pa, npr ako definisemo duzinu talasnog paketa, onda se to vreme moze izracunati iz te duzine...
pojma nemam
pojma nemam
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Wieczeslaw:Svi junaci nikom ponikose! Kada je nekima vec toliko dubiozan kvant vremena, nije im valjda tesko da odgovore na moje malo pitanje. Ponovicu ga opet, ako treba i preformulisacu ga.
Neka mi neko objasni kako se odigrava prelaz elektrona sa jedne orbite na drugu, i koje vreme mu je potrebno za to. Posebnu paznju obratite na vreme!
Vreme je dimenzija kojom merimo kretanje.Anonymous:Lepog li pisanija![]()
Eto dobismo i kvant vremena![]()
nego kad ste tako mudri objasnite vi meni jednu jednostavnu stvar.
STA JE VREME???
Dakle jedno obicno pitanje od svega tri reci, sta je vreme, pa kad na to odgovorite da vidimo onda da mi neko objasni nesto o kvantu vremena![]()
Ti si kralj, mucilo ovo tebe stvarno, ili ne.bermudi2004:naucnici moji da vas pitam
rekose mi da je dokazano da se za poslednjih 100 godina vreme ubrzalo za nekih 20% i da ce u sledecih 8 godina ....dakle do 2012 ...toliko da se ubrza da ce na kraju nestati, a kad nema vremena nema ni postojanja....postoji li takva teorija ili ne postoji....i koliko je to moguce u praksi....![]()
![]()

rasa77:Ako me ne pitate sta je vreme, ja znam odgovor, ali ako mi postavite pitanje, ja ne znam da vam odgovorim
Kratko i jasno
Naime, za sada, ne postoji ni jedna hipoteza, a kamo li teorija koja bi govorila da se vreme ubrzava. To bi bilo u suprotnosti sa Opstom teorijom relativnosti (OTR). Mada, dosta toga ima sto se suprostavlja ovoj teoriji, pre svega Kvantna mehanika, ali to nije razlog da se OTR odmah odbaci. Uostalom, ni Njutnova teorija nije odbacena i odlicno funkcionise kad saljemo rakete i letelice u Kosmos.
rasa77:Svetlost, kao i sva materija u vasioni, podleze dejstvo gravitacionog polja. Posledica toga je da brzina svetlosti nije konstantna. Zapravo ona iznosi c samo u vakuumu u odnosu na sve inercijalne sisteme reference - po postulatu STR. Medjutim, OTR ne kaze tako, vec da svetlost podleze ubrzanju.
rasa77:Gravitacija utice na energiju fotona. Da bi foton napustio gravitaciono polje treba da ulozi odredjenu energiju. Gubitak te energije se manifestuje smanjenjem frekvencije fotona iz onog poznatog E=h*f gde je h-Plankova konstanta a f-frekvencija. DAkle, ako se smanji energija, smanjice se i frekvencija, tj. povecace se talacna duzina. Time se dobija "pomak ka crvenom" i to je tzv. gravitacioni crveni pomak. (jedan od tri koja postoje).
U Specijalnoj teoriji relativnosti (STR) brzina svetlosti je postulirana kao najveca moguca brzina - najveca brzina prenosa informacija, odn. energije. Cak je i Maksvelova teorija elektromagnetnog polja predvidela njenu brzinu. Medjutim, STR je teorija koja vazi samo u inercijalnim sistemima reference, dakle sistemima koji ne podlezu ubrzanju. Ajnstajn je to i sam video i dao se na novi posao. Da prosiri svoju teoriju i na neinercijalne sisteme i tako uskladi STR sa Njutnovom teorijom gravitacije. To je dovelo do principa ekvivalencije koji kaze da se nikakvo ubrzanje ne moze razlikovati og gravitacionog ubrzanja. Necu sad detaljisati, ali ostavi mejl, pa ces podrobnije dobiti objasnjenje. Poznato je da foton ima masu. A kad se nadje u gravitacionom polju, Sta radi polje, fotonu? Deluje na njega gravitacionom silom, a posto svaka sila koja deluje na neku masu, tom telu daje ubrzanje, to se desava i sa fotonom. Ovo se moze zakljuciti na jos jedan nacin. Naime, svetlost skrece sa pravolinijskog prostiranja u blizini masivnih objekata, u blizini jakog gravitacionog polja. Znaci njegova putanja nije prava linija, vec kriva. A svako krivolinijsko kretanje je nuzno praceno pojavom ubrzanja. To ti je jos poznato iz mehanike.
fosilvaso:Postojanje ubrzanja ne mora značiti i promenu brzine, npr. kod kružnog kretanja imaš ugaono ubrzanje, ali brzina po putanji može biti stalna.
Anonymous:fosilvaso:Postojanje ubrzanja ne mora značiti i promenu brzine, npr. kod kružnog kretanja imaš ugaono ubrzanje, ali brzina po putanji može biti stalna.
To baš mora značiti to. Da razdvojimo babe i žabe.
Ubrzanje je mera promene (izvod) brzine u vremenu. Postojanje ubrzanja (tj. stanje kada je ono različito od nule) znači da se brzina menja. Kod kružnog kretanja ista je stvar: brzina se stalno menja i ubrzanje je stalno različito od nule.
Kružna brzina i kružno ubrzanje su potpuno druga stvar. Kružna brzina je promena ugla po vremenu, a kružno ubrzanje prvi izvod toga po vremenu.
Kružna brzina nije isto što i brzina (put po vremenu). Ako je kružna brzina konstantna, kružno ubrzanje je nula. To nikakve veze nema sa vektorom brzine koji se stalno menja, a ni sa vektorom ubrzanja, koji je konstantnog intenziteta i rotira u krug.
Znači, brzina i ubrzanje su vektorske veličine i ako je intenzitet isti, a pravac i smer nisu, to onda nisu konstantne, nego promenljive veličine.
Ono sto sam ja hteo reci jeste da se svetnost u gravitacionom polju ne prostire uniformno - pravolinijski konstantnom brzinom. Naime, foton moze postojati samo onda kad ima brzinu c za datu sredinu.
Wieczeslaw:"Trajanje" vremena je po meni subjektivna stvar.
Nisam te najbolje razumeo o mnogostrukosti....