Tufahije

Eto opet greske,Gren Smit jabuke nisu ni postojale kada su Tufagije pravljene,a Ajdared je domaca jabuka i uopste nije jeftina.
Ne mora biti Greni Smit, važno je da nije brašnjava poput Delišes ( crveni ili zlatni).
To je važno zbog čvrstoće koja treba da se zadrži prilikom kuvanja jabuka.
Jako volim Mucu i Jonagold sortu, probaću od njih da pravim tufafije kada budem raspoložena.

Poslednja izmena:
Na kolko si peko u rerni?
Izgledaju mi malko živkaste, možda si trebo još par minuta...:rtfm:
Kakva rerna, Bog stobom 🤣.
Ako te pun nanese u Andrić grad, probaj tufahiju i tulumbu. Ima samo jedna slastičarna u Sarajevu koja pravi dobre kao tu. Ali tu se skupljaju oni sto nose pantalone kao da su iz poplave izasli pa ne preporučujem.
Ja svratim ponekad, kamufliran 😉

Ko hoce da pravi tufahije ,otkricu mu recept iz restorana..........
Kupe se jabuke sorte zlatni delises jer one su za tufahije.......Izdube se busacem (onim za tufahije bas ugostiteljskim,ako nema moze posluziti i onaj za paprike).ako nema ni tog jednostavno se izdube nozem.Zatim se ogule.......U dublju serpu uspinuje se secer i voda......Seceer se dobro isprzi tj karamelizuje do one tamne boje ali ne smije pregoriti......Zatim se u tako vreloj tecnosti kuhaju jabuke ali ne predugo......Moze i u poklopljenoj serpi najvise 3-4 min.......Ocijede se i trebaju biti dobro ohladjene.....ohladjene se filuju i to sa orasima mjevenim koje smo potopili u malo soka u kojem su se kuhale jabuke......Taj fil treba bit vrlo gust......Tako napunjene jabuke tj tufahije otaviti u frizideru....Sluze se u posudama slicnim posudama za sladoled ali nesto dubljim.....Odozgo ih navilovati slagom i posuti orasima (dekoracija po zelji)Prijatno!!!
Tufahije su vrlo ugodan ljetnji desert..........

Kupe se jabuke sorte zlatni delises jer one su za tufahije.......Izdube se busacem (onim za tufahije bas ugostiteljskim,ako nema moze posluziti i onaj za paprike).ako nema ni tog jednostavno se izdube nozem.Zatim se ogule.......U dublju serpu uspinuje se secer i voda......Seceer se dobro isprzi tj karamelizuje do one tamne boje ali ne smije pregoriti......Zatim se u tako vreloj tecnosti kuhaju jabuke ali ne predugo......Moze i u poklopljenoj serpi najvise 3-4 min.......Ocijede se i trebaju biti dobro ohladjene.....ohladjene se filuju i to sa orasima mjevenim koje smo potopili u malo soka u kojem su se kuhale jabuke......Taj fil treba bit vrlo gust......Tako napunjene jabuke tj tufahije otaviti u frizideru....Sluze se u posudama slicnim posudama za sladoled ali nesto dubljim.....Odozgo ih navilovati slagom i posuti orasima (dekoracija po zelji)Prijatno!!!
Zlatni delišes ??? Nipošto. Pokvario si recept u startu.

Само сам дошла да кажем да их обожавам, кратко скуване, никако печене. Да ипак имају чвршћу текстуру а не да им се душа извади.
Са финим, киселкастим сирупом.
Од свих тих сирупастих посластица, на турски и грчки фазон, туфахије највише волим. Јер имају ораха а немају кора ни теста :D :heart:
Haha...a ja suprotno.😀
Mislim,nije da ih ne mogu jesti,ali to meni nije nikakav kolač.To mi je nesto kao kompot od jabuka.😂
Ja od svih tih orjentalnih volim samo tulumbe.Ali ni njih previse preslatke ne volim.

Ovo mi nekako zvuci kao pravi recept.😀

dobro, nisam mislio na otpad nego onako da nisu neka posebna sorta al su da su poveće
Od juče. Estetski nisu nešto ali zato ukus…varijanta sa pečenim lješnicima.

Prilozi

• IMG_0471.jpeg
    IMG_0471.jpeg
    95,7 KB · Pregleda: 5

Back