Tuđman i Izetbegović ubijali svoje zbog antisrbske propagande

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Možeš da nam staviš pois stanovništva Prijedora,Bijeljine,Banja Luke 2001godine,iako ovi što nedostaju na popisu iz 1991 nisu naoružanim stražama blokirali promet?
Nemam za Bosnu.

Možeš da nam staviš popis stanovništva Slunja ,Petrinje,Drniša,Vrlike,Belog Manastira,Iloka,Konavala... 1991 godine?
Imam i staviću kad uhvatim vremena.

Koliko je bilo Hrvata u tim mjestima npr 1992 godine?
Ajde, ovo iole liči na argument. Odgovor je: ne možeš svoditi na istu pravnu ravan vrhovništvo međunarodno priznate Hrvatske i jedne, kako kažete "ilegalne srbočetničke tvorevine tzv. Republike Srpske Krajine". Kada ti odgovara, ona je paradržava, a drugi put je međunarodno pravni subjekat. Odluči, opredeli se.

Ovi su vjerovatno na popisu Save Štrbca kao žrtve hrvatske vojske u Oluji:

Dok mi priča o brojnim samoubistvima na putu, pomrlim bebama i starcima, nedostatku hleba i vode, njegov strogi i vidno raspoloženiji kolega upozorava i njega i mene da to ništa nije za objavljivanje napominjući da je sve u redu, ali da je zabranjeno da se bilo šta o tome piše. Ko je zabranio, pitam, gospodin sleže ramenima i odlazi. Dalje se navodi: Jedan se stari ubio, dvadeset drugo godište.( ...) Sišao s puta u kukuruz i ubio se bombom.( …) Srušen je most na Novoj Gradi i tu se jedna žena ubila. Kad smo naišli na most, ona se samo uhvatila za ogradu i bacila se jadna u vodu“Intervju, br. 367, Progoni istočno od raja, 25. 8. 1995., str. 5

Ili:
„Kako Politika piše, jedan vojnik iz Kninskog polja koji je, kako mu i u dozvoli piše, neposredno pre napada dobio odsustvo da bi se okupao, "pakuje" ceo svoj zaselak (40 ljudi) u veliki kamion-šleper i vozi ih do Beograda. Jedini meštanin koji ostaje je vozačev 63-godišnji otac: čovek uzima pušku i odlazi u borbu nameravajući da se tuče koliko može, da na kraju zapali svoju kuću i da tek onda beži.“
Tjedni list Vreme, 14. 8. 1995., str. 4

Ili:
U našoj koloni umrlo je pet beba i mnogo starih ljudi koje smo ostavljali kraj puta, jer nam je rečeno da će ih sakupljati Hitna pomoć. (…) Čovjek koji je ostao bez goriva u traktoru, valjda u nervnom rastrojstvu, pištoljem je ubio ženu i dvoje djece, pa sebe. Pokušali su ga spriječiti ali nisu uspjeli“
NIN, br. 2329., Ljudi s traktora, 18. 8. 1995., str. 29

Svjedočanstvo 32-godišnje Višnje: ...
U koloni smo bili od 5. do 10. avgusta 1995. godine. Stajali smo, ili se sporo kretali. Hrane smo imali, to što smo ponijeli, ali ja sam slabo mogla da jedem. Izgubila sam apetit zbog svega što nam se dogodilo. Čuli smo da su bili neki pregovori i da treba da krenemo dalje. Postrojili su nas, uredili kolonu (hrvatska milicija) i naredili da svi ostave oružje, jer sa oružjem ne može da se pređe granica. Dozvolili su da se izvuče benzin iz tenkova, koji su ostali, ali ne i da se prenese oružje. Neki ljudi nisu mogli da podnesu da se odvoje od oružja, pa su izvršavali samoubistvo. ...
(Žene Krajine – rat, egzodus i izbeglištvo, Beograd, 1996., 287).

O kaosu u izbjegličkim kolonama Srba iz Hrvatske svjedoči i jedan izbjegli starac:
U obruču u Topuskom, saznali smo da muslimani kod Gline kolju redom. Nastao je kaos, plač, jauk, naoružani i pijani vojnici prijete, dvojica su se ubila. Onda je policija s Korduna zavela red. Tukli su motkama....
(Milena Marković, “Kroz psovke i batine”, Večernje novosti, 15. VIII. 1995.)

