У Србију стигли емисари Јудаизма

Први је био Швајцарац последњи је био Лужички Србин,
али све у свему да додамо 1,7 милиона мртвих.... Па ја бих био спреман да прескочим браћу грим али да ми врате 1,7 милиона мртвих.

Da, Rajs je - rođeni Nemac. Uostalom, "Švajcarac", - šta je to? A Lužički Srbi su - Lužički Srbi, ne ovi naši Srbi.

:eek::eek:
mislis na Lausitzer Sorben...nemaju (a i ne zele) sa Srbima nista zajednickog...
osim cinjenice da se smatraju Slovenima porijeklom

ne, ne misli na Lauzitzer Sorben (koji ti je to trip da prevodis njihovo ime na nemacki??), vec na luzice, tj. luzicke sorbe... koji naravno imaju sve zajednicko sa srbima naseljenim na balkan pre vise od hiljadu godina - UPRAVO sa teritorija zapadne nemacke,pribaltika i posebno obala rajne na kojoj je znacajan deo tih istih srba ostao povlaceci se vekovima na severoistok pod najvecim genocidom u istoriji evrope - tevtonskim istrebljenjem venda tokom prvih sedam vekova drugog milenijuma.
i svaki luzicki srbin je svestan ovog rrazlaza krajem prvog i pocetkom drugog milenijuma, kao sto je is svestan srpske drzavnosti na teritoriji sadasnje nemace tokom celog prvog milenijuma, do franko-gotske katolicizovane kampanje.
da li si citala istoriju ovog naroda, ijednog autora? imas li neke zbornike i zbirke narodnog stvaralastva? da li si u kontaktu sa clanovima srpskog drustva/kluba? da li si u toku sa tendencijama savremene luzicko=srpske misli?
odgovoricu umesto tebe - nisi. izvedi sama zakljucke.

ne, ne misli na Lauzitzer Sorben (koji ti je to trip da prevodis njihovo ime na nemacki??), vec na luzice, tj. luzicke sorbe... koji naravno imaju sve zajednicko sa srbima naseljenim na balkan pre vise od hiljadu godina - UPRAVO sa teritorija zapadne nemacke,pribaltika i posebno obala rajne na kojoj je znacajan deo tih istih srba ostao povlaceci se vekovima na severoistok pod najvecim genocidom u istoriji evrope - tevtonskim istrebljenjem venda tokom prvih sedam vekova drugog milenijuma.
i svaki luzicki srbin je svestan ovog rrazlaza krajem prvog i pocetkom drugog milenijuma, kao sto je is svestan srpske drzavnosti na teritoriji sadasnje nemace tokom celog prvog milenijuma, do franko-gotske katolicizovane kampanje.
da li si citala istoriju ovog naroda, ijednog autora? imas li neke zbornike i zbirke narodnog stvaralastva? da li si u kontaktu sa clanovima srpskog drustva/kluba? da li si u toku sa tendencijama savremene luzicko=srpske misli?

Писмо из Берлина: Прича о једној националној мањини у Немачкој (2)

Немилосрдно изложени германизацији

Лужички Срби чине мање од 0,1 одсто становника ове земље. Па ипак, ова држава има проблема да им осигура она права, која је, ето, сама потписала приликом уједињења. Иста та влада увек је међу најгласнијима која протестује када су у питању неке „угњетене мањине“, рецимо, у Србији, Етиопији, Тајланду, Русији ...

