TURISTIČKE AGENCIJE - grdite, pohvalite, upozorite...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je isto kao pitanje sta je starije kokoska ili jaje...da situacija sa nasim agencijama nije slavna , cinjenica je sa kojom se susrecemo svaki dan , sve bi ovo moglo mnogo drugacije , da ima dobre volje kod turistickih radnika.

Ocigledno je da smo mi turisti ljudi koji zahtevaju neku uslugu, koji na kraju uvek plate to sto se od njih trazi ...dakle nase obaveze su jasne ...

Zasto se onda obaveze tursitickih radnika nikako ne znaju , i zasto se ne znaju nasa prava ...to je vec nesto o cemu se moze danima i danima raspravljati...

I bojim se proci ce jos mnogo vode rekama dok ne dodje sve na svoje mesto ...ili bar priblizno na mesto ...

Neke stvari se znaju:
Uz dužno poštovanje, moram da se nastavim....

A ŠTA se dešava kad se tom istom JAT-u pokvari jedan od SVIH desetak aviona koji su im u ispravnom stanju ??? Setite se dešavanja na Atinskom aerodromu....

Onda se desi LANČANA reakcija. SVE destinacije kasne, jer se čeka avion iz Ziriha, da odveze za Larnacu...itd...itd...I ako prvi dnevni avion, daklem Zirih kasni sat vremena, Larnaka MORA kasniti barem dva ipo, zatim sledeća vožnja za London ČETIRI, a večernji čarter za Hurghadu D E S E T....

SHVATITE, to je JEDAN ISTI avion, koj leti 20 sati dnevno, samo menja posade i dopunjava gorivo !

Stavite malo prst na slepoočnicu i razmislite.... ZNAM o čemu govorim !

Velike kompanije imaju u svakom većem hub-u ( London, Frankfurt, Singapore, Cairo...) rezervne avione koji uleću po potrebi, jer je to na kraju krajeva jeftinije, nego da se isti iznajmi od druge kompanije za jedan pravac ( plaća se dostava, znači OBA pravca )...

A mi jadni, mali, NE MOŽEMO bolje od ovoga i pored najbolje volje i truda....

Uf bre sch sto se ti jedis non stop....

Mi smo igrom slucaja leteli na more tim avionom sto je prinudno sleteo na Atinu , 24 h kasnije ...Pilot bio kum mog prijatelja , bla bla bla...covek nam lepo rece , dosao je ovaj avion iz atine , sredili ga tamo...

Ali ...stigao je na vreme , na vreme smo poleteli, da nismo znali pilota , ne bi ni znali da se to desava ...

Fakat Jat ima malo aviona , i to ne malo nego jadno malo, al ipak se leti...kako tako , i svuda stize ...

Koliko ja vidim ovde nije bilo ni pitanje dal se kasni ili negde ceka , nego se pitaju ljudi sto imaju kasne letove , i sto ne znaju kad lete...

Osnovni razlog je to sto su to CARTERI . Oni se pomeraju ,i uskladjuju sa redovnim linijama .

Jedne godine sam letela u tursku u o6 h . Avionom koji je poleteo iz Kaira u o2 , bio u bg u o5 , vec u 06 nas natovario u vozio u antaliju, a tamo su nas cekali ljudi za bg...sve isti avion , nije cak ni menjao posadu...Vidis oko toga se slazemo...ne treba biti turisticki radnik da bi to shvatao i znao...

Al ne znaju to svi , i ne moraju da znaju ...i nema razloga da se ljudima apeluje na pamet i razum oko toga...sve moze da im se objasni i uprosti, ako iam dovoljno zivaca ...

Ja sam LALA, i ne jedim se ni kad mi čavke oberu bostan, a kamoli oko ovoga....HA ha...

Evo, otkriću vam još jednu tajnu...
Čarteri ne lete u te sitne sate SAMO zato što nema slobodnih aviona....
SVE je u startu tako zamišljeno, ceo red letenja, zato što taksa za sletanje na aerodorm u 02 ujutro košta avio kompaniju tri puta manje nego sletanje u podne.
Pa sad vi vidite....U samo JEDNOM lancu čartera, 17 poletanja i 17 sletanja u sezoni....

