Jako mi je žao što "crnicrnja" ima takva iskustva sa PERLOM i baš me to čudi jer dosad sam najveću zamerku na PERLU čula oko loše organizacije prevoza turista iz Subotice kojima je put autobusom bio predugačak (poslali su prevoz za njih suviše rano pa su morali još sat vremena da čekaju u N.Sadu za polazak, a mi smo godinama iz Novog Sada kretali u 15h da bi autobus za Grčku krenuo iz Beograda u 18h, pa zar do BG treba 3 sata?!; ovaj problem smo rešili kad smo počeli da iznamljujemo taxi koji nas je za nešto malo više para i za manje od sat vremena dovozio na beogradsko polazište - koliko para toliko muzike), a jedan visok i krupan čovek se žalio na malo prostora na sedištiima u autobusu! Baš se pitam zašto?!
Perla je jedina agencija (ili ja za drugu ne znam) koja svojim putnicima na vaučeru upiše TAČAN broj apartmana, a možete ga i videti na planu kuće u katalogu i na internetu, tako da tačno znate šta plaćate. Možete videti lokaciju i orijentaciju kuće, udaljenost od plaže, jedino što im nedostaje je unutrašnji izgled soba. Rezervišete i broj sedišta u autobusu, ako dovoljno na vreme uplaćujete aranžman možete i da birate mesto!
Mi smo sa svim ostalim agencijama sa kojima smo išli doživeli bar po jedno neprijatno iskustvo:
FOLLOW ME - TORONI katastrofa od putovanja avionom, čarter letom gde je ukupno putovanje trajalo 12 sati sa svega 4 sata provedenim u raznim prevoznim sredstvima - sve ostalo CEKANJE, u neprimerenim za cekanje prostorim (izlazni GATE za avion sa nekoliko pomocnih stolicica bez naslona), ispred autobusa, u autobusu do odredista, ispred apartmana u koje smo zbog kasnjenja aviona stigli sa citavim danom zakasnjenjenja, a oni jos uvek nisu bili spremni, neraspoređeni apartmani, pa oni koji su se onako umorni setili prvi da odjure u otimačinu apartmana, izboksovali su najbolje, a ostalima - preostala roba sa terasam jedva dovoljnim da stanu dve stolice, kuhinje bez osnovnog posudja(nakupovali smo se posuđa kao nikad pre), frižideri bez vrata na zamrzivaču, a i velika vrata se nisu baš najbolje zatvarala, rešo sa jednom ringlom..., a o higijeni da ne govorimo; cene su bile prosečne, nije trebalo da bude nužni smeštaj! Vodiče vidiš na plaži, a kad oni tebe spaze, brže bolje zarone u vodu! Nisu se potrudili ni da nam pokažu autobusku stanicu za Neos Marmaras, ali su nas zato lepo izveli na malu voznju brodom kako bi nam prezentovali dodatne izlete ne bi li nam izvukli još para ( to je ionako organizovala grčka agencija).
MAGIC- SARTI - totalna prevara po pitanju smeštaja. Apartman bez peškira, tipa "garaže", ulaz i minijaturni prozor sa jedne strane, skuvaš kafu i zagreješ ionako toplu sobu za dodatnih 5-20 stepeni! Klima - kineski ventilator, kupatilo - uglavnom poplavljeno. Jedino dobro - na pola minuta od plaže. Sledeće godine su izbacili ovu kuću iz ponude. Bar uvažavaju primedbe svojih korisnika.
TRAVELLAND - PEFKOHORI - jednom super, izgleda da smo sasvim slučajno dobili dobar apartman, jer kad smo sledeće godina tražili taj isti, tamo negde krajem februara, svi su već bili rasprodani! Posle smo čuli u autobusu da su apartmani u toj kući rasprodati još pre nogo što su objavili ponudu, slali su svojim starim korisnicima (isključivo onima u BG) na kućnu adresu ponudu pre javne ponude, jedino nisu računali da će se ti ljudi hvaliti kako im je brižna agencija učinila uslugu. Elem, uzeli smo nešto drugo što nije izgledalo loše ali samo na slikama. I pored kompletne uplate krajem februara nismo mogli da postignemo da dobijemo apartmane po želji, tražili smo dva apartmana na prvom spratu, ako mogu jedan pored drugog. Rečeno nam je da se oni trude sve želje da ispune i da još nisu napravili raspored po sobama. Svakih mesec dana do avgusta smo ponavljali naš zahtev i dobijali isti odgovor da bi na kraju bili smešteni u dva apartmana, jedan pored drugog, ali u prizemlju, na samom kraju zgrade, sve vreme sam imala utisak da letujem na ulici! O požaru i ponašanju njihovog predstavnika (uopšteno i povodom tog problema) neću ni da pričam - katastrofa. Zbog lažnih najava da će nam biti obezbeđen prevoz kući tri puta sam se pakovala i raspakivala, da bi na kraju ipak ostali do planiranog povratka. Istovremeno PERLINI gosti su bili evakuisani i obezbeđen je povratak svima koji su to želeli, a njihovi vodiči u mestu su sa svojim gostima preživljavali tu strahotu, dok je naš bežao čim spazi ikoga ko mu imalo zaliči na Srbina! Pocepanu posteljinu i peškire nam je sa dva dana zakašnjenja bacao preko terase uz komentar " to ćete vi žene promeniti bolje nego ja"?!! Kad smo došli jastučnica nije ni bilo, valjda je zdravije spavati bez jastuka, jer oni smotuljci koje su zvali jasticima i sa navlakom su bili opasni za upotrebu, a kamoli bez navlake! Pa šta smo mi platili?! Čistila sam i prala, dezifinkovala apartman, ribala zagorele sudove, menjala posteljinu, lagali su me i ...šta je tu sad prljav veš?
Ne sećam se više sa kojom agencijom i kad (znam samo da nije bila PERLA!), ali jednom smo švercovali vodiča preko granice u bunkeru za prtljag - "znate skupo je da mu stalno plaćamo vizu"?!?!?!
Kakav prljav veš ima PERLA - ne znam, ali mnogi naši prijatelji idu godinama isključivo preko njih, a osnovni razlog im je što znaju šta plaćaju unapred i uvek dobiju barem ono što im je obećano. Jedino što mi se u PERLI ne sviđa su one njihove mačke u agenciji, zbog kojih jedva izdržim da odradim ono što moram, jer je smrad neizdržljiv i pored svih najfinijih parfema kojima su namirisane i mačke i prostorija i ljudi koji rade. Njima se divim kako izdržavaju. Nema stolice koja nije prekrivena mačijim dlakama, a nikad niste sigurni ni da vam neka neće skočiti za vrat. Ali - niko nije savršen!