Tuča u crkvi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa sta ces, kad sam suvise obrazovan da bih verovao u nesto sto ne postoji.

Ma jasna stvar druze. Tvoje obrazovanje, pogotovo ta izobrazba o tehnikalijama vere - ta dubina znanja, taj pronicljivi osecaj za proceduralnu ispravnost - je toliko opsezno i divljenja vredno da je prava steta sto ne predajes na bogosloviji.

Mislim, greh je da takav talenat ostane neiskoriscen.

Cekaj ne razumem.....
Koliko ja shvatam to ide ovako...sleva nadesno

Narod > svestenik > oltar
Ako svestenik okrene ledja oltaru, okrene se prema narodu.
Ako svestenik gleda oltar, okrece ledja narodu
Ako svestenik stoji ISPRED naroda, mora da ga gleda.
Kako sad to?
Ma, u pravoslavnim crkvama popovi se okrecu od naroda, na zalost. To inace rade i u zivotu.
Vrlo cesto, ako trazis pomoc, kazu: "Neka ti bog pomogne", umjesto da ti pruze konkretnu pomoc.

Poslednja izmena od moderatora:
PFFFFFFFFFFFFF
To moze da provocira samo kretene.
Ja se smejem SVAKOJ crkvi i svakakavim vernicima.
Pogotovo onim koji kazu "to malo provocira zdrave ljude"

Ne bi verovao, ali i te kako ima zdravih, a nisu vernici....

A ja se ne smejem ateistima, niti vam se iko smeje shto ne verujete.... vasha stvar.
A ti provocirash ljude i smejesh se njhovoj veri....
Nije tebi lako dechko....
Zapitaj se malo o tome :whistling:

Oltari PRAVOSLAVNIH Crkava su okrenuti ka Jugu. Ulaz je okrenut ka Jugu.

Katolicki ulazi su prema Zapadu.

ахахаха.......буздовану комуњаарски... ево, чак има и на википедији... и ту и јесте одговор зашто се народ бунио:

Олтарски простор у хришћанској цркви

Из Википедија

Скочи на: навигација, претрага

Олтар руске православне цркве

Олтар је најважнији део хришћанске цркве. Он је уздигнутији од осталог дела храма и од средишњег дела (наоса) је одвојен иконостасом. Реч олтар је латинског порекла и значи узвишени жртвеник, светилиште.
У православљу мора бити окренут према истоку, док се у католичанству налази на западу. У олтару се на средини налази свети престо (часна трпеза).
Олтар симболично представља небо где по преимућству обитава Бог; сматра се најсветијим местом у храму, па у њега могу улазити само лица посвећена црквеној служби.[1]

Сваки православац СЕ ОКРЕЋЕ КА ИСТОКУ ГДЕ СУНЦЕ ИЗЛАЗИ ДА СЕ БОГУ ПОМОЛИ... а не према западу - тамо залази Сунце........

Сваки православац СЕ ОКРЕЋЕ КА ИСТОКУ ГДЕ СУНЦЕ ИЗЛАЗИ ДА СЕ БОГУ ПОМОЛИ... а не према западу - тамо залази Сунце........

Nije mu zameriti sto ne zna, jednom kad je prob'o da udje u crkvu poceo da shishti i da se dimi.

Od tad ne zalazi.
Pitaj MOMA dje je njemu ulaz i prema kojoj strani svijeta je okrenut ! ! !

@ master_of_errors

Koliko znam Bog nema nista protiv da se molite kuci bez posrednika.

Nema, mozemo se obracati posredno ili neposredno Bogu, ali bez Crkve, kao glave Hristove, spasenje nije moguce.

@ cizmice

Prijatelju moj Mitke,
pa zar je lijepo da jedan pop okrece ledja svom narodu?
Mislim da je to vrijedjanje jednog naroda u cjelini.

Okretanje ledja oltaru je vredjanje Boga.

@ tacy

No, možda vežbaju za ujedinjenje sa katolicima, hoće li Papa biti jedini i vrhovni? Ništa me ne čudi. Dotakli smo dno životaaaaaa....

Ti se valjda, kao i svi pravoverni, molis da do ovoga ne dodje.

Poenta je u tome da li se sa stadom obraca Bogu ili se sa Bogom obraca stadu, da li je posrednik ili predvodnik. Teoretski.

U stvarnosti je poenta u tome sto pravoslavci imaju svoje obicaje koji traju milenijum, katolici svoje, i svako voli da vidi ono na sta je navikao a ne tudje.
Upravo to, ne smatram se stadom, jos manje ovcom i ne palim se na ritualno BEEE BEEEE...

@procella

Pa nije ti Bog saopstio da je kroz crkvu spasenje, vec svestenici...a sta mislis iz kog razloga?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back