~Pozz svima~
U svetlu losih iskustava mnogih ljudi sa raznim agencijama, evo da podelim i moje ocajno sa Klio agencijom (
www.klioputovanja.com)
Dakle, rec je o o neadekvatnom, neprofesionalnom i nadasve uvredljivom i ponizavajucem odnosu od strane turistickog vodica turisticke agencije “Klio putovanja”, Nese Kojica.
Naime, nas 4 – 3 devojke iz Beograda, i 1 iz Latvije je putovalo sa njihovim aranzmanom u Skiathos, u periodu 19.8 – 29.8. prosle godine. S obzirom da je devojka iz Latvije putovala na Skiathos iz Beograda u odlasku, a u povratku imala let iz Soluna, zamolili smo da joj kupimo kartu autobusom u jednom pravcu. Medjutim, receno nam je da ne postoji takva mogucnost, i da se jedino mogu kupiti povratne karte. Mi smo proverili da li u tom slucaju ona moze da bude prebacena u povratku do Soluna, do mesta koje ce joj odgovarati, na sta smo dobili potvrdan odgovor, sto smo i ucinili, i kupili i za nju povratnu kartu, u skladu sa dobijenim odgovorom.
Sam odlazak na Skiathos bio je veoma neugodan. Osim sto se sa polaskom mini-busom kasnilo 45 minuta (da smo znali da ce se kasnije krenuti ne bi uzimale slobodne sate od posla koje smo uzalud utrosile), sam put je bio jako lose organizovan i sproveden. Naime, pauze su pravljene precesto, i vreme koje je zadato ni jednom prilikom nije bilo ispostovano, vec se u gotovo svim slucajevima dupliralo (pola sata umesto 15 minuta, 35-40 minuta umesto 20, itd), sto je u velikoj meri usporilo i oduzilo nase putovanje.
No, to nije bilo sve. Nocu, kada su putnici zeleli da spavaju, to nam je bilo uskraceno usled prejakog pustanja muzike, koja je u toj meri bila nesnosna das mo se gotovo 10 puta zalili na istu. Tom prilikom smo nadasve bili ignorisani od strane vozaca i samog “vodje puta”, gore pomenutog nese Kojica, sto je kasnije preslo u grubo verbalno vredjanje i sarkasticno-ironicne opaske od strane g-dina Kojica, koji nam je tom prilikom odgovorio da mi kao klijenti u ovoj agenciji nemamo nikakva prava (!)
Nakon prvog traumaticnog iskustva, nakon sto smo stigli u Skiathos, receno nam je da sobe nisu spremne, iako je vec bilo dosta kasno (podne), i da sacekamo vodica i nadjemo se na istom mestu nakon sat vremena. Sat i po vremena kasnije, on se pojavio, i rekao da ga sacekamo jos 5 minuta i da ce on sa dzipom doci da nam ponese stvari u vilu u kojoj smo smesteni.
Medjutim, vise se nije pojavio! Umesto toga, nesto kasnije, dosao je suprug njegove koleginice koja je bila na privatnom letovanju, i pomogao nam je oko prtljaga, sto je ukljucivalo da je fizicki odneo nekoliko nasih torbi uz veoma strmo brdo, a deo preteskih torbi smo mi uz +38 stepeni mi morale da vucemo, nakon cega smo zavrsile sto sa upalom misica, sto sa stresom i glavoboljom.
Kada smo konacno stigle u "vilu" (ni V od vile naravno), rekli su nam da ne mozemo da udjemo, jer agencija nije platila za nas!! Isti djavo koji se desilo putnicima Konte-a ove godine, s tim sto je njih bilo vise, pa su mogli nesto i da urade..ovako, mi smo bile ocajne i uplasene gde cemo se i kako smestiti, izmrcvarene, neispavane i na 40 stepeni vreline...tu je bilo natezanja i polemisanja, i svom srecom ja sam sacuvala kopije vaucera koji su svedocili o nasoj uplati, i nakon mnogo moljakanja i ubedjivanja sa vlasnikom kuce, on se saglasio da nas pusti, nakon ljutih razgovora koje je obavio sa doticnim Kojicem preko telefona, koji naravno nije nasao za shodno da se pojavi, iako nam je to obecao...!
Tokom letovanja, iako smo doticnog Kojica zamolile da nam pruzi neke najosnovnije informacije o letovanju (tipa na koje izlete vredi ici, kako funkcionise prevoz, iznajmljivanje auta, gde se i koje telefonske kartice mogu kupiti, gde je obliznja pijaca, itd) on nam te informacije, niti ijednu slicnu nikada nije dostavio. Sve vreme je bio u Beogradu, a telefon koji nam je dao kao kontakt je uvek bio nedostupan, te smo mu slale poruku, nakon cega nas je on jednom prilikom probao da nazove, i to u 1 ujutru, sto je naravno bilo prekasno. Na ostale poruke nije se udostojio da nam odgovori, te smo morale ponovo zvati, i trositi roaming. Tom prilikom smo dobile oprecne informacije od postojecih koje su bile okacene u vili, a to su da trajekt iz Skiathosa nazad ne polazi u 12.30 kako je napisano, vec u 16.30. Naravno, i to je bila neistina, i trajekt je isao tek u 18h, sto nam je u mnogome pokvario poslednji dan letovanja, provevsi sate cekajuci trajekt u luci.
