U Jagodini se vracaju skolske uniforme

tab503

Daj link
Administrator
Poruka
129.314
Jagodina -- Nastavnici OŠ "17. oktobar" u Jagodini, odlučili su, u saradnji sa Savetom roditelja, da đaci i nastavnici nose uniforme za vreme nastave.

213291983054abacc78baa0484954178_368x552.jpg

Oni su pozvali građane Srbije da daju predlog izgleda uniformi.
Predlog o uvođenju uniformi je pozdravilo 75 odsto roditelja, od oko 800 đaka ove škole, ali ima i onih koji tvrde da je to vraćanje u šezdesete godine prošlog veka, kada su đaci svih škola u tadašnjoj Jugoslaviji nosili uniforme.
"Ne odustajemo od ideje i nadam se da će već od naredne školske godine naši đaci i nastavnici nositi radne uniforme", rekla je direktorka škole Biljana Milanović.

"Mnogo je razloga zbog kojih želimo da uvedemo uniforme u školu, pre svega da se školi kao instituciji vrati ugled, to nam je primarni cilj", istakla je Milanovićeva u razgovoru sa novinarima.

Naravno, važan je i izgled uniforme, po kojoj će se prepoznavati naši đaci, kao i simbol socijalne jednakosti, da se svakom detetu pruži šansa da bude isto u razredu,rekla je ona.

Ipak, istakla je Milanovićeva, najbitnija je bezbednost đaka.

"Želimo da budemo sigurni da su u našem dvorištu samo naši đaci, ali i kada izađu van školskog dvorišta da se može lako uočiti da su đaci naše škole, ali i da se oni međusobno socijalno ujednače, da nema bar vizuelno velikih socijalnih razlika među njima", objasnila je Milanovićeva.

Bila ona "retro" ili "in", ideja o uniformama u ovoj školi rodila se pre dva meseca.

Stigli su i neki predlozi, koje su neki shvatili kao gotovu stvar i stiglo je mnogo loših komentara. Međutim, ništa nije gotovo, napomenula je Milanovićeva.

"U stvari, svi su prihvatili ideju uvođenja uniformi u školu, samo im se nije dopao predloženi model i mi smo, da bi zadovoljili sve strane, raspisali konkurs i pozivmo sve zainteresovane građane Srbije da pošalju svoj predlog za buduću uniformu učenika", rekla je Milanovićeva.

"Predloge mogu da pošalju na i-mejl škole: os17@ptt.rs, mogu lično da donesu, da pošalju poštom, mogu da pošalju po detetu, komšiji, kako god, prihvatamo sve", istakla je direktorka.

"Posle 1. marta oformićemo komisiju koju će da čine eminentni dizajneri, modni kreatori, roditelji, nastavnici, učenici, sve strukture, kako bi došli do jedne idealne uniforme za učenike. Ako to sve prođe kako treba, nadam se da od 1. septembra uvedemo uniforme", rekla je Milanovićeva.

"Ukoliko bude nekih nepredviđenih teškoća, možda krenemo samo sa prvim razredom, videćemo, zavisi i od toga kakve ponude dobijemo", dodala je ona.

Uniforma će koštati oko 1.000 dinara, moći će da se plati u dve rate, a škola će o svom trošku obezbediti uniforme za oko 30 đaka lošeg materijalnog i socijalnog stanja.

U startu treba razlikovati kecelju i uniformu.
Tako da ovo ne treba porediti sa onim sta je bilo kod nas ranije.

Uniformu predstavlja kompletno odelo, pantalone/suknje i kosulje/majice.

Licno smatram da ovo nece dovesti do socijalne ravnoteze medju decom jer kako god okrenemo ostaju patike (obuca) i mozda ce cak dovesti do jos veceg socijalnog raslojavanja kad jedina stvar po kojoj neko moze da se istice (a u jednakosti ostatka bice itekako vidljivo) nece biti dostupna.

Takodje ovde se spominje cena od 1.000 din. Zaboravlja se da jedna uniforma nije dovoljna. Svako dete mora da ima minimum dve unoforme i to sezonske, sto znaci u startu kupovinu barem 4 uniforme. I to je neki minimum jer bi barem majice trebali da menjaju svaki dan sto znaci barem desetak majica i barem 5 do 6 pantalona/suknji

Ako se doda jos i da uniforma mora da bude od prirodnog materijala meni cela ova prica o samo 1.000 din troskova za komplet ne drzi vodu.