Poslednja izmena:
Brod luđaka plovi dalje :zblesav:

Citat Original postavio Mrkalj Pogledaj poruku

Mi smo tu za to:

Sabor je 1867. godine Srbima priznao i političku nacionalnost, te ravnopravnost sa Hrvatima, u svečanoj izjavi.

Svečana izjava Sabora iz 1867.

Ivan Vončina: Mi bismo danas imali u pretres uzeti kr. reskript i izradak saborskoga odbora u pogledu odnošaja Trojedne kraljevine naprama kruni i kraljevini Ugarskoj. Mi svi želimo, da se ti odnošaji uglave naprama pravednosti, prema koristi kraljevine jedne i druge; mi svi želimo, da ti odnošaji budu podobni učvrstiti i osigurati medju narodi krune ugarske toli potrebitu slogu i prijateljstvo.

Ako mi to želimo, to treba đa nam je najpreča želja i najpreče nastojanje o tom, da kod svoje kuće sve odstranimo, što je kadro smetati slogi medju sinovi ove zemlje, koji su jednoga roda, jedne krvi ali imena dvojega,
imena hrvatskog i srbskog.

U ovoj razlikosti imena tražili su i nalazili neprijatelji naroda našega svoju korist a vlastitu štetu našu; tražit će i nalaziti i u buduće, ako mi Hrvati svetčano neizjavimo, da je srbski narod u Trojednoj kraljevini sa hrvatskim istovjetan i ravnopravan. (Živio! Živio!) Ako imade izmedju braće Srba ikojega jošte, koji bi s te strane imao bojazan, ta bojazan neka od danas prestane; neka se u ovom ozbiljnom vremenu, koje doživismo i u oči težkih vremena, kojim na susret idemo, sav narod hrvatsko-srbski u Trojednoj kraljevini raduje i tješi sa zajedničkoga i ravnopravnog narodnog bivstva. (Živio!)

Prema tomu, gospodo, molim, da izvolite prihvatiti i sliedeći zaključak stvoriti: (čita)

„Sabor Trojedne kraljevine izjavljuje svečano, da Trojedna kraljevina priznaje narod srbski, koji u njoj stanuje, kao sa narodom hrvatskim istovjetan i ravnopravan". (Živio! burno i opetovano).

Srbi su imali 120 godina overenog suvereniteta na prostoru današnje Hrvatske dok Tuđmanu nije palo na pamet da ih otera.

:zskace:

Gde je tu pomen Hrvatske? Podvuci, molim.

Još jednom ti ponavljam:

Majmunisanje ti tako pristaje.

Gde sam ja spominjao "Hrvatsku" 1867, citiraj me? Ja govorim o teritoriji na kojoj je 1990 oduzeta Srbima suverenost, nekakavu "Hrvatsku" koja se vama snije ne pominju ni saborski zastupnici. No, vas tako još u osnovnoj uče, pa mi je jasno otkud blentavost u zaključivanju.

Komšije se skroz pogubile u svojoj mitomaniji.
Mrkalj upravo priznaje hrvatsku državnost 1867, što na nekoj drugoj temi nebi učinio ni u ludilu.Ovde za potrebe teme ,nema problema.
Kada si već priznano hrvatsku državnost 1867 možeš da odgovoriš: koji narod u Hrvatskoj nije ravnopravan,da li npr u Hrvatskoj (kao u konstutivnoj BiH) jevrej može da bude mandatar vlade,predsjednik Sabora,predsjednik države...?
U konstutivnoj državi samo pripadnik određenog naroda (konstutivnoga) može da obnaša jasno određenu funkciju,toga u Hrvatskoj po Ustavu iz 1974 nije bilo.
Pelikan piše sljedeće:А ја ти опет кажем да је преамбула устава БиХ део мировног споразума по којем је настала та држава, такође у самом уставу БиХ нигде немаш помен конститутивности, што значи да БиХ данас није конститутивна држава три народа, баш дивно, дао сам ти и преамбулу из устава Србије па је окрећи наглавачке али слаба утеха.
У преамбули хрватског устава не пише ни да су Хрвати конститутивни, ни тада ни сада, оста мупи без државе.
Ustav SR Hrvatske iz 1974,gdje piše riječ KONSTUTIVNOST?
Ево нама цупија поново.Сањао си ти нешто изгледа нико не помиње хрватску државност 1867 већ да је сабор те године одлучио да су Срби равноправан народ са Хрватима, што је само по себи суверенитет, е сад што цупи не зна шта је конститутивност и суверенитет то је друга прича.
Обрни окрени у уставу БиХ не постоји реч конститутивност, предложи овим твојима из федерације да то под хитно промене како би могао да наставиш дискусију.
Наравно на питање ми ниси одговорио, због чега су Срби избачени из устава ако то појављивање тамо није ништа значило???
И постоји ли устав било које земље на свету где је по њему дозвољена самоиницијативна сеперација???
1986hrvatska1900w.jpg

