Trudnoća

• Začetnik teme Začetnik teme Araon
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
sad si mi delovo ko kad se momci ispobiju i onda ih razdvoje, smire se strasti i odjednom ortak od jednog besno utrči u masu vičući šta je bilo šta je bilo saću da vam pokažem

A kad marija i cvetna udruženo i bez argumenata pljuju mene, projektuju, lažu, to ti deluje fino, odlično, simpatično?

araone, ja se malo šalim s lajonom...to je neka moja i njegova interna zajebancija...

a ovo što ti pričaš...pa nisam čitao...:rumenko:
naime...ja izbegavam takve priče, teme gde se razbacujete intelektom, bogatim rečnikom i tim kilometarskim postovima
ono što sam pročitao prelećući pogledom preko tih silnih postova sam iskomentarisao...i to je sve

I kako ti onda bude čudno što nisu isto plaćeni kada nisu podjednako konkurentni? Ok, isto su pametni, ok, mogu da obavljaju neke poslove slično... Ali čim ona uz rađanje ima odsustvo, izgubi tok, čim ranije ide u penziju zbog većeg rađanja, čim ima beneficije da svakim detetom sve duže odsustvuje, kako su podjednako konkurentni jer se neki muškarac za isto to vreme ubija od posla i konstantno je produktivan?

Ja predlažem da se uvede da otac bude obavezan da iskoristi pola porodiljskog odsustva,žena prvu polovinu te godine (zbog dojenja i oporavka)a muškarac drugu.Ako ga on ne iskoristi gubi se pravo na isto i dete će morati u jaslice sa 6 meseci.Pa će na taj način i otac i majka jednako da "gube tok i produktivnost".A i detetu će biti bolje,zbližiće se i sa ocem.:zkez:

U Srbiji ne postoji društvena svest i sistemski stav ni o čemu
Sve je toliko individualizovano i zato imamo ogromne kontraste
90posto trudnica ima taj jednosmerni stav ja sam svoje dete rodila za sebe
Bila je afera oko zakona koji reguliše telesno kažnjavanje dece
I majke su graknule NEĆE MENI DRŽAVA DA VASPITAVA DECU
E kad treba da država obavi svoju funkciju u ekonomskoj zaštiti
svaka bi iskoristila bolovanje od 2 godine i sve dodatke
Prosto ljudi su sebični, jednosmerni a u društvima poput našeg pogotovo
Otkud ravnopravnost kad ne postoji svest o osnovnom
pojmu odgovornosti i prava/obaveza

Ja predlažem da se uvede da otac bude obavezan da iskoristi pola porodiljskog odsustva,žena prvu polovinu te godine (zbog dojenja i oporavka)a muškarac drugu.Ako ga on ne iskoristi gubi se pravo na isto i dete će morati u jaslice sa 6 meseci.Pa će na taj način i otac i majka jednako da "gube tok i produktivnost".A i detetu će biti bolje,zbližiće se i sa ocem.:zkez:

iskreno glupa ideja, sad nameces da se gubi jer mozda ne moze od njih da iskoristi

I kako ti onda bude čudno što nisu isto plaćeni kada nisu podjednako konkurentni? Ok, isto su pametni, ok, mogu da obavljaju neke poslove slično... Ali čim ona uz rađanje ima odsustvo, izgubi tok, čim ranije ide u penziju zbog većeg rađanja, čim ima beneficije da svakim detetom sve duže odsustvuje, kako su podjednako konkurentni jer se neki muškarac za isto to vreme ubija od posla i konstantno je produktivan?

Pa vidi...ti kao privatni gazda, imas potpuno pravo da imas odredjene preferencije. Niko ne moze da ti nalozi da zaposljavas zene ako neces i smatras da su ti muskarci bolji za posao. Kao sto ja imam pravo da zaposljavam samo zene. Ja kao privatnik, gledam svoj profit i ko je kakav radnik, a pol me ne interesuje. Kao sto imam pravo da ne zelim da primim nekoga ko nema lepe zube. Ok necu to reci javno, ali ga necu primiti bas zbog toga. Moje pare, moje pravo da ja biram koga hocu.

Opet ti se teorija svede na odredjene poslove koji vise leze jednima ili drugima i gde imas tu nekonkurentnost koja je uslovljena polnim razlikama. Ali se tu stvari uglavnom prirodno regulisu, bez intervencije drzave. Ravnopravnost stoji kao nacelna, ali vecina zena i muskaraca ne koristi to pravo, jer ne zele da se bave takvim poslovima.

