Peśo
Domaćin
- Poruka
- 3.608
E? I?Svaki Srbin koji se prevjeri,
Prosto vjeru sto zagrli drugu,
No mu prosto ne bilo pred Bogom
sto ocrni obraz pred svijetom,
Te se zvati Srbinom ne hoce.
Ovo ti je Srbe iskobilo
Robovima tudjim ucinilo.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
E? I?Svaki Srbin koji se prevjeri,
Prosto vjeru sto zagrli drugu,
No mu prosto ne bilo pred Bogom
sto ocrni obraz pred svijetom,
Te se zvati Srbinom ne hoce.
Ovo ti je Srbe iskobilo
Robovima tudjim ucinilo.
A, što je to s vama? Eto ste svi svetosavci?Evo razdora koji čini religija kod Srba. Recimo, Albanci muslimani i Albanci katolici SVI su ALBANCI. NJima ne smeta što su različite vere, šta je to sa nama, Srbima?
Moja nacija makar nije mlađa od te tvoje. A, jezik je stariji no tvoj budući je tvoj jezik utemeljen uprav na crnogorskome.Ne nego je do mene.a šta čovek može da očekuje od nekoga ko je nacija postao pre 10 godina, a jezik dobio prošle.
P.S: A koji si jezik junače učio u školi? Crnogorski nisi sigurno.
A, što je to s vama? Eto ste svi svetosavci?
Junače, koliko godina imaš kad meni kažeš da sam zelen? Mnogo bi se iznenadio...Ti si zelen, vidi se. Ođe se radi samo o tome da jedni (veljesrbadija) žele svoj jezik ili makar samo svoje ime nametnut drugijema. Mi drugi to ne dozvoljavamo, uz istovremenu afirmaciju svojijeh jezičkijeh posebnosti koje su do juče bile zabranjene, a koje su ostale živjet u narodnome jeziku. Sve drugo je uzputno.
Nema se tu što razmišljat. Vranjanski dijalekat i crnogorski jezik dva su svijeta. Taj vranjanski i nema veze s današnjijem srbskijem, pošto je ovaj derivat crnogorskoga, iako je vrlo moguće da je negda upravo to bio srbski jezik budući su Srbi negda nastavali te krajeve, sve do Soluna.
Moja nacija makar nije mlađa od te tvoje. A, jezik je stariji no tvoj budući je tvoj jezik utemeljen uprav na crnogorskome.
U školu smo učili srbskohrvatski/srbski, silom zakona propale države, a sad će po škola učit naš narodni, crnogorski jezik. Eto vama vašega, sretan vi bio.
E, jesi kapacitet!
Isto tako je naša istorija neodvojiva od istorije Osmanskog carstva ili Austrougarske... što ne znači da je to osmanska ili austrougarska istorija.
U Austriji je bilo pokušaja da se uvede austrijski jezik, ali je Njemačka uspjela to da uguši, ***, imaju jak uticaj. Što se tiče Egipta, u Egiptu žive Arapi pa se zato i govori arapski jezik.
Dakle prvo si učio moj jezik?
I ti si stariji od mene?
Jesi li i od svog oca stariji?![]()
Baš si me iznenadio da si, doduše, "jednim delom", iz Crne Gore. Pa, najveći broj veljesrbadije i ima crnogorske korijene, a s razloga što valja skrit upravo ovo dalje što si napisa (izdaja vjere prađedovske..., a ne vere pradedovske, razumije se)..
Nije trebalo ni drugijema nametat svoje. Kad su sačinjeli znaveni novosadski jezički dogovor, nas Crnogorce nijesu ništa pitali. Kako su oni (Srbi i Hrvati) dogovorili (a nijesu baš ni dogovorili, jer je dosta toga i Hrvatima nametnuto) tako je direktivom sprovedeno u cijelu državu. Sad te države nema i svaki narod jezičko pitanje može uređivat po svojemu. Ako želimo poštovat svoje jezičko nasljeđe (ne samo narodno već i književno) onda su (i nove) razlike neminovne. Da nije bilo srbske jezičke supremacije možda bismo danas i uspijevali održat jedan jezički standard, ovako se niko neće obzirat na druge pa kako bude.Alo, ja nisam vernik pa to mogu da sagledam bez strasti. Ne insistiram da se jezik treba zvati srpski već samo kažem da su razlike neznatne. Ne treba veštački praviti razlike.
