U sledeci utorak jedna kometa ce proci sasvim blizu Zemlje.....

Da je to tacno sada bi je vec video, tacnije video bi je vec mesecima....
Pa jesi li gledao?? Mislim teleskopom ili bash golim okom video da se pojavila nova zvezda na nebu??
Ja sam uz pomoc raznih programa probala da je pronadjem na nocnom nebu ali mi ne uspeva.. Mozda se josh uvek i nevidi a treba i vremena za poduhvat.. Inace se pojavila goomilaa snimaka Elenin ali ja ne mogu ni za jedan da kazem da li je pravi lili nije.. niko ne prikaze neku drugu zvezdu ili sazvezdje pored kog se nalazi..

Pa jesi li gledao?? Mislim teleskopom ili bash golim okom video da se pojavila nova zvezda na nebu??
Ja sam uz pomoc raznih programa probala da je pronadjem na nocnom nebu ali mi ne uspeva.. Mozda se josh uvek i nevidi a treba i vremena za poduhvat.. Inace se pojavila goomilaa snimaka Elenin ali ja ne mogu ni za jedan da kazem da li je pravi lili nije.. niko ne prikaze neku drugu zvezdu ili sazvezdje pored kog se nalazi..

Pazi ako ce proci za nedelju dana onda moras da je vidis golim okom cak i da imas kataraktu. Kometa je lako uocljiva... Pogledaj malo po nebu, evo bas sada i ako je vedro videces Jupiter.....

Umrla bih u neznanju da mi ne rece da se Jupiter vidi nocu :)
Salim se naravno, pa kako znash gde da gledash?? Mozda je i vidimo.. nikako da nadjem vremena da pottrazim njenu lokaciju... jel ima neko preciznu informaciju. Predlazem da i one koje zanima poslushaju na Yutb Coasttocoast am Elenin. Bash su komentarisali i to da ce u trenutku njenog prolaska pored zemlje, Obm biti underground..

Ovde kazu da se 16og oktobra Elenin moze videti golim okom?

http://www.guardian.co.uk/science/2011/sep/25/starwatch-comets-october-space?newsfeed=true

Ovde nesto malo opsirnije i kako kazu kao nema opasnosti i bice na rastojanju od 35 miliona kilometara od zemlje...

http://www.cosmostv.org/2011/08/nasa-comet-elenin-poses-october-16-2011.html

E sad kako odjednom tako sve brzo da se zavrsi a pricano je da ce 2013 14og februara Elenin biti na najblize zemlji?

35 miliona km valjda je moguce da se to vidi golim okom, i da li je to dovoljno bezbedno rastojanje a da ne napravi neki lom na zemlji sad ja stvarno ne znam?

Poslednja izmena:
Ne znam zašto bih se trudio da vrebam sa dvogledom na krovu i "lovim" podivljalu kometu po nebu, kada će biti snimaka malo more...

A ja imam dvogled, neki stari, Ruski, sa sve ugraviranim srpom i čekićem, crvene boje, jasno, a ispod su neki ukršteni kalašnjikovi, crni, jašta :lol: Kupio ćalac svojevremeno na pijaci, da mu se unuci igraju, a ja mu drpila sa specijalnom namerom - htedoh sa tvrdjave da osmatram Dunav, grad, panoramu uopšte... pa nikako da odem :)
Jel može time da se uvati kometa? I moram li na krov, ili mogu da gledam sa terase?

A ja imam dvogled, neki stari, Ruski, sa sve ugraviranim srpom i čekićem, crvene boje, jasno, a ispod su neki ukršteni kalašnjikovi, crni, jašta :lol: Kupio ćalac svojevremeno na pijaci, da mu se unuci igraju, a ja mu drpila sa specijalnom namerom - htedoh sa tvrdjave da osmatram Dunav, grad, panoramu uopšte... pa nikako da odem :)
Jel može time da se uvati kometa? I moram li na krov, ili mogu da gledam sa terase?

Ma možeš odakle želiš, samo da ima vidljivosti, tj, da nema oblaka. Ako možeš golim okom da vidiš kometu, može i dvogledom, daje bolji "ugođaj", jasnije je vidiš...

Двоглед са својим увећањем од неколико пута не може дати неку бољу слику тога. Поготову ако немаш статив или нешто слично. Без тога нити ћеш моћи фокусирати комету осим можда на пар секунди.

Такође, од када постоји улична расвета људи су заборавили како изгледа ноћно небо.

А и нису ми заправо јасни ти који воле посматрати тако нешто. То ми је невероватно досадно. Видиш комету, звезду, прође минут, два... и шта онда. :neutral:

Poslednja izmena od moderatora:

Primer, kometa Elenin je vidljiva na juznoj hemisferi, za sada. Postoji brdo sajtova koji je prate "uzivo" preko satelitskih snimaka, a i na legendarnom You Tubetu ima materijala za tri zivota.
Jupiter sam gledao nekovece, ruskim dvogledom 8 X 50, dovoljno da vidim 3 pratioca, sta god da su, meseci, nlo...Za blize informacije i linkove, cekam kolegu da uspostavi internet vezu i da mi se javi, jer je vec pobegao iz grada negde ka Rtanj planini...

