Ubijanje Zivotinja

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
A šta ti imaš protiv medijske kampanje vezanu za sankcionisanje zločina protiv životinja. Da li ti misliš da ne treba sankcionisati one koji se iživljavaju na životinjama?

Има против тога да неко прави од мене магарца и да унакажава животињу само да би лакше спровео своје идеје...

Узгред, Мила је имала "велику срећу" да није искрварила и поред одсечене све 4 шапе (неко је подвезао ране), и још већу "срећу" да је била остављена поред зграде истакнуте активисткиње за заштиту животиња Сандре Споје, која ју је, гле још веће "случајности" и пронашла.
Слична прича је и са њеном бугарском близнакињом Мимом.

И сад бих ја требало да наседнем на сценарио оних који мисле да сви ми треба да будемо кретени..

Ljubitelji...
1. Imam li ja puno pravo da ne dozvolim da pas prilazi meni da me onjuši, kad znam da je sekund pre toga uredno sebi jaja oblizao, ili zabio njušku u guzicu neke kuje, ili ždrao neku lešinu?
2. Imam li pravo da takvog psa ćušnem od sebe, jer teško da ću mu rečima objasniti 'nemoj'?
3. Smem li ga udariti ako i dalje nastavlja da mi se približava?
4. Shvataju li vlasnici takvog psa da ja ne uživam u onome u čemu oni uživaju, i da me ne zanima njihovo 'neće on', jer ne želim ni da me njuši?

Moliću nedotupavne fanatike da ne odgovaraju, samo uljudne vlasnike pasa, i one koji brane prava lutalica koje spavaju ispred zgrade... a nemaju nikakvu odgovornost ako ta lutalica nekome pocepa nogu.

Hvala.

Тја, последњи пут летос, иде човек, пустио пса 20m испред себе, а пас ми прилази с намером да ме оњуши. Ја се склањам скроз на ивицу стазе, али пас као пас, иде ка мени. Гледам газду, он опуштено коментарише, нећенеће не бој се. У том тренутку псина добија изненадни ударац у њушку, скичи и премеће се, па креће да бежи, а газда притрчава вичући на мене. Ја га ни не чујем шта прича него и њега одаламим ногом по бутини, онако са стране. Гледам га како се његов израз лица у тренутку изменио од срџбе у страх и болну гримасу. Креће да узмиче уз речи, у реду је у реду је, држи руке испред лица, висок је и дебео па не могу да му нациљам лице него га још пар пута одаламим ногом. Пада, пита ме шта ми је... Гледам га једно минут, ћутим, он полако устаје, зове пса и одлази вадећи телефон, видим из далека како храмље и нешто некоме објашњава....
Каква је то сорта кретена који не могу да схвате да њихова слобода не сме да угрожава моју слободу?

:eek:
Sad su mi mnoge stvari jasnije...
A u uredjenim zemljama, kako bi se to rešilo?
Evo, na primer u Srbiji, vlasnik bi dobio prijavu od strane komunalne policije i platio bi finu kaznicu što nije poštovao zakon prilikom šetanja kućnog ljubimca. Samo da si ga prijavio. Jer on jeste pogrešio.
A ti bi dobio malo više od toga, i to od strane prave policije. Mislim, malo više prijava...

Ali tipično, nasilnici su najglasniji kada treba štititi "nejač", kriju se iza dece i opušteno iživljavaju. A onda, kada su njima testisi u procepu - zakon! zakon! zakon!
A baš to radiš - kriješ se iza floskule da deci treba da obezbediš bezbedno mesto za život, a ustvari si agresivni nasilnik.
Grozim se ovakvih ljudi, grozim se njihovih licemernih pozivanja na poštovanje zakona, grozim se izgovora i sakrivanja iza slabijih.

I ti pričaš o nekoj tankoj liniji izmedju ovog i onog :roll:

:eek:
Sad su mi mnoge stvari jasnije...
A u uredjenim zemljama, kako bi se to rešilo?
Evo, na primer u Srbiji, vlasnik bi dobio prijavu od strane komunalne policije i platio bi finu kaznicu što nije poštovao zakon prilikom šetanja kućnog ljubimca. Samo da si ga prijavio. Jer on jeste pogrešio.
A ti bi dobio malo više od toga, i to od strane prave policije. Mislim, malo više prijava...

