Tuđman i Izetbegović ubijali svoje zbog antisrbske propagande

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ovom Hrvatu je kleveta da je Tudjman to Linicu naredjivao i sl. To su kao konstrukecije.Pa sto Sprajca, Linica, Rudanku i dr ne tuzi neko iz HDZa ako je sve to gadna kleveta,a nije mala stvar,ili mislis da Hakija Meholjic laze za Aliju da je rekao sto je rekao? Dakle,znas i sam da je sve to istina, a ja sam bio u osnovnoj skoli kada sam zivjeo u Slavoniji za vreme rata,i dolazili su neki strani novinari,a dobili smo instrukcije nastavnice likovnog sta da lazemo i govorimo,kao razred o ratu...dakle to je bio plan,da se laze pa sto nebi i ovi u knjizi lagali,jer je to za zajednicki cilj,etnicki ocistiti hr...

Kako to da je Hr drz srb i hr naroda u ustanu ranije a kasnije Srbi izbaceni? Zar su Srbi manje vazni i manje stavrali tu drzavu? Sam Jospipvic prizna koliko je Srba u kult zivotu hr,ne samo slavonije gdje su i katolici Srbovlaskog porijekla a ne hr! dakle vi ste idolopoklonici,zadojeni mrznjom,i sljepilom,ali na vasu stetu,jer kao takvi uvijek cete biti nesto ispod ljudskog dostojanstva i kao manje ljudi. U Subotici Bunjevce pretvarate u hr i iako ikavci namecete im ijekavicu pa je na tablama ijekavica,a niko se zato ne buni,a u vu razbijate cirilicu i ne samo nakon ovoga rata vec i daleko ranije.vjekovima je progoni papa kao i glagoljicudakle vi ste eksponenti becko vetikanske jezuitske politike i njena prva zrtva a da to i ne znate.vi sustinski stradate a mi samo povrsinski,tijelom.

Diskutabilno je uopće je li Jugoslavija uništena zbog Republike Hrvatske.
Diskutatabilno je je li Tuđman progonitelj naroda.
Ja tvrdim da ne u oba slučaja.

Da, ali samo kada međusobno diskutujete ti, mupi, Marin80 i vama slični cirkusanti. Za ljude koji su iole obavešteni i iole pošteni, tu diskusiji nema mesta.

Nekoliko dana kasnije Tuđman kaže:

"1991. godine bilo je svega 14% hrvatskog pučanstva tu usred hrvatske zemlje, a 86% srpskog. ... Pod snagom hrvatske vojske, pod mudrošću naših odluka i našeg vodstva nestalo ih je za dva, tri dana... nisu imali vremena da pokupe ni svoje prljave pare, devize niti gaće. ... A, vas draga hrvatska braćo i sestre pozivam da sada prionemo na to da taj Knin oživi zaista, da ga naselimo, napučimo i ne samo Knin, nego i Benkovac, i Obrovac, i sva mjesta do Plitvičkih jezera i do Siska." (Tuđman, Knin, avgust 1995)

Jedan citat bez konteksta, ali ajde bar nije sklopljen od dvije različite rečenice.
Drugi citat izvučen iz govora. Zašto ne daš link na puni govor?
Ovdje u Kninu stvarali su svoju srpsku drzavu da je ujedine sa onim bosanskim Srbima i sa Srbijom i njihovom Jugoslavijom. Ovdje u Kninu govorili su da imaju tri srpska mora, ovdje u Kninu spremali su se za dugotrajno ratovanje, kovali su svoje novce, a onda pod snagom hrvatske vojske, pod mudrnoscu nasih odluka i naseg vodstva nestalo ih je za dva, tri dana
Svi oni koji su iole pošteni i iole obaviješteni vide da nije problem bilo u 86% Srba nego u 86% Srba koji su u Hrvatskoj krvlju stvarali srpsku državu.