WOW

Mirka šizika:
A zasto sam ja sve vreme bila ubedjena da je sch zensko????

Zato što si mislila da je sch isto kao početno slovo od tvog nick-a...

Šalim se !

Moj motiv za sch kao nick je bio to, što je sch lekarska šifra dijagnoze za šizofreniju.
E sad, ne patim ja od te bolesti, ( barem me još nisu prozreli ) , nego sam hteo da dam osvrt na ova luda vremena.... Što ono kažu, ko još ovde nije poludeo - taj nije normalan !

sch:
Ja sam LALA, i ne jedim se ni kad mi čavke oberu bostan, a kamoli oko ovoga....HA ha...

Evo, otkriću vam još jednu tajnu...
Čarteri ne lete u te sitne sate SAMO zato što nema slobodnih aviona....
SVE je u startu tako zamišljeno, ceo red letenja, zato što taksa za sletanje na aerodorm u 02 ujutro košta avio kompaniju tri puta manje nego sletanje u podne.
Pa sad vi vidite....U samo JEDNOM lancu čartera, 17 poletanja i 17 sletanja u sezoni....

WOW
Direktno znacenje izreke " vreme je novac".
O.K. Znaci komotno mogu da se pakujem na dan putovanja.

JEDNO je samo sigurno !
Avion nikako neće poleteti ranije, može samo kasnije...Znači...OPUŠTENO !

Nije mi namera da trolujem temu, ali upravo pišem jedan članak za moje novine, pa mi je dopalo ovo pod ruku...

U Budvi isključenja vode po šest sati

Izvor : Politika

BUDVA - Budvanski vodovod uveo je pojačane restrikcije u vodosnabdevanju u trajanju od šest sati, a za neke potrošače obezbeđene su i cisterne.

Javno preduzeće "Vodovod" u Budvi saopštilo je da zbog veoma lošeg dotoka vode sa svih izvorišta naselja na području budvanske opštine tokom dana i noći neće imati vodu naizmenično od pet do šest sati.

Posebno je otežano snabdevanje potrošača u naseljima koja su na 15 do 20 metara nadmorske visine, pa će se oni, kako je saopšteno, snabdevati iz cisterni.

Iz budvanskog vodovoda apeluju na potrošače u stambenim objektima koji imaju sopstvene rezervoare da sami sprovedu restrikcije, jer je vode u sistemu sve manje.
Građani i preduzeća su takođe upozoreni da ne zalivaju zelene površine vodom iz gradskog vodovoda, a zakupci plaža su zamoljeni da redukuju potrošnju vode i zatvaraju tuševe na plažama jer je situacija u vodosnabdevanju na Budvanskoj rivijeri, iz dana u dan, sve teža.

I vi se žalite što niste imali lep pogled sa terase u Turskoj ? C...C...C

Mala digresija, nemojte mi uzeti za zlo....

I vi se žalite što niste imali lep pogled sa terase u Turskoj ? C...C...C

c004.gif
a043.gif

Sad me podseti na jedno moje početničko vodjenje grupe turista u Nemačkoj....

Elem...gledam ja u mapu i samouvereno pričam u mikrofon :
'' A sada sa vaše leve strane''....mahinalno pogledam i vidim stado krava na livadi !
Taman da zaustim ; '' Sa vaše desne strane....'' - kad ono ISTO !

Tada shvatm da smo se izgubili ! Nema većeg blama za vodiča i vozača....
Ne morate NIŠTA da nam kažete ! Dovoljno smo se već osramotili. Mrzimo sami sebe...

