Tutorial - Kako napraviti menjac boje program u C#

luudak

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.209
Mislio sam da ovaj tutorial moze biti koristan za neke kojima je potreban mali uvod u C#.
Nastavicu da pravim video klipove jer trenutno se bavim C#.(Mislim da je ova forma obicna Windows Forma a ne C# ali uglavnom pratite navedeni kod dole)
Sve kodove koji vas zanimaju pitajte me na PP.

Objasnjenje*

Sta nam je potrebno?
3 Button-a i jedna Labela

Programiramo click na prvi button koga smo prethodno nazvali naprimer "plava"

Kod:

label1.ForeColor = Color.Blue;

Programiramo click na drugi button koga smo nazvali "crvena"

Kod:

label1.ForeColor = Color.Red;

Programiramo click na treci button koga smo nazvali "zelena"

Kod:

label1.ForeColor = Color.Green;

I vreme je za debug :) !
Nakon sto vam program uspesno radi kliknite file i kliknite Save All, pronadjite folder u kome ste sacuvali i u tom folderu ima Bin folder sa .exe fajlom.

Uzivajte!
(Dodavacu jos tutorial-a koji su na srpskom jeziku)
*Paznja, ovo je za pocetnike

Poslednja izmena:
Preimenuj ovu temu u 'Tutorijali C#', tako da pocetnici imaju sve tutorijale na jednom mestu, a ne razbacane po celom forumu, mnogo je teze tako, ovako ces imati mnogo veci odziv.
Cestitam ti na ulozenom trudu. :)
I jos samo nesto, mozes li mi reci koji si program koristio za snimanje tutorijala,jel to Cam Studio ili? :)

Poslednja izmena:
Preimenuj ovu temu u 'Tutorijali C#', tako da pocetnici imaju sve tutorijale na jednom mestu, a ne razbacane po celom forumu, mnogo je teze tako, ovako ces imati mnogo veci odziv.
Cestitam ti na ulozenom trudu. :)
I jos samo nesto, mozes li mi reci koji si program koristio za snimanje tutorijala,jel to Cam Studio ili? :)
Pa ako te ne mrzi, mozes, nekom ce to puno znaciti. :D

Evo cisto da kazem, ne bi' da spamujem, uskoro cu da snimim seriju od 10-ak tutoriala o WPF Mvvm obrascu ( databinding, komandama, konverterima), jer vidim da nema mnogo resursa na netu vezano za to pogotovo na srpskom, tako da cu najverovatnije ovde da ostavim link, samo dok nadjem vremena........izvinite

Kako napreduju ovi tutorijali? Ima nas dosta zainteresovanih... :)

E sad mi je guzva oko takmicenja tako da ocekujte tek u maju, mozda, ali tesko da ce biti prije :/

Uglavnom, strpljenje ce vam se isplatiti, nadam se :D

EDIT : Jedno pitanje za vas koji ocekujete tutorijale.

Da li bi vise voleli da to bude kao recept, da pravim neku aplikaciju korak po korak i da vam tako pojasnjavam Mvvm ili da se u svakom od tutorijala bavim nekom temom npr. prvi da bude o XAML-u, drugi o komandama, treci o INotifyPropertyChanged interfejsu i tako........mislim da je bolje da vi izaberete nacin na koji ce ovo biti uradjeno, kako bi lakse shvatili :)

Poslednja izmena:
Evo cisto da kazem, ne bi' da spamujem, uskoro cu da snimim seriju od 10-ak tutoriala o WPF Mvvm obrascu ( databinding, komandama, konverterima), jer vidim da nema mnogo resursa na netu vezano za to pogotovo na srpskom, tako da cu najverovatnije ovde da ostavim link, samo dok nadjem vremena........izvinite

E sto se tice WPF tehnologije, je l' kodiranje isto kao u WIN formi u C#-u?

ako mogu tvoje pitanje malo da preformulisem, da bi odgovor bio jednostavniji.
Koje su prednosti WindowsForms u odnosu na Wpf ?
Nema prednosti.

Uostalom ako ti zatreba WinForms ili Win32 u WPF aplikaciji, lako se hostuje.

Gui napravljen u WPF je nemoguc, prestrava, nema dalje kada je UI Visual Studio-a 2010 radjen u WPF, pa onda zamisli sta je to ;)

Sto se tice interneta, tu je Silverlight, inace 'oslabljena' verzija WPF-a.
Ne svidja mi se, pogotovo u vreme HTML5 tj. JavaScript-a.
Silverlight je nesto kao Ms-ova verzija Flash-a, mada su i SL i Flash gluposti.

Evo malo SL pogledaj ovo ;) http://www.orlovsoft.com/Silverlight.html#/Screenshots

Tu je i nezaboravni Blend, fantasy.

Vise paznje bih da obratim na mane.
Mane WPF-a su to sto je Windows only, i zato sto ne mozes pisati 'code-behind' na C++ i mozda jos par sitnica.

Gledaj ovo i uzivaj : http://windowsclient.net/downloads/folders/wpfsamples/entry3754.aspx

Jos kada radis sa Mvvm, pa dobijes kod koji se moze Unit testirati do bloka, to je wow.

A C# sam po sebi je divan jezik, lako poziva Win32, lako koristi C/C++ funkcije koje sam napravis i jos N stvari.

Wpf je mama ;)

EDIT :

Ljudi ove struke, tacnije jedan dobar dio njih misli da je sve sto izadje od Ms glupost i da se tome ne treba posvetiti paznja, ali nije tako.

Nikada ne treba imati samo jednu opciju tj. samo jednu tehnologiju i jedan jezik, npr. ja furam WPF ali radim i Javu sa AndroidSDK, radim i native C++, php, javascript i tako dalje, dakle hocu da kazem da je WPF dobra stvar za imati u arsenalu :)

Poslednja izmena:

Back