U Srbiji više Crnogoraca nego na prošlom popisu!

• Začetnik teme Začetnik teme Halix
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na kraju ce se ispostaviti da je ova informacija lazna i da ce broj Crnogoraca biti isti ili manji.

Iz prostog razloga sto je 2002. jos uvek postojala ne Srbija i Crna Gora, nego Jugoslavija, i dosta ljudi se izjasnilo kao Crnogorci jer se ponose regije iz koje vuku korene, po logici "sve je to isto".

Medjutim, posto se u medjuvremenu dogodilo puno stvari koje su dovele odnose Srbije i Crne Gore na niske grane i koje su pokazale da nije svejedno, dosta ljudi ce se izjasniti kao pripadnici nacije koja je predominantna u drzavi u kojoj zive.

Pa naravno da jesam, Hercegovac je Crnogorac.

Zike, a je li ti palo na pamet da su do 1918. Srbin i Crnogorac bili sinonim, svejedno ko je bio sta jer je bila istva stvar?

Jer, svi vi susjedi stalno pricate o tome da su Srbi posrbili silne hiljade Crnogoraca, Vlaha, Cincara, Bosanaca, Hercegovaca, Makedonaca, Krajisnika itd, a da pre tog posrbljavanja niko od tih ljudi nije bio Srbin nego samo pravoslavac.

A ja se pitam, ako je to tacno, pa ko su onda ti orginalni zli Srbi koji posrbise toliki narod? Jer svaki Srbin iz Srbije vuce genetiku od jedne ili vise ovih grupa, samo razlike u mentalitetu poticu od toga da li se nekome predak doselio pre 200 ili 20 godina.

Zike, a je li ti palo na pamet da su do 1918. Srbin i Crnogorac bili sinonim, svejedno ko je bio sta jer je bila istva stvar?

Jer, svi vi susjedi stalno pricate o tome da su Srbi posrbili silne hiljade Crnogoraca, Vlaha, Cincara, Bosanaca, Hercegovaca, Makedonaca, Krajisnika itd, a da pre tog posrbljavanja niko od tih ljudi nije bio Srbin nego samo pravoslavac.

A ja se pitam, ako je to tacno, pa ko su onda ti orginalni zli Srbi koji posrbise toliki narod? Jer svaki Srbin iz Srbije vuce genetiku od jedne ili vise ovih grupa, samo razlike u mentalitetu poticu od toga da li se nekome predak doselio pre 200 ili 20 godina.

Nije mi palo na pamet, jer znam što se tiče moje porodice kako je bilo.

Nemam ja moj prika veze sa Cetinjem, a za cijelu Srbiju smo vazda bili pojam i nikad ni pred kim nijesmo klečali, no i dan danas od naših ljudi kleče po Srbiji... Nikšićanin.
A "cetinjski polušiptar" vam je bio jedan od najvećih patriota... Arkan.

Nemam ja moj druže veze sa Nišom,a niste nikad bili pojam ni za Albaniju a kamoli za Srbiju.Nikad nisam smatrao Arkana za mog patriotu.Čak naprotiv.A o tome da nikad niste klečali ni pred kim to samo govori da nikad i niste bili potrebni nekom a ne o vašem junaštvu.Neverovatno je kakvi kompleksi vas tresu.Pa to ni gomila psihijatara ne bi izlečila.Nemam ja ništa protiv bilo koje nacije i merim čoveka kakav je čovek a ne po tome koje je nacije.Ali mislim da kod vas jako malo ima poštenih ljudi.Stalno govorite o junaštvu i poštenju i čojstvu a upravo vam to fali.To je ono...ko o čemu k...a o poštenju.Onaj post koji si komenatrisao nije bio upućen njemu da bi mu ja sugerisao da se bilo kako izjašnjava već da se izjasni sasvim slobodno i iskreno.

Nije mi palo na pamet, jer znam što se tiče moje porodice kako je bilo.

Ali kako mozes da znas kako se osecao neki tvoj predak od pre 300 godina? Mozes da znas za dedove, pradedove, mozda cak i cukudedove jer si njih zapamtio ili ti ili neko drugi ko je danas ziv.