Ne znam da li ce se ostali sloziti sa mojim misljenjem da utisci o agenciji najvise zavise od vodica. Agencija ne moze da predvidi sta se u svakom trenutku desi u nekom hotelu na drugom kraju sveta, ali zato je vodic tu. Putovao sam sa dosta agencija ali sam tek prosle godine bio u potpunosti zadovoljan uslugom vodica ( KONTIKI). Devojka je govorila turski, otklonila je svaki nedostatak, redovno nas obilazila, trudila se da se osecamo ugodno. Ne mogu okriviti agenciju sto glupi recepcionar ne shvata da ja trazim sef da stavim dokumenta i novac, vec misli da trazim zastitu ( na engleskom slicno zvuci ali treba ukljuciti mozak) pa dize uzbunu u hotelu. Zato je tu vodic. Za razliku od nekih koji nas nisu upozorili da Bugari imaju menjacnice sa duplom kursnom listom, ili onih koje pitamo u kom lokalu mozemo da gledamo trbusni ples a on odgovara " Skupite pare, ja cu je dovedem! " . Pa necemo da je j...mo. Ili da punici ostaju bez mesta u busu jer vodic svercuje iz Grcke celog Golfa u delovima.

Celo vece sam ovde, interesantno je drustvo...delimicno se slazem sa tim tihi , al delimicno i ne ...Ipak posle svih ovih iskustava sa agencijama , moram da priznam , da je Kontiki ipak za klasu ispred svih ..Oni zaista brinu o tome ko su vodici , kod njih se frka resava relativno brzo , i sto je najvaznije - resi, i generalno opsti utisak od dolaska u agenciju po informaciju do poraka u bg je ok. Ne sjajan , ne dobar , al ok.

Ako nista drugo bar te neko doceka u stranoj zemlji i isprati iz nje kako dolikuje.

Od vodica koji radi za Kontiki u Antalijskoj regiji , po imenu DOBRIVOJE svaki put saznam toliko divnih stvari da se samo dodatno zaljubim u Tursku.

Imam divno iskustvo sa kontikijem i sa maturske ekskurzije po Grckoj. Obicno se desava da se na ekskurzije salje neko sporedno drustvance vodica , jer deca jeli nista ne slusaju. Mi smo imali srecu ,da em do Atine putujemo sa kontikijem em smo imali fantasticnog vodica , zvao se MIRKO . Sta sam sve saznala za 7 dana od njega ljudi, ja nisam saznala za 12 godina skolovanja . Uzitak je bio svaki obilazak sa njim , pocev od meteroa , preko solun , do partenona i ostalih mesta na koje smo svracali .

Da skratim ...sama destinacija je za mene 50 % utiska, vodic je 30 % , 20% je smestaj...sve osatlo su sitnice...
c007.gif

Sve vreme ja baš TO zagovaram.... Da se ide sa PROVERENIM agencijama.

Ne kažem da se njima ne može desiti propust. MOŽE, ali sa mnogo manjom verovatnoćom.

Radio sam za jaku turističku agenciju. Desio se kvar autobusa kod Larise.
Na jedan telefonski poziv gazde agencije, posle sat vremena nam je stigao grčki autobus, koji nas je prevezao ne samo do grčke granice, nego je vozio sve do Kumanova, gde se susreo sa autobusom koji je naša firma poslala u susret.

Znači, JESTE bilo dva presedanja, sve sa prtljagom...ali ipak MNOGO bezbolnije nego da smo čekali popravku našeg autobusa.Putnici su sve vreme, osim sat vremena bili u toplom, na sigurnom, i išli su u pravcu kuće.

Takve stvari se dešavaju. Nekada i često. Sa potpuno NOVIM autobusom...Već pomislimo da smo ukleti...Nekada prodjemo dva meseca bez kvara...Pu, pu, pu...

Poenta moje priče je, što sam kao vodič imao kod sebe FIRMINIH 2000 eur, koje se nose na put za takve slučajeva, da platim taj transfer, iako mislim da bi to prošlo i na reč. A male agencije to NE MOGU da ostvare. Oni tih 2000 eur mogu samo da sanjaju, jer su im preko potrebne za tekuće manipulacije.

Samo zato ja predlažem da se ide preko velikih agencija.

Meni licno ponuda koju ima kontiki savrseno odgovara , ali priznaces da oni nemaju one povoljnije aranzmane , profilisali su se na skuplje , i to furaju...zato najveci broj nasih ljudi ipak ostaje u milosti i nemilosi malih agencija...

Smatram da bi i mali mogli da se pomuce malo, da se malo angazuju, da se profesionlanije ponasaju ,da pre svega psotuju turistu koji je njima ukazao poverenje i svoj novac ( makar to bilo i 100 evra ) pa bi onda mozda i sami postali veliki...

