TURISTIČKE AGENCIJE - grdite, pohvalite, upozorite...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sa Kontikijem sam takodje imao uvek samo pozitivne utiske. Jako su ljubazni u poslovnicama, niti je ikada bilo problema kada smo putovali sa njima. Tako da od svih agencija za sada najveci plus kod mene imaju Kontiki i Relax.

p.s. Kontiki uvek ima najjeftinije avionske karte..Recimo za USA su i za 300,400 evra jeftinije nego recimo Argus ili Jolly. Eto jedne informacije ako nekome trebaju avionske karte

ginjasvinja:
Ej, ljudi, ja jos malo da pitam (nadam se da cu se uskoro odluciti i da cu prestati da smaram :) ). Da li neko ima iskustva sa EuroJet agencijom? Ja sam ove godine prvi put cula za njih pa bih volela da cujem i nesto vise o njima...?
I ja. Bas planiram da putujem, neko mi rece da je OK agencija, pa me bas zanima sta jos ima da se sazna o njoj.

Bila sam krajem avgusta u Dasiji na Krfu u aranžmanu agencije Relax, hotel Eliana. O samoj agenciji ne mogu da kažem ništa posebno, jer sa njima smo jedini kontakt imali u Beogradu prilikom uplate aranžmana i dobijanja vaučera. Ali zato imam primedbe na njihovog predstavnika na Krfu, koji je bio zadužen za goste Eliane - Dubravku Gajić. Dotičnu gospođicu ne mogu baš da pohvalim, jer se kao domaćica nije potrudila ni da dočeka svoje goste. Kada se dolazi na neku destinaciju i to sopstvenim prevozom i posle pređenih 1000 km, valjda je logično da predstavnik agencije, koga inače Relax u svojim brošurama posebno naglašava da je obuhvaćen cenom i da vam je na raspolaganju 24h, sačeka i smesti u odabranom hotelu. Međutim, Dubravka se pravdala time da je smeštala druge goste koji su došli autobusom, tako da ispada da smo mi koji dolazimo kolima manje važni gosti. Ne znam da li je to politika agencije, ili je to možda samo do Dubravke i njene selekcije turista i podele na podobne i ostale. Na izlasku iz trajekta, mi smo pozvali Dubravku telefonom, i ona nam je ljubazno ali ne baš detaljno objasnila kako se stiže do Eliane i da će nam tamo objasniti gde nam je večera. I to je bilo sve od nje za 10 dana. Na putu do Dasije prošli smo pored agencije Tamo daleko (sa kojom inače Relax sarađuje) i tamo sam dotičnu gospođicu videla kako sa nekim razgovara (sticajem okolnosti na nekim video zapisima mojih prijatelja koji su bili početkom jula na Krfu preko Relaxa, imala sam priliku da vidim kako izgleda Dubravka), bez prisustva nekog od autobusa sa pristiglim turistima, tako da ne znam koga je smeštala kada smo je mi zvali desetak minuta ranije (od trajekta u gradu Krfu do Dasije ima 12-ak km). Posle malo lutanja i raspitivanja detaljnije po Dasiji, vozikanja po uličicama u brdu, nađosmo nekako taj hotel, koji nema nikakav putokaz, tek kad se stigne do samog ulaza u hotel ima mala tabla sa imenom hotela. Kada smo se konačno smestili, na recepciji smo se raspitali za večeru, međutim recepcionerka nam je rekla da nema to veze sa njima, tako da smo morali da pitamo goste iz smene koja je odlazila gde je večera i kako se stiže do restorana. Na kraju ispada kao po onom čuvenom grafitu "džaba ste krečili", tako i mi "džaba smo zvali" i trošili kredit u romingu za uslugu koju samo platili, ali nismo dobili, već smo na kraju sve sami odradili. Doduše Dubravka se pojavljivala u hotelu par puta u vreme kad je zakazivala sastanke, ali posle ovakvog "srdačnog" dočeka nama nije padalo na pamet da se upoznajemo sa njom, a njoj kao "dobroj" domaćici nije palo na pamet da proveri kako smo se smestili, da li smo zadovoljni i sl., da bar nekako ispravi svoj doček. Tako bi moja preporuka bila agenciji da ne reklamira preterano svog predstavnika, kao nešto što plaćamo i što nam je 24 h na raspolaganju, jer očigledno da baš i nije tako. A kad je prvi utisak o nekome loš onda više nemate želju da sa takvom osobom komunicirate tokom tih 10 dana. Žao mi je što mi nismo imali sreće kao grupe koje su išle početkom jula i kojima je predstavnik bio Stevan, kažu da je dečko bio vrlo ljubazan i da se uvek trudio da svima izađe u susret, naročito pri organizovanim ekskurzijama gde je ljude obasipao brojnim zanimljivostima iz istorije ostrva i boravka Srba na njemu.