Ali tipično, nasilnici su najglasniji kada treba štititi "nejač", kriju se iza dece i opušteno iživljavaju. A onda, kada su njima testisi u procepu - zakon! zakon! zakon!
A baš to radiš - kriješ se iza floskule da deci treba da obezbediš bezbedno mesto za život, a ustvari si agresivni nasilnik.
Grozim se ovakvih ljudi, grozim se njihovih licemernih pozivanja na poštovanje zakona, grozim se izgovora i sakrivanja iza slabijih.

I ti pričaš o nekoj tankoj liniji izmedju ovog i onog :roll:

Зашто не пробаш неког власника да пријавиш комуналној полицији, чисто да не би причала глупости овде, јер мене заиста мрзи да ти више било шта објашњавам...
А власник је могао да ме пријави правој полицији, чак сам мислио да их је звао, али ето, није то учинио, зна и он да нема државе, зато и пушта кера около...

Зашто не пробаш неког власника да пријавиш комуналној полицији, чисто да не би причала глупости овде, јер мене заиста мрзи да ти више било шта објашњавам...
А власник је могао да ме пријави правој полицији, чак сам мислио да их је звао, али ето, није то учинио, зна и он да нема државе, зато и пушта кера около...

Komunalna policija jako dobro radi svoj posao... čak i više nego savesno! Dojure na samu mogućnost naplaćivanja kazne.
Gluposti pričaš sam i to toliku gomilu gluposti, da je običnom, prosečnom čoveku odavno želudac u grlu dok te čita.
Vlasnik je mogao, a svakako je trebalo da te prijavi. A ti bi, pretpostavljam, kao i svaki junak, posle tako junačkog podviga, pobegao odatle što te noge nose :roll:
Sramota, na kraju mogu reći samo da je sramota - sam pričaš da imaš porodicu, decu, isteruješ neke pravde, ispravljaš krive drine... i biješ ljude po ulici. Sramota, bre. TAkvima kao što si ti puna su usta sistema, loša država, nema zakona, stižemo na dno, stvari moraju da se menjaju... a šta radite, ti i tebi slični? Jel država aparat za sebe, ili u njoj žive gradjani? Ispravljao bi druge, a gledaj sebe. Stidi se, sramotiš i brukaš celu porodicu mangupskim i bahatim ponašanjem.
A da tvoje dete, ne dao Bog, sutra u školi dobije batine? Jel bi cvileo i kukao opet na državu, sistem, direktora škole, roditelje... ?
Sramota!

"Slika čoveka, nekada visok ideal, počinje da se pretvara u kliše"
reče Kami, i bio je u pravu

Има против тога да неко прави од мене магарца и да унакажава животињу само да би лакше спровео своје идеје...

Узгред, Мила је имала "велику срећу" да није искрварила и поред одсечене све 4 шапе (неко је подвезао ране), и још већу "срећу" да је била остављена поред зграде истакнуте активисткиње за заштиту животиња Сандре Споје, која ју је, гле још веће "случајности" и пронашла.
Слична прича је и са њеном бугарском близнакињом Мимом.

И сад бих ја требало да наседнем на сценарио оних који мисле да сви ми треба да будемо кретени..
Kako to misliš - "neko od tebe pravi magarca"? Zar hoćeš da ostaviš utisak da je u tome i uspeo?
Oko čega se ti buniš?
I da niko nije nikad kučićima odsekao šape, šta imaš protiv da se takav i sličan čin predvidi i sankcioniše ako eventualno bude izvršen.
Tim pre što je to i urađeno. Ali, počinilac možda nikada ne bude uhvaćen, ali je pitanje da li nam je stav takav da to osuđujemo.
Ako tvoj nije, onda tako napiši, a nemoj da palamudiš o tome šta je neko hteo i o idejama koje neko hoće da sprovede.
Ako neko hoće da sprovede ideju da se ne vrši mučenje kučića, ja to podržavam.
Ako neko zbog toga seče kučićima noge, to osuđujem.
Šta ti u stvari hoćeš? Da se ne donose zakoni koji štite životinje od iživljavanja ljudi. Jedno je humana eutanazija, a drugo iživljavanje.

