Forumi su jako korisna stvar, ali svi nekako vise nasedamo na TV reklame. Elem, inspirisana reklamiranjem u prilicno glupim emisijama, koje, priznajem gledam, i ako mi je onda sve sto mi se desilo, odlucih da putujem preko Argusa. Pa to je cuvena agencija! Tura Kairo -Egipat od 4. januara je povoljna - dobijes 14 nocenja umesto 10, za istu cenu... I sve krene.
Ukoliko se odlucite za ovu turu preko Argusa nikako nemojte uplacivati izlete preko njih. Neke stvari moras - recimo Aleksandriju ( i to iz tehnickih razloga, nemas vremena da se raspitas za jeftiniju varijantu), a sve ostalo je dranje bez razloga. Taksi u Egiptu je jeftin, proucite kuci informacije - jer od vodica, na zalost, necete cuti nista vise od osnovnih informacija i budite slobodni bar sto se vremena tice. Recimo 25 evra kosta izlet (po Kairu) do Sakare (stepenasta piramida) i obilazak Koptske cetvrti, koja je carobna, ali imali smo samo sat vremena da obidjemo sve crkve, Sinagogu... Posli smo oko 9, a vec oko 14 bili u hotelu. Oci su mi se otvorile kad sam u blizini Sinagoge videla divan bracni par sa decom, iz Beograda i pitala ih jos koliko minuta imamo - a oni meni:"Mi imamo jos dosta, a ne znam vi." Dali taksisti 40 funti (400 dinara). On ih dovezao, cekao dva sata, vratio u hotel. Jos, kao, nije hteo da naplati, jer je znao da je tog dana nas praznik - Bozic.
U Hurgadi nikako, ali nikako, nijedan izlet preko njih. Sve je duplo jeftinije preko drugih agencija - ruskih ili lokalnih. Tu su bili mangupi - jos u autobusu su naveli izlete, potencirali tri ciljana, rekli cenu i uslovili - moramo odmah da odlucimo i odmah da uplatimo. Oni jaci, kojih je bilo malo, nisu hteli da plate, a mi plasljivi - pare na sunce. E sad, merak cenu nema. Kazu oni nama da su njihovi izleti potpuniji... Mi poverujemo. Ali nisu. Kazu ti da ne treba da dajes ni baksis za jahanje kamila (safari) a ljuti beduin cimne kamilu kad se najmanje nadas, ustedis koji dinar, ali razbijes kicmu. Protrcimo kroz beduinsko selo, onda skoro sat vremena cekamo da pocne program, dok se ljudi iz drugih agencija lepo provode i stignu na vreme. Jos nas vodic, koji nam skoro nista ne kaze, samo nas pozuruje, zali na Arape koji rade kao ruski vodici - kako su oni dosadni i puno pricaju. Da ne poverujes. Egipat je tako caroban, da su samo malo bili korektniji, niko ne bi razmisljao o tome koliko su nas odrali za izlete.
I da, kad stignes u odabrani hotel, oni te ostave, ti se sam smestas, pa sta bude. Mi dobile kutiju sibica. Drugi onako, solidne sobe, a prijateljica vlasnika agencije dobru sobu. Svi platili isto. Izdrzimo dan, na safariju kazemo vodicu problem. On se kao strasno zabrine, kaze da ce doci isto vece ili sutra. Naravno nije dosao. Morale smo same da se snadjemo. Tuzno je bilo gledati kako iz drugih agencija svakog dana po sat ili dva (to vec ne znam sigurno) i pre podne i uvece sede u hotelu vodici drugih agencija. Bas smo zavideli komsijama.
Posle toga "dobri vodic", mislim jedan za koga smo mi mislile da je dobar, a posteno, tako lepo prica da se zaljubis u njega samo zbog toga ( sta ces vise od vodica), nam je rekao da imaju veze da taj, koji nam je uzeo baksis, dobije otkaz. Sto mi naravno ne zelimo. I to - osnovna razlika izmedju njih i Kontikija je u tome sto ce Kontiki vratiti turistima novac, ako nesto nije bilo u redu, a vlasnik Argusa ce se tuziti za 200 dinara. U prevodu - nemoj da vam padne na pamet da se zalite ili tuzite. Sve to onako sa slagom i sarmantnim pogledom.
Doduse moze im se pozavideti kako su povezani i kako ce pokrivati jedni druge po cenu zivota, to se ne srece ni u jednoj firmi. U to vreme je u Egiptu bila i jedna grupa radnika Argusa sa drugih destinacija na odmoru, nesto familije... tako da su oni bili ekipa, a mi ostavljeni sami sebi.
Mogu ja ovako da nabrajam do sutra, ali ko ce to da cita. Vrhunac svega je poslednji dan. Neki virus - povracam, jedva pricam, jedva hodam, pozovem vodica, on preporucuje cuveni lek za Evropljane koji sam vec probala, ali ne deluje. Kaze mi da ce pozvati "njihovog" lekara, uzece mi oko 50 evra, dati lekove, ali ce mi osiguranje to refundirati. Samo da li sam sigurna da zelim lekara. I vise nego sigurna, ne pitam sta kosta. Na moju srecu "njihov" lekar je bio nedostupan. U odsustvu vodica pojavi se animator i, videvsi me onako obeznanjenu, ponudi da pozove lekara, svaki hotel ima svog lekara. Kad to vidi moj vodic probudi se u njemu junacka srpska krv i kaze:"Ja sam njen vodic, ja cu joj naci lekara", uradi sve po protokolu, dodje lekar iz bolnice.... i ne naplati mi nista, uzme samo papire osiguranja. Bar neka usteda u celoj prici. A i bilo mi je malo bolje od svih tih silnih lekova.
Ne mogu reci da nikada vise necu putovati preko Argusa, uvek kad se covek tako zarekne iskrsne nesto neplanirano.I nemojte se bojati da cete propustiti neki izlet, ukoliko ste u Egiptu prvi put. Imate obavestenja na oglasnoj tabli hotela, posetice vas na plazi oni koji nude izlete.... Niko nije zalio novaca u silnoj zelji da sto vise vidi, ali smo svi jako razocrani sto smo prosli duplo skuplje od onih pronicljivijih, a dobili tako malo. Malo cak i sto se price tice na vecini fakultativnih izleta.
Na moju srecu, letos je istu turu isao kolega preko Kontikija, pa mi on prica sve ono sto nisu vodici cuvene agencije ARGUS.