TURISTIČKE AGENCIJE - grdite, pohvalite, upozorite...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne mogu da verujem, sve čitam, čitam, čitam i pitam se DOKLE???
Lepo čovek kaže, šta bi vi da ste ti novi putnici? Pravili bi dramu oko ulaska u sobu, pa ja ne znam da li je iko od vas putovao dalje od Male Krsne , a o boravku u hotelima i da ne pričam...ZAISTA KATASTROFA!!!! Neka se niko bez razloga ne uvredi, ali zaista ima jezivih ljudi, pa kad uplatite i najobičniji apartman znate da izlazite iz njega u 09h , i da su vam stvari ceo dan do povratka u nekom sobičku eventualno, pa normalno je i sa hotelima, uostalom u svakom programu putovanja piše vam kad se ulazi , a kad izlazi iz sobe...kakav je problem ukoliko želite konfor da isti i platite??!!! ... To je najnormalnija stvar gde god da putujete i sa kim god da putujete, nije u pitanju Kontiki ili neko drugi...svaka agencija radi isto, zna se...Aman ljudi, jeste li vi otišli gde dalje od svog mesta???

@MpgTv - Izvini, nije lepo smejati se tudjoj muci, ali ovo sa klupama nisam video ni u crtanom filmu, ni u nekoj dunavskoj, pecaroškoj čardi bez struje i vode...Krenule su mi suze...

Ovo zaista može biti SAMO grčka ideja ! Jeste da im je to uradio neki Šiptar, ali ideja liči samo na Grke.

Ova priča zavredjuje jednu lepu reportažu, u nekoj žutoj štampi, ja ne bih bio lenj, i poslao bih to svim redakcijama. Neko će objaviti...

Lepo neko reče, zovi Kurir, pa opleti... U svakom slučaju, imaš kategorizaciju navedenu u katalogu (4*), imaš kategorizaciju sa vrata hotelske sobe (2*-jedini naravno validan dokument potpisan i overen pečatom od strane grčkog ministarstva turizma), dakle, možeš da dokažeš da si prevaren... u najmanju ruku, pre inspekcije, pokazao bi to agenciji i tražio im razliku para do cene hotela od 2*, a ako neće onda u Kurir i inspekciju.
što se tiče žalbi, pehova, mislim da vrlo često preterujemo... hotel jednostavno morate da napaustite do 12h... kada to prihvatite kao činjenicu, onda vam nije problem da platite popodnevni boravak do aviona, opustite se i ceo poslednji dan uživate, umesto da se smucate kojekuda čekajući avion. iskreno, ako mene i moju porodicu aranžman košta 1500E, još 50E za kompletan užitak zadnjeg dana i nije mnogo. prošle godine na rodosu, avion zabg leteo u 23.00, a sobu smo naravno morali da napustimo do 12h. odem na recepciju, oni kažu ima soba, ali ne ta u kojoj sam (pošto dolaze novi gosti), platim, prebacim stvari u novu sobu - celo popodne kupanje, večera, posle šetnja po gradu do 21.00, pa na bus. iskreno, vredelo je svaku paru...otišao sam odmoran na avion, a ceo odmor nije imao nijednu mrlju. čitajte http://www.holidays-uncovered.co.uk i videćeta da su pehovi, sa ili bez agencija česta stvar, kao i letovi usred noći... takve stvari se jednostavno dešavaju.
pozdrav

PS hvala Galiniju što se vratio na forum

Ne znam, mene bi ovaj "svedski sto" sahranio prvog dana. Stvarno ne jedem mnogo, ali jesam probirljiva. Kad kazem probirljiva, mislim da zelim da imam i recimo kornifleks (ne mora tri vrste, samo jedan obican), zuti sir, paradajz... Je li mnogo? Da, stvarno sam zakeralo... Jaooo, ljudi nemojte molim vas vise. Sutra treba da putujem, pa se suzdrzite od ovog traumiranja, makar dok ne odem...

Sto se tice stolica od vodovodnih cijevi - ok je da se gvozdje ne baca, ali onda se ono rastapa, pa se prave klupe i resetke i nova auta i sta god ti je mila volja. Ne znam, ja sam teski ekolog i svaka usteda je dobra, samo su je mogli malo... bolje odraditi, jel'...

Sve u svemu, najzabavnije su mi one 2** zvijezdice koje su zalutale na putu od Srbije do Grcke. Ebi ga, nemo' se ljutis, nestale su dok ste dosli, a inace us bile, bile su...

MpgTv, od agencije trebas da trazis povracaj novca za iznos kompletnog aranzmana, plus za neplanirane troskove za posteljinu i lezaljke, a ako nece da plate predati tuzbu redovnom sudu, posto je u pitanju klasicna prevara. Nemoj da gubis vreme po inspekcijama, presavij tabak pa zlikovce na sud. I naravno trazi odstetu za pretrpljenu dusevnu bol, ma osuri ih bar za tri naredna letovanja.