Kako to misliš - "neko od tebe pravi magarca"? Zar hoćeš da ostaviš utisak da je u tome i uspeo?
Oko čega se ti buniš?
I da niko nije nikad kučićima odsekao šape, šta imaš protiv da se takav i sličan čin predvidi i sankcioniše ako eventualno bude izvršen.
Tim pre što je to i urađeno. Ali, počinilac možda nikada ne bude uhvaćen, ali je pitanje da li nam je stav takav da to osuđujemo.
Ako tvoj nije, onda tako napiši, a nemoj da palamudiš o tome šta je neko hteo i o idejama koje neko hoće da sprovede.
Ako neko hoće da sprovede ideju da se ne vrši mučenje kučića, ja to podržavam.
Ako neko zbog toga seče kučićima noge, to osuđujem.
Šta ti u stvari hoćeš? Da se ne donose zakoni koji štite životinje od iživljavanja ljudi. Jedno je humana eutanazija, a drugo iživljavanje.

Ако ти и поред тога што имаш очи хоћеш да будеш слеп, ја не могу да ти помогнем...
Да ли је тај починилац ухваћен, тај што је одсекао шапе керу? Није наравно.

Тја, последњи пут летос, иде човек, пустио пса 20m испред себе, а пас ми прилази с намером да ме оњуши. Ја се склањам скроз на ивицу стазе, али пас као пас, иде ка мени. Гледам газду, он опуштено коментарише, нећенеће не бој се. У том тренутку псина добија изненадни ударац у њушку, скичи и премеће се, па креће да бежи, а газда притрчава вичући на мене. Ја га ни не чујем шта прича него и њега одаламим ногом по бутини, онако са стране. Гледам га како се његов израз лица у тренутку изменио од срџбе у страх и болну гримасу. Креће да узмиче уз речи, у реду је у реду је, држи руке испред лица, висок је и дебео па не могу да му нациљам лице него га још пар пута одаламим ногом. Пада, пита ме шта ми је... Гледам га једно минут, ћутим, он полако устаје, зове пса и одлази вадећи телефон, видим из далека како храмље и нешто некоме објашњава....
Каква је то сорта кретена који не могу да схвате да њихова слобода не сме да угрожава моју слободу?
Čudim se kako ti je pas uopšte i prišao.
Ostalo nije da se komentariše.:roll:
Nikako nećeš da kažeš zašto si toliko kivan na pse?
Ne treba psa držati i tretirati kao što pojedinci rade- npr. pas nasledi milione dolara, vodaju ih po frizerskim salonima, prave frizure, podsecaju kandže, prskaju parfemima... I to je, po mom mišljenju, svojevrsno mučenje.
Ali neki vlasnici moraju pse da drže po stanovima.
Neki su usamljeni, penzioneri, deca ih napustila...Pas im je uteha, društvo.
Kažeš, imaš decu. Nadam se da su zdrava i dobra. Ali, s druge strane, ima ljudi koji imaju decu zaostalu u razvoju, pa takvi često i drže pse jer je dokazano da druženje i boravak sa životinjama pomaže toj deci da se lakše nose sa bolešću. Pa, onda, koliko su psi nezamenljivi kao pratnja slabovidima ii slepima... Naravno da je boravak psa u stanovima u takvim prilikama opravdan.

И о псима причамо генерално, па можемо и о људима? Види се одмах да твоја глава није за две ноге. Па геније, у људском друштву постоје разне институције које су настале управо зато што је генерализација немогућа, тако имаш судове, затворе, луднице итд, па неки заврше пред њима, неки буду затворени, неки се лече по лударама итд.

А пошто имаш исти аршин према људима и према псима, онда ћемо вероватно да формирамо судове за псе, псеће оптуженичке клупе, казнене установе за псе, да уведемо сведочење паса, суочавање пса нападача и нападнутог човека или пса, псећа реч против човечје, установе за псе пошто конзилијуми псећих лекара утврде псећу менталну болест и сличне ствари.
Колико човек треба да буде ненормалан па да не може да схвати разлику између разумних бића која су у стању да схвате последице својих дела и бића без разума?

