Туфахије

UF.,Tufahije su supeeeeeeeeeeeeeeer,pojeo sam dva komada,eksplodiracu.Kod mene ima svezeg voca uvek,nasao sam na pijaci bas zute.Od recepta sam koristio...pa,hmm... pekao sam ih 15min.na 180C,ostalo je odokativna improvizacija.Ah da,200g oraha,takodje i 200 suvog grozdja.UF,UF,UF...:dash::dash::dash:
И ја сам ставила 200 гр ораха. :) И два беланцета и шећер у ту смесу, по укусу.

Nicim,trebalo bi mi onda jos deset jabuka.
Купила сам 12 комада, али нису биле јако велике.

И ја сам ставила 200 гр ораха. :) И два беланцета и шећер у ту смесу, по укусу.

Купила сам 12 комада, али нису биле јако велике.

Ma ja to radim "odokativno" :lol:,sledeci put cu da napravim drugu semu.Posto mi se dopalo ono sto je ispalo idemo na vecu kolicinu.Bice 3-4 kg jabuka,jedna trecina se puni samo orasima,druga orasima i suvim grozdjem,a trecu kolicinu cu da upropastim i sa malo suvih kajsija.Pa kud pukne da pukne. :super:

Да, барење јабука је најтежи део...не сме се претерати, ианче се распадну...дакле, само да баце кључ и вадити их.

А беланце, и ја кажем, одлична фора...кад сам била клинка, моја мајка их је правила без беланцета...увек ме је нервирало што се орси расипају.:) Ето, нисам се сама сетила да је беланце идеално за то.

Tu si u pravu,posebno kada smo mi u pitanju i nas posao.Ja sam postavila recept i ranije sam ih i pravila,posebno sto imam i svoje salo i brasno....Ali vreme mi ne dozvoljava da se bakcem sa njima.Inace vec sam nekoliko puta objasnila da smo mi zeljni tih domacih stvari,jer nemamo vremena za njih,ali sta ces.Nekad uleti neka pauza pa se onda oduzimamo.Ja sam ove nedelje pravila i palacinke i krofne i kiflice(slatke i slane) i vec danas razmisljam da bih mogla da razvucem gibanicu sa jabukama i bundevaru.

Mmmmmmmm, njam,njam svaka cast Zorice, iz onoga sto sam procitala ti si super domacica pa bih te zamolila ako znas da mi kazes kako se prave tufahije.Koga god pitam niko nezna,a ja bih bas volela da ih probam:super:,imam osecaj da su fantasticne :klap:sam naziv me asocira na nesto vrlo socno.:bye:kissic.:hvala:

Moze al' samo licno! Mislim na bundevaru.
A sto se tufahija tice,ja ih pravim odokativno.Kisele jabuke ogulim ,izdubim im sredinu skroz,kroz celu jabuku (odstranis kostice) i prelijem sa vodom u serpi i posecerim(po ukusu,kako ko voli) i nacedim limuna.Jabuke treba da se skuvaju ali ne da jako omeknu,da se ne raspadaju.Resetkastom kasikom izvadis jabuke i ostavis da se ocede i ohlade. Orahe poparim sa malo tog vrelog soka u kom su se kuvale jabuke,dodam jos malo secera,vanil secer i punim ohladjene jabuke.Na svaku jabuku staviti malo umucenog slaga ili slatke pavlake.Posto mi obozavamo zacine,cimet je nezaobilazan,posebno u poslasticama sa jabukama i bundevara naravno.

E,Zorice tufahije su ispale dobre,mozda sam trebala jabuke da kuvam jos malo al'nishta strasno odlicne su. Moj suprug ne voli shlag pa ih je prelio sa medom(med i orasi)haahaa.nije loshe ni tako al'po meni je to puno slatko.hvala josh jednom na receptu.:bye:

Хвала Вам . :)

Ја сам стекла утисак да су те јабуке куване. Међутим, чини ми се и да их ставе у шербет, да стоје у њему неко време, јер су веома слатке и сочне.

od sarajke - prave sarajevske tufahije
slatke su zato sto se peku sa secerom - nikako kuvaju!!!!

Postupak pripreme:
1. Oguliti jabuke, izdubiti semenke, postaviti u pleh i napuniti secerom da kipi. Peci na 180*C da omeksaju a ne raspadnu 20-30 min. Sirup koji ispuste iskoristiti za kuvanje oraha na blagoj vatri, sa mlekom.
2. Fil kuvati 10-tak min na srednjoj temperaturi. Pecene jabuke napuniti filom od oraha. Umutiti slag i staviti preko.

Sastojci:
tufahije :6 jabuke kisele
300gr secer

fil :
200gr orasi
1dl mleko

dr. Oetker slag
50gr
po ukusu mozete dodati bademe ili lesnjake

http://zena.blic.rs/recepti/Deserti/371/Tufahije

Postupak pripreme:
1. Oguliti jabuke, izdubiti semenke, postaviti u pleh i napuniti secerom da kipi. Peci na 180*C da omeksaju a ne raspadnu 20-30 min. Sirup koji ispuste iskoristiti za kuvanje oraha na blagoj vatri, sa mlekom.
2. Fil kuvati 10-tak min na srednjoj temperaturi. Pecene jabuke napuniti filom od oraha. Umutiti slag i staviti preko.

Sastojci:
300gr secer

fil :
200gr orasi
1dl mleko

dr. Oetker slag
50gr

Ovo deluje zanimljivo,a i logicno,vise suve materije,vode maltene i nema...probacu,bas me zanima sta ce da ispadne.U svakom slucaju hvala za recept.

Postupak pripreme:
1. Oguliti jabuke, izdubiti semenke, postaviti u pleh i napuniti secerom da kipi. Peci na 180*C da omeksaju a ne raspadnu 20-30 min. Sirup koji ispuste iskoristiti za kuvanje oraha na blagoj vatri, sa mlekom.2. Fil kuvati 10-tak min na srednjoj temperaturi. Pecene jabuke napuniti filom od oraha. Umutiti slag i staviti preko.

Sastojci:
300gr secer

fil :
200gr orasi
1dl mleko

dr. Oetker slag
50gr

Овај део, болдовани, је кључан за онај укус који су имале туфаније на Баш чаршији пролетос.:lol:
Тачно тако....и никад ми не би пало ма памет.:D

Back