Tumačenje Svetog Pisma: u duhu Predanja ili samostalno? Pitanje razlika i njihovog nadilaženja

da ali ti tvrdis da je tvoj nacin tumacenja pravi - istinit....adventisti ce to isto reci za svoje tumacenje biblije..nazareni ce to reci za svoje..i da ne nabrajam dalje..
sustina je da svako tumaci na svoj nacin a istina je tako jednostavna..treba sam da shvatis sustinu a ne da ti je neko objasnjava.

Znaš li onu izreku: ''koliko čitača toliko tumača''. Ako bi se Biblija tako tumačila, po svačijem ''slobodnom umetničkom nadahnuću'', dobilo bi se upravo ovo što imamo kod raznih jeresi. Vođen svojim životnim iskustvom, tradicijom naroda kome pripada, vaspitnih poruka kojima je bio zadojen, stavovima ljudi oko sebe itditd... neko smatra da neka poruka Božja znači ovo a istu poruku drugi shvata drugačije. Pa se okupljaju oko tzv. nadahnutih učitelja i formiraju verska udruženja. Pa se nazivaju crkvom, i umišljaju da su Bogom pozvani da te svoje samozvane mudrolije šire po svetu.

To ne ide tako.
Kako treba da ide?

Vekovima (20 vekova) Crkva koju je Hristos osnovao (jedna, sveta, saborna i apostolska Crkva - Pravoslavna Crkva) služi da bude tumač Božjeg Promisliteljstva u svetu koji je stvorio. Crkva je taj zadatak dobila od Hrista, na dan 50-setnice, kada je osnovana. Izvor znanja Crkve je raznovrstan: Sv.Pismo, Sv. predanje, život u Crkvi, Bogonadahnuti (Duhom Svetim nadahnuti) starci, sveti oci, podvižnici, pravednici i sl. Zato, ko ima nešto da pita, treba Crkvu da pita. Jer Crkvi je poznato kroz vekovno iskustvo kakve sve jeresi (krivoverja) se mogu zapatiti i smutiti vernike ako bi svako bio pozvan da tumači Božju namisao. Zato se Crkva definiše i kao stub i tvrđava Istine.

Pomaže Bog Brate, Hristos Vaskrse.

Poslednja izmena:
Znaš li onu izreku: ''koliko čitača toliko tumača''. Ako bi se Biblija tako tumačila, po svačijem ''slobodnom umetničkom nadahnuću'', dobilo bi se upravo ovo što imamo kod raznih jeresi. Vođen svojim životnim iskustvom, tradicijom naroda kome pripada, vaspitnih poruka kojima je bio zadojen, stavovima ljudi oko sebe itditd... neko smatra da neka poruka Božja znači ovo a istu poruku drugi shvata drugačije. Pa se okupljaju oko tzv. nadahnutih učitelja i formiraju verska udruženja. Pa se nazivaju crkvom, i umišljaju da su Bogom pozvani da te svoje samozvane mudrolije šire po svetu.

To ne ide tako.
Kako treba da ide?

Vekovima (20 vekova) Crkva koju je Hristos osnovao (jedna, sveta, saborna i apostolska Crkva - Pravoslavna Crkva) služi da bude tumač Božjeg Promisliteljstva u svetu koji je stvorio. Crkva je taj zadatak dobila od Hrista, na dan 50-setnice, kada je osnovana. Izvor znanja Crkve je raznovrstan: Sv.Pismo, Sv. predanje, život u Crkvi, Bogonadahnuti (Duhom Svetim nadahnuti) starci, sveti oci, podvižnici, pravednici i sl. Zato, ko ima nešto da pita, treba Crkvu da pita. Jer Crkvi je poznato kroz vekovno iskustvo kakve sve jeresi (krivoverja) se mogu zapatiti i smutiti vernike ako bi svako bio pozvan da tumači Božju namisao. Zato se Crkva definiše i kao stub i tvrđava Istine.