Па ни психичких болесници се не кажњавају као остали, већ се упућују на лечење. Наравно, то што су болесни и несвесни последица својих дела не значи да их треба пустити да шетају около слободно и повређују друге, већ се затварају у установе намењене за њих. Судећи по неким постовима овде, нама треба много већи капацитет тих установа него што га имамо данас.
Па и аршини према деци и према одраслима се разликују управо зато јер се сматра да деца нису свесна последица својих акција.

Што се тиче твоје хипотетике, ако ће љубитељи паса и разне НВО да плаћају трошкове азила, нема разлога да се не сложим да се сви пси колико год да их има сместе тамо и бораве доживотно.
А ако ти мислиш да држава Србија треба да буде толико великодушна па да то уради о свом, тј. о трошку свих нас, онда ми мораш рећи у којој то цивилизованој земљи постоји таква пракса, да држава плаћа доживотни боравак керова по азилима?

Дакле, мораш да се изјасниш око финансијског аспекта твојих генијалних решења, овако је смешно, ја могу да ти причам како бих ја организовао туре на јужни пол, само што јбг, немма пара, а држава неће да плати...

ti si jedan jako izmanipulisan decko, jako, prestani pratiti novine, casopise i emisije koje si dosada pratio, gledaj Agape, druzi se sa Jehovinim svjedocima posto si podlozan manipulacijama bolje je da te uzmu pod svoje pa da barem ako nista na rijecima budes covjek ...

nego ja shvatam razliku izmedju razumnih bica i bica bez razuma, izgleda je ti ne shvatas ... pocni samo od one bibljiske, kome je vise dato od njega se vise i trazi ... tako da sa razumom ide i odgovornost ... psi su nasa odgovornost mi smo ih doveli i najmanje sto mozemo da uradiomo je da spasimo njihove zivote, a ne kada vise ne trebaju da ih poubijamo ...

nego evo ovo poredjenje sto si napravio sa psihickim bolesnicima i psima, slazes se da ni jedne ni druge ne treba pustiti da setaju okolo, nego te pitam, ako kazes da mi ne trebamo trositi drzavni novac na pse (a ne ljutis se sto kresu plate, penzije, dovode nas do ivice egzistencije, sto su covjeka srozali do nicoa roba) pa zasto onda da trosimo na psihicke bolesnike, po tvojoj analogiji i njih trebamo u nedostatku novaca, koje su ti isti politicari potrosili za svoje sebicne ciljeve (za koje si onomad rekao da rade za zajednicu) da likvidiramo ... to ce svaki realan covjek citajuci tvoj postove pomisliti ...

i tvoj odlazak na juzni pol je hir koji uopste nije za dobrobit covjcanstva, dok odgovornost o kojoj ja pricam jeste ... sta ocekujes od generacije, pitam ja tebe, koja ce rasti poslije nas, gledajuci kako njihovi ocevi nemilosrdno ubijaju zivo bice koje nam je do juce bila desna ruka ... razmisljas opsirno u zivotu trebace ti ...

i ja sam za pravilno rasporedjivanje novca, ali ako u cilju sliftanja evropskoj uniji mozemo finansirati raznorazne parade, prije bi trebalo da tim parama rijesimo stvari u svome dvoristu ... znaci ako vidimo da pare idu tamo gdje ne treba da se bunimo dizemo bune i usmjerimo tamo gdje treba, a ne da ostanemo gluvi i slijepi za to i da onda stedimo tako sto necemo dinara dati za psece zivote ...

Mima i Mila nisu isti psi.
Evo Mile:

REP---KERUSA-MILA.jpg

a Mima je
Image_437119_126.jpg

Ne mogu da verujem! Ovako nesto uraditi moze samo psihopat!

Кад већ морам да ти цртам, хтео сам да кажем да се ради о организованој акцији усмереној на стварање амбијента за измене закона, и да се све то одвија по већ опробаном сценарију који није примењен само код нас, већ ето готово у исто време и на исти начин и у Бугарској.