Ја не знам у ком ти универзуму живиш и да ли си тек уписао пети разред, али ово горе што сам навео је сасвим довољно за једну нормалну и рационалну особу да схвати о чему се ради, то што се теби не свиђа је већ друга ствар и тиче се психијатрије.
Што се тиче блокада села и путева већ сам ти рекао због чега су Срби тако протестовали врати се мало назад.
Имаш све црно на бело али џабе:

Држава за своју независност треба да пита народе који су и суверени у тој држави тј. републици, а то су Срби и Хрвати.
Где ћеш већи механизам од тога да суверени народ у једној држави питаш да ли је за остајање у федерацији или не, замисли да данас нико Хрвате у Хрватској не пита да ли су за излазак из Европске уније или нису.
Ово што ти тврдиш чак ни Хрвати нису негирали нити негирају, већина тврди да је конститутивност постојала али се односила на републике а не на народе, ти си изгледа посебан случај.
Па нису Хрвати Србе избацили из устава тек онако, већ баш због тога што су Срби имали сувереност.

Навео сам ти пример и данашњег устава БиХ, чак сам ти га и постовао горе па га за промену прочитај, за који си сам рекао да су по њему Срби, Хрвати и Бошњаци конститутивни народи, што и јесу, ни у њему нећеш наћи појам "конститутивни" али као што знамо народи тамо јесу конститутивни и то је обезбеђено баш кроз исти тај устав, да су знали да има тако тупавих људи вероватно би и они то боље написали.
Срби нису ставили вето или било шта томе слично јер их нико није ништа ни питао, Хрвати и Муслимани су изашли из скупштине и сами организовали референдум и прогласили независност без икаквог учешћа Срба, на дивље што би се рекло.

Totalno ludilo,današnju BiH mi navodi kao primjer konstutivnosti prije ratova 90-ih :zskace:
Pa to ti je najbolji primjer da nikakve konstutivnosti nije bilo z:poz:

Hoćeš da mi kažeš da je bio Dom naroda u BiH prije rata 90-ih:zblesav:

Dom naroda se sastoji od 15 delegata koje imenuje Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine i Narodna skupština Republike Srpske. Deset delegata se bira iz Federacije Bosne i Hercegovine (pet Bošnjaka i 5 Hrvata), a pet iz Republike Srpske (5 Srba). Devet članova Doma naroda čine kvorum, s tim da moraju biti najmanje tri bošnjačka, tri srpska i tri hrvatska delegata.
Dom naroda je ovlašten da stavi veto na usvajanje određenog zakona u parlamentarnoj proceduri koji je već usvojen u Predstavničkom domu. Ukoliko većina bošnjačkih, hrvatskih ili srpskih delegata zaključi da određeni zakon ugrožava vitalni nacionalni interes jednog od konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, tada ulaže veto na taj zakon.

Znaš li i za jedan jedini mehanizam konstitutivnosti u predratnoj BiH da ga podijeliš s nama?
Ili mi zelis reci da tako presudna stvar i nije toliko bitna da se regulira ustavom i zakonima?
Jesu li se sve odluke u BiH skupštini donosile preglasavanjem,ako ne,navedi mi samo jedan primjer iz BiH gdje je bilo koji narod stavio veto na neku odluku i kako bi to on uopšte mogao da napravi?
Hoćeš da mi kažeš da je u BiH parlametntu postojao srpski klub parlametaraca koji je mogao da stavi veto na neku odluku ili hrvatski klub parlametaraca ili muslimanski? Da je postojao Dom naroda koji bi stavio veto na odluku?
Što srpski parlametarci u BiH parlamentu nisu vetom zaustavili referendum o nezavisnosti BiH,bili su konstutivni?
Ako zakonski ili Ustavno Srbi nisu mogli da stave veto,KONSTUTIVNOST je srpska izmišljotina koja je u BiH uvedena tek nakon Daytona.
Niti jedna svjetska pravna institucija nije BiH referendum o nezavisnosti proglasila nelegalnim.

Mozes li nam objasniti koji su to mehanizmi konstitutivnosti koje su Srbi mogli iskoristiti u hrvatskom ustavu, i kad im je sve to tako lijepo omoguceno u ustavu zasto su se odlucili za balvan revoluciju?
Budi konkretan sa srpskim konstutivnim mehanizmima u hrvatskome ustavu iz 1974 godine,
Dakle ,želim da navedeš samo jednu točku Ustava ili zakona SR Hrvatske koja spominje konstutivnost Srba u Hrvatskoj.Nije moguće tako važna stvar da nigdje nije navedena.
U protivnom je KONSTUTIVNOST obična srpska izmišljotina

Koja mitomanija :zblesav:
Хрвати и Муслимани су изашли из скупштине и сами организовали референдум и прогласили независност без икаквог учешћа Срба, на дивље што би се рекло :bob:

Poslednja izmena:
Diskutabilno je da li je Republika Hrvatska zbog koje je uništena Jugoslavija nešto pozitivno, kao i to da li su uništitelji Jugoslavije i progonitelji naroda pozitivci. Ja tvrdim da ne u oba slučaja.

