Tribali

Ne razumem zašto pišeš raspusici i ****** služe kao osnovni regrutni sloj. Izgleda da moje objave na ovoj temi nisi pročitao; ni o tironima, ni Pselu, ništa.
Nećemo da fantaziramo, ovo je ozbiljan forum!

Tironi su osnovni regrutni sloj vojnika. Tironi su Tribali i Besi. Tribali služe kao regruti zato što su siromašni i zato što nisu zbog svog porekla dostojni da budu oficiri.

Tribali su etnos u romejskom društvu 6.veka, to je veoma jasno istaknuto u delu Jovana Lidijskog. Sve ostalo je fantazmagorija i tu ne pomaže pozivanje na nauku. Nauka nije svemoćna, nauka ne može fantaziranje da pretvori u realnost.

and they call the lowly tirones, such as happen in our day to be the so-called Triballians; thus Arrian called the Bessians in his work On Alexander. For on account of poverty, and only that, the so-called tirones give themselves for service to those who are truly soldiers because they are not, in fact, worthy up to this point to be called soldiers or to have been stationed at all up to this point in any military register, manifestly on account of the beggarliness of their station in life and inexperience in fighting; for no one was permitted to fight for the fatherland except, that is, the patricians

Zanimljivo, Jovan Lidijski po prvi put koristi reč servi, σέρβοι, umesto originalne grčke reči duloi, δοΰλοι, za jednu vrstu stanovništva koje je generalno smatrano robovima

ταύτη και σέρβους τους δοΰλους από του φυλαχοήναι εκ του πολέμου Ιταλοί καλουσιν τους δε μή δορικτήτους αλλ' ελευθέρους μεν τήν τύχην

U doslovnom prevodu: Italijani su servima zvali robove (σέρβους τους δοΰλους), koji su u taj status dolazili nakon rata, odnosno tako su zvali ratne zarobljenike.

Dakle, samo jedna vrsta robova je imala status serva, ostale vrsrte robova su imale drugačije nazive, kao recimo famuli ili ancile. I ova terminologija nije izum Jovan Lidijskog već službena terminologija korišćena od strane Justinijanovog pravnika i zakonopisca Teofila.

Za nas je bitno, zapravo zapanjujuća je sličnost koju u romejskom društvu imaju Servi (Σέρβοι, ratni zarobljenici) i Tribali (romejski građani). Dakle i Servi i Tribali su imali u romejskom društvu 6.veka identičnu svrhu, a to je služenje u pešadijskim jedinicama romejske vojske kao najobičniji i najniži vojnički sloj.

and they call the lowly tirones, such as happen in our day to be the so-called Triballians;

Ne. Ne piše nigde Tribali i Besi su tironi.

Ono što piše u tekstu jeste „takozvani tironi”, a u nas „takozvani tribali”.

Jovan Lidijski kaže „tako Arijan zove Bese". Arijan u Aleksandrovom pohodu ne pominje nigde same Bese, niti uopšte nikakve „tirone”. To je Jovanova interpretacija da se iza kako kaže „tzv. tribala" kriju Besi. Autor tribalski etnonim postavlja kao domaći termin za „tirone”; za taj najniži vojni sloj.

Ti si možda pomislio da se tako Arijan naziva Bese odnosi na „takozvani tironi”, umesto na tzv. Tribale. Tiro, tirones je latinski pojam koji nema nikakve veze sa grčkm tekstom Arijana iz Nikomedije. Stičem utisak da si ti to pogrešno rastumačio u nekom trenutku, pa da si pomislio da ovaj hoće da kaže da su nekada bili Besi, a danas Tribali tironci.