Izgleda kao zagrevanje, pre nego sto nastavis kod kuce zenu i decu da mlatis ... psiho... ja bi ti skrojila kosuljicu sa rukavima koji se na ledjima vezu!

Ако ти и поред тога што имаш очи хоћеш да будеш слеп, ја не могу да ти помогнем...
Да ли је тај починилац ухваћен, тај што је одсекао шапе керу? Није наравно.
Da li bi ti mogao da napišeš na šta aludiraš, a ne da se ponašaš kao da su zaključci očigledni da ne mora da budu izrečeni. Da li ti znaš šta hoćeš da kažeš? Ako znaš, onda to i reci.
Za šta sam ja to slep. Da je sakaćenje pasa iscenirano kako bi se doneo zakon o zaštiti životinja?
Recimo da je to u pitanju? I šta sad ti osuđuješ? To što je donet zakon, ili to što je osakaćen pas, ili što nije uhvaćen počinilac.
O čemu je ova tema, da li znaš?
Da li je o nesposobnosti policije, lošeg zakona, političkim malverzacijama ili (ne)ljudskom odnosu prema životinjama.
Ako ti je stav da se na životinjama ne treba iživljavati, onda to i napiši. Onda se ne možeš protiviti zakonu koji to pokušava da spreči.
Ako si protiv ograničavanja čoveka u zlostavljanju životinja, onda to napiši. Odredi se više. Ili ti ni sam ne znaš šta hoćeš?

Da li bi ti mogao da napišeš na šta aludiraš, a ne da se ponašaš kao da su zaključci očigledni da ne mora da budu izrečeni. Da li ti znaš šta hoćeš da kažeš? Ako znaš, onda to i reci.
Za šta sam ja to slep. Da je sakaćenje pasa iscenirano kako bi se doneo zakon o zaštiti životinja?
Recimo da je to u pitanju? I šta sad ti osuđuješ? To što je donet zakon, ili to što je osakaćen pas, ili što nije uhvaćen počinilac.
O čemu je ova tema, da li znaš?
Da li je o nesposobnosti policije, lošeg zakona, političkim malverzacijama ili (ne)ljudskom odnosu prema životinjama.
Ako ti je stav da se na životinjama ne treba iživljavati, onda to i napiši. Onda se ne možeš protiviti zakonu koji to pokušava da spreči.
Ako si protiv ograničavanja čoveka u zlostavljanju životinja, onda to napiši. Odredi se više. Ili ti ni sam ne znaš šta hoćeš?
Види, не знам тачно који је закон или амандман на закон донет после овога, сећам се да су нешто "прогурали" али не знам шта, а мрзи ме да сад копам по нету. Урадити овако нешто да би се грађанима ове земље набио комплекс кривице и некакав осећај дужности за бригу о псима је болесно.
Да ли ти је сад можда јасније шта сам хтео да кажем?

Ko bi i sta diro, manje je vazno.

Vratimo se na temu.

Rekoh da cu napisati jedan opsirniji post, pa hoce da cita nek izvoli, ko nece, ne mora.

Ovo sto cu opisati je moje licno iskustvo.

Sa pojavom ubijanja životinja najviše sam se susretala u instituciji koja bi trebalo da je u funkciji čuvanja životinja.
Govorim o dve kategorije ubijanja:
- ubijanje iz neznanja/nehata
- sadističko ubijanje

U prvom slučaju radilo se o situacijama kada su nestručna lica odlučivala o načinima lečenja životinja. Npr, divokozi se deformišu rogovi pa "stručnjak" odluči da ih skrati, nemajući pojma da su rogovi prokrvljeni, kao i da je divokoza plaho stvorenje, podložno srčanom udaru usled stresa. Skraćivanje rogova obavljalo se brenerom ili potapanjem glave životinje u vrelu vodu (ne bi li rogovi "smekšali" i bili lakši za preoblikovanje). U oba slučaja životinje su uginule u mukama, a neke, koje nisu prošle kroz proces ovakvih metoda "plastične hirurgije", uginule bi od straha. A rešenje problema bilo je krajnje jednostavno i jeftino: uvesti u stado nove primerke radi novog potomstva, jer su deformisani rogovi bili rezultat incesta.
Drugi primer: životinja na nozi dobije ranu, i bude tretirana antibiotskom kremom, bez prethodnog uzimanja tkiva na analizu. Rana ne zaceljuje, širi se do faze kada životinja (inače velika i teška) više ne može da stoji. Nikome ne pada na pamet da je reč o banalnom gljivičnom oboljenju koje, međutim, ukoliko se pravovremeno ne leči, kod te živ. vrste dovodi do kancera. Životinja na kraju umire u mukama.