Koliko ja znam Sloveniju je JNA napustila mnogo pre Hrvatske ili to u srpskoj istoriografiji nije zabilježeno?
Koliko ja znam svi renomirani svjetski stručnjaci su ustvrdili da se Jugoslavija raspala pre hrvatskog proglašenja nezavisnosti.

Uglavnom,svatko onaj tko je srušio komunističku,zločinačku Jugoslaviju zaslužuje spomenik u svakom gradu bivše države,
a onaj tko je stvorio RH spomenik u svakom gradu Hrvatske

Poslednja izmena:
Da, ali samo kada međusobno diskutujete ti, mupi, Marin80 i vama slični cirkusanti. Za ljude koji su iole obavešteni i iole pošteni, tu diskusiji nema mesta.

Nekoliko dana kasnije Tuđman kaže:

"1991. godine bilo je svega 14% hrvatskog pučanstva tu usred hrvatske zemlje, a 86% srpskog. ... Pod snagom hrvatske vojske, pod mudrošću naših odluka i našeg vodstva nestalo ih je za dva, tri dana... nisu imali vremena da pokupe ni svoje prljave pare, devize niti gaće. ... A, vas draga hrvatska braćo i sestre pozivam da sada prionemo na to da taj Knin oživi zaista, da ga naselimo, napučimo i ne samo Knin, nego i Benkovac, i Obrovac, i sva mjesta do Plitvičkih jezera i do Siska." (Tuđman, Knin, avgust 1995)

Do toga avgusta 1995 u Kninu,Obrovcu,Benkovcu...je u slozi i miru živjelo 86% srpskog i 14% hrvatskog pučanstva :zskace:

Ne treba zaboraviti da su mnogi tzv hrvacani zapravo Srbi koji se nazivaju hrvacani oblasno,kao sto ima slavonci, crnogorci itd... Ako je Srb postojao 822 god,gdje Nada Klaic smjesta Ljudevita kod Srba,jasno je da ti krajevi nisu naseljeni Srbima pred i za vrijeme Turaka. Srbi su i u Serbinumu,u rumsko vrijeme,dakle kao vojska od starina na tim prostorima. aHrvati mozda i dolae u 7.vijeku,pa su se u isti kos bacili Srbi a rijeka stavljena na Cetini... Pitanje je ko su uopce stari Hrvati, Avari, stalno izazivaju havarije,ali kako su nestali pred turcima a samo je vlastela bila hr,medju slovencima izgleda su neka vrsta srba-plemstva,sa h slovom prvim a ne s,jer isto je ser ili her,heroj.

Totalno ludilo,današnju BiH mi navodi kao primjer konstutivnosti prije ratova 90-ih :zskace:
Pa to ti je najbolji primjer da nikakve konstutivnosti nije bilo z:poz:

Hoćeš da mi kažeš da je bio Dom naroda u BiH prije rata 90-ih:zblesav:
U protivnom je KONSTUTIVNOST obična srpska izmišljotina.

Koja mitomanija :zblesav:
Хрвати и Муслимани су изашли из скупштине и сами организовали референдум и прогласили независност без икаквог учешћа Срба, на дивље што би се рекло :bob:
Ма ти си обичан усташоид са којим нема дискусије, све ти је написано ти и поново изврћеш чињенице.
Навео сам ти данашњи устав БиХ, јер онај из 1974 године не могу да нађем, а њега си и ти лично помињао.
У њему нема говора о конститутивности, да ли то значи да у БиХ данас не постоји конститутивност???????
Поред тога имаш и савезни устав из 1974 и устав хрватске из 1974 који сам постовао па читај.
Да дивљаци били дивљаци и остали, можеш само да се клибериш то ти је једино остало.
Do toga avgusta 1995 u Kninu,Obrovcu,Benkovcu...je u slozi i miru živjelo 86% srpskog i 14% hrvatskog pučanstva :zskace:
Буђман каже да је 1991 толико становника живело, како те није срамота да толико лажеш.

Буђман каже да је 1991 толико становника живело

Ajd što to kaže, nego ovo priznanje etničkog čišćenja s predumišljajem:

Dr Tuđman iznosi plan akcije: "Da zadamo takve udarce da Srbi praktično nestanu."