PEACE%20OR%20WAR%20IN%20THE%20BALKANS%20%20IN%20THE%20WORLD_clip_image001_0004.jpg

Пре неког времена посетио сам подручје које насељавају Лужички Срби.
Налази се неких сто двадесет до сто седамдесет километара југоисточно
од Берлина, уз саму пољску границу, а захвата подручје Шпревалда и
Лужичких брда. Места кроз које пролазимо, саобраћајни знакови и
путокази су двојезични: Цростњитз/Цхросциy, Сцхлеифе/ Слепо,
Хоyерсwерда/Wојерецy, Рохне/Роwјно. А то је заиста необична слика,
јер то може да се нађе само још на северу немачке, уз данску границу. Преко радија „рбб-Студио“ из Котбуса емитује се на сербском „Брамборске сербске радијо“ и то 11 часова недељно. У месту Лужица („ЈУЗYЦА“ по сербски, а немачки „Лауситз“) такође постоји телевизија, која емитује неколико часова недељно на сербском. Од словенских језика најближи су им чешки и пољски. И у прошлости су највећу подршку имали од Прага, док Немци никада нису имали много разумевања за ову словенску мањину. Тако је бранденбуршки велики кнез 1667. конфисковао и уништио све књиге и текстове којих се докопао, а били су писани језиком Лужичких Срба. Тиме су неповратно изгубљени многи драгоцени документи о прошлости и култури Лужичких Срба. Ова мала словенска скупина у германском мору била је немилосрдно изложена германизацији.
Некада су се словенска села протезала до самих врата Берлина. Најтежи период њихове историје био је током нацистичког режима, када су забрањене све културне установе и спровођена брутална асимилација. На јавном месту било је забрањено говорити сербским. Источна, Демократска Република Немачка много је после 1945. урадила на очувања културе Лужичких Срба. Када је потписан уговор о уједињењу, влада Савезне Републике Немачке се обавезала да ће поштовати мањинска права ове малобројне мањине.
Посетио сам у једну школу на „сербском језику“. У Саксонији постоји шест основних школа на језику Лужичких Срба, четири средње и неколико обданишта. Постоје и две гимназије. На Универзитету у Лајпцигу може да се студира језик Лужичких Срба, а када дипломирају, ти учитељи онда могу да се запосле на сербским школама. За све ове занимљиве информације, као и још многе друге, имам да захвалим Бербелу Фелберу, истакнутом члану друштва „Домовина“ (Домоњина, Постплатз 2 - 02625 Баутзен, Тел: 03591/550 202 / Фаџ: 03591 /424 08, њњњ. домоњина. де, фелбер-пр-домоњинаЖсорбен. цом). Такође сам благодаран и Катји Лизнарјец. Занимљиво је да многи Лужички Срби имају два имена, једно, како се зову на језику Лужичких Срба, а други на немачком. Тако на посетници Катје стоји и једно и друго име, дакле „Лизнарјец/Лиезнер, а живи у граду Будишину/Баутзен. Марија Шиманова/Сцхиеманн, и тако редом. Иначе, Лужички Срби осећају велику љубав према свим словенским народима, а, то је мој утисак, пре свега према Србима. После Другог светског рата постојале су живе везе са Београдом, а нарочито са Балканолошким институтом.