Hrvatska u prvoj polovici XIX stoljeća (str. 49)
А ево и једног од разлога због чега је наш цупи овако погубљен.
Jel mora Srpski strana uvijek da izmišlja,prekraja,mitomaniše? Možeš da staviš neki link ili dokumenat o PRIKLJUČENJU?
Gdje Srbi vide KONSTUTIVNOST nitko drugi u svijetu je ne vidi,gdje Srbi vide PRIKLJUČENJE nitko drugi je nevidi.
Kako može gubitnička Austrija nekoga da proguta?
Kako je Hrvatsku spasilo PRIKLJUČENJE kraljevini Srbiji kada je Italija Rapalskim ugovorom uzela i više nego što joj je obećano?
Kako nitko Češku nije progutao?
Kako je jadna Hrvatska uspjela 1918 vojno od Mađara uzesti Međimurje?
Inače slažem se da je 4 časne sestre i 5 popova koje je poslao Vatikan pobijedilo srpsku vojsku
А то је канда била нека вајна држава, и Хрвати се много питали у три лепе.
Зато потрчали у Београд са захтевом за уједињење.
Може цупи може, и губитничка Аустрија, па то је њена вековна територија, али и губитничка Мађарска, исти разлог, као и победничка Италија.

Gde je tu pomen Hrvatske? Podvuci, molim.

Još jednom ti ponavljam:

Ovo je kolektivna psihijatrija :zblesav:

Sam Mrkalj piše: Sabor,Trojedna Kraljevina, a zatim me pita gdje je tu pomen Hrvatske :zskace::zskace::zskace:

Po srpskoj istoriografiji::zblesav:
-nepostojeći hrvatski Sabor (kako može hrvatski sabor da donosi odluke u mađarskoj državi),
-u nepostojećoj državi Trojednom Kraljestvu (znamo da je to Mađarska),
-donosi 1867 godine odluku o ravnopravnosti srpskog naroda sa hrvatskim u nepostojećoj državi (što Mađari ne donesu takvu odluku ipak je to Mađarska).
- hrvatskim narodom koji nepostoji do svekatoličkog kongresa 1903 (kao što smo vidjeli na mnogim temama ovog foruma).

Ево нама цупија поново.Сањао си ти нешто изгледа нико не помиње хрватску државност 1867 већ да је сабор те године одлучио да су Срби равноправан народ са Хрватима, што је само по себи суверенитет, е сад што цупи не зна шта је конститутивност и суверенитет то је друга прича.
Обрни окрени у уставу БиХ не постоји реч конститутивност, предложи овим твојима из федерације да то под хитно промене како би могао да наставиш дискусију.
Наравно на питање ми ниси одговорио, због чега су Срби избачени из устава ако то појављивање тамо није ништа значило???
И постоји ли устав било које земље на свету где је по њему дозвољена самоиницијативна сеперација???

А ево и једног од разлога због чега је наш цупи овако погубљен.

А то је канда била нека вајна држава, и Хрвати се много питали у три лепе.
Зато потрчали у Београд са захтевом за уједињење.
Може цупи може, и губитничка Аустрија, па то је њена вековна територија, али и губитничка Мађарска, исти разлог, као и победничка Италија.

