Tri profesije koje će preživeti AI revoluciju

• Začetnik teme Začetnik teme Plant
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ali ne moze AI da bude psihijatar jer ne moze da “razume” osobu s odredjenim problemima, tj on moze eventualno da prikupi odredjeni podaci- ali za niz podataka je potrebna ljudska intuicija, specificna vrsta pronicljivosti koju dugo vremena nece moci AI da postigne i pretpostavljam da u zdravstvu ce uvek biti dodta ljudi.
Pa psihijatar radi po nekoj naucenoj terminologiji. Odnosno po iskustvima I onome sto je naucio. Zamisli da napravis bazu od 10 miliona raznih razgovor sa nekoliko desetinama hiljada psihijatara kojoj AI moze da pristupi. Lep glas I sve ode online ( razgovor). Vec sada imas dobri AI modela gde je interakcija odlicna. Zamisli za 2-3god

Svi poslovi fizicki ce prezvijeti Al revoluciju

Al ne moze da frizira ljude
Ne moze da vrsi operacije nad njima kada se povrijede
Ne moze zube da im popravlja
Ne moze Al politiku da vodi
Ne moze Al fudbal da igra
Ne moze Al hranu da pravi
Ne moze Al da pregovara i svi poslovi gdje postoje dogovori Al ne moze nista
AI ne može ali će sve to moći AGI. Doći će vreme kad čovek više neće moći da parira veštačkoj inteligenciji ni u čemu.

Većina kancelarijskih poslova će biti zamenjena u bliskoj budućnosti. Već sad postoje AI agenti za razne pozicije poput customer service, analitičar podataka i slično.

Trenutno su sigurni samo fizički poslovi ali će i to roboti zameniti u daljoj budućnosti. Neke firme već sad imaju robote za neke magacinske itd. poslove

Trenutno su najperspektivniji zanati. Velika potražnja za majstorima čak i u Srbiji a kamoli Evropi. Mlade treba savetovati da uče zanate

Pa psihijatar radi po nekoj naucenoj terminologiji. Odnosno po iskustvima I onome sto je naucio. Zamisli da napravis bazu od 10 miliona raznih razgovor sa nekoliko desetinama hiljada psihijatara kojoj AI moze da pristupi. Lep glas I sve ode online ( razgovor). Vec sada imas dobri AI modela gde je interakcija odlicna. Zamisli za 2-3god
AI ne moze da "razume" emocije i empatiju sto je kljucna tacka ovde, a takodje je potrebna i intuicija. I nisam siguran da bi AI bio u stanju da razluci kad osoba racionalizira i projektuje itd, neke stvari u ljudskim odnosima koje se nama cine jednostavne su zapravo poprilicno kompleksne, i potrebno je dosta vremena da se razviju i potrebna je emotivna inteligencija,
i naposletku- ljudim ipak treba ljudski dodir, podrska, lepa rec, ljudi su ipak vrlo drustvena stvorenja.
To AI ne moze da zameni niti je ista stvar kad AI sablonski radi i odlucuje, i komunikacija s ljudskim bicem.

AI ne moze da "razume" emocije i empatiju sto je kljucna tacka ovde, a takodje je potrebna i intuicija. I nisam siguran da bi AI bio u stanju da razluci kad osoba racionalizira i projektuje itd, neke stvari u ljudskim odnosima koje se nama cine jednostavne su zapravo poprilicno kompleksne, i potrebno je dosta vremena da se razviju i potrebna je emotivna inteligencija,
i naposletku- ljudim ipak treba ljudski dodir, podrska, lepa rec, ljudi su ipak vrlo drustvena stvorenja.
To AI ne moze da zameni niti je ista stvar kad AI sablonski radi i odlucuje, i komunikacija s ljudskim bicem.
Psihijatar ni ne treba da razume emocije ili da ima empatiju, ne sme emotivno da se veze za pacijenta vec da ima profesionalan stav I da na osnovu ranijih iskustva pruzi najbolju mogucu pomoc.
Al ako ima pristup milionima raznih "seansi"? Nije njemu potrebno da razume da je tebi tesko I da saoseca sa tobom vec da zna sta da pruzi kao odgovor. Ako ti kaze ds je gladan, AI nema pojma sta je glad niti iskustvo kakav je osecaj al zna sta znaci biti gladan.
Opet ako pricas sa nekim preko telefona, Kamere ( sada AI tako izgleda da se uplasis) kako mozes da znas da je AI ako je uradjen tako da manifestuje sve sto I prava osoba manifestuje, intonaciju, pokret...
Ubedjen sam da nismo daleko od toga.

