Tribali

Znaci ti se drzis toga, kao pijan plota, samo jer je to "neko" priznao. Super, bas si lik, vrlo inteligentno, sto uzimas sve "zdravo za gotovo", sto ti se servira.
Upravo to i jeste najveci problem, jer je istorija onakva kakva jeste, iskrivljena, napisana na osnovu politickih interesa i puna i prepuna rupa i nelogicnosti.
A kojih to akademskih institucija i sta je to prihvaceno?
Jesu li to one iste institucije, koje prihvatise "dobre bosnjane, patarene, bogumile"?
Hoces da kazes, da su svi ti Iliri, Tribali, Kelti, isparili sa Balkana i da je neki narod kojima nakacise ime "Sloveni", pao s` Marsa, onako coporativno, 1,2,5,10 miliona ljudi i asimilirase "starosedeoce"?

Dali ste vi Srpskinja ili Vlajna po etničkoj pripadnosti

Pa kad su Germani ziveli recimo, kod nas u Pomoravlju?
Ja sam citala negde da su nasi Vlasi Kelti.
Charta non erubescit.

Нису Германи него Келти, који су после одласка са Балкана названи Германима јер су се тамо населили око данашње Баварије Швицарске и Савоје. А кад су прешли у Француску Шпанију и северну Италију онда су их прозвали Лигурима Ломбардима и Иберима. Иначе нисам нашао ни један народ са оригиналним почетком као што су то Јевреји и Римљани.

Presao si na "Vi"?
Srpkinja? Zasto pitas?

Naša braća Srbi iz Pomoravlja nisu potomci Tribala, nego Kosovskih Srba, koji su morali da napušte svoja ognjišta pred pritiskom divljih Arnauta
Zato se u tim krajevima govori Kosovsko Resavskim dijalektom
Što se tiče Vlaha u Istočnoj Srbiji, ima i medju njima ekstremista koji bih htjeli da šire Veliku Rumuniju preko Srpske zemlje

Poslednja izmena:
Иначе нисам нашао ни један народ са оригиналним почетком као што су то Јевреји и Римљани.

С Јеврејима је тежи случај, они су мајстори за прерушавање свега. Ипак, почетак им је у земљи Вавилонској, митови су им преузети од Сумера, дакле, најпре ће бити сумерског рода...онај део који је послат у Египат кад су Сумери хтели да прошире радијус деловања...кад су напустили египат, знаш даље..почели су да се насељавају, користећи оружје максимално, на земљу која је тада припадала Хетитима.

Poslednja izmena od moderatora:
С Јеврејима је тежи случај, они су мајстори за прерушавање свега. Ипак, почетак им је у земљи Вавилонској, митови су им преузети од Сумера, дакле, најпре ће бити сумерског рода...онај део који је послат у Египат кад су Сумери хтели да прошире радијус деловања...кад су напустили египат, знаш даље..почели су да се насељавају, користећи оружје максимално, на земљу која је тада припадала Хетитима.

Ја бих рекао да је Јеврејима почетак, као и Грцима, у Африци.

Анђелче, занемари оног трола, ајде да се вратимо на тему..
(Влашка се ионако увек налазила изнад Дунава, а Трибали испод..зато избацујемо одмах Влае .Даке(читај Србе) и њихове потомке-Румуне из комбинације са Трибалима.

Текст из Илустроване јесте мало конфузан, али може да послужи као водич))

Teritorija na kojoj su živeli Tribali u petom veku pre nove ere, prema Herodotu, nalazi se zapadno od reke Iskar u Bugarskoj.
Та је граница (река Искар и по некима, река Јантра) све до краја 19. века била источна граница Србије...Ево етнографске карте Србе крајем 19. века
09qt4.jpg

