TROJA I SRBI

Ма ни ја више не могу ово да читам... Равнокраки крст са испуњена четири поља је неки прадавни симбол, ваљда Земље са четири стране света, слично као што је "заротиран" равнокраки крст са траговима које остављају врхови кракова (свастика или "кукасти крст") симбол "кола", односно Сунца или Сунчевог кретања.

Е сад... порекло симбола и његова употреба... то је као кад би неко рекао да данашњи скинхеди и неонацисти узимају кукасти крст из индијске традиције, или (још горе) из винчанских симбола, или руског "коловрата". Није тачно. Узимају га по узору на Хитлера. Исто тако је и српски грб са четири С директно прекопиран царски грб династије Палеолога, и симбол претензије српских династија на царску титулу и царско достојанство, какав се, не само код Срба него ни у једном другом крају света, пре Палеолога и њихове стилизације не јавља као неки централни или главни симбол. Таман посла национални. Четири слова В су "мутирала" у С због сличности у изгледу и срашном дисконтинуитету писмености и образовања у трајању од неколико векова, где су се чак и код неких страних хералдичара јавила неправилна тумачења да се ради о "четири оцила", што је унело још већу забуну.

Мотив крста са испуњена четири поља постоји и на националним и племићким грбовима код других народа, на пример код Грузина:

Georgia_flag.gif

а иако се симбол, као такав, заиста може видети и међу винчанским симболима, и на разним другим местима, код Срба он никад није био у некој значајној (или било каквој другој) употреби пре стилизовања грба са четири В код палеолога.[/QUOTE]

E ovo je vrh gluposti! Ni ti neznas sta si napisao ?

E ovo je vrh gluposti! Ni ti neznas sta si napisao ?

Не каже се тако, него се лепо издвоји цитат, па се каже "Ово није тачно, због тога, тога и тога", па понудиш неке аргументе, неко своје виђење или неки став у којима образложиш зашто је нешто врх глупости, а онда мене самог покушаш да доведеш у противречност и покажеш како не знам шта пишем. Овако је само млаћење празне сламе.

А да не дуплирам пост: Формица, хвала на одговору. Ја сам га (равнокраки крст), по неким мојим "фикс-идејама" посматрао као симбол земље, у смислу земаљског пространства са четири стране света. У то се уклапа и прича о четири ветра. Ето, драго ми је да нисам баш далеко одлутао.

Pa jeste to je prirodno tumačenje tih prostih znakova. Mene je uvijek privlačilo značenje znakova uzetih kao pismena ili slova raznih pisama.

I na kraju Folirant1 daj svoje tumačenje grba Srbije, koji je inače jedan od najljepših grbova u heraldici svijeta. Vrlo jednostavan lak za reprodukciju sa inzvanrednim osnovnim značenjem, u pravim bojama: srebrnoj (bijeloj) i crvenoj.

.
4. Реченица "Јер знаш које значење има" је изјавна, због тога што "јер" значи "зато (што)". Врло је глупо било при писању, било у говору бркати јер и јел'.
Ej, bre, pa pusti ga, kako ti nije zao da budes toliko surov? Sta ti je, pobogu, pa nek pise sta hoce. Pusti ga.
Inace, recca li se pise odvojeno, "jel" se pise "je l".

Пази, говориш о особи која се шета и говори другима како су глупи и слепи, и својим надменим ставом вређа друге, а овако како си написао испада да се појавио неки добронамерни јадничак на кога се неко наврзао попут хијене без икаквог разлога.

А спојено јел' такође јесте правилно, али није у томе поента, јер оно није правописна него врло иритирајућа говорна грешка.

Poslednja izmena:
Пази, говориш о особи која се шета и говори другима како су глупи и слепи, и својим надменим ставом вређа друге, а овако како си написао испада да се појавио неки добронамерни јадничак на кога се неко наврзао попут хијене без икаквог разлога.

А спојено јел' такође јесте правилно, али није у томе поента, јер оно није правописна него врло иритирајућа говорна грешка.

Човече Богарде из бечкерека , количина твојих глупости којима обмањујеш на сваком твом посту је невероватна, и ја сам ти лепо у већем фонту у твом тексту означио на коју количину незнања се односи твоје шкрабање по форуму.
Шта ти мислиш да си попио сво незнање света......ниси има горих од тебе.
Ако је за утеху.

Back