Mislio sam zelen forumaš, ništa lično.Junače, koliko godina imaš kad meni kažeš da sam zelen? Mnogo bi se iznenadio...
Sad, kako ti odgovorit, a ostat pristojan?Dakle prvo si učio moj jezik?
I ti si stariji od mene?
Jesi li i od svog oca stariji?![]()
Osobito od takovoga kapaciteta.. Moga bih se samo sprdat s tobom, ma je i ovo dosle bilo dosta.Боли истина, знам...
Crnogorci nemaju svoje originalno pismo te mogu birat. I izabrali smo. Nemate ni vi, pa ste i vi izabrali. Kako je ko izabra tako će mu i bit.Он да йе Црногорац, како се прѣдставља, писао би ћирилицом а не латиницом. Прави Црногорци се не одрекоше писма и вѣре прѣдака. Само Лацмани, отпадници и покатоличењаци из дома Радоњића.
Sad, kako ti odgovorit, a ostat pristojan?
Ti si tvoj jezik učio u školu, a dotle si bio mutav? Jezik se uči od rođenja, a u školu se uči važeći zakonom propisan jezički standard. Makar je tako u Crnu Goru. Možda ste vi izmislili što drugo...
Crnogorci nemaju svoje originalno pismo te mogu birat. I izabrali smo. Nemate ni vi, pa ste i vi izabrali. Kako je ko izabra tako će mu i bit.
Postoje ođe neki Srbi (?) koji svako malo potežu "vjeru prađedovsku" i sasvijem "slučajno" korijenom su Crnogorci. Oni boluju od toga prevrtačkoga kompleksa i imaju potrebu stalno dokazivat svoje srbstvo, a ono se ne da dokazat sve dok postoje Crnogorci, osobito jezik crnogorski. S toga razloga upinju iz petnijeh žila dokazat kako mi ne postojimo, kako je naš jezik srbski. A, i jedno i drugo su budalaštine. Jer, da ne postojimo ne bi se oni toliko kopistili, a da je naš jezik srbski valjda bi i oni ovijem jezikom zborili... No, kompleksi su velik problem i ne mogu se riješit ođe, za to postoje specijalizovane institucije.Zar je strasno ako Crnogorac kaze da govori srnogorskim jezikom? Valjda on najbolje zna kojim jezikom govir. Zasto ljudima ne dozvoliti da jezik kojim se sluze od prastara ne zovu po imenu naroda kome pripada?. A, sta Srbin dobija ako izbori da Crnogorac "prizna" da govori srpskim jezikom. Kakva je fajda od toga?
Mislio sam zelen forumaš, ništa lično.
Osobito od takovoga kapaciteta.. Moga bih se samo sprdat s tobom, ma je i ovo dosle bilo dosta.
Postoje ođe neki Srbi (?) koji svako malo potežu "vjeru prađedovsku" i sasvijem "slučajno" korijenom su Crnogorci. Oni boluju od toga prevrtačkoga kompleksa i imaju potrebu stalno dokazivat svoje srbstvo, a ono se ne da dokazat sve dok postoje Crnogorci, osobito jezik crnogorski. S toga razloga upinju iz petnijeh žila dokazat kako mi ne postojimo, kako je naš jezik srbski. A, i jedno i drugo su budalaštine. Jer, da ne postojimo ne bi se oni toliko kopistili, a da je naš jezik srbski valjda bi i oni ovijem jezikom zborili... No, kompleksi su velik problem i ne mogu se riješit ođe, za to postoje specijalizovane institucije.
Kako koga?
Pa bitno je zbog rešenja situacije...
A to će se odvijati na jedan od dva moguća načina.... Ili u nazivu SPC u Crnoj Gori, više neće smeti da se koristi ono"S", ili će mitropolija CP dobiti neku vrstu autokefalnosti...