Između ostalog zabeležio je i ovo: "Iz ilirske zemlje teče prema severu reka Angro i utiče u tribalsku ravnicu i u reku Brongo, a Brongo se uliva u Istar." Očigledno da je reč o Južnoj Moravi, odnosno o Velikoj Moravi koja se uliva u Dunav. Na taj način se tribalska dolina vezuje za Pomoravlje i Podunavlje.
Терра Моравиа је сусед Србаља/Трибала..,такође земља Срба, да нагласим, с обзиром на троловску памет....дакле западна граница дела Србије у предримско време.
Ево карте која прилично верно показује територију коју су Римљани звали (по погрченом називу за Србље) Трибалијом..
copyoftribaliavlaskazel.jpg

Нажалост, велики део ове српске земље откидан је "за зеленим столом" кад су преговарали руски цар (немачке крви) и наш злосрећни Милан..те су тако то српско становништво поклонили новоствореној великој Бугарској, по жељи "маћехе" Русије.То је било на самом крају19.века.

Vesti o Tribalima bile su sporadične sve do njihovog upada u Makedoniju i borbama koje je vodio Filip sa njima.

Остала је прича (Андрејић је баш образложио) да су Трибали у борби ослепили Вилипа/Филипа (тату Лесандра Македонског), и заиста је , историјски, изгубио око у бици.

Грци су такође страховали од Србља/трибала--писали су како ти Србљи (Трибали) могу погледом да убију:zper:

Хвала на помоћи, али ја само преносим што нађем. Иначе моје лично мишљење је да су Адам и Ева праоци свих народа, али ни то није доказано зато и учествујем у дискусији да би нешто научио. Ипак је логичније да су сви народи кренули из једног места на све стране и тако се развили у многе самосталне целине, него да су су се сви скупили у Мезопотамију и околину и онда расељавали како скоро сви историчари тврде. За Римљане се може слободно тврдити да су политичка творевина Ромула и Рема, али, да ли их је лавица од некуда донела и одгојила или само одгојила на месту где су подигли Рим не могу још себи објаснити. Ипак је логичније да су одгојени лавицом и тако добили надљудске моћи и снагу и постали као полубогови, као што је то био обичај и у другим пределима света у то и у раније доба човечанства.

Poslednja izmena:
Хвала на помоћи, али ја само преносим што нађем. Иначе моје лично мишљење је да су Адам и Ева праоци свих народа, али ни то није доказано зато и учествујем у дискусији да би нешто научио. Ипак је логичније да су сви народи кренули из једног места на све стране и тако се развили у многе самосталне целине, него да су су се сви скупили у Мезопотамију и околину и онда расељавали како скоро сви историчари тврде.За Римљане се може слободно тврдити да су политичка творевина Ромула и Рема, али да ли их је лавица окотила и одгојила или само одгојила не могу још себи објаснити.

ОНи прави "Римљани" што су основали Рим, дошли су, опет! из Африке..били су део војске неког фараона (не знам му сад име) и вероватно сами кренули (или се изгубили од главнине војске) својим циљем- као што се Муса кесеџија одметнуо од султана..пљачкали су сами за себе.Они су банули усред Етрурије, у данима после жетве и почели силовање и отимачину девојака Сабског рода..
Мит о вуковима део је етрурских предања (врло је велико било племе Влкова, вероватно одатле мито вучици као прамајци) , они су само преузели (и у ствари направили су децу са тим Сабкињама убрзо, значи већ прва генерација је била полутанска, мешавина црне и беле расе...И помешали су се заувек.,,тај аутохтони "римљански " црни ген направио је целу "латинску " културу и "латино" боју коже.

Халкокондилас називље Вукашина chrales Serviae Triballorumque, , а српска племена и Србима и Илирима и Тривалима.

Jedva sam procitao cijeli odgovor, muka mi je dosla...

001qfo.jpg

.

002aa.jpg

Radovan Samardzic, Beograd i Srbija u spisima francuskih savremenika (XVI-XVII vek), Beograd, 1961, str. 618.