Ovakva ubistva bih okarakterisala kao ubistva iz ljudske gluposti i sujete, odnosno nespremnosti da čovek posumnja u ispravnost svojih stavova i odluka.

Druga, sadistička ubistva, zanimljivija su za temu.
U istoj instituciji, direktor "iz hobija" i potrebe da se ujutru, posle kafe, malo razdrma, ubija zečeve iz vazdušne puške.
Jedan zaposlenik pred detetom živom zecu odseca glavu motornom testerom - da detetu pokaže i dokaže da zec može da trči i bez glave.
Jedan zaposlenik obožava da tuče životinje štanglom (pa povremeno neku i dotuče), da ih "dovede u red" zato što u predviđenom roku nisu pojele obrok koji im je donet.

Ovo je promil primera sa kojima sam se susretala. Ostali primeri daleko su drastičniji i nisu za osetljive uši i oči.

Važna napomena, možda bitna za raspravu:
svaki od navedenih "ljudi" ispostavio se kao izuzetno loš roditelj, a jedan od njih učestvovao je i u seksualnom maltertiranju/iskorišćavanju dečaka sa posebnim potrebama.

Takođe, nijednom od njih nije zafalila dlaka sa glave, odnosno nisu odgovarali za brojna nedela, kažnjiva zakonom, iako su uredno prijavljeni nadležnim službama.
Zašto? Zato što su u sprezi za lokalnim političkim moćnicima.
U ovoj zemlji na snazi su demagogija, nepotizam i oportunizam. Pozivanje na humanost samo je alibi za mutne radnje sa mutnim pozadinama (pranje novca, grabljenje pozicija, sticanje moći). Dok god se ne oslobodimo tradicije koprupcije, imaćemo psihopate i sociopate na vlasti, i možemo samo da im pljujemo pod prozor, jer je prozor isuviše visok da bismo se na njega popeli. U tom smislu spomenula bih i primitivizam i glupost kao odliku onih koji odlučuju o sudbini sociopata ("možda taj sociopata koji ubija, zlostavlja i iskorišćava i nije tako loš čovek"), kao i o kukavičluku ("ne zameriti se").

Poslednja izmena:
Jedan zaposlenik pred detetom živom zecu odseca glavu motornom testerom - da detetu pokaže i dokaže da zec može da trči i bez glave.
bicu dosadna jer kao papagaj ponavljam.
uciti decu da povredjuje zivotinje je krajnje neodgovorno. imala sam priliku da vidim kako decak iz puke igre gazi gustera, a baka se na to nasmeje u stilu - jao kako slatko. :roll: takodje primer cupanje macke za rep jer je ogrebala dete, koje ju je prethodno mrcvarilo. u pitanju je bilo cetvorogodisnje dete koje jos ne moze da shvati kako se igra sa zivotinjom. mislim da je izuzetno vazno da roditelj nauci dete pravilnom odnosu sa zivotinjama, i da je za emotivni razvoj deteta jako bitno ako ima kucnog ljubimca prema kojem se pravilno odnosi. zbog toga i roditelj treba da pripazi kako se ponasa prema zivotinjama narocito u prisustvu deteta.
inace mislim da je izivljavanje na zivotinjama u periodu detinjstva alarm roditelju da u psihickom razvoju njegovog deteta nesto ne stima. na zalost mnogi roditelji to dizivljavaju kao bezazlenu deciju igru.