Pomaže Bog Brate, Hristos Vaskrse.
ok..mogu se sloziti sa tobom..ali sta cemo onda recimo sa zilotima?
oni imaju identican stav kao i SPC..identicnu polaznu osnovu ali se ne slazu sa SPC-om...cak bi se moglo reci da je se gnusaju.

ok..mogu se sloziti sa tobom..ali sta cemo onda recimo sa zilotima?
oni imaju identican stav kao i SPC..identicnu polaznu osnovu ali se ne slazu sa SPC-om...cak bi se moglo reci da je se gnusaju.
Vratiš se unazad na mesto razilaženja i promisliš.
I shvatiš da, konkretno, ti ziloti nisu u pravu jer su kalendaru pripisali značaj koji kalendar za Crkvu nema.
I tako za svaki slučaj

Vratiš se unazad na mesto razilaženja i promisliš.
I shvatiš da, konkretno, ti ziloti nisu u pravu jer su kalendaru pripisali značaj koji kalendar za Crkvu nema.
I tako za svaki slučaj
a vidis..pricao sam sa zilotom jednom prilikom..i to bas jednim koji je duboko u prici.. i on tvrdi suprotno..
to je ono..vera.. vera se zasniva na osecaju.....prihvatas jedno ili drugo..ovde nema konkretnih dokaza.. imas samo ono sta osetis da je pravo.

a vidis..pricao sam sa zilotom jednom prilikom..i to bas jednim koji je duboko u prici.. i on tvrdi suprotno..
to je ono..vera.. vera se zasniva na osecaju.....prihvatas jedno ili drugo..ovde nema konkretnih dokaza.. imas samo ono sta osetis da je pravo.
Šta zilot tvrdi?
Da Crkva propade ako ne sledi kalendar paganskog vladara Rima, Julija Cezara?

Šta zilot tvrdi?
Da Crkva propade ako ne sledi kalendar paganskog vladara Rima, Julija Cezara?
iskreno ne znam :) davno smo pricali .. ali znam kakav stav imaju prema SPC-u
i realno i kad njega slusas deluje ti da je u pravu..kad slusas nekog iz SPC-a deluje ti da je u pravu..
problem je sto su ljudi zakomplikovali veoma jednostavne stvari....veru treba da prihvati i shvati obican covek..nije to ekskluziva za intelektualce i izucavanje.. tako je planirano..ljudi su to sve iskomplikovali..na zalost ponajvise iz sopstvene koristi...i onda se pitaju sto je sve manji broj ljudi okrenut veri i Bogu.

iskreno ne znam :) davno smo pricali .. ali znam kakav stav imaju prema SPC-u
i realno i kad njega slusas deluje ti da je u pravu..kad slusas nekog iz SPC-a deluje ti da je u pravu..
problem je sto su ljudi zakomplikovali veoma jednostavne stvari....i onda se pitaju sto je sve manji broj ljudi okrenut veri i Bogu.
Da, ali stvar prosuđivanja jeste koje stvari su bitne, a koje ne.
Recimo, znam i ja argumentaciju zilota, razgovarao sam i sa forumskim Vladanom IPH i sa Samsonom IPH i sa Avakumom i sa Sergianom.
Sve što su oni pričali meni liči na nepotrebno guranje petorazrednih stvari u prvi plan

i to je kljuc..tebi to tako deluje..njima to tako ne deluje..zato i kazem da je vera osecaj..ono sta je ispravno..pravo..
Nije tu kraj.
Bar u Crkvi.
Ozbiljni prethodni slučajevi su dovodili do sazivanja vaseljenskih ili bar lokalnih sabora radi razmatranja određenih pitanja.
Pa se iznesu argumenti iz Biblije, ali i stavova svetih ljudi koji su prethodili vremenu spora (jer ih obe strane smatraju kredibilnim).
Promišlja se, pa se dođe do nekog zaključka.
Naravno, to ne znači da posle toga ne bude i dalje problem.
ALi, je stvar u tome što Crkva time zauzme stav o nečemu

slazem se..pazi..ja i nisam neki sagovornik na tu temu jer nisam teoreticar..ali secam se kad mi je taj covek pricao..sve sto je govorio je argumentovao bas pisanjima svetih ljudi ... kao sto si primetio..ja jesam vernik ali nisam okrenut crkvi..ja imam neka svoja razmisljanja i stavove i nisam ni za SPC ni za zilote..ali smatram da njihov razdor unosi zabunu kod ljudi..ne znaju ko je u pravu..

jedino je vera u pravu..ona koju nosis u sebi... najveci vernici nikad nisu krocili u crkvu, bilo koju.