Kada smo konacno krenuli mini-busom nazad, i proverili jos jednom za nasu prijateljicu iz latvije koja je imala nocni let iz Soluna, da je prevezemo do centra grada, jer se vec blizila ponoc, i dnevni gradski saobracaj je prestao da funkcionise, i ona je rezervisala sebi prevoz iz centra Soluna do aerodroma, morajuci da u par navrata pomeri satnicu usled kasnjenja trajekta, tj. pogresne informacije o vremenu polaska trajekta date od strane Nese Kojica, nama je opet Kojic potvrdio da je to u redu. Sve do nekih pola sata voznje do Soluna, kada je prisao i odrecito nam rekao da je doslo do promene plana, i da ce je odvesti do zeleznicke stanice. Mi smo na to odgovorile da ce ona u tom slucaju zakasniti na let, jer joj je prevoz iz centra Soluna bio zakazan u pola 1 (tada je bio koji minut do ponoci), i da je on nama u vise navrata potvrdio d ace je mini-bus prevesti do centra, te je ona u skladu sa tim obezbedila prevoz, na sve nase molbe i ubedjivanja dobili smo totalno suprotnu i nadasve nasilnu i krajnje uvredljivu reakciju, sto nas je dovelo do granice izuzetno velikog stresa i vidne uznemirenosti.
Naime, iako smo doticnog gospodina Kojica persirale uz svo postovanje sve vreme, on ne samo sto se nama svima obracao sa “ti”, vec je krenuo da nas vredja i preti!! Nazivao nepismenim curkama, neobrazovanim (iako smo sve fakultetski obrazovane, i neke od nas su i magistri), glupacama, i kada smo molile da nam da kontakt direktora agencije, on je rekao da je on vodic i samim tim ima ulogu kako direktora, tako i Boga! Na nase dalje insistiranje da nasu saputnicu odveze do obecane destinacije, pominjuci da ne samo sto je to u vise navrata potvrdio, vec i da je ona platila povratnu kartu do Beograda), on je izjavio da joj u tom slucaju nece dozvoliti da izadje iz mini-busa pre Beograda, cime ce naravno propustiti let, sto bi direktno bilo kidnapovanje, ukoliko bi joj na silu uskatio izlazak iz vozila!
Onda je nastavio sa vredjanjem, nazivao nas umobolnim neuroticnim iskompleksiranim osobama (sve 4 imamo uspesne karijere u oblasti diplomatije, odnosa sa javnoscu, marketinga i filmske produkcije, cime je “interesatna” bila njegova uvreda). Nakon toga, usledio je jos agresivniji akt sa njegove strane, gde je poceo da urla na nas, ustao i krenuo ka nama, i rekao da ce zaustaviti vozilo i izbaciti nas sve nasred puta!! Mi smo bile u soku, nasa prijateljica iz latvije je briznula u plac, mi smo se sve 4 tresle od posledice teskih uvreda, pretnji i nasilja koje nikada ni jedna do sada u zivotu nije dozivela!
Na to smo pocele da insistiramo da se pozove policija, ili d nas odveze u nas konzulat u Solunu ukoliko nas izbacuje, a ne ostavi nakon puta, najavljujuci tuzebe i zalbe na njegovo krajnje agresivno i vise nego ponizavajuce ponasanje, na sta nam je on zapretio da ne smemo da se zalimo, jer nemamo nikakva prava, i dalje nas nazivajuci najuvredljivijim podgurljivim nazivima i kreveljeci se. Mi smo rekle da smo sve te pretnje i uvrede snimile na mobilni telefon, i da cemo podneti kao dolaz, na sta je on momentalno stao, videlo se da je vidno uplasen, na sta je brzo ucutao, odvezao nasu prijateljicu do centra kao sto je bilo dogovoreno, i rekao nam dag a sada ne moramo prijavljivati, jer je na kraju odvezao gde je bilo dogovoreno. Mi smo ucutale i do kraja puta nismo ni rec progovorile, u bojazni da nam opet ne preti i ne maltertira i verbalno, a mozda i fizicki izbacivanjem zlostavlja.
Cim smo dosle u Beograd, uputile smo pisanim putem zalbu vlasniku Klia i objasnile mu sve ovo, i zatrazile sastanak sa njim. Niko nas naravno nije udostojio ni govora.
Proverile smo, nisu clanice Yute, te su nam s te strane bile "vezane ruke" (nikada vise ne planiram da putujem sa agencijama koje nisu clanice Yute,