У селу Роне, недалеко од Лаузица/Лужице домаћини су нам поносно показали једну сељачку кућу. Реч је о типичној кући тог краја. Но, њена вредност лежи у томе што је у њој рођен Хансон Њепила 1766. године (умро је 1856.) Пре неколико година завршена су радови на обнови његове родне куће. Као и већина сељака тог доба, и Њепила је био неписмен. Он је сам научио да пише и чита и годинама је водио дневник. Писао је, разуме се, на језику Лужичких Срба. Његов дневник је објављен и преведен на немачки и служи као важан извор за историју Лужичких Срба.
СПРЕЧЕНА САМОСТАЛНОСТ
Ове крајеве Немци су покорили релативно касно, тек у дванаестом веку. Дакле, прави староседеоци су Лужички Срби. Велики покровитељ и пријатељ Лужичких Срба био је бивши чехословачки председник Томас Масарик. Он се 1919. године у Версају залагао да се тај крај прикључи Чешкој, или да се оснује самостална држава, која би по величини била једнака данашњем Луксембургу. Побеђена Немачка се одлучно успротивила тој идеји, као и Велика Британија.
Због пораста цене нафте на светском тржишту, поново је порасла важност угља. Лужички Срби имају несрећу да се једно од највећих налазишта квалитетног мрког угљена налази управо на простору где се налазе њихова села. Док су раније сматрали то као срећу, сада на то гледају као на „прождрљиву неман“ која дословно прождире њихова села...Већ је неколико села нестало са лица земље, а остваре ли се планови концерна Ватенфала, у следећих двадесет година нестаће и село Роне, а тиме и родна кућа самоуког сељака Њепиле, поноса Лужичких Срба“, каже Рене Шустер, стар 35 година, који је тек недавно почео да учи „сербски“. Он зна да су његови корени овде, да је Лужички Србин, но већ његови родитељи нису говорили тим језиком. Шустер је активан у странци „зелених“: „Због напретка у техници, веома мали број људи запослен је данас у тој индустрији“. И одмах додаје: „Ми смо одлучни у својој борби да се то не догоди. До сада, дакле, последњих тридесетак година, уништено је 136 села: Хорно, Њолкенберг, Транитз, Грдбендорф,... Као прва на удару су сада села која укупно имају 900 становника. У питању су следећа села: Атаваш, Грабко и Керкевиц. Близу половине становника села Керкевиц су Срби, а има их и у Грабку.
Поред нас прошао је један младић, који на мајци носи натпис: „Ја сем вина“. На језику Лужичких Срба то значи „ја сам крив“. Објашњење није потребно. Крив је јер је Србин, јер се буни против налазишта мрког угљена, јер говори језик који Немци не разумеју, јер...
Ове крајеве Немци су покорили релативно касно, тек у дванаестом веку. Дакле, прави староседеоци су Лужички Срби. Велики покровитељ и пријатељ Лужичких Срба био је бивши чехословачки председник Томас Масарик. Он се 1919. године у Версају залагао да се тај крај прикључи Чешкој, или да се оснује самостална држава, која би по величини била једнака данашњем Луксембургу. Побеђена Немачка се одлучно успротивила тој идеји, као и Велика Британија.
На крају остаје горак укус, јер, ето, овде имамо једну мањину у Немачкој, која заиста никога не угрожава, нити то може. Математички гледано, Лужички Срби чине мање од 0,1 одсто становника ове земље. Па ипак, ова држава има проблема да им осигура она права, која је, ето, сама потписала приликом уједињења. Иста та влада увек је међу најгласнијима која протестује када су у питању неке „угњетене мањине“, рецимо, у Србији, Етиопији, Тајланду, Русији и тако редом.​
Аутор:

Никола Живковић​

odakle su se srbi doselili na balkan?

pretci današnjih srba su stigli sa avarima (avari su iz male azije).jednostavno su im se priključili i u savezu sa avarima pljačkali prostor balkana.

pretci današnjih srba su stigli sa avarima (avari su iz male azije).jednostavno su im se priključili i u savezu sa avarima pljačkali prostor balkana.

А докле ти "ујко" мислиш да лупеташ и просипаш лажи... ко те звао уопште да празниш овде своје менталне фекалије!!! :twisted::twisted::twisted:

ma ne, nisi me razumeo, ja sam to samo parafrazirao zvanicnu istoriografiju, ali svakako da si ti u pravu.

nego, iz kog su to dela male azije avari, bilo bi dobro da konkretnije napises, jer mnogi ovde ne znaju da je severoistok crnog mora i srednja azija zapravo u maloj aziji, pa ako ti nije problem, razumes, da ljudi ne budu dezinformisani...

p.s. jos, ako nije problem, pojasni nam da li si shovinisticki retard bio oduvek ili samo od rodjenja?

o njima sam citala kao o Lausitzer Sorben, i to posljednji put prije dva tri tjedna jer im je uskraceno par milijuna iz budzeta Njermacke...o njima i njihovoj povijesti imas i gomilu stranica po internetu...sebe smatraju jednim od plemena zapadnih slavena; dio njih Obersorben )smatra se blizim Poljacima, dok drugi veci dio, koji sami sebe (kao i vecina ostaslih) zovu Wenden -Untersorben-bliski su Cesima...jezik im je najslicniji Ceskom...
naravno da nisam studirala njihovu povijest, ali sam dovoljno procitala da znam da sebe ne smatraju Srbima u nacionalnom i etnickom smislu, odnosno nisu vasa braca, sto bi se po pisanju nekih ovdje moglo razumijeti...i da , bila sam prije tri godine u blizini Pulsnitz-a, u nekom njihovom selu, bio je neki njihov praznik.sa kulturnim manifestacijama.......mogu ti reci da mi je njihov jezik (osim nekoliko rijeci) bio nerazumljiv, a i nosnje, pjesme i ostalo nije me nimalo podsjecalo na "nase" prostore...pokusala sam da i razgovaram sa nekima od njih, mogli smo se "glatko" sporazumijeti samo njemacki...sad, dali su oni u neko davno vrijeme bili neko srpsko pleme, neznam, ali ako sami kazu da nisu, zasto bi ih ja, ili bilo tko drugi trpala u taj kos?
p.s. ako te podrobnije zanima, pogledaj na google, imas masu njemackih tekstova o njima i otprilike prije tri tjedna pisale su sve njemacke novine o njima (naravno zbog novca)

Dobro veće mnogopoštovani kolega JABUCHILO

kada si rekao "tevtonsko istrebljenje", šta si konkretno mislio pod pojmom Tevtonci?

dobro vece uvazeni kolega!

razumem pitanje. bicu nadam se jasniji ako kazem da sam podrazumevao kompleksnu kampanju u vrlo dugom vremenskom periodu, koji ukljucuje i period pre formalnog prisustva i organizovanih akcija tevtonskog vojnog reda u sklopu krstaskih ratova na severu evrope, ali i period posle neposredno 'tevtonskog reda' kao vojno-politicke strukture aktivne u tom podrucju. to jest, podrazumevao sam organizovanu aktivnost tevtonskog vojno-politickog reda, danske, franacke a kasnije i poljaka, koji su bez obzira na svoje razlicite interese u mnogim sferama imali nekada formalni a vecinom precutni (prirodni) pakt po pitanju unistenja ili potpunog politickog, ekonomskog i ideoloskog (verskog) potcinjavanja pruske, baltske, vendske/srpske, litovske grupe plemena, kao u osnovi anti-drzavnog, poluanarhicnog i nekultivisanog etnickog elementa (s tacke gledista hriscanske/katolicke politicke vaseljene). dakle, da, obuhvatam time sva desavanja po pitanju istrebljenja u ovom slucaju venda tokom veceg dela proslog milenijuma, bez obzira sa koje strane u tom regionu su akcije/pritisci/ekonomski ratovi/pokrstavanja inicirani u ovom ili onom periodu. a nazivam to tevtonskim istrebljenjem tj genocidom, zato sto sam cvrsto ubedjen da je ideologija i doktrina (politicka, vojna i religijska) tevtonaca zapravo kvintesencija i najvisi formalni izraz tih planova, kao i da je ta doktrina legla u osnovu savremene zapadno-evropske (pre svega nemacke/germanske) politicke kulture.

A imaju istu nacionalnu zastavu kao Srbija.....
I dolazili u Srbiju, i ostvarivali kontak kao sa svim slovenskim narodima, zbog pritiska germanizacije.........
Znaš li ko je Pavel Šturm ili Pavle Jurišić Šturm....
Ne kažem da su isti narod kao balkanski Srbi, ali jesu Srbi
Prošlost-mutna je.........Jednostavno dele ih hiljade godina i hiljade kilometara

ma svatko je ono cime se sam smatra...
mislim da je za njih sada najbitnije oduprijeti se germanizaciji i sacuvati kulturoloski identitet...po mentalitetu su ionako isti poput Njemaca..
p.s. ima jos drzava koji imaju plavo, crvenu, bijelu boju u zastavi a da nisu Srbi...

p.s. ima jos drzava koji imaju plavo, crvenu, bijelu boju u zastavi a da nisu Srbi...