Ali ko sto gore rekoh ...jos ce puno vremena proci dok se to ne uredi ...jos ce puno ljudi sa odmora doci nesrecno i sa osecajem da su prevareni...jos ce puno tuzbi da pljusti...al i to ce se jednom resiti...

Gledala sam na nekom stranom kanalu , i njihovi turisti imaju pehove , postoji neka emisija o tome , da ne ispadne samo da se kod nas to radi...i tamo daleko na trulom zapadu se ovakve stvari desavaju, al je pravda brza nekako, i prava turista su veca ...a kazene drakonske ...

Evo i ja da se ukljucim u razgovor o uslugama agencija.Smatram da uopste nije problem u koje vreme krece carter.Najveci problem je sto bi valjda agencija (konkretno mislim na Kontiki,koja ima dobru reputaciju) trebala da dogovori vreme napustanja soba.Mi sklapamo ugovor sa agencijom i ona je direktno odgovorna za mrcvarenje svojih klijenata.Zar je toliki problem bio u Egiptu da se ostane duze u sobama?Kontiki je to mogao da uracuna unapred u cenu aranzmana,a ne da putnici ucenjuju sa cenom od 60 eura.

Hajde da KONAČNO postavimo stvari na svoje mesto....

Ne mogu da poverujem kako SVI jednostrano gledate na problem.
Verovatno je U TOME i problem !

Kako ćete ostati duže u hotelu, kada dolaze NOVI gosti ?
Neki od vas se žale što su kasno ušli u sobu ??????
Izmedju vašeg izlaska iz sobe i ulaska novih gostiju treba da protekne barem TRI sata !
Da, ponavljam TRI sata, jer to je opšteprihvaćen hotelski standard.

I kažite sad vi meni.....K A K O ćete izaći iz hotelske sobe kasnije od 12 ???

Ako vi izadjete npr. u 18 + 3 sata spremanja, novi gosti će ući u NAJBOLJEM slučaju u 21 ?

A ŠTA BI STE REKLI DA STE BAŠ VI TI NOVI GOSTI ???

P.S. Smarate, i tražite N E M O G U Ć E
A i to nemoguće MOŽE da se reši....To se zove dnevni boravak...PLATI PA KLATI....

sch:
Hajde da KONAČNO postavimo stvari na svoje mesto....

Ne mogu da poverujem kako SVI jednostrano gledate na problem.
Verovatno je U TOME i problem !

Kako ćete ostati duže u hotelu, kada dolaze NOVI gosti ?
Neki od vas se žale što su kasno ušli u sobu ??????
Izmedju vašeg izlaska iz sobe i ulaska novih gostiju treba da protekne barem TRI sata !
Da, ponavljam TRI sata, jer to je opšteprihvaćen hotelski standard.

I kažite sad vi meni.....K A K O ćete izaći iz hotelske sobe kasnije od 12 ???

Ako vi izadjete npr. u 18 + 3 sata spremanja, novi gosti će ući u NAJBOLJEM slučaju u 21 ?

A ŠTA BI STE REKLI DA STE BAŠ VI TI NOVI GOSTI ???

P.S. Smarate, i tražite N E M O G U Ć E
A i to nemoguće MOŽE da se reši....To se zove dnevni boravak...PLATI PA KLATI....

A kako moze za 60 eura?Sta onda rade novi gosti?

Vidiš, NEĆEŠ da prihvatiš činjenice.....

Važno ti je samo tvoje dupe. I to je u redu...I meni je važno moje.
Ali to se LEPO reguliše novčanikom.

Ne vidim baš da si toliko zbunjen/na da ne shvataš poentu.....

ŠTA bi ti uradio da si na mestu gazde hotela ?

Zar misliš da hotel 100% pune agencije ???
Šta se dešava sa ljudima koji sednu u auto i dodju pred hotel ?
Dobar dan...trebaju nam dve dvokrevetne sobe....

Gazda odgovara: Jako mi je žao, ali tu su mi putnici Kon Tiki-ja, a njihov avion ide u 02 noću.
DODJITE KASNIJE !?

