Trojansko more - Panonsko more u doba antičke Troje

Може да користи.
Тајне леса и Миланковићевих циклуса / Приче из кампуса
Profesor Marković i ekipa su odradili veliki i važan posao u istraživanju panonskih lesnih naslaga . Njihovi radovi su nam mnogo pomogli , posebno grafikoni geoloških torti! Nekoliko puta je istakao problem datiranja , čak uvezao starost lesa sa završnim fazama poslednjeg ledenog doba .

Pešterski Treset​

Pešterski treset je nastao pre više od hiljadu godina, na Pešterskom polju koje se, prostire na teritoriji opština Tutin I enica na nadmorskoj visini 1150 metara. Na ovom polju se nalaze kvalitetne, dugotrajne i sigurne zalihe treseta.

Ovaj organski oplemenjivač zemljišta je nastao taloženjem i razlaganjem biljnih ostataka (mahovina, paprati I trske ), u uslovima surove planinske klime, karakteristične za peštersku visoravan.

Stigao sam do 23. Stranice i jos niko ne pomimje Skamander i onu drugu rijeku Ilijade koje proticu pored Iliona. Inace opisana je kao mocna rijeka u Epu, a ova kod Shlimanove Troje neki potochic 😂

Ovi koji govore o Skadru kao Homerovoj Troji pominju da u Epu pise da se Skamander i ova druga rijeka ulivaju jedna u drugu. I da se troja nalazi pored jezera. Ali ja to na search kroz pdf nikako ne mogu da nadjem. A da se sjetim takodje ne mogu jer sam davno citao.

Inace dok se bavite Trojom ja oplakujem nad Trojanskim zenama, evo i onaj film gledam.
Sram da bude te Ahejce sta su uradili. Mada Euripid je mnogo kasnije od Homera, pa je mozda izmisljao.

Stigao sam do 23. Stranice i jos niko ne pomimje Skamander i onu drugu rijeku Ilijade koje proticu pored Iliona. Inace opisana je kao mocna rijeka u Epu, a ova kod Shlimanove Troje neki potochic 😂

Ovi koji govore o Skadru kao Homerovoj Troji pominju da u Epu pise da se Skamander i ova druga rijeka ulivaju jedna u drugu. I da se troja nalazi pored jezera. Ali ja to na search kroz pdf nikako ne mogu da nadjem. A da se sjetim takodje ne mogu jer sam davno citao.

Inace dok se bavite Trojom ja oplakujem nad Trojanskim zenama, evo i onaj film gledam.
Sram da bude te Ahejce sta su uradili. Mada Euripid je mnogo kasnije od Homera, pa je mozda izmisljao.
Mlava - Zlatni pek, zlatno runo za ispiranje zlata iz reke.
https://forum.krstarica.com/threads...ore-u-doba-anticke-troje.821199/post-47327072

Potočić od 100 kilometara?
Mocna rijeka Skamander, dje je Ahil bachio 500 Trojanaca da bi je zaustavio
Screenshot_2023-07-16-23-37-27-720_com.google.android.apps.maps.jpg

😂

Back