Mupi,
Pelikan ja sam Mupi,znam da od riječi MUP imaš noćne more z:poz:

Tko normalan može nešto ovakvo da ustvrdi:
Hrvatski Sabor donio 1867 odluku o suverenitetu naroda,a Hrvatska nema državnost :hahaha:

Jel postoji u BiH Ustavu riječ KONSTUTIVNOST? :zskace:
Pravni stručnjak Maša Alijević navodi sljedeće:
Preambula je sastavni dio Ustava BiH, odnosno može imati i normativni karakter.Prema odluci Ustavnog suda BiH broj U 5/98 preambula se može posmatrati kao akt koji kroz cijeli Ustav sadrži normativne principe i vrijednosti.
U Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora, relevantna odredba se nalazi u čl.31. stav 2. u kojoj stoji da tumačenje ugovora podrazumijeva osim teksta i preambulu i priloge. Time je razjašnjeno da Preambula predstavlja sastavni dio Ustava BiH, odnosno ima normativno značenje u odnosu na koje je moguće vršiti ustavnosudsku kontrolu.
Deseta alineja preambule Ustava BiH
... „Bošnjaci,Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima)

Nisu Srbi izbačeni iz hrvatskoga Ustava
"Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Mađara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina, Bošnjaka, Slovenaca, Crnogoraca, Makedonaca, Rusa, Bugara, Poljaka, Roma, Rumunja, Turaka, Vlaha, Albanaca i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN-a i zemalja slobodnoga svijeta..."

Naravno da po nijednom Ustavu u svijetu nije moguća separacija zemlje,to je uspjelo samo Srbima sa Kosovom.Po tome ste jedinstveni.:sneskoz:

Ne može Pelikan,ne može.Kroz cijelu istoriju nije se otimalo za Šumadiju i Zlatibor.Svi su htjeli na more.A to more su osvojili i sačuvali kroz vijekove "bečki konjušari". :zelenko2:

Poslednja izmena:
More Hrvatska nije imala nikada, dok joj ga srpska vojska nije 1918. priključila.

Takođe, Istru je dobila SFRJ mesto materijalne odštete nakon 2. sv. rata. Videćemo kako ćemo i to podeliti.

Srpska vojska je 1918 imala jaku i moćnu mornaricu te joj priključenje nije predstavljao neki problem :hahaha::hahaha::hahaha:

Dijelio bi Istru, a nije ni Kosovo mogao da zadrži :worth:

Mupi, Pelikan ja sam Mupi,znam da od riječi MUP imaš noćne more z:poz:
За Пеликана ти можеш да будеш само цупи.z:p Их ја и МУП стари другари зар сумљаш.
Tko normalan može nešto ovakvo da ustvrdi:
Hrvatski Sabor donio 1867 odluku o suverenitetu naroda,a Hrvatska nema državnost
Свако то може да утврди само да има бар једно око и бар мрвицу мозга, да изузмемо да то није хрватски сабор већ сабор Хрватске, Славоније и Далмације, које су јелте опште је познато баш од те 1867 године део Угарске( сем Далмације која је у Аустрији), а ова део двојне монархије Аустроугарске, и то без Војне Крајине, разлика је велика, дакле о некој хрватској државности наравно у правном смислу нема ни говора јер нема ни државе, али су Срби и Хрвати као што видимо из одлука овог сабора једнаки и равноправни на тој територији другим речима суверени на њој.
http://sr.wikipedia.org/sr-ec/Suverenost
http://en.wikipedia.org/wiki/Sovereignty
Али удаљили смо се од теме, а о овом смо једном приликом и расправљали и видим да ништа ниси научио још увек, још увек удараш главом у зид.
Jel postoji u BiH Ustavu riječ KONSTUTIVNOST?
Pravni stručnjak Maša Alijević navodi sljedeće:
Preambula je sastavni dio Ustava BiH, odnosno može imati i normativni karakter.Prema odluci Ustavnog suda BiH broj U 5/98 preambula se može posmatrati kao akt koji kroz cijeli Ustav sadrži normativne principe i vrijednosti.
U Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora, relevantna odredba se nalazi u čl.31. stav 2. u kojoj stoji da tumačenje ugovora podrazumijeva osim teksta i preambulu i priloge. Time je razjašnjeno da Preambula predstavlja sastavni dio Ustava BiH, odnosno ima normativno značenje u odnosu na koje je moguće vršiti ustavnosudsku kontrolu.
Deseta alineja preambule Ustava BiH
... „Bošnjaci,Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima)
Госпођа Маша као што видимо овде мисли искључиво на устав БиХ а не на остале уставе, а с обзиром да је устав БиХ базиран на мировном уговору то и није чудо да су неки закључци са мировне конференције ушле у преамбулу, као што рекох устави Србије и Хрватске немају ништа слично као ни сам устав БиХ, а очекивао бих да се то среће у сваком другом члану устава, међутим ништа, нема.
Она и каже да преамбула има углавном нормативни карактер, али је устав БиХ изузетак баш због овог горе наведеног, и она се усресређује на његову преамбулу.
- tekst preambule odudara od načina formulisanja zakonskih i ustavnih normi jer mu nedostaju dispozicija i sankcija,
- preambula ima svečan stil i njen tekst je izražen na deklarativan način, što podsjeća na proklamaciju (proglas),
- za razliku od ustava, preambula se ne sastoji iz članova,
- zanimljivo je da samo nekoliko ustava sadrži uvodni dio koji ne nosi naziv „preambula“, npr. u Ustavu Hrvatske taj dio teksta nosi naziv „izvorišne osnove“.( и то сам скоро постовао па си могао да се увериш да хрватска митоманија и почиње са уставом, тј. овековечена је у његовој преамбули, наравно нема везе са билом којом правном нормом или неким делом самог устава.)
- svi autori su se složili da je to dio teksta koji se nalazi na početku ustava i da prethodi normativnom dijelu.
- Neki autori negiraju pravnu prirodu preambule i zbog formalnih razloga: preambula prethodi ustavu - što znači da nije njegov sastavni dio, nema članova, nema sankciju, nema precizne odredbe.I s druge strane, postoje preambule koje sadrže pravila ponašanja, te pravno obavezuju.
- Specifičnost Preambule Ustava BiH je pozivanje na međunarodne dokumente....
http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j...uaBQNH5hDkFevPJCQ&sig2=oZq3oGsI6BWzEs-Zyrubug
Nisu Srbi izbačeni iz hrvatskoga Ustava
"Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika nacionalnih manjina: Srba, Čeha, Slovaka, Talijana, Mađara, Židova, Nijemaca, Austrijanaca, Ukrajinaca, Rusina, Bošnjaka, Slovenaca, Crnogoraca, Makedonaca, Rusa, Bugara, Poljaka, Roma, Rumunja, Turaka, Vlaha, Albanaca i drugih, koji su njezini državljani, kojima se jamči ravnopravnost s građanima hrvatske narodnosti i ostvarivanje nacionalnih prava u skladu s demokratskim normama OUN-a i zemalja slobodnoga svijeta..."
Naravno da po nijednom Ustavu u svijetu nije moguća separacija zemlje,to je uspjelo samo Srbima sa Kosovom.Po tome ste jedinstveni.
Ne može Pelikan,ne može.Kroz cijelu istoriju nije se otimalo za Šumadiju i Zlatibor.Svi su htjeli na more.A to more su osvojili i sačuvali kroz vijekove "bečki konjušari".
Срби су избачени из хрватског устава:
некад: Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.
сад: Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika nacionalnih manjina
Зашто??????
Наравно да ниједан устав на свету не дозвољава самоиницијативно проглашење сецесије, тако нешто није дозвољавао ни југословенски.Фала вам лепа.:super:
Срби колико знам нису ни уставно ни неуставно одвајали Космет од Србије тако да ти је констатација уби Боже глупа.
Знам зато су се Срби не мали број пута бранили управо у тој Шумадији и Златибору.
А да није било Срба ни море не бисте видели, наравно у неком државном смислу гледано, да, освојили сте га од Византије у раном средњем веку!, од Угара мало касније!, сачували га за Аустријанце!, а у време НДХ и за Немце!, какву поморску историју имате........................