ALO !!! Osvestite se već jednom. Niste više kod bake na slavi, pa VI uvek izvučete dukat iz česnice. ( Kao mali sam se uvek čudio kako to da UVEK baš ja dobijem )...

Nalazite se u surovom, poslovnom svetu...

TAKO i NIKAKO drugačije !

Želja mi je prvenstveno da ovim tekstom upozorim sve koji koriste usluge pojedinih "POZNATIH" turističkih agencija u Srbiji šta se sve može desiti i kakvi se aranžmani prodaju !!!!

Ovog leta naša porodica odlučila se za turistički aranžman u organizaciji agencije MATICO u hotelu Montreal sa 4* na Grčkom ostrvu Zakintos. Želeli smo lep i pristojan hotel, dobru uslugu, čisto i bistro more, i nismo žalili da damo novac za tako nešto.
Hotel Montreal je predstavljem sa 4* kako u agencijskom katalogu tako i na web site-u:
Pogledajte web site: HOTEL MONTREAL

1900121946c760b347882.jpg

Medjutim po dolasku u hotel ustanovili smo da se radi o najstrašnijoj prevari jer je hotel kategorizacije 2* a ne 4* kako je navedeno u svim katalozima u Beogradu!!!
Pogledajte dokument ministarstva turizma Grčke o kategorizaciji hotela:
1822574246c74f36e3af7.jpg

Po ulasku u hotelske sobe ustanovili smo da je voda u česmama slana te nismo ni zube mogli oprati niti se pošteno tuširati.

Pojedini gosti su dobili umesto četvorokrevetnih soba vojničke krevete na sprat , a kod nekih se izlivala kanalizacija u kupatilu pa je dolazilo do poplave !

Vrhunac priče je kada smo videli švedski sto i "bogat" MENU koji je svakog dana bio isti. (2 kofe džema, 1 posuda sa maslacom, i 1 posuda sa pavlakom). Sigurno će se složiti pripadnici jačeg pola da je hrana u vojsci bila bolja od ove koju ćete sada videti.

1823071646c751743e0f2.jpg

1823074046c7518c344eb.jpg

(obratite pažnju na vrhunski izum - drvena posuda sa ledom koja održava hladnoću maslaca i pavlake)

U pisanom upustvu koje smo dobili uz avio karte stajalo je da se ležaljke i suncobrani naplaćuju svuda sem na privatnim, hotelskim plažama i oko bazena gde je uslov popiti piće. Osoblje hotela MONTREAL je svim gostima naplaćivalo ležaljke i suncobran 7 EUR dnevno, iako se hotel nalazi na samoj plaži, čime su svi gosti bili izloženi neplaniranom trošku.

Tuš na plaži i oko hotelskog bazena nije funkcionisao 10 dana pa je osoblje hotela upućivalo goste da nakon izlaska iz vode koriste tuševe u svojim sobama (kao što rekoh ranije sa slanom vodom)
1823210446c754b0560de.jpg

Kad smo već spomenuli bazen, on je "otvorenog tipa" što znači da ga mogu koristiti svi putnici namernici.

Još jedan "izum" koji mislim da niko od vas nije video. Verovatno je to uticalo da hotel po našim (srpskim) kriterijumima dobije kategoriju 4*. Pogledajte klupu na hotelskoj terasi koja je napravljena od starih vodovodnih cevi !!! Bilo im je žao da bace tako lepe cevi pa su odlučili da naprave klupe za goste :shock:
1823262446c755f0c2ab6.jpg

još jedan pogled na hotelsku terasu i restoran iz drugog ugla:
1823221146c754f3169f9.jpg

Svakodnevna promena posteljine naplaćivala se 10 EUR dnevno, o čemu niko nije obavešten od strane agencije !

Za vreme boravka kontaktirali smo i predstavnika agencije u nadi da će nam rešiti problem, medjutim ništa nije preduzeto.

Drage FORUMDŽIJE ! Otvorite MILION očiju jer su PREVARANTI SVUDA OKO NAS !!!

Pozdrav,
...MpgTv...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back