Poslednja izmena:
Neznam, ali NASA u cetvrtak 29tog odrzava konferenciju u vezi nekog asteroida:
http://www.jpl.nasa.gov/news/news.c...se_2011-301a&msource=11301a&tr=y&auid=9570206

Isti dan, evropska svemirska agencija ESA drzi konferenciju cija je tema izmedju ostalog, moguca kolizija objekata u orbiti kao i objekata koji se ukrstaju sa zemljinom orbitom:
http://www.spaceref.com/calendar/calendar.html?pid=6879

Nevezano za ovo, proslog meseca je ESA objavila plan da posalje specijalan satelit u sudar sa test asteroidom da se ispita dal je moguce da mu se promeni putanja.

Zanimljivo, zar ne :)

Američka svemirska agencija (NASA) saopštila je u ponedjeljak da je nakon jakih erupcija na Suncu Zemljino magnetsko polje na udaru talasa naelektrisanih čestica.

Tako nastala geomagnetska oluja imaće različite efekte na Zemlju, a moguća su ometanja telekomunikacije zbog uticaja oluje na satelite koji nam omogućavaju korišćenje mobilnih telefona i GPS uređaja.

Džo Kančes, naučnik iz Nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA), izjavio je da upravo počinje period snažnih eksplozija u Sunčevoj atmosferi koji će trajati oko 11 godina.

Geomagnetne oluje imaju i pozitivnih efekata pa će u narednih nekoliko dana, sjeverna polarna svjetlost, Aurora borealis, biti intenzivnija, sa jarkijim bojama, a biće vidljiva i na nekim južnijim mjestima, nego što je to uobičajeno.

Juče je primijećena pojava polarne svjetlosti na nebu iznad Skandinavije, ali i južnije, iznad Poljske, prenosi Blic.

http://www.portalanalitika.me/tehno...-ulazi-u-period-snanih-sunevih-erupcija-.html

Pored ove planete za koju niko jos uvek nije siguran naucnici govore da nam preti opasnost i od sunca ako ne nama na zemlji bar nsim satelitima...

Džo Kančes, naučnik iz Nacionalne administracije za okeane i atmosferu (NOAA), izjavio je da upravo počinje period snažnih eksplozija u Sunčevoj atmosferi koji će trajati oko 11 godina.

To je greska u prevodu. Radi se o sasvim normalnom i odavno utvrdjenom ciklusu od 11 godina. To znaci da svakih 11 godina dolazi do pojacanih aktivnosti koje traju neko vreme ali nikako deceniju...

Свашта! Као да говоримо овде о не знам чему па овај не верује у то по свом обичају.

Комета Еленин није нека фантазмагорија из Трећег ока.. већ званично објављена астрономска чињеница. Извесни астроном из Русије Леонид Еленин, је исту открио децембра прошле године и објавио откриће свету.
Од тада се та комета прати.

Ево ти па читај на НАСИНОМ САЈТУ!

http://www.nasa.gov/topics/solarsystem/features/comet_elenin.html

Друга је ствар што се ова "комета" баш и не понаша као комета. Тренутно је скоро потпуно избелдела а што је научно необјашњиво...као и много тога другог.

A мислим да никоме није свеједно када види ову илустрацију путање комете Еленин на Насином сајту . :think:

542249main_comet20110504-226.jpg

I šta kaže NASA?

NASA kaže da je to obična kometa, prečnika 2-3 km (a ne 5 puta veća od Zemlje), da će proći 35 miliona kilometara od Zemlje (a ne između Mjeseca i Zemlje), da je prvi put primijećena kada je bila udaljena 647 miliona km (zanimljivo, prvi su je vidjeli rusi :lol: ) itd, itd...

Ako je to taj vaš misteriozni Elanin, svaka vam čast. Na svakakve gluposti senzacionalističkih medija nasjedate. Pa nije ovo mračni srednji vijek da se štrecamo na svaku pojavu na nebu.

I šta kaže NASA?

NASA kaže da je to obična kometa, prečnika 2-3 km (a ne 5 puta veća od Zemlje), da će proći 35 miliona kilometara od Zemlje (a ne između Mjeseca i Zemlje),

А ти верујеш у све што каже Наса?

Да је уместо раздаљине од 35 милиона километара раздаљина 0 километера.. Наса би то свакако објавила народу ...јел тако? :roll:

Ako je to taj vaš misteriozni Elanin, svaka vam čast. Na svakakve gluposti senzacionalističkih medija nasjedate. Pa nije ovo mračni srednji vijek da se štrecamo na svaku pojavu na nebu

А данас смо као заштићенији од оваквих појава на небу него него што смо били у средњем веку?

Prođe utorak, kao i svaki drugi, ali kometa ne prođe... :lol:
Ah, zaboravio sam, to će biti sledeći utorak. Uvijek ima sledeći utorak...

Комета Еленин проћи ће близу Земље (ако верујемо масонима) ...средином наредног месеца.

Back