Naravno, na to krupno neznanje su nakon Samardzica ukazali Suic, Benac, Papazoglu (i mnogi drugi) u svojim radovima (u stvari, samo jedan Suicev je dovoljan) o Ilirima za koje Srebrena nije ni cula, a kamo ih otvorila i procitala u svojoj patoloskoj opsjednutosti da bas svaki starinski narod ili grupaciju od Spanije do Japana proglasi za Srbe... ;)

Jedva sam procitao cijeli odgovor, muka mi je dosla...
Radovan Samardzic, Beograd i Srbija u spisima francuskih savremenika (XVI-XVII vek), Beograd, 1961, str. 618.

Naravno, na to krupno neznanje su nakon Samardzica ukazali Suic, Benac, Papazoglu (i mnogi drugi) u svojim radovima (u stvari, samo jedan Suicev je dovoljan) o Ilirima za koje Srebrena nije ni cula, a kamo ih otvorila i procitala u svojoj patoloskoj opsjednutosti da bas svaki starinski narod ili grupaciju od Spanije do Japana proglasi za Srbe... ;)

Хај, Тандрчак, мора да ти је цркао двд кад си престао да самошлајфујеш па се појавио да мало шлајфујеш јавно?, под изговором "просветљења Сребрене" на теми о Трибалима о Илирима?
Ништа не брини, моја "опседнутост" никад неће да нарасте толико да тебе и сличне ти убројим у Србе, мирно спавај:bye::bye:

Мало ми је лакше што и сви Бабури из тзв Хабсбуршке монархије деле исту "опсједнутост" као ја, кад Србе називају Илирима.

Karl's VI. Privilegienbestatigung fur die Serben 1715.
karlviaan4.jpg

Privilegijе iz 1743, prvo stampano izdanje na starosrpskom jeziku.
Naslovljeno „SLAVNOMU NARODU ILLYRIKO-RASSIANSKOMU”:
privilegia1715xy1.jpg

"Патолошка опсједнутост" да су Срби синоним за Илире, кад боље размислим, има два дубока корена: аустријска сведочанаства и католичку енциклопедију.

Sudeći prema knjizi Johana Hristifora barona Bartenštajna "Kratak izveštaj o stanju rasejanoga mnogobrojnoga ilirskoga naroda" iz 1761. godine, Ilirima su smatrani Srbi.

"Ilirski narod. Pravo mu je sedište u Sremu, to jest, u istočnoj
strani Slavonije, i u Galiciji. U ovome pak članku reč je o Ilirima,
koji su se po Ugarskoj nastanili. Narod je taj došao iz Arbanaske,
Dalmacije, Bosne i Srbije; ima svoj vlastit jezik. Prve su u njega
vrline, da je veran svome vladaocu, da ljubi pravdu, gostoprimstvo i
junaštvo; imena porodička nisu kod njega u običaju. svaki se Ilir
poziva po imenu, kao što mu je na krštenju nadenuto. A ako je kome
otac bio čovek na glasu, onda se sin poziva po imenu očinom,
nastavivši na oto nekakav nastavak (ić). Ovaj narod najvećma miluje
mučenicu (rakiju) i žene. Drži se staroverske crkve, koja se
razlikuje od katoličke u ovome trome: 1, oni (Iliri) veruju da sv.
duh izlazi samo od oca; 2, ne pripoznaju papine (prvenstvene)
vlasti, a 3, odriču da ima ognja za čišćenje (Purgatorium), makar
što i sami misle, da je dobro moliti se za dušu svojih mrtvih.
Popovi (parosi) u njih moraju biti oženjeni il udovci."

---али, можда је праузрок у оним сведочанствима која потичу око тисућу година пре Халкокондила;)

Kada je u pitanju jezik kojim su stanovnici Trakije pričali, Strabon navodi kako se '' Tračani služe jezikom Mižana'' što potvrđuje i Apijan. O tome koji je zapravo jezik Tračana i Meza, Apijan precizira da je ''Rimljanima, koji su Mižane smatrani Ilirima, raški (trački) i ilirski jezik bio jednak'' .