Upravo tako druze,ja prvi nisam za izgradju masovnih verski objekata,mislim treba postojti par crkvi,cisto nako da postoji neki verski objekat...Ali zar je potrebno ulagati toliko novca u verske objekte,je l' potrebno da verski objekat bude od mermera? Mislim da nije potrebno.
Ja ne znam kad sam zadnji put otisao u crkvu/manastir,jer jednostavno ne vuce me da idem tamo...Sve sto je potrebno mogu obaviti kod sebe kuci.

slazem se..pazi..ja i nisam neki sagovornik na tu temu jer nisam teoreticar..ali secam se kad mi je taj covek pricao..sve sto je govorio je argumentovao bas pisanjima svetih ljudi ... kao sto si primetio..ja jesam vernik ali nisam okrenut crkvi..ja imam neka svoja razmisljanja i stavove i nisam ni za SPC ni za zilote..ali smatram da njihov razdor unosi zabunu kod ljudi..ne znaju ko je u pravu..
Ma, nije stvar sad konkretno da li su ziloti u pravu ili ne, već više to kako se "biti u pravu" proverava.
Bar na temelju nekog dosadašnjeg iskustva Crkve...
U principu, ziloti su, prosto, oduvali Crkvu, rekli "ko vas ... mi smo u pravu, vi ste papisti jeretici... ne obraćajte nam se dok ne ostavite taj zli kalendar" i prekinuli priču.
A to tako ne ide, bar kod onih koji se smatraju hrišćanima i Crkvom

Upravo tako druze,ja prvi nisam za izgradju masovnih verski objekata,mislim treba postojti par crkvi,cisto nako da postoji neki verski objekat...Ali zar je potrebno ulagati toliko novca u verske objekte,je l' potrebno da verski objekat bude od mermera? Mislim da nije potrebno.
Ja ne znam kad sam zadnji put otisao u crkvu/manastir,jer jednostavno ne vuce me da idem tamo...Sve sto je potrebno mogu obaviti kod sebe kuci.
А да ли се код куће православни вјерник може исповиједити, причестити? Да ли је некој 80-годишњој бакици згодније да оде у цркву која је у њеном насељу или да иде километрима далеко.
Не примјетим да се неко буни против кладионица које су на сваком ћошку.
Храмови се углавном граде од прилога, а граде се да трају вијековима, Храм је не само Богомоља, већ истовремено историјско и културно свједочанство једног народа и његовог опредјељења.
Увијек има за или против, за било шта, али ако су нам вјерски објекти проблем, а многе друге ствари нису, онда треба као друштво да се запитамо, куд смо ми то пошли.

А да ли се код куће православни вјерник може исповиједити, причестити? Да ли је некој 80-годишњој бакици згодније да оде у цркву која је у њеном насељу или да иде километрима далеко.
Храмови се углавном граде од прилога, а граде се да трају вијековима, Храм је не само Богомоља, већ истовремено историјско и културно свједочанство једног народа и његовог опредјељења.
Увијек има за или против, за било шта, али ако су нам вјерски објекти проблем, а многе друге ствари нису, онда треба као друштво да се запитамо, куд смо ми то пошли.
U mom okruženju ima (na bukvalnih 100 m) tri kladionice.

Nisam kladionicar,nisam kafandzija i je l' se ja trebam opterećivati zbog toga? A inace kad pogledamo kladionice drze privatnici,dok crkve otvara drzava...Zar drzava moze da ulozi u nesto druge te pare,kao za obnovu nekog puta na selu i tako omoguciti prohodnost...Zar ocekujes od privatnika da radi puteve?
A ovo sve sto si naveo za bakicu,to moze kuci sve da uradi... Verski objekat je nastao 300 godina nakod Biblije,neko se pametan setio da pravi verske objekte...

Back