Čini mi se da si, isprva, dobro pročitao citat; tvoj prevod:

Tironima zovu potcinjene, kao sto su to ovi nasi Tribali. Tako je Arijan nazvao Bese (Tribalima) u svom delu o Aleksandru.

https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-41672894

Poslednja izmena:
Nema zapisa da su "Iliri" koristili termin "Iliri, Ilirija,..." međusobno, a da su ga koristili opisujući sebe prema drugima,
pogotovo koji su ih pod tim imenom znali-najverovatnije.
Kovanice kovane u Iliriji u helenističkom periodu ne koriste nazive "Iliri, Ilirija" što ide u prilog tome da su ti nazivi došli izvana.
Ma naravno.

Postoji srpski dokumenat iz 14.veka gde se doslovno kaže da su antički Tribali sami sebe zvali Srbima. Ovo su sve nazivi dodeljivani spolja, a mufljuzi to koriste da šire svoje otrove.

Ma naravno.

Postoji srpski dokumenat iz 14.veka gde se doslovno kaže da su antički Tribali sami sebe zvali Srbima. Ovo su sve nazivi dodeljivani spolja, a mufljuzi to koriste da šire svoje otrove.
Ахам, и претпоставих да је то у питању. Не пише заиста дословно то што тврдиш. У својој старијој објави верније си предочио садржај, а сада учитаваш своја убеђења у текст.

Морам питати, мислиш ли да се спис код нас прећуткује и како ти тумачиш оне редове?

A da vi nastavite diskusiju tamo gde treba, umesto da zatrpavate Mrkaljevu temu?

Inače, pretpostavljam da @ИгарЈ misli na sledeće:

postone triba.JPG

postonetbia2.JPG

Iz rasprave Miodraga Petrovića Нови подаци Никодима Химнографа о јереси у Србији и Босни средњег века.

A da vi nastavite diskusiju tamo gde treba, umesto da zatrpavate Mrkaljevu temu?
Наравно, хвала ти. Хтедох упутити захтев модераторима да пребаце поруке, али сам био заузет припремањем прилога из Петровићеве расправе, али и ту си ме претекао. :ljutko::D

Наравно, хвала ти. Хтедох упутити захтев модераторима да пребаце поруке, али сам био заузет припремањем прилога из Петровићеве расправе, али и ту си ме претекао. :ljutko::D
Dakle Nikodim je pripovedao o Tribalima koji zive u njegovo vreme i koji sebe zovu Srbima, da li moje oci dobro vide?

Опа, хоћеш рећи да не знаш српскословенски? Одговори на питања ако ћеш разговарати, и не трипуј да су саговорници шалтери за информације.
Ne znam na koja pitanja treba da odgovorim. Pricajmo o sustini. Ti si tvrdio da Nikodim pripoveda o svojim savremenicima u Bosni, to je tacno.
Ali u uvodu on objasnjava ko je bio Ahilije i kako je suzbijao jeres medju prvim hriscanima. U tom smislu pominje i Tribale koji sebe zovu Srbima i kod kojih je Ahilije vrsio misiju.

Miodrag Petrovic, https://www.nb.rs/view_file.php?file_id=1073

Nikodim Himnograf u pomenutom spisu nagla{eno govori o starim jereticima iz prvih vekova hri{}anstva, posebno o onima koji su hulili na Duha Svetog, kakvi su bili, me|u ostalima, i navatijani (zvani ~isti, o kaqaro“, od ~ega je nastao naziv katari), ~iji je rodona~elnik Navat rimski (3. vek). ^ini Nikodim to veoma osmi{qeno, sa osnovnom namerom da pravoverje brani od novih, savremenih hulnika na Duha Svetog, ~ije jereti~ko u~ewe korene vu~e od pomenutog Navata rimskog, o ~emu sam posebno pisao30,

Зашто избегаваш одговоре?
Зашто о спису пишеш као да је непознат код нас?
Познајеш ли средњовековну српску књижевност и богословље?
Ne znam uopste o cemu pricas. Ja sam postavio nalaz bugarske autorke koja kriticki obradjuje Petrovica.

Nego da li mozes da potvrdis da Nikodim u jednom delu pripoveda o antickim Tribalima koji su sebe zvali Srbima?