Stav o istovetnosti raškog i ilirskog jezika potvrđuje Isidor, biskup Sevilje, najučeniji čovek 6. stoleća s tim što on u ovu jezičku skupinu svrstava i Gete koji su, kako on smatra, kasnije prozvani Gotima.

...и Трачани, као и Илири поштовали су тројство, сачињено од три божанства.11
Друго, имали су исте називе за божанства, те је и једнима и другима Сатир био "Девади", а Силен "Савади", док су Баха, као врховно божанство, називали "Савадиус", или "Сабатиус".12
Та идентичност Илира и Трачана ишла је дотле, да је, нпр. Никола из Дамаска,13 житеље Паноније и Дачане, који су сви називали Трачанима, назвао у својој биографији о "Августу" Илирима. ''.

"Како би могли, пита се Шулц,14 Илири и Трачани да буду различити, када за Трибале, које су сматрали Трачанима, Аристофан,15 Ливије,16 и Стефан Византијски17 кажу, да су Илири?

Настављајући даље у истом смислу и документујући сваку своју реч, да би тај део завршио једним тврђењем, уз који наводи више извора, Шулц пише:

"Verisimile videtur esse, voces Thrax et Illyrius duo nomina unius eiusdem gentis, quorum alterum Graecis, Romanis alterum usitatum. Quum enim priores оmnem terram septentrionalem a Thracibus et Illyriis inhabitatam appellarent Thraciam, alteri eandem terram postea nominaverunt Illyriam.''

Другим речима:

"Изгледа уистину, да су називи Трачанин и Илир два имена једног истог рода, чије су име другојаче употребљавали Грци, а другојаче Римљани.
Наиме, читаву северну земљу (тј. целу Европу северно од Грчке, наша примедба), у којој су живели Трачани и Илири, стари
су називали Тракијом, (док) су исту ту земљу други касније називали Илиријом."18

10. "Strab., p.315. - Clearch. aup Athen. XII, 27.
11.Herod.,V.,7.
12. Hesych. s.vv.
13. Никола из Дамаска, или Дамаскински, грчки писац, рођен је у Дамаску 74.г. пре Христа. Он је
био писац трагедија, комедија, а бавио се и реториком, филозофијом и историјом. Овде је реч о његовом делу "Живот Августов" (De Instit. Caesaris Aug.) I., c.439. str.Orelli, s.85.id.
14. О. ц., стр. 16.
15. Аристофан, "Птице".
16. Livije, XXVIII, 34.; XXXI, 35.
17. Steph. Byzantinus, s.v.
18. Schol. Lycophr. 894., 1283. - Eustath. ad Dion. Perieg., v.270. - Ukert, Geographie der Griechen und Römer, Weimar, 1816., I.B., p.282.

:bye:

П.С. Што ти недостаје једна страна у Вустовом раду о Рг-Веди? Намерно или случајно?

Poslednja izmena:
Хај, Тандрчак, мора да ти је цркао видео кад си престао да самошлајфујеш па се појавио да мало шлајфујеш јавно?, под изговором "просветљења Сребрене" на теми о Трибалима о Илирима?
Ништа не брини, моја "опседнутост" никад неће да нарасте толико да тебе и сличне ти убројим у Србе, мирно спавај:bye::bye:

Мало ми је лакше што и сви Бабури из тзв Хабсбуршке монархије деле исту "опсједнутост" као ја, кад Србе називају Илирима.

Karl's VI. Privilegienbestatigung fur die Serben 1715.
karlviaan4.jpg

Privilegijе iz 1743, prvo stampano izdanje na starosrpskom jeziku.
Naslovljeno „SLAVNOMU NARODU ILLYRIKO-RASSIANSKOMU”:
privilegia1715xy1.jpg

"Патолошка опсједнутост" да су Срби синоним за Илире, кад боље размислим, има два дубока корена: аустријска сведочанаства и католичку енциклопедију.

