Malo upozorenje za sve one koji planiraju da putuju preko agencije explorers adventure!!!!
Savetujem svima koji zele da putuju preko ove agencije da traze odnosno da insistiraju da im tacno bude navedeno sta je obuhvaceno cenom koju placaju za ovo putovanje pre svega zbog jednog krajnje okvirnog plana koji daje ova agencija
I mene su u EXPLORER's adventure doveli u zabludu oko troskova putovanja i izvodjenja samog PROGRAMA koji je u najmanju ruku preuvelican na njihovom sajtu. Pogresno smatrajuci da imaju veze s backpacker-skom agencijom istog imena iz Londona, doziveh grdno iznenadjenje upravo u tehnicko finansijskom elementu puta
( mislim da usluge turistickog vodica za low-budget putovanje ne moraju ni imati, a i nemaju).
1. cena aranzmana neprestano se uvecava do uoci samog putovanja iako lepo pise na sajtu ako se prijavite ranije rezervisali ste po toj ceni. Jeste da mozes da biras hoces li da doplatis tih 100 pa jos 100 evrica ali vreme istice pa ako zelis da ides opet moras da platis iako bi recimo aviokartu platio mnogo jeftinije ako je sam uzimas u trenutku kad se odlucis za put umesto da cekas njih.
2. To nas dovodi do cene preostalog aranzmana koji bi trebalo da se izvede po PROGRAMU objavljenom na sajtu. Tacno je da ti ne izdaju nikakav ugovor, fiskalni ili bilo sta drugo..sto je odmah znak za uzbunu i poziv svim inspekcijama da provere ( ovom prilikom eto ja ih i pozivam da to i ucine). Novac se uplacuje pola u zemlji pola u inostranstvu, sve na ruke.. a nije mala svota. A sta dobijamo za te novce?
3. Dobijate samo ono sto pise sitnim slovima na kraju programa - avio kartu, smestaj i to u polovini slucajeva bez dorucka i WiFI i medjugradski prevoz...Naravno za mene FAKULTATIVNI izleti su izleti koje ja biram van programa, naravno da sam placas sebi ruckove i ulaske u muzeje i sve sto SAM znaci IZBORNO radis VAN PROGRAMA puta. Medjutim, ceo programski deo izleta sam finansiras jer kobajagi to ne pise sitnim slovima na sajtu da je obuhvaceno. Hej PROGRAM puta???? Da ne kazem da niko nije dobio detaljniju specifikaciju puta i spisak fakultativnih izleta.. jer ispada da je sve fakultativno. A na te troskove nisi racunao pa pozajmljujes novce od dobrih saputnika za izlete koji su svi u startu od 15$ do 50$.. pa krenite po programu puta s kalkulacijom...nista nije uracunato..cak i na mestima gde jasno pise" idemo" " prolazimo" "otkrivamo"..
4. To nas dovodi do pitanja sta zapravo jeste placeno?.. Smestaji po osobi po noci su smesna stavka i krecu se oko 20$ po osobi u dvokrevetnoj sobi s doruckom i WiFi u hotelu s recimo 2 -3 zvezdice. Naravno da ima smestaja i od 5-8$. Mi smo u polovini slucajeva imalu 3krevetne i 4krevetne sobe uprkos parovima koji su hteli svoje sobe gde je to moglo, a moglo se jer se putuje van sezone i rezervacija je bila par dana unapred. Ali eto nema specifikacije oko putovanja ni soba ni nacina prevoza. Konkretan primer> 4krevetna soba 25eura noc za celu sobu, jeftinije je agenciji nego da zakupi 2x2krevetnu za 20 evra svaku sobu... pa puta 3 noci..
Mrzim to ..i tako do kraja puta. Bez obzira na pol, starost, bracni status... Ali to ne pise u PROGRAMU da ces sigurno imati fino raspodeljen smestaj .. Nije meni problem spavati u 8krevetnoj sobi( sto i jesmo jednom prilikom ali eto to su zaista bili uslovi te lokacije)..zao mi parova sto se drze za ruke i kojima se ubacuje u sobu neki stranac, pa makar putovali s njim 10dana opet je stranac. A platio si ne samo dovoljno, vec i mnogo vise nego sto je pruzeno za barem polovinu smestaja> ionako si 2 nocenja u avionu, 1 u minibusu, 3 po medjugradskim autobusima.. Da se razumemo svi smo mi pristali na avanturisticki nacin putovanja ali ne i na KAUBOJSTINU.
5. Zakljucak.. Ako umete da sami platite kartu za avion .. za sve ostale tehnikalije prevoza i smestaja odradite sami, izacice vas jeftinije i bolje. Na putu cete sigurno naici na ljude slicnih ineteresovanja s kojima cete moci da se udruzite ili barem razmenite korisne informacije. Moja neka racunica jeste oko 1000e za avio prevoz+ 500e za smestaj i transfere+150/200e za izlete+ 80e za vize/osiguranje puta/vakcinaciju. U to je sve uracunato s dodatnim baferom od 5-10%. Ostaje vam zaista samo doplata za suvenire i hranu. Ali ova racunica obuhvata sve po programu koji je tamo objavljen.Ovako me je put izasao gotovo neverovatnih 3000e.. ionako masivan budzet je prekoracen za trecinu. Malo li je???
Da ne govorim o tome da je "vodic" nehajno organizovao te dodatne izlete s recepcija hotela i ne raspitujuci se da li za istu uslugu ima povoljnije ili bolje. Uzmi ili ostavi. Stavise.. mislim da u nekim slucajevim nije hteo ni da se izjasni da je vodic agencije kad je za to upitan.
6. S Explorersima nikad vise, hvala. Jedino sto moram da pohvalim jeste neverovatno drustvo koje se nekim slucajem okupilo, ali to nije do njih. Pozdrav svima.
Zahvaljujem na strpljenju sto ste procitali ceo tekst.
Moja namera jeste da nikad ne budem vise takva ovca za shishanje, ni ja ni niko drugi.
.