Учење страних језика

Ne znam, zasto taj tvoj gnev prema meni. Ja samo kazem svoje misljenje a ti me napadas. Pa, zasto?

i opet moderna skrece sa teme, znas li koliko si puta napisala da je neko ljubomoran na tebe i kako imaju ..gnev'' tj mrze te? samo da ne bi odgovorila na postavljena pitanja tipa: ko si zapravo? I ja takodje nikada nisam cuo nista o tebe samo ovde na i na faceu, vecina ljudi ukljucujici i mene sa ovog foruma te ne mrze nego jednostavno ne vide svrhu no smisao tvojih odgovora, tipa: ja govorim sve jezike, ja govorim keltske jezike, ja govorim madjarski, ja pa ja pa ja ja sam napisala tu knjigu a on je stavio svoje ime itd....... moj savet ti je da dusevnu hranu trazis na nekom drugom mestu. koliko si puta napisala da govoris sve jezike, pa cak i na temama koji nemaju veze sa tim morala si usput to da naznacis.

I zasto neces da kazes ko si odakle?

Hoces da kazes da se ne moze nauciti samostalno jezik?
Slazem se sa tobom to za privatnog nastavnika, ali oni deru!
I niko ne uci jezik da bi bio faca, ili ti treba strani jezik ili ne! Lingvisti su corav posao u svetu.

Eto, ti meni kazes da se ja raspravljam, a ja sam samo rekla svoje misljenje i ti me napadas.
Moze se uciti samostalno. Neki jezici se mogu lakse nauciti samostalno (izvornim govornicim sprskog leze romanski jezici), a neke ne (germanski i skandinavski su teski za samostalan rad).
Rekla sam jedan od nacina.
To ti mislis da niko ne uci, jer je misli da je faca. Pogledaj po forumu ko sta pise, pa ce ti biti jasno. Ne volim da imenujem.
Ali nekog zanima lingivstika, iako je corav posao.

Gramatika usporava? Da. Ali to usporavanje ce se osetiti u kvalitetu tvog poznavanja odredjenog jezika. Sporije, ali kvalitetnije.

Meni kod znanja jednog jezika nije bitno samo da me taj neko tamo razume. Razumece on mene i ako koristim malo engleskog, malo ruke, malo noge, mimika, gestikulacija... Sporazumevanje se moze postici na vise nacina, ne moram nuzno da znam taj jezik koji je maternji mom sagovorniku. Ali u takvoj situaciji, kada koristim malo ovaj, malo onaj jezik, malo ruke da bih nesto objasnila, ja se osecam prosto hendikepirano. Secam se kad sam razgovarala sa jednim dedom Portugalcem. Ja ne znam da govorim portugalski, ali ga razumem dosta dobro, tako da sam ja razumela sta je on meni govorio, ali da bih ja njemu odgovorila, koristila sam oskudno znanje portugalskog, pa malo mesala spanski i malo italijanski.... Mi smo se odlicno razumeli, ali to nije nacin na koji ja zelim da komuniciram sa ljudima. Zato je meni ipak vazna i gramatika, koja jeziku daje strukturu, koja me upucuje kako da koristim te reci koje sam naucila.

Sto se tice najboljeg nacina da se nauci strani jezik, slazem se da je najbolje biti okruzen govornicima tog jezika, ali u nemogucnosti da otputujemo u odredjenu sredinu, pomaze i slusanje tog jezika u filmovima, pesmama... Slusanje! Tako se usvaja pravilan izgovor i recenicne strukture nam se usadjuju u podsvest. Ono, sticemo osecaj za red reci u recenicama. Ovo bih preporucila kako prethodnicu i dopunu uz casove jezika. Ko nece ili ne moze da priusti sebi da placa nastavu, moze da proba sam, sto iziskuje vece angazovanje i jacu motivaciju, nego kad imamo nekog da nas nadgleda i upucuje.

Gramatika usporava? Da. Ali to usporavanje ce se osetiti u kvalitetu tvog poznavanja odredjenog jezika. Sporije, ali kvalitetnije.

Meni kod znanja jednog jezika nije bitno samo da me taj neko tamo razume. Razumece on mene i ako koristim malo engleskog, malo ruke, malo noge, mimika, gestikulacija... Sporazumevanje se moze postici na vise nacina, ne moram nuzno da znam taj jezik koji je maternji mom sagovorniku. Ali u takvoj situaciji, kada koristim malo ovaj, malo onaj jezik, malo ruke da bih nesto objasnila, ja se osecam prosto hendikepirano. Secam se kad sam razgovarala sa jednim dedom Portugalcem. Ja ne znam da govorim portugalski, ali ga razumem dosta dobro, tako da sam ja razumela sta je on meni govorio, ali da bih ja njemu odgovorila, koristila sam oskudno znanje portugalskog, pa malo mesala spanski i malo italijanski.... Mi smo se odlicno razumeli, ali to nije nacin na koji ja zelim da komuniciram sa ljudima. Zato je meni ipak vazna i gramatika, koja jeziku daje strukturu, koja me upucuje kako da koristim te reci koje sam naucila.

A, mene zbog toga sto ti kazes ovde raspinju na krst. Potpuno si u pravu. Kada sam jednom pricala sa jednim crncem u Tanzaniji, on me je pitao gde zivi moje pleme belih i plavih ljudi, koji govore tako dobro svahili. Jednostavno, toliko ga dobro govorim, da su mislili da sam crnkinja, iako sam plavusa, bele puti i veoma lepa i zgodna. NE zelim da budem kao paradjaz-lingivista, kao neki ovde, koji me napadaju, jer se trudim da govorim savrseno knjizevnim jezikom, a gde ne znam knjizevni, bila sam u kontaktu sa dijalektom i njega govorim bolje.

Niste me razumeli! Hocu da kazem, da "gramatika" ucenje vremena, komparacije i sl. -usporava. Kada ti odes u neku zemlju gde se taj jezik govori ti ucis prvenstveno reci a gramatika se poklopi kad naucis jezik.
Bas sam malopre citao na net-u o novim metodama ucenja stranog jezika, "problem je sto predavaci nece da usvoje te metode jer se drze starih metoda" izjavila je strucnjak u poznavanju ucenja stranog jezika u Londonu.

Niste me razumeli! Hocu da kazem, da "gramatika" ucenje vremena, komparacije i sl. -usporava. Kada ti odes u neku zemlju gde se taj jezik govori ti ucis prvenstveno reci a gramatika se poklopi kad naucis jezik.
Bas sam malopre citao na net-u o novim metodama ucenja stranog jezika, "problem je sto predavaci nece da usvoje te metode jer se drze starih metoda" izjavila je strucnjak u poznavanju ucenja stranog jezika u Londonu.
ali tebi i ta gramatika znaci u konverzaciji
to ide zajedno

a mislim da je najbolje kada se radi jednako i konverzacija i gramatika

da bi progovorio treba da znas bar osnove

pricati bez gramatike mi je kao igrati sah bez poznavanja pravila

ne treba ti da znas sve moguce izuzetke i pravila

ali ne kapiram kako mozes lepo da naucis jezik a da ne znas gramatiku

A koji su to metodi?

Back