Ja sam licno protiv uniformi.

nemam primer jer sam citao u novinama mrzi me da trazim po netu

u nizim razredima deca ne smeju da nose igracke a i mobilne da koriste u skoli i skolskom dvoristu
uniforme bi mozda pomogle da se deca ne optereciju i ne takmice, trkaju ko sta ima bolje

Da se ja pitam ja bih deci zabranio mobilni sve do srednje skole :)
Mozdana kora im je jos neizgradjena do kraja da bi istrpela to zracenje.

Pazi rekao sam u onom primeru..opet imas obucu..tek ce sad nastati trka ko ima bolje patike.
Socijalu razliku nikad neces moci da anuliras.
Pricala mi je mama kako je bilo nekad.. posleratna fora, svi su jednaki, svi izgledamo isto, svi nosimo kecelje..pa opet.. deca iz bogatijih kuca su imala kecelje sa cipkicama (devojcice) ili od kvalitetnijeg materijala i slicno.
Socijalno raslojavanje je nemoguce resiti ovakvim metodama...podji od igrica na kompojuteru kad neko ima zver od kompa i moze da pusti najnoviju igru u maksimalnim detaljima i to pocne da prica po skoli.. kad neko dodje sa letnjeg raspusta pa prica gde je sve bio...opet nece biti trke? molim te..:)

Nije problem u deci nego u roditeljima koji misle da ce na ovaj nacin resiti nesto ali nece.

Kao sto rekoh, nismo mi drustvo za uniforme. Svaki roditelj ce morati da odvoji na sve ovo sta ima od troskova jos gomilu para za minimum 4 kompleta uniformi + jos gomilu majica ... a uniforme ne mogu da budu jeftine ako se kvalitetno prave od prirodnih materijala.

Poenta onog sta hocu da kazem.. uniforme nikad nece moci da sakriju socijalne razlike a postace nov namet koji ce najvise udariti upravo po onima koje navodno stiti pa kad krenu da idu u prljavim, smrdljivim ili iscepanim uniformama jer roditelji nisu moglu da kupe veci broj kompleta da bi ih cesce menjali.

Da se ja pitam ja bih deci zabranio mobilni sve do srednje skole :)
Mozdana kora im je jos neizgradjena do kraja da bi istrpela to zracenje.

Pazi rekao sam u onom primeru..opet imas obucu..tek ce sad nastati trka ko ima bolje patike.
Socijalu razliku nikad neces moci da anuliras.
Pricala mi je mama kako je bilo nekad.. posleratna fora, svi su jednaki, svi izgledamo isto, svi nosimo kecelje..pa opet.. deca iz bogatijih kuca su imala kecelje sa cipkicama (devojcice) ili od kvalitetnijeg materijala i slicno.
Socijalno raslojavanje je nemoguce resiti ovakvim metodama...podji od igrica na kompojuteru kad neko ima zver od kompa i moze da pusti najnoviju igru u maksimalnim detaljima i to pocne da prica po skoli.. kad neko dodje sa letnjeg raspusta pa prica gde je sve bio...opet nece biti trke? molim te..:)

Nije problem u deci nego u roditeljima koji misle da ce na ovaj nacin resiti nesto ali nece.

Kao sto rekoh, nismo mi drustvo za uniforme. Svaki roditelj ce morati da odvoji na sve ovo sta ima od troskova jos gomilu para za minimum 4 kompleta uniformi + jos gomilu majica ... a uniforme ne mogu da budu jeftine ako se kvalitetno prave od prirodnih materijala.