Koliko je meni poznato Sveti Ahilije je umro u Larisi prirodnom smrću. Narativ koji donosi Nikodim Himnograf, pretpostavljam, tradicija koja je zapisana nastala je posle kasnog XIII stoleća, izmišljena radi Crkve u Arilju?

https://www.pravenc.ru/text/77188.html
Јес. Стр. 246: "У Никодимовој служби Ахилије је претрпео трансформацију, па је од светитеља који је мирно умро постао свештеномученик."

Татјана Суботин-Голубовић - Још један препис српске службе св. Ахилију

Nego da li mozes da potvrdis da Nikodim u jednom delu pripoveda o antickim Tribalima koji su sebe zvali Srbima?
Зашто се бојиш одговорити на постављена питања?
Не, такав превод је нетачан, то можеш видети и код Петровића.

@ИгарЈ

Klimentina Ivanova kaže da se radi o lokalnom predanju o službi Ahilija među Srbima.

ahilije.PNG

Čak i Klimentina je izbegla da citira celu rečenicu, pitam se zašto ;)

trivali.jpg

Dakle druže Igare, hoćeš li priznati šta je Nikodim napisao ili ćeš po ugledu na kolegu mufljuza krenuti da se izvlačiš spamovanjem?

Da li si kao istoricar uzbudjen zato sto si saznao ime prvog poznatog Srbina koji je povezao anticke Tribale sa Srbima?

Nikodim Himnograf, 14. vek ☺

Gde sam kazao da Milana Budimira treba progoniti? Da li si pogrešio u svom pokušaju tumačenja Jovana Lidijskog, te pogrešno prozvao to falsifikatom? Da li si isprva dobro, a potom pogrešno rastumačio tirone?

Spisak pitanja koja izbegavaš je ogroman i samo nastavlja dar raste

Gde sam kazao da Milana Budimira treba progoniti? Da li si pogrešio u svom pokušaju tumačenja Jovana Lidijskog, te pogrešno prozvao to falsifikatom? Da li si isprva dobro, a potom pogrešno rastumačio tirone?

Spisak pitanja koja izbegavaš je ogroman i samo nastavlja dar raste
Pripisacu ovaj tvoj post silnom uzbudjenju zbog otkrica Nikodimovih Tribala.

Elem, uceni Nikodim je imao saznanje da je Ahillije 325.godine prilikom povratka iz Nikeje u Larisu, prvo otisao kod Tribala-Srba.
Prvo sto mi pade napamet je Zosimova informacija da su Tribali za vreme Konstantina usli u sastav prefekture Ilirik. Ali znamo i da su ziveli na donjem Dunavu.

Sta mislis, da li je realno da je Ahilije isao na Dunav u misiju, nije mu bilo bas usput?

@ИгарЈ
Dakle druže Igare, hoćeš li priznati šta je Nikodim napisao ili ćeš po ugledu na kolegu mufljuza krenuti da se izvlačiš spamovanjem?
Ој, ти Коља Николај, гари мој, хоћеш ли почети људски разговарати или ћеш наставити бити шпицлов?
Мани ме надмености, уместо увреда и оптужби одговори на питања те ћемо моћи диванити.

Ој, ти Коља Николај, гари мој, хоћеш ли почети људски разговарати или ћеш наставити бити шпицлов?
Мани ме надмености, уместо увреда и оптужби одговори на питања те ћемо моћи диванити.
Ako ćemo o nadmenosti, ipak si ti bio taj ko je pogrešno interpretirao reči učenog našeg Nikodima, sve busajući se u grudi znanjem srpskoslovenskog jezika.

Ne znam koji put ti kažem da pojma nemam na koja pitanja treba da odgovorim.

Mislim da ti duguješ neka objašnjenja.

Što se uvreda tiče, nisam tebe dotakao, već dokazanog mutivodu, istoričara koji pati kada god neka nova činjenica ispliva na svetlost dana.

Back