Dr Tuđman sumira rezultate planirane akcije: "Pod mudrošću naših odluka i našeg vodstva nestalo ih je za dva, tri dana... "

Dr Tuđman iznosi ostatak plana: "A vas draga hrvatska braćo i sestre pozivam da ... taj Knin ... naselimo, napučimo i ne samo Knin, nego i Benkovac, i Obrovac, i sva mjesta do Plitvičkih jezera i do Siska."

Rezultat ostatka plana: popis stanovništva 2001.

Ма ти си обичан усташоид са којим нема дискусије, све ти је написано ти и поново изврћеш чињенице.
Навео сам ти данашњи устав БиХ, јер онај из 1974 године не могу да нађем, а њега си и ти лично помињао.
У њему нема говора о конститутивности, да ли то значи да у БиХ данас не постоји конститутивност???????
Поред тога имаш и савезни устав из 1974 и устав хрватске из 1974 који сам постовао па читај.
Да дивљаци били дивљаци и остали, можеш само да се клибериш то ти је једино остало.

Буђман каже да је 1991 толико становника живело, како те није срамота да толико лажеш.

Oni što idu u školu sa posebnim potrebama do sada bi shvatili da u Hrvatskoj i BiH nije bilo nikakve konstituivnosti naroda.z;)
Sve odlukeu SFRJ su se donosile preglasavanjem na svim razinama vlasti (općini,pokrajini,republici,federaciji).
Nikakvi konstutuivni narodi nisu mogli da stave veto na nijednu odluku na bilo kojoj razini u cijeloj SFRJ pa tako ni u Hrvatskoj.

Tek Daytonu je uvedena konstutivnost triju naroda u BiH.
Tek su u Daytonu doneseni mehanizmi za konstutivnost Srba,Hrvata i Bošnjaka u BiH.

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...zDzWcn8WWeij0cg&bvm=bv.58187178,d.bGE&cad=rja

Presuda Evropskog suda za ljudska prava je donesena protiv Bosne i Hercegovine u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH (presuda Velikog vijeća Suda od 22.12.2009. godine).
Ova presuda zadire u srž ustavno-pravnog uređenja BiH i obvezuje na njegovu izmjenu, ujedno predstavlja i prvu presudu u kojoj je Sud utvrdio povredu čl.1. Protokola br. 12.
U predmetnom slučaju državljani BiH, g. Dervo Sejdić i g. Jakob Finci, žalili su se da im je usljed relevantnih odredaba Ustava BiH i Izbornog zakona BiH onemogućeno da se kandidiraju za pozicije delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i na izborima za člana Predsjedništva BiH zbog njihovog romskog i židovskog porijekla.
Ko ih je...kad nisu konstutivni :nosijelku:

Dakle, Dervo i Jakob nisu konstutivni narodi i ne mogu da budu delegati u Dom naroda i članovi Predsjedništva BiH.
Hoćeš da mi kažeš da je u BiH pre rata bilo onemogućeno jevrejima,romima... da budu članovi predsjedništva BiH jer nisu pripadali konstutivnim narodima? :zblesav:

Ajd što to kaže, nego ovo priznanje etničkog čišćenja s predumišljajem:

Dr Tuđman iznosi plan akcije: "Da zadamo takve udarce da Srbi praktično nestanu."

Dr Tuđman sumira rezultate planirane akcije: "Pod mudrošću naših odluka i našeg vodstva nestalo ih je za dva, tri dana... "

Dr Tuđman iznosi ostatak plana: "A vas draga hrvatska braćo i sestre pozivam da ... taj Knin ... naselimo, napučimo i ne samo Knin, nego i Benkovac, i Obrovac, i sva mjesta do Plitvičkih jezera i do Siska."

Rezultat ostatka plana: popis stanovništva 2001.