Što se samog hotela tiče on zaslužuje jedva prelaznu ocenu. Hotel spolja izgleda jako lepo, sa ogromnim parkingom, bazen sa pogledom u pravcu grada Krfa, zelenilo i sl. Hol sa recepcijom takođe izgleda lepo, ali zato su sobe više nego skromne. Ali to mi ne bi smetalo uopšte, kada bi se te sobe čistile malo češće i bolje. Za deset dana peškire su nam promenili samo četvrtog dana i to one za telo, dok je peškir za noge ostao postojano čitavih deset dana nepromenjen. Takodje nisam primetila ni da je kupatilo obrisano kako treba, par puta su zamazali krpom, ali sa vidljivim tragovima na podu, a lavabo je i dalje ostao neočišćen. Na naše pitanje kad se menjaju peškiri, na recepciji su kada su videli broj sobe prokomentarisali prvo "Ah, you are from Serbia", i onda dodali da je promena peškira dva puta u toku smene. Ispada da se u prvu promenu računaju zatečeni čisti peškiri kad smo došli u hotel. I ispada da naše agencije ugovaraju najmanje moguće održavanje ne bi li snizili cenu koju oni plaćaju, ali zato nama uredno prodaju hotele sa tri zvezdice koji podrazumevaju valjda malo veći stepen čistoće. Ove godine smo i rešili da idemo u hotel baš iz tog razloga da ne bismo kao u apartmanima sami održavali i čistili, ali em što smo prošli skuplje em nismo dobili zadovoljavajuću uslugu. Da nije bilo toga mogla bih svima da preporučim hotel jer se nalazi na zaista lepom mestu i mala uzbrdica koja vodi do njega predstavlja lepu rekreaciju.

Миљенкић, знам Дубравку али она није била мој представник, већ Милка Бајић! Прочитај мој пост мало горе. Иначе, Дубравка је увек изгледала набусито и набурено, појављивала се на "флешбекове", али срећом, није била задужена за мене и клинце.

Ееее, то нисам знала! Знам да имају 3 возача у аутобусу. Један вози, други седи поред њега, а трећи спава. Али, лепо сам рекла - на Крф само авионом!
Реци ми, где се тачно тај твој хотел налазио? Јел то тамо, код супермаркета, има једна улица која се пење узбрдо?
Ја сам била у студију, и код мене је била само 1 промена пешкира у току боравка, не рачунајући мењање на дан када сам дошла. И само једном су дошли да орибају све. Али, добро, пошто је био у питању студио, а не хотел ... не жалим се.

foto-montaza.jpg

Zbog fotomontaže i tri godine zatvora

Korišćenje fotomontaže u privlačenju turista, po rečima stručnjaka, može se podvesti pod krivično delo dovođenja korisnika u zabludu, ali i pod mnogo teže krivično delo prevare, zašta je zaprećena kazna zatvora od tri godine.