U vecini drugih poslova, da postoje sustinske nejednakosti i da zaista u muskarcima imas bolje radnike, to bi se pokazalo pri zaposljavanju a preterana intervencija drzave bi vodila u haos na trzistu i neproduktivnost jer bi firme bile primorane da zaposle odredjen broj radnika koje ne zeli, a zatim bi i ti radnici uticali lose na poslovanje. Ali opet kazem, u praksi nije tako. Niko privatnim bankama i firmama,ne nalaze da im personal bude 50-50, nego sami biraju .Da se zene nisu dokazale kao dovoljno konkurentne kao radnice, ne bi ih zaposljavali. Prosto i jednostavno. A te zakonske norme koje propisuju da jedna trecina zena mora biti u parlamentu, i svi zakoni te vrste, se primenjuju na mali broj radnih mesta koja ne uticu znacajno na trziste rada, ponudu i potraznju. Zato su vise nacelna, u promovisanju odredjenih vrednosti. U svakom drugom slucaju, propisi takve vrste su neproduktivni.

Ja ne poricem cinjenicu da neke poslove muskarci obavljaju bolje, kao i da neke druge obavljaju bolje zene, ali vecinu poslova obavljaju jednako uspesno ili neuspesno.

U prilog tvoje teorije o nekonkurentnosti, ne govori stanje na trzistu. Jer trziste je vrlo prosto. Ponuda i potraznja. Tamo gde je priroda posla takva da trudnoca, odsustva i raniji odlazak u penziju uzrokuju velike probleme u funckionisanju firme, se zene ni ne biraju. Suptilno, ne javno ali ih nema u personalu. Uglavnom, ako nema preterane zloupotrebe, to ne utice toliko na posao ako u njoj dobijes dobrog radnika.

u opste nije glupa ideja, u vise zemalja ocevi mogu da uzmu trudnicko i smenjuju se sa majkom, i ne vidim zasto ne bi i otac preuzeo deo te brige na sebe, na kraju krajeva i on je bitan kao i majka.

Odlično, može, ali se treba onda zalagati da žena dobije, kao u Americi, tri meseca odsustva, bez ikakvih beneficija kasnije, ranija penzija i sa svakim detetom produženo bolovanje.

Taman da se zbližimo.

Zašto je glupo? Objasni.

nesto slicno su uveli ovde, ako jedan ide na porodilicko, valjda dobija taj 85 posto od plate, celih godinu dana, ako i otac ide dva meseca cak 14 meseca
sad pricaju oko 33 posto njih to koriste, jer se duze dobija, pozitivno je sto i ocevi budu sa decom, podrzavam
sto nije pozitivno je da imas prava da ides ti ko otac, a mahom 22 posto po statistici a u praksi zna i mnogo vise da zaradjuje otac, pa sad on samo zbog tih para ostaje kuci, a dal ce biti korisno detetu ako ne zeli al eto bolja solucija to ce se videti za par gidina

a najgluplje je kad moras da das dete jer eto takve su okolnosti, poslodavac kaze ne, biraj os da radis ili otkaz.

- - - - - - - - - -

u opste nije glupa ideja, u vise zemalja ocevi mogu da uzmu trudnicko i smenjuju se sa majkom, i ne vidim zasto ne bi i otac preuzeo deo te brige na sebe, na kraju krajeva i on je bitan kao i majka.

napisah da ovde toga ima

U prilog tvoje teorije o nekonkurentnosti, ne govori stanje na trzistu. Jer trziste je vrlo prosto. Ponuda i potraznja. Tamo gde je priroda posla takva da trudnoca, odsustva i raniji odlazak u penziju uzrokuju velike probleme u funckionisanju firme, se zene ni ne biraju. Suptilno, ne javno ali ih nema u personalu. Uglavnom, ako nema preterane zloupotrebe, to ne utice toliko na posao ako u njoj dobijes dobrog radnika.

Da, ali žene sa tim imaju problem i bune se. To je suština. Hoće pa makar na silu. I ne možeš reći da je dobro da imaš dobrog radnika koji svakako ranije ide u penziju, a sa svakim detetom ide sve ranije i duži vremenski period i pre penzije nije radio, da li je to isto kao i radnik koji je stalno tu, ide kasnije u penziju i nekad ne koristi ni bolovanje? Po meni nije.

To je laž, to je projekcija, ubacuješ kao moje stavove stvari koje ja nisam rekao.