Do toga završnoga hrvatskoga udarca ljeta 1995, u Kninu,Benkovcu,Obrovcu su u miru i slozi živjeli Srbi i Hrvati.Nitkome ni dlaka s glave nije nedostajala.:konfete:

Kod nas se kaže:"poslje j...nema kajanja" z;)

Oni što idu u školu sa posebnim potrebama do sada bi shvatili da u Hrvatskoj i BiH nije bilo nikakve konstituivnosti naroda.z;)
Sve odlukeu SFRJ su se donosile preglasavanjem na svim razinama vlasti (općini,pokrajini,republici,federaciji).
Nikakvi konstutuivni narodi nisu mogli da stave veto na nijednu odluku na bilo kojoj razini u cijeloj SFRJ pa tako ni u Hrvatskoj.
Tek Daytonu je uvedena konstutivnost triju naroda u BiH.
Tek su u Daytonu doneseni mehanizmi za konstutivnost Srba,Hrvata i Bošnjaka u BiH.

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j...zDzWcn8WWeij0cg&bvm=bv.58187178,d.bGE&cad=rja
Presuda Evropskog suda za ljudska prava je donesena protiv Bosne i Hercegovine u slučaju Sejdić i Finci protiv BiH (presuda Velikog vijeća Suda od 22.12.2009. godine).
Ova presuda zadire u srž ustavno-pravnog uređenja BiH i obvezuje na njegovu izmjenu, ujedno predstavlja i prvu presudu u kojoj je Sud utvrdio povredu čl.1. Protokola br. 12.
U predmetnom slučaju državljani BiH, g. Dervo Sejdić i g. Jakob Finci, žalili su se da im je usljed relevantnih odredaba Ustava BiH i Izbornog zakona BiH onemogućeno da se kandidiraju za pozicije delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i na izborima za člana Predsjedništva BiH zbog njihovog romskog i židovskog porijekla.
Ko ih je...kad nisu konstutivni :nosijelku:
Dakle, Dervo i Jakob nisu konstutivni narodi i ne mogu da budu delegati u Dom naroda i članovi Predsjedništva BiH.
Hoćeš da mi kažeš da je u BiH pre rata bilo onemogućeno jevrejima,romima... da budu članovi predsjedništva BiH jer nisu pripadali konstutivnim narodima? :zblesav:
Наравно да је било конститутивних народа и то је регулисано уставом:
člana 1. Ustava SR Hrvatske:
Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.
Члан 3.
Социјалистичка република је држава заснована на суверености народа....
Члан 5.

Територија Социјалистичке Федеративне Републике Југославије је јединствена и сачињавају је територије социјалистичких република.
Територија републике не може се мењати без пристанка републике, а територија аутономне покрајине — ни без пристанка аутономне покрајине.

Граница Социјалистичке Федеративне Републике Југославије не може се мењати без сагласности свих република и аутономних покрајина.

Граница између република може се мењати само на основу њиховог споразума, а ако се ради о граници аутономне покрајине — и на основу њене сагласности.

Иначе конститутивност народа за време комунистичке СФРЈ се делимично разликује у односу на данашњу Босну , ипак је СФРЈ била једнопартијска диктатура.
Срби су по уставу СР Хрватске били суверени, државотворни тј. конститутивни елеменат, док рецимо у Словенији нису.

Пусти Дерва и Јакова, ево ти данашњи устав БиХ,
http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j...=XV_imOonagbohaTOhwPLjg&bvm=bv.58187178,d.Yms
нађи ми ту конститутивност???

И да не заборавимо оне који су изазвали рат:
Туђман:"Рата не би било да га Хрватска није желела.Али ми смо оценили да само ратом можемо изборити самосталност Хрватске.Због тога смо и формирали оружане јединице:"
Месић:"Ја сам свој задатак извршио Југославије више нема и хвала вам лепо."
Бољковац:"Ми ћемо употребјити сва средства - употребит ћемо и оружје и Срби никад више у Хрватској неће бити док буде нас...........Книн има да нестане као Книн.Сви Хрвати треба да воде рачуна и ми ћемо државу створити, било по коју цијену, ако буде и крви."
Шпегељ:"То неће бити рат.Да, да - него ће бит грађански рат у коме нема милости."
Главаш:"Реците слободно да сте усташе, ви то јесте."
Шушак:"Око минирања објеката( србских кућа примедба аутора) занима ме једино да ли су технички добро изведена".

Znači par pitanja:
Jesu li u SRH bili predviđeni neki mehanizmi ostvarivanja te srpske konstitutivnosti? Da ili ne? Ako da koji?
Jesu li pobunjeni Srbi u RH u bilo kojem trenutku izrazili spremnost da pod nekim svojim uvjetima ostanu živjeti u RH (dakle samostalnoj državi)? Da ili ne? Ako da kada i pod kojim uvjetima?
Je li Franjo Tuđman više puta pozivao pobunjene Srbe da ostanu živjeti u RH? Da ili ne?