Govorim o dve kategorije ubijanja:
- ubijanje iz neznanja/nehata
- sadističko ubijanje

Imam i ja primer za oba slučaja.
1. Odvedem mačka koji je dobio buve kod veta i ona mu da preparat koji se utrljava u kožu, za koji ću kasnije saznati da je smrtonosan za mačke, a za pse nije.
Neuka veterinarka je smatrala da je isto delovanje leka na obe vrste. Uglavnom, mačku namažem time i ona krene čudno da se ponaša: da beži, udara u predmete, kao da ih ne vidi, mjauče i češe se... Okrenem drugog veta sumnjajući na to da je lek neadekvatan, on kaže- biće ok, možda bi trebalo da opereš mačka toplom vodom, možda je alergičan.
Uradim i to i setim se da pozovem drugaricu koja je u Društvu za zaštitu životinja, sve joj objasnim, a ona mi kaže: Jbt, koja budala ti je to dala, taj lek je izuzetno smrtonosan za mačke, koristi se isključivo za odrasle pse?!
Mačak mi je nekim čudom preživeo, ali oštećen mu je vid i sluh i jadničku su poispadali zubi. Živ je i sad, ali zahvaljujući svom dobrom i jakom organizmu i našoj pažnji.
2. Čovek ubija vazdušnom puškom mačiće sa svoje terase. Opravdanje je da ne može da spava od mjaukanja.
I još jedan gori primer- vozač ne staje iako na putu vidi životinju koja sporije prelazi put. Opravdanje je: ne pada mi napamet da ugrozim naš život zbog džukele. Ili prosto- neću da cepam gume, znaš li ti koliko to košta?:dash:

...
I još jedan gori primer- vozač ne staje iako na putu vidi životinju koja sporije prelazi put. Opravdanje je: ne pada mi napamet da ugrozim naš život zbog džukele. Ili prosto- neću da cepam gume, znaš li ti koliko to košta?:dash:

Sad ce neki odavde to "strucno" da ti objasne. :mrgreen:
-----------------------------------------------------------------------

Uzgred, kada sam navela primer tipa koji je zecu isekao glavu, to nije ucinio pred svojim detetom, nego tudjim.

Sad je jasnije šta si hteo da kažeš i daću ti komentar ili odgovor na to.
Види, не знам тачно који је закон или амандман на закон донет после овога, сећам се да су нешто "прогурали" али не знам шта, а мрзи ме да сад копам по нету.
Eto vidiš. Znači ne možeš da tvrdiš da je donet loš zakon. Ne znam ni ja kako glasi taj zakon, ali je za pretpostaviti da se sa njime štite životinje od zlostaljanja i sakaćenja.
Урадити овако нешто да би се грађанима ове земље набио комплекс кривице и некакав осећај дужности за бригу о псима је болесно.
E sad, ti pretpostavljaš da je sakaćenje urašeno da bi se taj zakon progurao, a manimo osećaj krivice. Zakon ne stvara osećaj krivice, ali ako je kod onih koji se tako ponašaju stvorio osećaj krivicen ne vidim da je to loš efekat. Ja u to što ti ovde tvrdiš ne mogu da budem siguran, ali ne mogu ni da odbacim. Jednostavno to ne možemo da uzimamo kao činjenicu. Ali koji god da je motiv bio, ja taj gest osuđujem, a ako to znači da i ti osuđuješ, kako to deluje po ovome što pišeš, onda se slažemo u tome.
Na kraju, mi uglavno ovde ne donosimo odluke i zakne, već stavove, i pokušavamo da ih, ako može razumno, uskladimo.
Ako hoćeš oštar nijalog po svaku cenu, stojim na raspolaganju. I to me zabavlja.

Počeo Rivotril da deluje. :)

Ovde ljudi razumeju samo jedan jezik, a to je lupanje po džepu. Gada bude taj čin više koštao od guma, onda će i drugačije da se ponaša. Ali ovde mnogo što šta mora da se menja, Kako zakoni tako i ljudi. Kad se budu sprovodili dobri zakoni, promeniće se i ljudi. Pa znaš kako, do "juče" je moga da gazi životinje slobodno.

Poslednja izmena:
  • Podržavam
Reactions: !JO
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back