Sa ove vremenske tačke gledišta, najpametnije bi nam bilo da smo ostali pri sporazumu sa Hitlerom, i da nije bilo 27-martovskog puča, pa da smo posle kada se videlo ko pobeđuje, izabrali pobedničku stranu....
Ali nije bilo tako.
Апсолутно се слажем. На једној теми на Историји сам навео и пример Бугара који су у Другом светском рату имали губитак од пар хиљада живота, и "глатко" су прешли од Хитлеровог савезника, преко Стаљиновог поданика до чланства у ЕУ и НАТО.
Što se tiče toga da su bili antifašisti, pored komunista... da li ti je poznato npr. da je u Francuskoj pokret otpora (ujedno antifašistički i antikomunistički) sarađivao sa Nemcima u likvidaciji francuskih komunista?
Meni nije...
Zatim, da li ti je poznato da su Nemci streljali ili poslali u logore neku veću grupu četnika kao što je bio slučaj sa partizanima?
Meni nije...
Да ли је могуће у исто време бити и антифашиста и антикомуниста?
Што се тиче питања, у Француској се нису водиле герилске борбе и грађански рат у оном интензитету као у Југославији. А што се стрељања тиче, стрељали су Немци ухваћене четнике, и има о томе на Погледима, са све именима, презименима и немачким прогласима поводом тога.
Да ли да подсећам да је и једна од немачких највећих офанзива на подручју Југославије имала за циљ елиминацију четника? Да ли да идемо да тражимо цитате ратног дневника Вермахта о четницима, који су задњих година први пут објављивани у јавности?
Пази, не "перем" четнике детерџентом, нити оспоравам антифашизам комуниста. Чак се и слажем да је антифашизам код комуниста био неупоредиво агресивнији, гласнији и задртији него код четника, само кажем да то не умањује антифашистички и про-савезнички карактер Равногорског покрета.
Postoji li neka slika poput ove vezana za nekog četnika?
Мислим да то није битно за тему разговора (барем овог нашег дијалога), пошто предмет није оспоравање антифашизма код партизана. Ја се, у ствари, по питању антифашизма код партизана у свему слажем са оним што си до сада написао. Моје једине критике комуниста се тичу њиховог страховито погубног утицаја по државу Србију, њене интересе и српску нацију уопште. И оне које су се тицале пленидбе имовине и малтретирања и шиканирања грађана са другачијим политичким ставом. И уопште све што се тицало бајки о утопијама, братствима народа и идолопоклоничким односом према доживотном председнику, за чију се и најмању критику одлазило на робију.