Upravo se Beograđanin Miroslav Ševković zahvaljujući fotomontaži u turističkom prospektu jedne agencije, o čemu je „Blic“ pisao, odlučio da ode u hotel „Nazar bič“ u Antaliji. Fotografija je pokazivala da oko hotela i na plaži ima zelenila. Ispostaviće se lažnim zelenilom jer bujnog zelenila na licu mesta nije bilo.
- Na licu mesta videli smo nekoliko stabala i malo grmlja. Na 50 metara iznad hotela uzletalo i sletalo po 200 aviona dnevno. Zbog ovog i još nekih problema naš odmor smo prekinuli i vratili se nazad kući posle nekoliko dana - priča Ševković.
U turističkoj inspekciji nisu želeli da preciziraju koje su kazne jer je postupak u toku.
U razgovoru sa turističkom inspekcijom stiče se utisak da sa ovakvim delom dosad nisu bili u dodiru. Naime, turistička inspekcija uglavnom proverava da li je agencija ispoštovala sve ono što piše u ugovoru koji je potpisala sa putnikom. Sve ono što agencija ne ispuni, mora biti nadoknađeno putniku. Svima koji putuju jasno je da su katalozi turističkih agencija pravljeni tako da privuku pažnju klijenata. Često su fotografije snimljene iz uglova koji hotel prikazuju znatno boljim u odnosu na ono kako izgleda u stvarnosti. To je, ipak, dozvoljeno. Međutim, kod fotografije hotela „Nazar biča“ jasno se vidi da je upitanju fotomontaža jer je zelenilo dodato najverovatnije u programu „fotošop“ ili nekom sličnom. Znači, ne samo da je hotel snimljen iz ugla koji bi ga učinio primamljivijim, već je dodato i lažno zelenilo, što ovu vrstu prevare čini još težom. Tako nešto, fotomontaža, nije ni predviđeno propisima koji određuju šta se sme, a šta ne sme u oblasti rada agencija.
- Pre svega ovde se radi o krivičnom delu dovođenja u zabludu korisnika. Sigurno je da po zakonu agencije moraju da pokažu realno stanje hotela, a ne ulepšanu sliku o smeštaju. Međutim, kad se malo bolje razmisli, tužilac bi čak mogao da ovo krivično delo vodi i kao krivično delo prevare, za šta je zaprećena kazna zatvora i do čak tri godine. Jasno je da turista ukoliko je doveden u zabludu, pa čak i prevaren, može da traži povraćaj novca, pogotovo za neiskorišćeni deo usluga, pošto je odmor prekinuo - kaže Slobodan Šoškić, advokat.

Izvor: Blic 18.09.2007.

