Učiteljski fakultet u Beogradu

Добро није баш тако, факс је прилично лаган, бар прве две године, за њих знам. Мата је некима проблем, али ништа страшно, код мене у гимназији је било теже добити 2. Имаћеш да свираш хармонику и флауту, али то је смешно. Остало, оно...

Пријемни је скроз опуштен, може да се спреми за 5 дана, а за посао важи да га мушкарци доста лакше добијају...
 
Пријемни има два дела. Прво се полажу музичке, говорне и физичке способности. То падаш једино ако имаш неку гадну говорну ману, или фазон не умеш да ходаш, ту је пало око 5% људи код мене. Једино је смор што мораш да блеиш цео дан на факсу.

Два, три дана после тога, кад се објави ко није прошао, су испити из српског и опште информисаности. Оба теста се раде исти дан, имају по 30 питања. За српски је по 15 из граматике и књижевности. За буџет је онда требало негде 62 поена, а за Београд 57 чини ми се. Прошле године је било негде 64/60 поена.

http://www.uf.bg.ac.yu/ss/Upis_2006/OpstaInformisanost.pdf

http://www.uf.bg.ac.yu/ss/Upis_2007/upis2007.htm
 
Па то почиње око 9, 10 ујутру, не сећам се тачно. Има распоред, шта прво полажеш, који си на списку и то. Улази се по групама, ја сам прво имао музичко, нас пар прозову (чекао сам око чуку времена) и онда блеји нас 5-6 и један по један, прво ти професорка нешто истактира па ти требаш да поновиш. Онда као неку песмицу требаш да отпеваш пар речи, на крај села и те форе. Има и као да понављаш за њом до ре ми, нем појма.

То фазон завршиш за 5 минута, и онда идеш, чекаш да те прозову за физичко. Ту се чека једно 2 чуке и онда уђе вас десет у салу и онда један по један водите лопту око неких чуњева, нешто као лоптом о зид, као трчкараш нешто, ходаш по греди, мислим да је то то. То исто траје 5 минута и онда поново дуго чекаш док те не прозову за говорне. Ту је најопуштеније, питају те као, де си, шта има, де си ишо у средњу, то фазон траје пола минута.

То се све заврши око 3-4 поподне и онда увече изађу резултати на нету. У принципу је смешно, падну само људи који не умеју да причају или ходају, кад сам ја полагао пало је 20 људи од 350. Оно, само опуштено. Пријемни је два или три дана касније, зависи у којој си био групи...
 
Sve u svemu, to je jedan od najsredjenijih fakulteta u Bg. Barem ova zgrada u Kraljice Natalije, ona druga je malo sunt, ali sredice i nju dekan Aca, dok je jos na f-ji. Asistenti su opustencija, i profesori takodje. Voja iz mate trazi minimalac, ali je problem sto on ne zna da objasni. Ostali su OK.
 
Ја сам ишао на српски. Помогло ми је доста јер сам знао шта треба да спремам, а за ове способности нем појма. Немој да се цимаш око тога, само српски научи и опуштено...
 
Па треба ти да имаш те текстове из читанке.

Не знам како се зове копирница, она је са леве стране кад идеш од желеѕничке, кад прођеш раскрсницу са Народног фронта, поред златаре неке блеји, али прво треба да уђеш у неки мали пролаз, па се попнеш лево уз неке плаве степенице. Видећеш, поред златаре...
 
koliko dugo se, u proseku, ceka posao?

Pa ako imas vezu, ne cekas uopste, a ako nemas treba da si normalan i onda te setaju od skole do skole. Cas radis sa decom u dnevnom boravku, cas si na birou, pa malo radis sa decom u nastavi, pa si opet na birou, pa opet radis u dnevnom boravku, i tako dok neka uciteljica ne ode u penziju ili dobije otkaz pa tebe pozovu posto si se prethodno pokazao kao dobar nastavnik.
 
Poslednja izmena:
nebo 80 bg, za srpski ti treba sve ono sto se radi u srednjoj skoli iz knjizevnosti, pocevsi od citanki preko procitanih lektira + zuta gramatika za srednju skolu(zavodovo izdanje). Od trideset pitanja, jedno se odnosi na pravopis, jedno na neku frazu iz naseg jezika, oko desetak je u vezi gradiva iz gramatike, 2-3 se odnose na teoriju knjizevnosti, a ostalo na procitane pesme, pripovetke, lektire iz srednje skole.
 

Back
Top