudno gledaju od kad sam se udala kao vid ovu seljačku rospiju a ja glupača ne kapiram zašto...

Hi,hi,hi! :P
Ne znam za tebe :) , molicu lepo, al' naprasno je to postao trend. Ako nije bitno, cemu toliko insistiranje. Mrzim trendove.Ja sam staromodna i tradicionalista u dusi. Mislim, kod mene je situacija takva, da kad bih imala zelju da ostavim svoje ili dodam njegovo prezime, ne bih ni razmisljala o udaji. :lol:
Al' to sam ja, ne smeta mi da neko drugacije konta stvari. :wink:

divlja u srcu:
Kad_LupimLupim:

Vi'š ti to...svaki dan čovek sazna nešto novo... :lol:

divlja u srcu:
gigule:
divlja u srcu:
Kad_LupimLupim:

Ne znam za tebe :) , molicu lepo, al' naprasno je to postao trend. Ako nije bitno, cemu toliko insistiranje. Mrzim trendove.Ja sam staromodna i tradicionalista u dusi. Mislim, kod mene je situacija takva, da kad bih imala zelju da ostavim svoje ili dodam njegovo prezime, ne bih ni razmisljala o udaji. :lol: Al' to sam ja, ne smeta mi da neko drugacije konta stvari. :wink:
Izvini divlja, al' ako to treba da utiče na odluku o udaji, onda mislim...

divlja u srcu:
gigule:
divlja u srcu:
Kad_LupimLupim:

Ne znam za tebe :) , molicu lepo, al' naprasno je to postao trend. Ako nije bitno, cemu toliko insistiranje. Mrzim trendove.Ja sam staromodna i tradicionalista u dusi. Mislim, kod mene je situacija takva, da kad bih imala zelju da ostavim svoje ili dodam njegovo prezime, ne bih ni razmisljala o udaji. :lol:
Al' to sam ja, ne smeta mi da neko drugacije konta stvari. :wink:
pa poenta u zajedničkom životu/braku nije prezime...ne udaje se zato...
ima tu mnooogo važnijih stvari, uostalom videćeš uskoro.

uzgred ja sam mislila da je trend u Srbiji danas biti tradicionalista...grešim?

Edilili:
Kada dvoje ljudi stupaju u brak, svaka od strana može dobrovoljno da odluči kakvo će prezime nositi ubuduće - pa čak i muškarac! Prema tome, sve su to predrasude o čemu pričate. Zašto bi samo žena bila ta koja mora da promeni na neki način identitet u braku? Ja nisam odustajala od svog prezimena, dodala sam muževljevo, kada su se deca rodila, borila sam se za to da i oni nose oba prezimena i zbog nacionalnog identiteta (nismo iste vere, niti nacionalnosti), a sada kada se brak raspao, pitam se da li sam pravilno uradila: ćerkica mi je još bila u stomaku kada smo se razišli... Da li ili ne, prosto se ne radi o mediokritetu, niti o pomodarstvu, već o prostoj činjenici da sam ja Ja i nisam nečija, već isključivo svoja. A neka svako odluči za sebe!
c006.gif

Pa ne budimo bukvalisti. Radi se prvenstveno o kompletnom mom osecanju prema mom buducem koji se projektuje na ovu pojedinost. :P
A ovako me spopadnu i drugarice po ovom pitanju. :lol:
Sto se mene tice , ne smeta mi ni da neciji muz uzme zenino prezime.
Ljudi, vi kako vama drago, a ja cu po svom osecanju! :wink:
A da je trend , jeste kod vecine.
Zasto nase majke nisu razmisljale o tome?
Ako ostavim ili dodam prezime, ne znaci ni da sam ja emancipovanija, niti da sam individua, niti da imam jaci integritet. Svako projektuje sta mu drago. :P