Istorija nas uci da je malo Srba koji su u srednjem veku ziveli na ovim krajevima prezivelo Turke i kuge. Jedini od danasnjih 6 miliona Srba "Srbijanaca" koji vuku gene iz srednjovekovne Srbije su starosedeoci Vojvodine koji su tu stigli iz ispoddunavske Srbije i vecina Kosovaca. Inace svako ko zivi u Sumadiji, zapadnom Pomoravlju, Srbi iz Sandzaka, skoro ceo Beograd, dodjosi iz Vojvodine i veliki deo juzne Srbije vuce korene van Srbije- to je nekih 5 miliona ljudi najmanje. Kada su se njihovi preci naseljavali u ono sto je danas Srbija, zaticali su puste krajeve, razorene ratom, kugom i seobama, i cesto nisu imali nikoga da ih nauci ili im pokaze kako su razmisljali i ziveli nakadasnji stanovnici tih krajeva, nego su sa sobom donosili svoj mentalitet, obicaje, manire i nacionalost, koja je, eto, ostala srpska.

Sto ne znaci da ti treba da se izjasnjavas kao Srbin, normalno, jer ti to nisi i nisu tvoji vec ko zna koliko vremena. Ali nemoj da navodis neke bajke o nasilnom posrbljavanju 5 miliona ljudi, jer takve ideje se raspadaju kao kula od karata kada u njih uvedes malo logike.

Poslednja izmena:
Nemam ja moj druže veze sa Nišom,a niste nikad bili pojam ni za Albaniju a kamoli za Srbiju.Nikad nisam smatrao Arkana za mog patriotu.Čak naprotiv.A o tome da nikad niste klečali ni pred kim to samo govori da nikad i niste bili potrebni nekom a ne o vašem junaštvu.Neverovatno je kakvi kompleksi vas tresu.Pa to ni gomila psihijatara ne bi izlečila.Nemam ja ništa protiv bilo koje nacije i merim čoveka kakav je čovek a ne po tome koje je nacije.Ali mislim da kod vas jako malo ima poštenih ljudi.Stalno govorite o junaštvu i poštenju i čojstvu a upravo vam to fali.To je ono...ko o čemu k...a o poštenju.Onaj post koji si komenatrisao nije bio upućen njemu da bi mu ja sugerisao da se bilo kako izjašnjava već da se izjasni sasvim slobodno i iskreno.

A znaš kad će Srbija bit pojma za Albaniju? :hahaha: Načekaćete se... Kao i kad smo mi u pitanju... Vazda ste bili vazali i tuđinu služili, a oslobađali se zadnji kad više svi dignu budu i oslobode se tuđinske vlasti. To što nijesmo klečali ni pred kim govori da nijesmo prihvatali tuđu vlast, mada me ne čudi da ti za to ne znaš. Nikakvi to kompleksi nijesu. A evo jedne vaše loše osobine... ja sam kritikovao njega koji je porijeklom iz Crne Gore, a ti, tipično srpski, guraš svoj nos tamo đe mu nije mjesto.

Ali kako mozes da znas kako se osecao neki tvoj predak od pre 300 godina? Mozes da znas za dedove, pradedove, mozda cak i cukudedove jer si njih zapamtio ili ti ili neko drugi ko je danas ziv.

Istorija nas uci da je malo Srba koji su u srednjem veku ziveli na ovim krajevima prezivelo Turke i kuge. Jedini od danasnjih 6 miliona Srba "Srbijanaca" koji vuku gene iz srednjovekovne Srbije su starosedeoci Vojvodine koji su tu stigli iz ispoddunavske Srbije i vecina Kosovaca. Inace svako ko zivi u Sumadiji, zapadnom Pomoravlju, Srbi iz Sandzaka, skoro ceo Beograd, dodjosi iz Vojvodine i veliki deo juzne Srbije vuce korene van Srbije- to je nekih 5 miliona ljudi najmanje. Kada su se njihovi preci naseljavali u ono sto je danas Srbija, zaticali su puste krajeve, razorene ratom, kugom i seobama, i cesto nisu imali nikoga da ih nauci ili im pokaze kako su razmisljali i ziveli nakadasnji stanovnici tih krajeva, nego su sa sobom donosili svoj mentalitet, obicaje, manire i nacionalost, koja je, eto, ostala srpska.