Sudeći prema knjizi Johana Hristifora barona Bartenštajna "Kratak izveštaj o stanju rasejanoga mnogobrojnoga ilirskoga naroda" iz 1761. godine, Ilirima su smatrani Srbi.

---али, можда је праузрок у оним сведочанствима која потичу око тисућу година пре Халкокондила;)

:bye:

Isto tako mogu postaviti dokumente o Hrvatima kao Ilirima (sto iz Vatikana, koje je Luka Jelic objavio, sto one ostale, kako su sebe zvali), medjutim, ono sto ti ne razumijes po pitanju Ilira jeste cinjenica da postoji visevjekovna tama bez ikakvih izvora koja se proteze od vremena antickih pa do vizantijskih pisaca, sto znaci da koristis istu princip kao Albanci. Nikakve razlike nema... :mrgreen:

Isto tako mogu postaviti dokumente o Hrvatima kao Ilirima (sto iz Vatikana, koje je Luka Jelic objavio, sto one ostale, kako su sebe zvali), medjutim, ono sto ti ne razumijes po pitanju Ilira jeste cinjenica da postoji visevjekovna tama bez ikakvih izvora koja se proteze od vremena antickih pa do vizantijskih pisaca, sto znaci da koristis istu princip kao Albanci. Nikakve razlike nema... :mrgreen:

Баш ме нађе сад, са Шћипетарима:ljutko:
Немој да ми постављаш никакве хрватске изворе, дај нешто објективније ако имаш.
Што је например вишевековна тама ?
Имамо античке изворе (да су Илири Срби), средњевековне византијске (да су ИлириСрби) ..можда имамо и ватиканске, али немамо приступ архивама... и имамо католичке (аустријске) све до 19. века ...
Такав след немамо за многе друге ствари и појмове.

Кажи ми за Вуста можда ниси видео, имаш насловну страну па онда фали једна..
Читала сам га иако ми немачки на нивоу знања естонског.

И, најбоље..да се вратимо Србљима/Трибалима..на Анђелчетовој смо теми, ремемебер!

Naša braća Srbi iz Pomoravlja nisu potomci Tribala, nego Kosovskih Srba, koji su morali da napušte svoja ognjišta pred pritiskom divljih Arnauta
Zato se u tim krajevima govori Kosovsko Resavskim dijalektom
Što se tiče Vlaha u Istočnoj Srbiji, ima i medju njima ekstremista koji bih htjeli da šire Veliku Rumuniju preko Srpske zemlje

U Resavskom kraju, se malo drugacije govori, nego u Velikom Pomoravlju.
Dijalekt je veoma slican makedonskom...

Имамо античке изворе (да су Илири Срби), средњевековне византијске (да су ИлириСрби) ..можда имамо и ватиканске, али немамо приступ архивама... и имамо католичке (аустријске) све до 19. века ...

И, најбоље..да се вратимо Србљима/Трибалима..на Анђелчетовој смо теми, ремемебер!

Dobro, koliko je vremena proslo od spomena Ilira (ali ne Srba jer se oni ne pominju nego Illyrii proprie dicti) u antickim izvorima, pa do spomena Ilira kao Srba u vizantijskim? Nista ti vise ne treba da dokucis koliko si u krivu. Polako, uzece malo duze vremena, ali ces shvatiti jednoga dana...

Kazi sve sta ti treba na nemackom, prevescu, drage volje... :)

- Laonicus Chalcocondylae, grcki pisac iz 15 veka, pise o caru Dusanu i kaze da on je nameravao da stvori “evropsku imperiju naroda ilirskog”, “… ad Europae imperium, genus Illyriorum, qui progressi ab Occidentali versus Ionium regione, venerint ad Scopiorum urbem, lingua etiamnum non dissimili utentes” (Tomus 19, p 35), i da Tribali, Iliri, Poloni, Sarmati, Veneti govore istim jezikom : “Haud me fugit, Triballos, Illyrios, Polonos, et Sarmatas eodem inter sese lingua uti.” (P 43). “Sarmatarum lingua simillis est Illyrorum, Ionum ad Venetos usque accolentum”. ( P 138).
(Laonicus Chalcocondylae. Historiae. Patrologiae. Migne. Paris. 1866.