Na osnovu ovoga sto je napisala MpgTv...i razgovra sa turistickim inspektorom pre neki dan , sigurna sam da ako ih tuzi pomenutoj inspekciji nece proci bez povratka novca ...

Sad sam kkonfuzno to napisala ..ali evo ajd ovako : za turisticku inspekciju vazno je sta je agencija rekla o broju zvezdica , i sta je grcka dala . Posto iamte dokaz sve ce vam ici mnogo lakse.

osim toga , pogledajte u katalog i ako bar nesto fali , inspekcija ce i na to obratiti paznju.

Sva je prilika da ce u ovom slucaju matiko da nastrada , a vala i nije mi ih zao...

Dok sam trazila letovanje svracala sam u matiko ..o dozivljajima sam vec pisala , i o tome da devojka u matiku nije umela da mi odgovori ni na jedno pitanje osim o nacinima placanja i ceni...od tad zaobilazim Matiko u sirokom luku...A oni su kao VELIKA agencija ..

Stari članak, ali pošto se ništa nije promenilo....kao da je novi

Turističke agencije ne biraju sredstva kako bi se domogli što većeg broja turista tokom sezone. Služe se kako marketinškim trikovima tako i klasičnim prevarama. Mnogi se iznenade kad dođu u agenciju i shvate da je cena bar dvostruko veća od reklamirane. Mada neki za dodatne troškove saznaju tek kad pređu granicu. Iako ponesu određenu sumu novca za vanpansionsku potrošnju, moraju da se "stisnu" u troškarenju, a familija ostaje bez suvenira. Neki, pak, malaksaju od silnog pešačenja do plaže iako im je u programu pisalo "samo 500 metara do mora".

Već tokom ove godine desilo se nekoliko katastrofalnih "grešaka" organizatora putovanja koji su zabeleženi u Poslovnom udruženju turističkih agencija (YUTA).

Gosti su uplatili smeštaj u hotelu sa tri zvezdice, a agencija ih smestila u nekategorisan objekat. U drugom slučaju, platili su agenciji traženu sumu za aranžman od 140 evra i čim su stigli u mesto odmora, tražili su im doplatu, prvo od 2.311 dinara, pa osam hiljada i tako još dva-tri puta. Zatim uobičajene primedbe - da su imali slabiju uslugu smeštaja ili ishrane, nisu menjani peškiri, iznenadne promene cene viza, udaljenost hotela znatno veća od opisane u programu putovanja, nekvalitetni vodiči ili su, pak, ostali bez transfera od aerodroma do hotela.

Bio je slučaj da je gospođa sa detetom tražila od agencije miran hotel u Grčkoj, a dobila smeštaj pored magistralnog puta. U njenoj žalbi stoji da su mogli da spavaju samo kad se "obeznane" od umora, rekao je advokat Ljubiša Živadinović, koji zastupa Jugoslovensko udruženje turističkih agencija. Prema njegovim rečima, u svim ovim slučajevima odgovorna je turistička agencija.

Živadinović objašnjava da veliki broj putnika ima problema sa turističkim agencijama pa čak i sa onim velikim. On kaže da se najveći broj sporova reši mirnim putem, čak 80 odsto, dok ostali epilog dobiju na sudu.

Želja YUTA -e je da se nivo turističkih usluga podigne na maksimalan nivo. Rukovodstvo ima ideju da se formiraju crne liste agencija u kojima će se istaći imena agencija čije se greške ponavljaju. I ta lista će biti predstavljena na sajtu ove organizacije, najverovatnije, početkom jeseni, obrazložio je Živadinović i dodao da je prošle godine bilo 43 reklamacije korisnika turističkih usluga i da se neke agencije pominju više puta.

Turisti, upozorava Živadinović, ne smeju da "gledaju samo lepe slike destinacija" već da obiđu više agencija i da obrate pažnju na opšte uslove i program putovanja. On je pozivao sve oštećene putnike da se jave Juti, gde mogu da dobiju besplatan savet.

Profesor Poslovnog prava u turizmu na Višoj turističkoj školi dr Milan Skakun kaže da je Zakonom o turizmu obaveza organizatora putovanja da pre početka putovanja putniku dostavi opšte uslove i program putovanja. Ukoliko se ne pridržava programa i uslova, putnik ima pravo da mu se novac vrati.