Poenta onog sta hocu da kazem.. uniforme nikad nece moci da sakriju socijalne razlike a postace nov namet koji ce najvise udariti upravo po onima koje navodno stiti pa kad krenu da idu u prljavim, smrdljivim ili iscepanim uniformama jer roditelji nisu moglu da kupe veci broj kompleta da bi ih cesce menjali.

slazem se apsolutno tacno

ja sam imocan bio al su roditelji kupovali standardne plave kecelje neista posebno, e sto se stekalo uciteljici pa ja nisam morao da je nosim toga je uvek bilo i bice

Ako se uvode uniforme onda ih treba uvesti u sve škole . Ja sam u srednjoj tehničkoj morao nositi plavu bluzu a u učionicu sam smio ući
jedino u crnim baletankama . Zabranjena je bila i duga kosa kao i nošenje lančića . U gimnazijama nije bilo restrikcija .
Mi smo ličili na rusku vojsku a gimnazijalci na raspuštenu bandu .

Znam gde je škola 17.oktobar.Pored nje sam svaki put prolazila kad bih išla na autobusku stanicu, ili se vraćala sa autobuske u stan.
Al da se vratim na temu.
Ja sam ZA uniforme. kao roditelj,rado bih kupila deci uniforme.. Ionako moram da im kupim odeću za školu, ovako bar ne bih razmišljala šta da kupim :P

One NE bi rešile socijalne probleme i razlike, ali mislim da nije to ni cilj uniforme, nego da prikaže pripadnost školi kao instituciji. Pa i u vojsci nose uniforme, što ne bi i u školama. Al onda nek i nastavnici nose uniforme.

Moja generacija je nosila uniforme (za devojčice „kecelje“, za dečake jaknica). „Kecelja“ je, u stvari, bila neka vrsta mantila koji se najčešće nosio preko odeće, tako da su devojčice mogle da ga skinu kada izađu iz škole. Nije bilo raznovrsnih modela. Sve su bile jednoobrazne, teget boje i, nažalost, sintetičke (diolen). „Uniforme“ su se kupovale u za to predviđenim prodavnicama, i nisu bile skupe. Nije bilo dozvoljeno da se dodatno ukrašavaju ili redizajniraju, ali su škole ipak bile fleksibilne po tom pitanju, pa smo našivali aplikacije, žvrljali, sekli rukave ... Kasnije su proširili asortiman modela, te su postojale dve nijanse plave boje i nekoliko različitih krojeva. Još kasnije dozvolili su šivene uniforme, i sećam se da je tada bila prava ekspanzija haljinica od teksasa. Bilo je važno samo jedno: da uniforme budu PLAVE.
Nisam volela kecelje i upravo zbog toga upisala sam gimnaziju koja je prva ukinula tu obavezu. Ne volim nametanja pravila; međutim, danas mi neke uniforme izgledaju veoma simpatično.

http://www.dailyrecord.co.uk/incomi...akley-in-school-uniform-image-1-99805123.jpg4
https://academichelp.net/wp-content/uploads/2012/03/school-uniform.jpg
http://k14.vcmedia.vn/UZ6rra687dP37yYjwT3phKBWfbD/Image/2012/05/1st/120501cineuniformK20_2b310.jpg

Zato kažem: može, ali da izgledaju barem upola dobro kao ove sa slika.

U startu treba razlikovati kecelju i uniformu.
Tako da ovo ne treba porediti sa onim sta je bilo kod nas ranije.

Uniformu predstavlja kompletno odelo, pantalone/suknje i kosulje/majice.

Licno smatram da ovo nece dovesti do socijalne ravnoteze medju decom jer kako god okrenemo ostaju patike (obuca) i mozda ce cak dovesti do jos veceg socijalnog raslojavanja kad jedina stvar po kojoj neko moze da se istice (a u jednakosti ostatka bice itekako vidljivo) nece biti dostupna.

Takodje ovde se spominje cena od 1.000 din. Zaboravlja se da jedna uniforma nije dovoljna. Svako dete mora da ima minimum dve unoforme i to sezonske, sto znaci u startu kupovinu barem 4 uniforme. I to je neki minimum jer bi barem majice trebali da menjaju svaki dan sto znaci barem desetak majica i barem 5 do 6 pantalona/suknji

Ako se doda jos i da uniforma mora da bude od prirodnog materijala meni cela ova prica o samo 1.000 din troskova za komplet ne drzi vodu.

Ja sam licno protiv uniformi.

Protiv, skroz nepotrebno, a kako se zvala ona serija posle koje su se svi klinci popalili na uniforme?? Neka sa spanskog govornog podrucja? Imali su i bend svoj.

Back