Ponavljam i dva pitanja za Leshandra
Kako su ubijene te žene i ta djeca koje je Tuđman "poslao" u smrt?
Kako je povratak žena i djece u njihov grad dokaz za izazivanje rata?

Je li Franjo Tuđman više puta pozivao pobunjene Srbe da ostanu živjeti u RH? Da ili ne?

Misliš na ovo?

Franjo Tuđman: "Jedan letak ovako, znači opće rasulo, pobjeda Hrvatske vojske uz podršku svijeta itd. Srbi vi se već povlačite preko itd, a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd".

Bilo je i naivnih koji su poslušali. Završili su na spisku civilnih žrtava.

Misliš na ovo?

Franjo Tuđman: "Jedan letak ovako, znači opće rasulo, pobjeda Hrvatske vojske uz podršku svijeta itd. Srbi vi se već povlačite preko itd, a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd".

Bilo je i naivnih koji su poslušali. Završili su na spisku civilnih žrtava.

Između ostaloga i na to. Ovo tobože nije moglo utjecati na srpsku percepciju tog poziva jer oni jednostavno nisu znali da je on to izgovorio!!

Spremni su bili dok se nisu pobunili. Uslove sam naveo ranije.
Znači pobunjeni Srbi nisu nikada izrazili spremnost da pod nekim svojim uvjetima ostanu živjeti u RH?

Molim odgovor i na pitanje o mehanizmu ostvarivanja konstitutivnosti.

Poslednja izmena:
Između ostaloga i na to. Ovo tobože nije moglo utjecati na srpsku percepciju tog poziva jer oni jednostavno nisu znali da je on to izgovorio!!

Znači pobunjeni Srbi nisu nikada izrazili spremnost da pod nekim svojim uvjetima ostanu živjeti u RH?

Ne znam koja je poenta tvog pitanja "Je li Franjo Tuđman više puta pozivao pobunjene Srbe da ostanu živjeti u RH?" ako iza Tuđmanovog poziva na suživot stoji izvesna smrt? Imao sam utisak da želiš poentirati kako ih je Tuđman pošteno zvao na suživot, a "zločesti Srbi" mu bez osnovanog razloga nisu vjerovali. Ovako ispada da je Tuđman bio zločest.

Dobro, izvoli i pokušaj dokazati da nije bilo plana etničkog čišćenja Srba od samog početka. Biće ti potrebni dokazi, a ne upitne rečenice.

Poslednja izmena:
Нису знали да је рекао тобоже али су чули да је рекао да се не требају повлачити, како да не.
Туђман:"Рата не би било да га Хрватска није желела.Али ми смо оценили да само ратом можемо изборити самосталност Хрватске.Због тога смо и формирали оружане јединице:"

О механизму конститутивности имаш горе у одговору мупираном, само се он прави луд и наиван, као француска собарица.

Наравно да је било конститутивних народа и то је регулисано уставом:
člana 1. Ustava SR Hrvatske:
Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država drugih naroda i narodnosti koje u njoj žive.
Члан 3.
Социјалистичка република је држава заснована на суверености народа....
Члан 5.

Територија Социјалистичке Федеративне Републике Југославије је јединствена и сачињавају је територије социјалистичких република.
Територија републике не може се мењати без пристанка републике, а територија аутономне покрајине — ни без пристанка аутономне покрајине.

Граница Социјалистичке Федеративне Републике Југославије не може се мењати без сагласности свих република и аутономних покрајина.

Граница између република може се мењати само на основу њиховог споразума, а ако се ради о граници аутономне покрајине — и на основу њене сагласности.

Иначе конститутивност народа за време комунистичке СФРЈ се делимично разликује у односу на данашњу Босну , ипак је СФРЈ била једнопартијска диктатура.
Срби су по уставу СР Хрватске били суверени, државотворни тј. конститутивни елеменат, док рецимо у Словенији нису.

Пусти Дерва и Јакова, ево ти данашњи устав БиХ,
http://www.google.rs/url?sa=t&rct=j...=XV_imOonagbohaTOhwPLjg&bvm=bv.58187178,d.Yms
нађи ми ту конститутивност???