E, zeznuo sam se oko zastave-sad sam proveravao.

Kod njih je plavo-crveno-belo, a kod nas je crveno-plavo-belo, znači nije ista, ali pa zbog raspored boja i bele boje na dnu, ako ne obratiš dobro pažnju zezneš se ko ja...

Te boje se vezuju za Francusku revoluciju...

A ima ih i Hrvatska

Poslednja izmena:
dobro vece uvazeni kolega!

razumem pitanje. bicu nadam se jasniji ako kazem da sam podrazumevao kompleksnu kampanju u vrlo dugom vremenskom periodu, koji ukljucuje i period pre formalnog prisustva i organizovanih akcija tevtonskog vojnog reda u sklopu krstaskih ratova na severu evrope, ali i period posle neposredno 'tevtonskog reda' kao vojno-politicke strukture aktivne u tom podrucju. to jest, podrazumevao sam organizovanu aktivnost tevtonskog vojno-politickog reda, danske, franacke a kasnije i poljaka, koji su bez obzira na svoje razlicite interese u mnogim sferama imali nekada formalni a vecinom precutni (prirodni) pakt po pitanju unistenja ili potpunog politickog, ekonomskog i ideoloskog (verskog) potcinjavanja pruske, baltske, vendske/srpske, litovske grupe plemena, kao u osnovi anti-drzavnog, poluanarhicnog i nekultivisanog etnickog elementa (s tacke gledista hriscanske/katolicke politicke vaseljene). dakle, da, obuhvatam time sva desavanja po pitanju istrebljenja u ovom slucaju venda tokom veceg dela proslog milenijuma, bez obzira sa koje strane u tom regionu su akcije/pritisci/ekonomski ratovi/pokrstavanja inicirani u ovom ili onom periodu. a nazivam to tevtonskim istrebljenjem tj genocidom, zato sto sam cvrsto ubedjen da je ideologija i doktrina (politicka, vojna i religijska) tevtonaca zapravo kvintesencija i najvisi formalni izraz tih planova, kao i da je ta doktrina legla u osnovu savremene zapadno-evropske (pre svega nemacke/germanske) politicke kulture.

Opra ga brate nacisto :D

@JABUCHILO

Ili drugim riječima pod pojmom Tevtonci zapravo podrazumjevaš germanska plemena od kojih su nastali Nijemci, a kasnije i same Nijemce?

ne sasvim. to bi bilo tacno ali ne i potpuno, i znacilo bi da ja verujem u to da je postojala neki ozbiljnija kulturoloska i rasna razlika izmedju tzv germanskih plemena itzv negermanskih plemena u tom podrucju. ja na primer smatram da ta germanska plemena etnicki nisu bila mnogo drugacija od tih istih poljaka koji su u celoj prici aktvno ucestvovali. ali lideri i organizatori su svakako bili mnogo drugaciji od tih 'germanskih i negermanskih' plemena. u svakom smislu.
i zato mogu da se slozim samo sa tim da podrazumevam nesto sto danas nazivamo 'germanska plemena' ali od one istorijske tacke u kojoj su ta plemena postala integralni deo i barjaktar hriscanske protokatolicke a kasnije cisto katolicke (a kasnije kvazivaseljene nove katolicke sekte - protestantizma) vaseljene. i opet, ne mislim samo na religiju, vec na celokupnu ekonomsko-politicku doktrinu i misiju. u tom smislu ne mogu da ta plemena nazivam tevtonskim a da pri tom tu ne podrazumevam i one ideoloske osnove koje su jasno formulisane i sprovodjene u praksu tevtonskim viteskim redom. a tevtonski viteski red sa dohriscanskim etnickim 'germanskim' elementom u tom delu evrope, po mojem misljenju, ima toliko etnicki i kulturno zajednickog koliko i prorok muhamed sa americkim crncima muslimanske veroispovesti.

Poslednja izmena:

Back