Još jedna tvoja glupost...:zblesav:

Od 1681. godine puni je naziv, Sabor Kraljevine Hrvatske, Dalmacije i Slavonije (Congregatio Regnorum Croatie, Dalmatiae et Slavoniae), naziv se zadržao do 1918. godine.

Neverovatno kako od osnovačke hipnoze ne možeš da vidiš da to dvoje uopšte nije isto.

Takođe, nije ti dobar prevod sa latinskog.

Poslednja izmena:
Srpska vojska je 1918 imala jaku i moćnu mornaricu te joj priključenje nije predstavljao neki problem :hahaha::hahaha::hahaha:

Dovoljno jaku da Hrvatskoj od Italije osvoji more, prvi put u istoriji.

Dijelio bi Istru, a nije ni Kosovo mogao da zadrži :worth:
Samo srpski deo odštete u novcu. To Srbiji pripada, kao i ostalim članicama federacije.

More Hrvatska nije imala nikada, dok joj ga srpska vojska nije 1918. priključila.

Takođe, Istru je dobila SFRJ mesto materijalne odštete nakon 2. sv. rata. Videćemo kako ćemo i to podeliti.

Srpska mornarica :D Reci da Hrvatska nije nikad imala more isto ti ja kao da kazes da Srbija nikad nije imala vazduh.

Cuj Istra ha. Najbolje bi bilo da je pripojimo Srbiji ili Makedoniji? Ludaci jedni.

Dovoljno jaku da Hrvatskoj od Italije osvoji more, prvi put u istoriji.

Samo srpski deo odštete u novcu. To Srbiji pripada, kao i ostalim članicama federacije.

Brod ludaka plovi dalje. :bob:

U AU je Hrvatska je samostalna na području zakonodavstva, uprave, bogoštovlja,obrazovanja i pravosuđa.Službeni jezik je hrvatski,postoji hrvatsko domobranstvo.A po Mrkalju to nije državnost.:zblesav:

U Kraljevini SHS nema Sabora,bana,po niti jednom pitanju Hrvatska nije samostalna, sem što joj Srbija poklanja more prvi put u istoriji oteto od Italijana :zblesav:

Nema veze što je Italija Rapalskim ugovorom dobili dijelove obale koje nije kontrolirala više od 500 godina.
Da idem tvojom logikom pre bi rekao da je Srbija od Hrvata otela more i dala ga Italijanima. z:poz:

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...3lYnM5RIw&sig2=N6RBeuOB20Es_cVGk-GkkQ&cad=rja

Da idem tvojom logikom pre bi rekao da je Srbija od Hrvata otela more i dala ga Italijanima.
5bdbc836b0948ab8a2f52d776e4eaea6.gif

Dali smo samo ono što je bilo naše za davanje.

U Kraljevini SHS nema Sabora,bana,po niti jednom pitanju Hrvatska nije samostalna, sem što joj Srbija poklanja more prvi put u istoriji oteto od Italijana :zblesav:

Dali smo vam more u sastavu Banovine koju smo vam dali na korišćenje.

За Пеликана ти можеш да будеш само цупи.z:p Их ја и МУП стари другари зар сумљаш.

Свако то може да утврди само да има бар једно око и бар мрвицу мозга, да изузмемо да то није хрватски сабор већ сабор Хрватске, Славоније и Далмације, које су јелте опште је познато баш од те 1867 године део Угарске( сем Далмације која је у Аустрији), а ова део двојне монархије Аустроугарске, и то без Војне Крајине, разлика је велика, дакле о некој хрватској државности наравно у правном смислу нема ни говора јер нема ни државе, али су Срби и Хрвати као што видимо из одлука овог сабора једнаки и равноправни на тој територији другим речима суверени на њој.
http://sr.wikipedia.org/sr-ec/Suverenost
http://en.wikipedia.org/wiki/Sovereignty
Али удаљили смо се од теме, а о овом смо једном приликом и расправљали и видим да ништа ниси научио још увек, још увек удараш главом у зид.