Vidim da je pominjana izvesna Dubravka Gajić, i dodao bih da je ona prošle godine bila i meni turistički 'vodič' na Rodosu početkom avgusta i ono što bih je najviše zamerio su laži u vezi sa renta karom, gde nam je ,doduše uz uobičajenu priču svih naših predstavnika agencija, savetovala jedinu renta-kar kuću koja daje full-insuarance.Pa ni manje ni više nego 52evra za dan za auto najniže klase, kao tobož' vrh sezone itd. Mi krenemo sami da tražimo i u prvoj poprečnoj ulici nadjemo renta kar za 30! evra za isti auto za koji nam je ona tražila 52evra!!! Kad smo pitali vlasnika agencije da li poseduje full osiguranje nasmejao se i rekao da ne bi ni mogao da radi taj posao da mu auto nije full osiguran a kad je cuo sta nam je nas predstavnik pricao pitao nas je dali hoćemo da podnesemo prijavu!, čime bi je sigurno zabranili rad!!! Normalno nismo hteli da idemo toliko daleko, bilo nam je dovoljno što smo prošli toliko jeftinije za auto. A što se tiče izleta priča je istovetna kao i sa renta-karom, ništa nismo išli preko nje već preko lokalnih agencija i samim tim prošli otprilike duplo jeftinije.Za primer izlet na Simi za koji je ona tražila čini mi se 32evra u mestu je mogao da se nađe za od17-20evra. Doduše ona je nudila u njenoj ceni još i kafu i sendvič ali to nije veći trošak od 3-4 evra. Toliko o tome.
A sad bi se malo osvrnuo na dva spojena letovanja sa kojih sam se vratio u subotu. Prvo je bilo turističko putovanje preko Kontikija za Petrograd i Moskvu a nakon njega drugo preko Matica za Krf.
Što se tiče Matica i njihovog predstavnika Sandre, prvi put da smo naleteli na nekog tako predusretljivog a nenametljivog predstavnika. Osim Vida i srpske kuće na nijednom drugom izletu nije insistirala a i ovaj prvi je odradila po pristojnoj ceni dok je renta kar koji je preporučila bio ok sa cenama.Toliko o Krfu.
Što se tiče Kontikija i puta za Rusiju, moram reći da sam se malo razočarao! Naravno ne Rusijom već organizacijom i ćutanjem o cenama fakultativnih izleta pre samog putovanja. Iako sam očekivao da će svi ti izleti biti poprilično skupi toliko 'dranje' od kontkija (pošto neverujem da je sam vodič Zorana Hinić imala potpuno odrešene ruke u kreiranju cena izleta) nisam očekivao. Ukratko svi izleti, a priznaćete kad se ode u Petrograd pa i Moskvu grehota je propustiti i jedan, koštaju više od 50% aranžmana!!! koji je iznosio sa svim troškovima 940 evra. Za Petrograd nisam imao koga da pitam kako je snaći se pa sam iskeširao sve izlete dok mi je u Moskvi bilo lakše pa sam većinu odbio i išavši sam uštedeo zavidnu svotu. Sad će neko reći da nije isto ići sam i sa vodičem. I to je tačno. međutim reći ću i ovo. Sa individualnim vodičem koji se može iznajmiti,doduše na engleskom, dođe jeftinije nego sa kontikijevim i grupom od 25 ljudi (gde ću pomenuti slučaj gde me vodič požuruje iz prostorije Ermitaža gde su Van Gog, Mone...strašno!).A još je jeftinije sa elektronskim-aparat vodičima koji se u svim većim Ruskim muzejima mogu iznajmiti.Da ne govorim da se za razliku u ceni može nabaviti luksuzno opremljena knjiga o objektu koji obilaziš a još da ti i ostane da ručaš!!! A ako ideš sa još nekim ušteda je još značajnija.Pogotovo nervira način na koji je vodič sakupljao zainteresovane za izlete. Prvo veče čim smo došli u hotel u Petrogradu koji je bio prvi na putu, morali smo da se potpišemo na izlete na koje smo hteli da idemo a odmah zatim i da platimo! Tako je bilo i za Moskvu gde smo plaćali još u Petrogradu i u vozu za Moskvu. A sad ću malo da ilustrujem i cenama. Kremlj-50evra preko Kontikija a 18 ako ideš sam (još 1 evro za metro ukupno u oba pravca hotel-kremlj) 8 evra za elektronski vodič, 10 dobra knjiga! .Lokalni vodič po dogovoru ali nije prelazilo 500 rubalja što je nekih 15evra. I sve je u otprilike ovom odnosu!!! A da ne govorim što oni vežu po dva-tri izleta a ovamo pravdaju troškove na autobus kojim voze grupu. Primer:vezali su Kremlj i Tetrakovskaju galeriju koja je na desetak minuta peške od Kremlja i naplatili ukupno 85.evra. !!! Za Petrograd od sramote i neću vam pričati cene. A vrhunac svega bila je Panorama Borodinske bitke, za koju su uzeli po dvadeset evra (normalno obišli smo je po povratku sa izleta u Zagorsk), kad slučajno kasnije saznadosmo da je tog dana 1.septembar Dan Moskve ulaz u sve muzeje mahom bio slobodan!!! Sramota! No sve to nije pokvarilo ukupan utisak o toj velikoj zemlji,kulturi i narodu.
Ako nekom treba savet za ova dva grada slobodno nek pita sad sam dosta ušao u štos.
Pozdrav

Mili:
Ееее, то нисам знала! Знам да имају 3 возача у аутобусу. Један вози, други седи поред њега, а трећи спава. Али, лепо сам рекла - на Крф само авионом!
Реци ми, где се тачно тај твој хотел налазио? Јел то тамо, код супермаркета, има једна улица која се пење узбрдо?
Ја сам била у студију, и код мене је била само 1 промена пешкира у току боравка, не рачунајући мењање на дан када сам дошла. И само једном су дошли да орибају све. Али, добро, пошто је био у питању студио, а не хотел ... не жалим се.
Jeste uzbrdo od supermarketa, i na lepom mestu, postavicu ovih dana moj opis sa slikama na temi Krf. Na Krf ce biti lepo otici kolima kada zavrse Egnatia Odos. A i ja da sam bila u apartmanima ne bih se zalila na ciscenje i promenu peskira jer se to od apartmana i ocekuje, ali ne i od hotela.