- “ Serblos … Triballos, autem gentes esse totius orbis antiquissimam et maximam, compertum habeo”
« Srbi … Tribali, narod najstariji i najveci od naroda, pouzdano znam ».
(Laonicus Chalcocondylae Atheniensis, Historiarum Libri decem, 1650.

Karlovacki rodoslov : « Glagoljut istini spisatelji jako Likiniju Srbinu biti rodom, Jelinu mudrovanijem i sva srbska idolu sluzase Dagonu. Ot sudu i Dagoni i Daki imenujut ; ot Sera ze Srblje ».
« Prisvajajet ze [Konstantin] k sebe i Likinija cara Srbskago, vdavajet jemu sestru svoju Konstanciju v zenu veliki car Konstantin … »
Konstantinov Rodoslov : « Sze Likinije bese dalmatinskij gospodin rodom Srbin, i rodi od Konstantinije sina Bela Urosa. »
Pivski Letopis : « Veliki Konstantin vdade dscer Konstantiju Likiniju v zenu … bese si Likinije Dalmatinskij gospod(in) rodom Srbin. Rodi od Konstantije sina ot negoze pokolenom mi mnozi izidose, daze i do Beloga Urosa ».
(Relja Novakovic. Karpatski i Likijski Srbi. The Carpathians and Lycian Serbs. IPA Miroslav. 1997. str 19-21).

“Nostris profecto Illyriis adeo id familiare est us Srblos passim se compellent, non Serviam incolentes modo, sed universum pene Illyricum, ac Daciam quoque, in primis qui Graecam sequuntur ecclesiam, qui per hoc maxime se ab ceteris distingui putant quod Srbli, Srblyani nuncupantur.”
“Ono je zaista kod nasih Ilira tako uobicajeno, da se svuda Srbljima (“Srblos”) zovu, ne samo oni koji nastanjuju Srbiju, vec ceo Ilirik pa cak i Dakiju, narocito oni koji sleduju grcku veru; Oni smatraju da ce se najvise od drugih razlikovati kad sebe Srbli i Srblyani zovu.”
(M.P.Katancsics. De Istro eiusque adcolis commentatio.1798).

« Hrvati – ovo pricam po svoi znanju – nas Trace i Ilire, koji se od njih u dijalektu znatno razlikujemo, zovu sve Vlasima »
(M.P Katancsic. De Istro eiusques adcolis commentatio, 1798, str 227).

Prema francuskom istoricaru Du Cange, obnovljena Drzava Vladara Ostroila, Jadranska Srbija, stranci su po navici nazivali Dalmacijom, po rimskoj provinciji Dalmaciji i po mestu Markelinove prestonice. Srbi su ovu svoju drzavu nazivali – Srpskom, odnosno Srbijom.
« Neque ab hac sententia omnimo discedit Willelmus antistes Tyrius : licet aliter sentiant nonnulli rerum Dalmaticarum scriptores ; nomenque istud optum velint, a Slauico Srbska, quo regionem illam, quam incolebant Slaui, indigitabant. Vnde Graeci, seu Seruiam, postmodum formarunt. »
(Caroli du Fresne, Domini du Cange. Illyricum Vetus et Novum. Haeredum Royerianorum. Posonii. 1746.