Госпођа Маша као што видимо овде мисли искључиво на устав БиХ а не на остале уставе, а с обзиром да је устав БиХ базиран на мировном уговору то и није чудо да су неки закључци са мировне конференције ушле у преамбулу, као што рекох устави Србије и Хрватске немају ништа слично као ни сам устав БиХ, а очекивао бих да се то среће у сваком другом члану устава, међутим ништа, нема.
Она и каже да преамбула има углавном нормативни карактер, али је устав БиХ изузетак баш због овог горе наведеног, и она се усресређује на његову преамбулу.
- tekst preambule odudara od načina formulisanja zakonskih i ustavnih normi jer mu nedostaju dispozicija i sankcija,
- preambula ima svečan stil i njen tekst je izražen na deklarativan način, što podsjeća na proklamaciju (proglas),
- za razliku od ustava, preambula se ne sastoji iz članova,
- zanimljivo je da samo nekoliko ustava sadrži uvodni dio koji ne nosi naziv „preambula“, npr. u Ustavu Hrvatske taj dio teksta nosi naziv „izvorišne osnove“.( и то сам скоро постовао па си могао да се увериш да хрватска митоманија и почиње са уставом, тј. овековечена је у његовој преамбули, наравно нема везе са билом којом правном нормом или неким делом самог устава.)
- svi autori su se složili da je to dio teksta koji se nalazi na početku ustava i da prethodi normativnom dijelu.
- Neki autori negiraju pravnu prirodu preambule i zbog formalnih razloga: preambula prethodi ustavu - što znači da nije njegov sastavni dio, nema članova, nema sankciju, nema precizne odredbe.I s druge strane, postoje preambule koje sadrže pravila ponašanja, te pravno obavezuju.
- Specifičnost Preambule Ustava BiH je pozivanje na međunarodne dokumente....
http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j...uaBQNH5hDkFevPJCQ&sig2=oZq3oGsI6BWzEs-Zyrubug

Срби су избачени из хрватског устава:
некад: Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.
сад: Republika Hrvatska ustanovljuje se kao nacionalna država hrvatskoga naroda i država pripadnika nacionalnih manjina
Зашто??????
Наравно да ниједан устав на свету не дозвољава самоиницијативно проглашење сецесије, тако нешто није дозвољавао ни југословенски.Фала вам лепа.:super:
Срби колико знам нису ни уставно ни неуставно одвајали Космет од Србије тако да ти је констатација уби Боже глупа.
Знам зато су се Срби не мали број пута бранили управо у тој Шумадији и Златибору.
А да није било Срба ни море не бисте видели, наравно у неком државном смислу гледано, да, освојили сте га од Византије у раном средњем веку!, од Угара мало касније!, сачували га за Аустријанце!, а у време НДХ и за Немце!, какву поморску историју имате........................

Kaže Pelikan:"... да то није хрватски сабор већ сабор Хрватске, Славоније и Далмације..."

Dali Italija baštini Veneciju kao svoju istoriju? Odgovor je DA
Dali Hrvatska baštini Slavoniju i Dalmaciju kao svoju istoriju? Odgovor je DA

Kaže Pelikan:"...Госпођа Маша као што видимо овде мисли искључиво на устав БиХ а не на остале уставе, а с обзиром да је устав БиХ базиран на мировном уговору то и није чудо да су неки закључци са мировне конференције ушле у преамбулу, као што рекох устави Србије и Хрватске немају ништа слично као ни сам устав БиХ, а очекивао бих да се то среће у сваком другом члану устава, међутим ништа, нема..."

U Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora, relevantna odredba se nalazi u čl.31. stav 2. u kojoj stoji da tumačenje ugovora podrazumijeva osim teksta i preambulu i priloge. z:mrgreen:

Što bi dao da je bar u preambuli hrvatskoga Ustava bila riječ KONSTUTIVNOS? :zskace:

Kaže Pelikan:"... да то није хрватски сабор већ сабор Хрватске, Славоније и Далмације..."
Dali Italija baštini Veneciju kao svoju istoriju? Odgovor je DA
Dali Hrvatska baštini Slavoniju i Dalmaciju kao svoju istoriju? Odgovor je DA