Nisam bas citala stranice foruma, ali s obzirom na temu cu nesto reci. Ove godine sam bila na Tasosu preko Kompas Kragujevac i imam samo reci hvale. Dobili smo sve sto je bilo receno, malo lepse nego na slici i cak su nas (besplatno) vratili do NS. Predstavnik agencije, Marijana, je bila super i nije nista muljala. Rekla je ono na sta ju je agencija obavezala, a dala nam je i sve potrebne informacije. Sve u svemu, bili su od reci.

miljenkic:
Jeste uzbrdo od supermarketa, i na lepom mestu, postavicu ovih dana moj opis sa slikama na temi Krf. Na Krf ce biti lepo otici kolima kada zavrse Egnatia Odos. A i ja da sam bila u apartmanima ne bih se zalila na ciscenje i promenu peskira jer se to od apartmana i ocekuje, ali ne i od hotela.
Ja sam ove godine prvi put uplatio apartman i menjali su nam peskire i posteljinu dva puta u toku smene, a cistili su nam apartman detaljno svaki dan. Tako nije bilo ni u nekim boljim hotelima. Tako da: koliko para, toliko muzike. :lol:

Evo da i ja napišem par reči vezano za moje putovanje na Rodos preko agencije Relax.Preko njih sam prvi put išla sad u septembru na Rodos, a inače sam putovala i ranije sa njima na Krf i Tasos, i ponovo mogu samo da ih POHVALIM.Smatram da su zaista profesionalci, jer ovo nije slučajnost, obzirom da sam u njihovoj organizaciji posetila tri različite destinacije i da je uvek sve bilo i više nego dobro.Preporučujem svima koji nisu posetili ovo ostrvo da to obavezno učine, jer jeste jedno od najlepših.Pored kristalno čistog mora, prelepih i raznolikih plaža,dobre tople klime uz malo vetra, oduševiće vas i sam grad Rodos opasan starim zidinama, i dve velike luke u samom gradu,koji je podjednako lep a ipak različit noću i danju.Smeštaj je bio prvorazredni , sterilno čisto, ishrana bez premca, usluga, ljubaznost...vodič je bila Saška, simpatična devojka koja se nije mnogo nametala,ali je bila ljubazna i dostupna u svakom momentu ukoliko imate neki problem ili želite neku informaciju.Sve u svemu, ja i dalje ostajem verna ovoj agenciji, i ako verujem da i kod njih ponekad postoje propusti, moje iskustvo sa njima je za svaku pohvalu!!!

pa to radi i cmc agencija,meni ta ponuda stize svake godine,daju ti smestaj na tenerifima a tebi treba samo za kartu da platis minimum 500 evra,to je time-shering,to mozes i ti da kupis, da u sledecih dvadeset ili vise godina u intervalu od 15 dana godisnje fiksno odredjenih imas svoju sobu u hotelu i to platis nekoliko hiljada evra,a sad agencije to prodaju

Dežurni_Pljuvač:
Pa verovatno vas neće UJESTI kad odete kod njih....!?
nece nas ujesti ali traze nekih dva sata da odrze neko"predavanje",sto je meni sumnjivo,zar to ne moze da se objasni za posla sata,pa spominju neke svoje vaucere vredne hiljade evra,stvaraju iluziju da su oni dobrocinitelji sto daju meni nesto za dzabe a dobro znamo da toga nema,sve mi je to u fazonu ajde ti potpisi nesto sto na prvi pogled deluje neobavezujuce pa posle ako ne zelis dodjes im neke pare-mnogo se to bre sektaski radi...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back