Ti si izneo puno stavova,a ja sam samo citirala deo jednog.
Verovatno necu reci nista novo kad kazem da je ova tema samo odraz tvojih frustracija. Brkas babe i zabe, a na stranu sto nipodastavas samu trudnocu i probleme koje ona nosi.

I jos nesto:
Podseticu te, ne tako davno, na ovom pdf-u si pisao o kiretazama kao o problemu u Srbiji.
Otkud je sad trudnoca i radjanje nesto sto se tice samo zene koja radja, a kiretaze to nisu?

Odlično, može, ali se treba onda zalagati da žena dobije, kao u Americi, tri meseca odsustva, bez ikakvih beneficija kasnije, ranija penzija i sa svakim detetom produženo bolovanje.

Taman da se zbližimo.
Ne znam o kakvom produženom bolovanju pišeš,a ovo za raniju penziju za žene opet ima veze sa bebama,jer su obično bake te koje uskaču i pomažu mladim majkama da ne izostaju mnogo sa posla.Ako to preuzmu očevi ,pa i otac i majka podjednako izostaju sa posla zbog dečijih bolesti,priredbi,izleta i ostalog...onda i bake mogu da rade toliko dugo koliko i deke.
nesto slicno su uveli ovde, ako jedan ide na porodilicko, valjda dobija taj 85 posto od plate, celih godinu dana, ako i otac ide dva meseca cak 14 meseca
sad pricaju oko 33 posto njih to koriste, jer se duze dobija, pozitivno je sto i ocevi budu sa decom, podrzavam
sto nije pozitivno je da imas prava da ides ti ko otac, a mahom 22 posto po statistici a u praksi zna i mnogo vise da zaradjuje otac, pa sad on samo zbog tih para ostaje kuci, a dal ce biti korisno detetu ako ne zeli al eto bolja solucija to ce se videti za par gidina

a najgluplje je kad moras da das dete jer eto takve su okolnosti, poslodavac kaze ne, biraj os da radis ili otkaz.

Žene to već znaju kako je,deca su zajednička i teret koji može da se podeli i treba da se deli.Ionako im uvek ostaje onaj deo sa trudnoćom i porođajem koje moraju same da obave.

Kamo srece da se muskarci razbijaju od posla på gde bi nam bio kraj :roll:
Nego trutovi koje mame tetosu do 40tih i stvaraju vecite bogalje, ocekujuci to i od ostatka sveta
Isti ti trutovi ocekuju postovanje i da im se neko divi i samo su produktivni u neradu i dzabalebarenju.

Kazes radnike na gradjevini bole ledja od prevelikog rada? Bole ih ledja od beskrajnih kolicina piva i alkohola koje cevce svakodnevno på na kraju organizam istruli. A zgrade koje na zapadu se sagrade u roku od par meseci ovde su u pitanju vekovi od silnog rada i produktivnosti nasih velemajstora.

Ti si izneo puno stavova,a ja sam samo citirala deo jednog.
Verovatno necu reci nista novo kad kazem da je ova tema samo odraz tvojih frustracija. Brkas babe i zabe, a na stranu sto nipodastavas samu trudnocu i probleme koje ona nosi.

I jos nesto:
Podseticu te, ne tako davno, na ovom pdf-u si pisao o kiretazama kao o problemu u Srbiji.
Otkud je sad trudnoca i radjanje nesto sto se tice samo zene koja radja, a kiretaze to nisu?

Stavovi koje sam izneo su stavovi koje sam nalazio u diskusijama koje su se vodile u vezi ovoga na raznim forumima, stranicama, blogovima. Moj stav je potpuno dijametralan od ovoga svega, ali se na balkanu ne računa uloga voditelja, znači ako kažeš nešto kao argument, ako smatraš da to može imati smisla, ti si odmah rekao to, ti to misliš, jadan si, najgori na svetu. Ostrašćeni i primitivni balkan, zato ovde neko kaže nešto o nekome, odmah bukne rat, 200.000 proteranih, pobijenih koliko god hoćeš... Eto, zato i jeste tako.

Niko od vas ovde ne zna moj lični stav, ali si ti sad našla da projektuješ, ubacuješ mi u usta reči, lupate tu, imate "argumente" na nivou bla, bla, bla... I želite da vas shvatim ozbiljno? Strašno.

Upravo sam i preformulisao samo, jer mnogo ljudi nakon toga što žene kažu "abortus je naša stvar!" kažu i "trudnoća je vaša stvar!", jer ne možeš sedeti na dve stolice.

Upravo takav zakon postoji ovde u drzavi u kojoj zivim.Nazalost retki su muskarci Koji odu na porodiljsko odsustvo.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back