To je mislim jedna od prvih profesija koja će da strada, pored programera.

AI sistemi mnogo lakše mogu da nauče ceo zakon od čoveka, i briljantni su u operisanju rečima, što je praktično jedini posao advokata.

Evo ja radim sa advokatima dosta, i svi oni su počeli masovno da se oslanjaju na AI u pisanju svojih dokumenata.
Sudeći po napisanom, nemaš ti predstavu šta je posao advokata. Oslanjaju se, pa? To samo govori da će njima olakšati posao, a ne da će ih zameniti.

Sto kaže kolega @Sizif ,teško. Verovatno jedna od prvih profesija koja će biti zamenjena. Sve profesije koje se oslanjaju na skupljanje, analizu i obradu informacija će prve nastradati. Advokati, programeri, gledah pre koji mesec i radiolozi, verovatno i profesori, nastavnici... Najviše će se odupirati zanatlije, ali je samo pitanje vremena kada će i oni biti zamenjeni.
Pa nije advokat arhivator, da mu je posao prikupljanje i obrada informacija. Postoje i lutke na naduvavanje, pa ljudi i dalje j žene. Kakav crni AI..

Sudeći po napisanom, nemaš ti predstavu šta je posao advokata. Oslanjaju se, pa? To samo govori da će njima olakšati posao, a ne da će ih zameniti.
A mogao si to predstaviti na malo vise prijateljski nacin, no posto ja ne znam mnogo o advokatima (sem da mi nisu simpaticni ni malo) mogao si objasniti zasto AI ne moze zameniti advokate?
Posto se meni cii, da ne samo da bi ih AI mogao zameniti, vec da bi citav sistem s AI mozda i bolje funkcionisao, jer sad cesto ishod vise zavisi od kvaliteta advokata nego od slucaja, milioneri koji imaju najbolje advokate retko kad zaglave iza resetaka, i tu bi AI mogao da izjednaci igru, tj da ne zavise stvari toliko od advokata i demagogije, vec iskljucivo od slucaja i dokaza?

Odakle krenuti. Živu reč i razgovor ne može ništa da zameni. Ne može klijent da priča sa mašinom. Danas postoje propisi online, sudska praksa, svašta je dostupno na dva klika, pa opet klijenti ne zastupaju sami sebe. Drugo, advokate štiti Ustav i Zakon o advokaturi. Samo advokati mogu pružati pravnu pomoć za novac, svi drugi čine ktivično delo nadripisarstva. Zatim, pravo nije matematika, ubaciš u digitron i dobiješ rezultat. Slobodno sudijsko uverenje je jedno od osnovnih načela. Kako veštačka inteligencija da provali da li neko laže. To je jednostavno nemoguće.

Odakle krenuti. Živu reč i razgovor ne može ništa da zameni. Ne može klijent da priča sa mašinom. Danas postoje propisi online, sudska praksa, svašta je dostupno na dva klika, pa opet klijenti ne zastupaju sami sebe. Drugo, advokate štiti Ustav i Zakon o advokaturi. Samo advokati mogu pružati pravnu pomoć za novac, svi drugi čine ktivično delo nadripisarstva. Zatim, pravo nije matematika, ubaciš u digitron i dobiješ rezultat. Slobodno sudijsko uverenje je jedno od osnovnih načela. Kako veštačka inteligencija da provali da li neko laže. To je jednostavno nemoguće.
Meni, kao laiku se cini da je ta "ziva rec" vise problem nego korist- dobijes loseg advokata ili unajmis loseg advokata i u problemu si (u vecini slucajeva).
Takodje istrazivanja u SAD su pokazala da kad zatvorenici izlaze pred komisiju za ranije pustanje iz zatvora- najvazniji faktor je kad je sudija jeo- ako je gladan i nervozan onda zatvorenik ima manju sansu da bude pusten- AI ne bi imao ovih problema, vec bi se ishod zavisio od ubacenih podataka i cinjenica?