Kaže Pelikan:"...Госпођа Маша као што видимо овде мисли искључиво на устав БиХ а не на остале уставе, а с обзиром да је устав БиХ базиран на мировном уговору то и није чудо да су неки закључци са мировне конференције ушле у преамбулу, као што рекох устави Србије и Хрватске немају ништа слично као ни сам устав БиХ, а очекивао бих да се то среће у сваком другом члану устава, међутим ништа, нема..."
U Bečkoj konvenciji o pravu međunarodnih ugovora, relevantna odredba se nalazi u čl.31. stav 2. u kojoj stoji da tumačenje ugovora podrazumijeva osim teksta i preambulu i priloge.
Što bi dao da je bar u preambuli hrvatskoga Ustava bila riječ KONSTUTIVNOS?
Да кажем то и у праву сам, и наравно то никакве везе нема нити може да се пореди са Италијом и Венецијом.
Е а сад се врати на моју предходну објаву па је још једном прочитај и одговори на питање.

http://webtribune.rs/iza-kulisa/min...to-je-borovo-selo-kako-bi-se-isprovocirao-rat

Ministar policije u Tuđmanovoj vladi: Prvi su napadnuti Srbi! Napadnuto je Borovo selo kako bi se isprovocirao rat!
27. decembar 2013. 19:40 // 7 Comments
Prvi su napadnuti Srbi. Napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska!. Šušak, Glavaš i Vice Vukojević napali su Borovo Selo kako bi isprovocirali rat“, tvrdi Boljkovac.

U ekskluzivnom intervjuu za dnevni list „Vesti“, koji je namenjen srpskoj dijaspori u Nemačkoj, Josip Boljkovac, prvi ministar policije u Tuđmanovoj vladi rekao je kako je Hrvatska 1991. planski napala Srbe u Hrvatskoj i namerno izazvala rat. Boljkovac tvrdi i da su se Tuđman i Milošević tokom celog rata dogovarali i donosili odluke zajedno.

„Glavaš me za vreme svedočenja optužio da sam ga proganjao zbog rušenja mosta na reci Dravi u Osijeku. On je rekao da je most srušio da bi se grad zaštitio od tenkova JNA, a ja sam rekao da je JNA u tom trenutku bila regularna vojska jedne međunarodno priznate države, a Hrvatska, koja tada još nije bila priznata, deo Jugoslavije„, rekao je Boljkovac i dodao kako su njegova svedočenja na suđenju Glavašu bila cenzurisana.

Na pitanje novinara ko je zapravo započeo rat, Boljkovac iznenađujuće odgovara: „Prvi su napadnuti Srbi. Napadnuta je Jugoslavija, a ne Hrvatska!. Šušak, Glavaš i Vice Vukojević napali su Borovo Selo kako bi isprovocirali rat„.

Dalje nastavlja kako je rat zapravo bio posledica dogovora između Miloševića i Tuđmana o podeli BiH i razmeni stanovništva kroz etničko čišćenje.

„Tuđman je Miloševiću prepustio Bosansku Posavinu, a Milošević njemu pomogao da se reši Srba u Krajini. Imam materijalne dokaze da je bivši general JNA i kasnije general hrvatske vojske Milivoj Petković organizivao povlačenje Hrvata iz Bosanske Posavine„, tvrdi Boljkovac.

Na pitanje o eventualnim dokazima dogovora Tuđmana i Miloševića, Boljkovac novinaru frankfurtskih „Vesti“ odgovara kako mu je jednom prilikom, kada je doneo naredbu o hapšenju ubica šefa policije u Osijeku Josipa Rajhl Kira, Tuđman rekao kako i Milošević misli da on više ne bi smeo biti na čelu MUP-a. Kao drugi dokaz navodi da je Tuđmanov bliski saradnik, Hrvoje Šarinić tokom rata kod Miloševića bio najmanje 40 puta.

Dalje optužuje Tuđmana da je njegov cilj bio rat po svaku cenu. „Prema njegovoj ideji, Srbi su trebali nestati iz Hrvatske, a ubistvo Kira naređeno je od samog vrha države„, govori Boljkovac.

Dodaje kako su 1991. godine, pre nego što je bio ispaljen i prvi metak porodice uglednih hrvatskih političara bile su spremne na beg. Među njima navodi visokopozicionirane HDZ-ovce, ali i bivšeg predsednika Hrvatske Stipu Mesića.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back