Dubrovcanin Luccari, autor “Annali di Ragusa” – koji ukljucuje genealogiju srpskih vladara pre Nemanjica, je zanimljiv istoricar.
“Ovaj analist navodi kao svoje izvore nekakve “efemeride dukljanske” (come si vede nell’Efemeridi di Doclea) I nekakav “zapisnik” na slovenskom jeziku, za koji on kaze da ga je sam video I citao negde u Bugarskoj (“come ho veduto in un Diario in Bulgaria”) ; no koji su naravno danas vec izgubljeni.“

- Slavonski pisac Matija Antun Reljkovic (“Satir iliti divlji covek”) misli da stari Iliri su bili Sloveni
“Posle toga u mlogo vrimena ti promini i mlogo imena, jer s poscetka Slovinci se zvate, pak poslije Slavinci prozvase … Ilirijo za time postade …” (izdanje iz 1929, Beograd, str 14-15).

“Trojan … voistvova ze na Daki, sirjec na Srblje, nacalnik ze srpski … Dikoval” … “Trojan je vojevao protiv Dacana, to jest protiv Srbalja, zapovednik srpski … Dikoval”.
(Hronika I. Zonaras. Ruski Prevod u Vokolomanskom Manastiru. Napecetan u Ct 31 Istor. I Drevn. Rus. U Moskv. Univ. 1847 god, str 58 / Milos S. Milojevic. Odlomci Istorije Srba. Tom I. str 208-210 / O. Lukovic-Pjanovic. Srbi … Narod Najstariji. 1990. T I. Str 62-63. Beograd. AIZ Dosije).

Enea Silvije (Aeneas Sylvius) je za Tribale rekao:
„Tribali ili Mizi, a nazivaju ih čas Srbi (Servios), čas Roksinjani ili Rascijani (Roxianos vel Rascianos), ali i Geti (Getae), koje delimično nazivaju Vlasi (Valachos), delimično Transilvani (Transylvanos).

Arapi su zapisali:
"Племе које споменусмо под именом Сарбин, спаљује се на огњу, када им умре владар или старешина; они такође спаљују његовог јахаћег коња".
To odgovara obicajima Tribala...

Ово за коња потврђује и народни песник у песми Смрт Краљевића Марка, кад каже да је Краљевић Марко убио Шарца и онда умро.

Vlasi nisu Rumuni.
Smesno...znaci Albanci i tkz. "bosnjaci", mogu sebe nazivati potomcima Ilira, a po tebi je trazenje potomaka tribala, trazenje igle u plastu sena?

Па лепше је веровати да смо дошли са неких планина из Русије....

него научне чињенице да сте сви Македонци...:mrgreen:

Каде си Алѓелче...немаше те одамна:heart: ;)

- Laonicus Chalcocondylae, grcki pisac iz 15 veka, pise o caru Dusanu i kaze da on je nameravao da stvori “evropsku imperiju naroda ilirskog”, “…

Да..тачно..а пре тога? :roll:

Historia Turcica (Turska istorija) (1502) čuva u jednom raskošnom kodeksu Gradske biblioteke u Nirnbergu,
za koji je sada nesumnjivo utvrđeno da predstavlja Petančićev autograf.[12..................... у којој се каже
"Stefan, car Makedonaca i Rašana" (Stephanus Macedonum Rasianorum caesar).

PAvel Šafarik je vrlo lepo objasnio kako su neuki Grci deformišući svaki naziv, i u ovom slučaju od Srbalja,Srblja napravili Triblje,tribale..On daje i nekoliko drugih orimera gde grci umesto S na početku stavllaju T.

Сребрена. :)

СРБЕ су називали Трибалима. То је једносмерна релација.

На пример, крајем 16. и почетком 17. века, Србе је неколицина аустријских хроничара једногласно називала "Албанцима". Једноставно су на мапи подручје Зете, Косова и половине Македоније бележили као "Албанија", па су следствено томе и становништво тих области називали "Албанцима". Тако је и пећки патријарх био "митрополит Албанаца".

Да ли то значи да су и Албанци Срби?

П.С. Мислим да је то Т<->С и везу Трибала и Србаља предложила Олга Луковић-Пјановић, а не Шафарик. Онај цитат ти нешто не ваља, а његов аутор очигледно брка лончиће на пар места, на пример када наводи пример "залата-заласа", а тај пример не постоји, већ се ради о примеру "таласа". Не "заласа".