Polaziš od pogrešne pretpostavke da ti sud treba da pothraniš potrebnim podacima a da on izbaci rešenje. Ne. Ne postoji spisak dokaza koji su potrebni da bi se neki slučaj dobio. Daću ti slikovit primer. Ti si meni pozajmio novac, nismo sačinili o tome nikakav pisani trag, verovao sam ti. To ne znači da ja ne mogu da dobijem spor, već da mi je dokazivanje ozežano. Moj i tvoj iskaz je dokaz, kao i svedočenja. Na osnovu tih iskaza, životne logike i iskustva, govora tela, glasa, suočavanja, sudija će doneti odluku.

Mislim da ništa nema "stvarnu" vrednost. Sve je subjektivno. Od procene vrednosti materijala koja se koristi do procene vrednosti uloženog rada potrebnog da dođeš do finalnog proizvoda (farmerki). Recimo, da li jedan paradajz objektivno ima manju vrednost od pomenutih farki? 🤨Dakle, sve je neka subjektivna procena. I AI može da nauči da to radi.

Moze ali taj svijet onda nema smisla,jer ako covjek nema potrebu za covjekom nego za robotom onda to drustvo ide u ambis

A mogao si to predstaviti na malo vise prijateljski nacin, no posto ja ne znam mnogo o advokatima (sem da mi nisu simpaticni ni malo) mogao si objasniti zasto AI ne moze zameniti advokate?
Posto se meni cii, da ne samo da bi ih AI mogao zameniti, vec da bi citav sistem s AI mozda i bolje funkcionisao, jer sad cesto ishod vise zavisi od kvaliteta advokata nego od slucaja, milioneri koji imaju najbolje advokate retko kad zaglave iza resetaka, i tu bi AI mogao da izjednaci igru, tj da ne zavise stvari toliko od advokata i demagogije, vec iskljucivo od slucaja i dokaza?
Нараво да АИ не може да замени адвоката.
Како замишљаш да АИ понуди тужиоцу и судији да његовог клијента ослободе у замену за пар коверата напуњених неким шареним папирићима? Не би се он ту снашао. :mrgreen:

Нараво да АИ не може да замени адвоката.
Како замишљаш да АИ понуди тужиоцу и судији да његовог клијента ослободе у замену за пар коверата напуњених неким шареним папирићима? Не би се он ту снашао. :mrgreen:
A šta ćemo sa svedocima ? Kako će AI da ih provali ?

A šta ćemo sa svedocima ? Kako će AI da ih provali ?
То би већ био прави задатак за АИ. Камерама и разним сензорима би пратио реакције сведока на одговоре, и упоређујући све параметре са огромном количином података којима би располагао, могао би готово без грешке да утврди да ли и колико сведок говори истину. Нешто као високо усавршени детектор лажи.

Намера је да физичке послове, као што су послови водоинсталатера и хирурга, замене полуаутономни роботи у комбинацији са телеоператерима. Телеоператер је особа која ради од куће и то тако што управља поменутим роботима са даљине. Такође, намера је да се исти посао обавља искључиво путем мисли. Циљ је да технологија која би омогућила читање мисли буде што мање инвазивна ( нпр. ЕЕГ слушалице. )

Намера је да физичке послове, као што су послови водоинсталатера и хирурга, замене полуаутономни роботи у комбинацији са телеоператерима. Телеоператер је особа која ради од куће и то тако што управља поменутим роботима са даљине. Такође, намера је да се исти посао обавља искључиво путем мисли. Циљ је да технологија која би омогућила читање мисли буде што мање инвазивна ( нпр. ЕЕГ слушалице. )
Koliko znam, cilj je autonomna AGI. Sad različite su procene kada će ona biti dostignuta. Problem sa AI je što je to dosad najteže predvidiva tehnologija koju je čovečanstvo stvorilo. Nismo sigurni da li će dostići neki nivo za mesec dana ili za 10 godina.

Back