И да не заборавимо оне који су изазвали рат:
Месић:"Ја сам свој задатак извршио Југославије више нема и хвала вам лепо."
Бољковац:"Ми ћемо употребјити сва средства - употребит ћемо и оружје и Срби никад више у Хрватској неће бити док буде нас...........Книн има да нестане као Книн.Сви Хрвати треба да воде рачуна и ми ћемо државу створити, било по коју цијену, ако буде и крви."
Шпегељ:"То неће бити рат.Да, да - него ће бит грађански рат у коме нема милости."
Главаш:"Реците слободно да сте усташе, ви то јесте."
Шушак:"Око минирања објеката( србских кућа примедба аутора) занима ме једино да ли су технички добро изведена".

Jao što volem kada se koprcaš :zskace:

U BiH Ustavu jasno piše KONSTUTIVNI NARODI
Možeš li da nam linkaš KONSTUTIVNI NARODI u hrvatskom ili BiH Ustavu pre rata?
Ako ne možeš da linkaš, KONSTUTIVNI NARODI su srpska izmišljotina :zblesav:

Позивајући се на Основне принципе договорене 8. септембра 1995. у Женеви и 26. септембра 1995. у Њујорку,
Бошњаци, Хрвати и Срби, као конститутивни народи (заједно са осталим), и грађани Босне и Херцеговине овим одлучују да Устав Босне и Херцеговине гласи::

Mehanizmi koji osiguravaju konstutivnost Srba,Hrvata i Bošnjaka u BiH Ustavu je Dom naroda.
Možeš da navedeš mehanizme koji su osiguravali kvazi konstutivnost Srba u Hrvatskoj? :zblesav:

Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине има два вијећа: Дом народа и Представнички дом.
1. Дом народа
Дом народа се састоји од 15 делегата, од којих су двије трећине из Федерације (пет Хрвата и пет Бошњака) и једна трећина из Републике Српске (пет Срба).

е) Предложена одлука Парламентарне скупштине може се прогласити штетном по виталне интересе бошњачког, хрватског или српског народа већином гласова из редова бошњачких, хрватских, или српских делегата, изабраних у складу са ставом 1. тачка (а). Да би била усвојена, таква предложена одлука захтијева у Дому народа сагласност већине бошњачких, већине хрватских и већине српских делегата који су присутни и гласају.

f) Када се већина бошњачких, хрватских или српских делегата успротиви позивању на тачку (е), предсједавајући Дома народа ће одмах сазвати Заједничку комисију од три делегата, по једног из редова бошњачких, хрватских и српских делегата, како би ријешила то питање. Ако Комисија у томе не успије у року од пет дана, предмет се преноси на Уставни суд, који ће у хитном поступку размотрити процедуралну регуларност у тој ствари.

d) Члан Предсједништва који се не слаже са неком одлуком Предсједништва може да изјави да је она веома штетна по виталне интересе ентитета за територију са које је изабран, под условом да то учини у року од три дана од њеног усвајања. Таква одлука ће се одмах упутити Народној скупштини Републике Српске, ако је такву изјаву дао члан са те територије, бошњачким делегатима у Дому народа Федерације, ако је такву изјаву дао бошњачки члан, или хрватској делегацији тог тијела, ако је такву изјаву дао хрватски члан.
Ако је та изјава потврђена двотрећинском већином у року од десет дана по упућивању, оспорена одлука Предсједништва неће ступити на снагу.

Što je rekao Tuđman,Boljkovac,Glavaš,Šušak...? z:poz: Nije bitno što su rekli,bitno je da su pobijedili :bob:

Alija Izetbegović nije pripremao oružane jedinice,nije ništa rekao i nije stavio šahovinicu u grb BiH...baš su Srbi imali razumijevanja zbog toga :zskace:

Нису знали да је рекао тобоже али су чули да је рекао да се не требају повлачити, како да не.

О механизму конститутивности имаш горе у одговору мупираном, само се он прави луд и наиван, као француска собарица.

Tako je,postojao je u Ustavu SR HRVATSKE Dom naroda koji je štitio srpske interese.:zskace::zskace::zskace:
Dovoljno je bilo da Jovo iz Gračaca ili Simo iz Donjeg Lapca stave veto i nema šanse da se proglasi samostalna država Hrvatska. :hahaha::hahaha::hahaha:

Sada će Pelikan da ti napiše sve srpske parlamentarce iz toga Doma naroda :hahaha::hahaha::hahaha:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back