divlja u srcu:
Pa ne budimo bukvalisti. Radi se prvenstveno o kompletnom mom osecanju prema mom buducem koji se projektuje na ovu pojedinost. :P
A ovako me spopadnu i drugarice po ovom pitanju. :lol:
Sto se mene tice , ne smeta mi ni da neciji muz uzme zenino prezime.
Ljudi, vi kako vama drago, a ja cu po svom osecanju! :wink:
A da je trend , jeste kod vecine.
Zasto nase majke nisu razmisljale o tome?
Ako ostavim ili dodam prezime, ne znaci ni da sam ja emancipovanija, niti da sam individua, niti da imam jaci integritet. Svako projektuje sta mu drago. :P
U pravu si. Moje razmišljanje je išlo nekako ovako: što bih ja menjala, što ne promeni on, pa naravno zato što smo u Srbiji, i što se nekih tradicija držimo ko pijan plota, ali ok. Nisam želela da promenim jer su moje ime i prezime deo moje ličnosti, pa bila ja danas-sutra ministarka ili domaćica. To je simbol moje primarne porodice, i za mene bi to bilo gubljenje dela identiteta. U svakom slučaju sam želela i da prihvatim njegovo, jer je to moja nova porodica. I baš me briga što mi ime i prezimena sada imaju više od 20 slova, nije mi teško da ih brzo napišem :wink: Što reče gigule, mislim da je sada 'in' držati se tradicije, a ne kontrirati. Još nešto odluku o tome kako ću se prezivati posle udaje, sam donela pre 20 god, mnogo pre no što sam i upoznala sadašnjeg supruga. Divlja, želim ti spuno sreće u braku, ali zaista ćeš videti da će biti mnogo bitnijih stvari koje će vas povezivati na duže staze, od prezimena. Pozz

P.S Inače to oko zadržavanja starog prezimena, nije nikakva novotarija, to se dešavalo i mnogo ranije, iz dva razloga. Prvo kada je dotična ženska persona stekla ''ime'' pre braka, pa želi da ga zadrži i dalje, i drugo, kada u primarnoj (njenoj) porodici nije bilo muške dece, koja bi zadržala prezime porodice u budućnosti.

Niti prezime deteta može da se razlikuje od prezimena roditelja tj. ili nosi očevo, ili majčino (ako se razlikuje od očevog). Ako je svako od njih zadržao svoje prezime, onda mogu da "kombinuju" prezime deteta, ali ako majka nosi oba prezimena, dete mora da nosi istim redosledom oba prezimena ili samo očevo ime. I za sve to treba saglasnost oba roditelja...

nebitno je. :roll:
zadrzala bih svoje samo zato sto me takvu svi znaju vec ohoho godina,a i do sad sam funkcionisala kao potpuna osoba i sa tatinim prezimenom. 8)
opet,razumljivo je da se uzme njegovo-ako vec jesi skroz njegova!a i glupo da ti deca imaju razlicito prezime od tebe... :?
ma,ne znam...zamlacujem se razmisljanjem na temu koja me u narednih 100 godina nece doticati! :x

lady me:
Moze da se bira da li ce dete nositi ocevo, majcino ili oba prezimena s tim da deca istih roditelja ne mogu nositi razlicita prezimena.
Edilili:
Niti prezime deteta može da se razlikuje od prezimena roditelja tj. ili nosi očevo, ili majčino (ako se razlikuje od očevog). Ako je svako od njih zadržao svoje prezime, onda mogu da "kombinuju" prezime deteta, ali ako majka nosi oba prezimena, dete mora da nosi istim redosledom oba prezimena ili samo očevo ime. I za sve to treba saglasnost oba roditelja...

Thanks

hm.....moje prezime je mnogo dugacko a jos kad bih nakacila necije.....pfu....koliko bi mi trebalo vremena da se potpisem....
nemam pojma....
sto se tice identiteta, mislim da je to malo slozenija pojava od jednog pukog prezimena....ja svoj identitet nekako ne vezujem samo za svoje prezime....a i ne znam sto bi ga cuvala u braku ako ce deca da se prezivaju po tati....mislim, sta sad tu treba moja prezime da radi? ako se ne osecam dovoljno svojom ili da mi brak ugrozava identitet, ostavljanje prezimena tesko da tu moze da mi pomogne.....

a moj stari se bavi istim poslom ko i ja tako da bi mi sad bas dobro doslo neko drugo prezime da nas ne brkaju ljudi.... :lol:

anakin:
hm.....moje prezime je mnogo dugacko a jos kad bih nakacila necije.....pfu....koliko bi mi trebalo vremena da se potpisem....
nemam pojma....
sto se tice identiteta, mislim da je to malo slozenija pojava od jednog pukog prezimena....ja svoj identitet nekako ne vezujem samo za svoje prezime....a i ne znam sto bi ga cuvala u braku ako ce deca da se prezivaju po tati....mislim, sta sad tu treba moja prezime da radi? ako se ne osecam dovoljno svojom ili da mi brak ugrozava identitet, ostavljanje prezimena tesko da tu moze da mi pomogne.....

right to the point :wink:

Ma oboje uzmemo TREĆE prezime.
Neko onako fiiino, zvučno... :wink:

P.S. Samo ne ono idiotsko dodavanje!!! Rado bih zadržala svoje, a opet mi glupo da mi se deca jednog dana prezivaju drugačije od mene... Da, brak nije bitan... Ali porodica jeste. A valjda jedna porodica treba da nosi jedno prezime... Hmmmm...

Back