To mora da bude u dva pisana dokumenta koja sadrže sva prava i obaveze putnika. Često je problem što su putnici lenji da to pročitaju pre nego što uplate aranžman. A sve što piše, to agencija mora da pruži turisti, jer on plaća usluge unapred. Tamo gde nisu ispunjene ugovorene obaveze, gost mora svaku primedbu pisanim putem da saopšti predstavniku turističke agencije. Ako primedba ne bude uvažena, onda, po povratku, u roku od osam dana, treba da se obrati agenciji, takođe, pisanim putem. I tada može da traži novac ili da dobije drugi aranžman. Međutim, ako agencija ni u tom slučaju ne prihvati, postoje dve mogućnosti: arbitraža u Udruženju turističkih agencija Srbije i Crne Gore i tužba protiv agencije pred redovnim nadležnim sudom - rekao nam je profesor Skakun.

On je istakao da se ni u jednom slučaju ne mogu obmanjivati kupci aranžmana i da je organizator putovanja dužan da daje isključivo tačne podatke.

Direktor najstarije srpske turističke agencije "Putnik" Branko Krasojević objašnjava da, pre svega, svaka agencija mora da ima licencu za rad. Kad je u pitanju "ritejler", odnosno prodavac na malo, mora da se naglasi čije aranžmane prodaje, jer je, objašnjava on, odgovorno lice za aranžmane samo organizator putovanja.

Pored toga, mora da ima i opšte uslove putovanja na vidnom mestu u agenciji i to svako mora da pročita. Pojedine agencije skrivaju svoje troškove da bi privukli veći broj kupaca i to je običan komercijalni trik jer posle se desi da mora mnogo više da se plati od "reklamiranog" - ističe Krasojević. U svakoj agenciji, po želji kupca, moraju da saberu sve troškove i tek tada gost može da odluči da li će prihvatiti uslove ili ne. U suprotnom, kaže Krasojević, agencija može da odgovara zbog dovođenja turiste u zabludu.

Razlog je što turista ponese sa sobom određenu sumu novca, a ispadne da naknadno mora da plati, na primer, aerodromske takse. U svakom slučaju, moraju da se znaju i svi troškovi koji nisu uključeni u paket-aranžman.

tokyo:
i jel ima kakvih pritužba na Hrvatsku kao turističko odredište?

gledao sam večeras Dnevnik RTS tamo je neka žena podnijela postupak protiv agencije zato jer je bila razočarana što nije dobila ono što je platila (Krf, Grčka)

Ne verujem jer je Hrvatske hotele lako proveriti, zbog jezika, poznanstava i sl. Lako je naci broj hotela i raspitati se iz prve ruke o svemu. Ja Turcima saljem mejlove ali niko ne odgovara.

Zelim da pitam za savet posto ne znam kome da se obratim i da li uopste nesto moze da se ucini po tom pitanju.U pitanju je letovanje u Bugarskoj ,agencija SABRA organizator putovanja je TRIMTRAVEL.Sta se desilo...Uplatili smo app 4+2 tip E sto znaci veliki app bez kuhinje citiracu sadrzaj app sa sajta agencije Veliki apartmani tipa »E« (4+2) imaju dve odvojene spavaće sobe (svaka sa po dva ležaja), dnevni boravak sa dva ležaja, odvojen trpezarijski deo (sto, četiri stolice, aparat za kafu), SAT TV, frižider, balkon i klima uređaj. E sad ja sam lepo pitala u agenciji prilikom rezervacije u cemu je razlika izmedju ovog app sa kuhinjom i app bez kuhinje tipa E ona je rekla samo u kuhinji i ja se naravno odlucim za ovaj bez kuhinje jer me nije zanimalo kuvanje na odmoru.Elem kad smo dosli u app u dnevnom boravku nije bilo dva pomenuta lezaja vec samo sto sa cetiri stolice za terasu sto nas i sleduje to je ok ..i komoda sa televizorom,nista drugo soba zvrji prazna laminat sto 4 stolice i tv uzas,znaci totalno nismo zadovoljni smestajem jer su to neki app za izdavanje i kupovinu pa nisu ni opremljeni ,na sajtu su dali slike soba iz drugog dela hotela gde su sobe sa zastorima,prave hotelske sobe i bili smo u njoj i uvereili se a mi dobili sobu koja odzvanja jer nema nista u njoj katastrofa ...Zalila sam se agenciji u pravih 8 dana od putovanja pismeno,da bih dobila odgovor da je to bio app 4+2 i da podrazumva smestaj najmanje 4 osobe a 5 i 6 placaju smestaj po cenovniku i da pretpostavljaju da je hotel iskoristio lezaje za svoje potrebe,da ce kontaktirati hotel za objasnjenje i po prijemu odgovora me obavestiti.
Ne znam sta da radim i kome da se obratim ne znam ni ko je u pravu samo znam da nisam dobila ono sto sam ocekivala i ono sto je napisano,jednom recju razocarana sam i naravno da vise necu letovati preko njih i sad cekam taj odgovor koliko to da cekam kad da ih zovem imate li neki savet
Unapred sam zahvalna

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back