Presao si na "Vi"?
Srpkinja? Zasto pitas?

Зашто дозвољаваш да ти се којекакви троглодити из Хрватске и БиХ уопште и обраћају са тако увредљивим подтекстом?

Ако треба помоћ да се у сарадњи са модераторима стане томе у крај, писаћу им и ја. Али обавезно обавести приватном поруком модераторе Политике и Историје да су ти се пар провокатора (или један под више налога) накачили и да те прогоне по темама и вређају по националној основи. И не само тебе, него и Влахе, јер је то увреда по 2 основе. Прва је твоје прозивање по националној основи, што је забрањено, а друга је сугерисање да је бити Влах нешто стидно и срамотно, што је такође и уставом и правилником забрањено. Треће, најстроже је забрањен и "стокинг" (форумско прогањање) и уколико се ради о томе, свака онаква порука ће им бити кажњавана са по Ц3 и инстант три дана бана... па ако желе да се играју, нека се играју - твоје је само да им притиснеш троуглић и сачекаш да неко из модерације одреагује, а не да се ти бакћеш са њима.:confused:

Па лепше је веровати да смо дошли са неких планина из Русије....

него научне чињенице да сте сви Македонци...:mrgreen:

Каде си Алѓелче...немаше те одамна:heart: ;)

:) Sad da li ste vi mi, ili mi vi, to i onako nije vazno. Vazno je da smo isti narod :zper:
Jas sum tuka, a kade si ti? Ne sum te videl dolgo vreme :)
Majka ti ako doznae,da tuka pisuvas vaka, ke te tepa be.:roll::whistling:

Хај, Тандрчак, мора да ти је цркао двд кад си престао да самошлајфујеш па се појавио да мало шлајфујеш јавно?, под изговором "просветљења Сребрене" на теми о Трибалима о Илирима?

Ја бих те замолио за бар мало поштовања према Тандорију, јер је његов допринос квалитету дискусија на овом форуму форумски немерљив и један је од врло ретких који их подиже на ниво близак академском, док је твој популаран и белетристички.

Што се тиче, опет, онога што си поставила, важи исто као и за Трибале. Срби у Војводини су називани Илирима. Отприлике као и што су босански муслимани називани Турцима, а то не значи да су Турци Словени.

Зашто дозвољаваш да ти се којекакви троглодити из Хрватске и БиХ уопште и обраћају са тако увредљивим подтекстом?

Ако треба помоћ да се у сарадњи са модераторима стане томе у крај, писаћу им и ја. Али обавезно обавести приватном поруком модераторе Политике и Историје да су ти се пар провокатора (или један под више налога) накачили и да те прогоне по темама и вређају по националној основи. И не само тебе, него и Влахе, јер је то увреда по 2 основе. Прва је твоје прозивање по националној основи, што је забрањено, а друга је сугерисање да је бити Влах нешто стидно и срамотно, што је такође и уставом и правилником забрањено. Треће, најстроже је забрањен и "стокинг" (форумско прогањање) и уколико се ради о томе, свака онаква порука ће им бити кажњавана са по Ц3 и инстант три дана бана... па ако желе да се играју, нека се играју - твоје је само да им притиснеш троуглић и сачекаш да неко из модерације одреагује, а не да се ти бакћеш са њима.:confused:

Ma ne smeta meni, jer oni to rade u nedostatku argumenata, iz neznanja, mada time pokazuju i svoje osnovno vaspitanje. Jedino mi smeta negiranje Srba i pljuvanje po nama.
Vlasi su isto ljudi, kao i svi mi, pa cak i da sam kojim slucajem Vlajna, bila bi verovatno isto toliko i ponosna, kao i sto sam sada, jer sam Srpkinja.
U svakom slucaju, hvala :)

Back