Sto ne znaci da ti treba da se izjasnjavas kao Srbin, normalno, jer ti to nisi i nisu tvoji vec ko zna koliko vremena. Ali nemoj da navodis neke bajke o nasilnom posrbljavanju 5 miliona ljudi, jer takve ideje se raspadaju kao kula od karata kada u njih uvedes malo logike.

Ne 5 miliona ljudi... Nije posrbljeno 5 miliona ljudi. A zašto ne bih mogao znati? To se prenosi sa koljena na koljeno, a ja znam prije 1918. što si ti pitao, kakva je situacija bila u mojoj porodici. I što se toga tiče, ne moraš ti da posrbiš 5 miliona... Posrbiš jednoga, pa su njegovi sinovi dalje Srbi, pa unuci, pa praunuci i tako se dođe do izuzetno velike brojke... Neke ne moraš ni da posrbiš, oni će to da urade zarad lične koristi... i takvih ima dosta, ali je bilo i posrbljavanja, pogotovo Crne Gore.

nisu Srbi nego SPC koja je posrbljavala hrvatske vlahe, zatim proglas kralja da su srbi, zatim mnogo ljudi se izjasnjavalo srbima jer su uz srpstvo u kraljevini isle i privilegije...a za vrijeme turske vladavine u bosni cijela katolicka sela su prelazila na pravoslaclje, jer su katolici proganjani i zabranjivani a pravoslavci u najmanju ruku tolerirani ako ne i uvijek direktno podrzavani

nisu Srbi nego SPC koja je posrbljavala hrvatske vlahe, zatim proglas kralja da su srbi, zatim mnogo ljudi se izjasnjavalo srbima jer su uz srpstvo u kraljevini isle i privilegije...a za vrijeme turske vladavine u bosni cijela katolicka sela su prelazila na pravoslaclje, jer su katolici proganjani i zabranjivani a pravoslavci u najmanju ruku tolerirani ako ne i uvijek direktno podrzavani

SPC za vreme nacionalnbog budjenja nije ni postojala. To su bajke koje samo ljudi mogu da poveruju koji nemaju pojma o istoriji.

Šta sve ovdje može da se pročita...ispade da je pravoslavlje procvjetalo za vrijeme Turaka.

Nego eto, mogu ovu maloumnici ustaški da pišu šta hoće.

Društvo | nedelja 9.10.2011 | 14:09

"Više Crnogoraca u Srbiji nego pre"

Izvor: Beta

Novi Sad -- Dosadašnji tok popisa stanovništva u Srbiji govori da će broj Crnogoraca u Srbiji biti veći u odnosu na prethodni popis, ocenjuje Crnogorska partija.

"Odgovori pripadnika crnogorske nacionalne zajednice na popisna pitanja o nacionalnosti i maternjem jeziku ohrabruju i govore da će se povećati broj Crnogoraca u Srbiji u odnosu na popis iz 2002", navodi se u saopštenju.

Ta stranka je navela da želi da veruje da će čitav proces proteći regularno i da neće biti prekrajanja popisne volje koje je moguće, jer popisnom procedurom nije predviđeno svojeručno potpisivanje, kao i dobijanje kopije popisnog obrasca.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Srbiji trajaće do 15 oktobra. Crnogorska partija navela je da vodi kampanju za izjašnjavanje Crnogoraca na čitavoj teritoriji Srbije i da je zadovoljna izveštajima operativnih timova sa terena.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=10&dd=09&nav_category=12&nav_id=548131

Treba li još neki dokaz o ''posrbljavanju'' Crnogoraca i njihovom ''teškom položaju'' u državi Srbiji???

sve bih ja to nogom u du pe pa mrs tamo odakle su dosli

Što je dočekala Crna Gora, da jedan njene gore list puzi pred jednim, pretpostavljam nikškim poluciganom... Nijesi ti Crnogorac i molim te da se nikad tako ne izjasniš, samo nastavi da budeš Srbin.
Нико као ја срчано не брани Црну Гору у Србији. Једнако себе сматрам Србином и Црногорцем. Ако је краљ Никола оба идентитета успео да помири у себи, могу и ја.

Back