S obzirom kako su ih ubili, nesto sam skeptican da je bio civilizovan. Jedino necivilizovanije bi bilo da su ih skuvali i pojeli.
A ako mislim da je dobro da ti neko postavi suverena i upravlja sa njime onda ja neznam pojam reci dobro. To sto je u njegovo vreme ekonomija stabilizovana ne znaci da nije bio marioneta. A jos vise mi nije jasno kako mozes da kazes da neki rat koji je organizovan od strane te drzave nema veze sa dogadjajima od pre devet godina, ponarucito ako se odnosi o svrgavanju prethodnog vladara. Politika se vodi planski, a ne stihijski. To sto se pre ratovalo zbog jedne zene, to je bilo pre. Mada je i tada to bio samo izgovor. I kakva je to aktivna spoljna politika i sa kime je vodi? Zarati protiv turske. Onda italijani dobiju teritoriju iako nisu ucestvovali u ratu. Onda zarati protiv bugara. Pa "dobije" rat protiv austrije i nemacke. Kakva je to politika koja ti uzme teritoriju koju osvojis i tera te u drugi rat. Gde su ti tu saveznici i politicki plan. Ja ovde vidim rat sa svim zemljama u okruzenju osim sa rumunijom. Po meni je to vrlo losa politika. I kao kraj napravis pan-juznoslovensku drzavu sa idejom da bude bas takva, juznoslovenska. Pa onda neznas sta da radis sa hrvatima i slovencima. Dala baba dinar da udje u kolo i dva da izadje.
Pa napomenuo sam da je sam cin ubistva za svaku osudu.Ajde sto su ih ubili,ali izbacivanje preko terase na ulicu je vec divljastvo i izivljavanje.Uz to,ti koji su ih ubili su i doveli Petra na vlast,pa tako nije moglo biti govora o nekom kaznjavanju(ne racunam Solunski proces dosta kasnije).Aleksandar je svojom neodgovornom politikom navukao bes i vojske i naroda.
Mozda se mogao nadati nekom progonstvu,ali znamo kako je vratio Milana u zemlju i dao mu komandu nad vojskom,a Milanu isplacena velika apanaza da se ne vraca,svi su znali da od tog njegovog progonstva nema nista jer ce nastaviti da se mesa u unutrasnje poslove zemlje.
Tada se smatralo,a i danas da je ubistvo Aleksandra cena koju su Obrenovici morali da plate za Karadjordja.Ubistvo Aleksandra Karadjordjevica nema veze sa srbskim unutrasnjim razmiricama.
Petar se trudio da otrgne zemlju iz A-U zagrljaja,i oslanjao se na Rusiju,ali nije bio marioneta.Uz to zemlja sto je najbitnije belezi ubrzani razvoj,za razliku od perioda kada su njom vladali Obrenovici.On je otvorio put parlamentarnoj demokratiji i politickim slobodama u Srbiji,ukinuo je Aleksandrov oktroisani ustav i vratio mnogo liberalniji ustav iz 1888.Sam je pristao na ogranicenje vlasti zarad napretka drustva.
Za vreme Kralja Petra I, treći grad u evropi koji je uveo elektricni tramvaj, bio je Beograd,posle Beca i Ciriha.
Kralj Petar I je doveo najuticajnije americke automobilske kompanije u Kragujevac 1904. godine;samo 6 godina posle prvog leta avionom brace Rajt 1903. godine,dakle oko 1909.godine,u Kraljevini Srbiji su vec ne samo videli avion,vec su ga i proizvodili.
Samo par godina kasnije 1911. godine, u Kraljevini Srbiji, opet za vreme Kralja Petra I,serijski se proizvodio srbski ratni avion marke Oluja.1911.godine,u toj istoj Kraljevini Srbiji, snimljen je prvi dugometrazni film Karadjordje,prvi i u celoj tadasnjoj jugoistocnoj Evropi.
Srpski kraljevski dinar za vreme kralja Petra I Karadjordjevica,bio je toliko jaka valuta, da se i dan-danas u Cirihu u javnoj posti nalazi grb Kraljevine Srbije sa grbom Kraljevine Spanije i grbom Kraljevine Danske,kao uticajnih i jakih ekonomija toga doba.Guverner Narodne Banke Srbije je bio Djordje Vajfert,koji se danas nalazi na novcanici od 1000 dinara.Srbija nikada nije imala toliko ljudi svetskog kalibra u svom drustvenom zivotu i svi oni su bili aktivni clanovi drustva.
Kada kazem da je Srbija vodila aktivnu spoljnu politiku mislim na zastitu Srba i njihovih interesa u Turskoj,Bosni.Tada uglavnom prestaje islamiziranje Srba i nihovo albanasenje jer postaju bolje organizovani.
Naravno bilo je i kriza Aneksija,Carinski rat i td.,ali se zemlja nekako izborila sa tim problemima,a i uvek je tu bila senka A-U glavnog uzroka ratova(da ona nije dala zeleno svetlo Bugarska nikada ne bi napala Srbiju,o WWI ne treba da pricam),koja je gazila medjunarodne ugovore i krsila ovlascenja.
Tako da smo imali jako dobru spoljnu politiku tada,e sad sto se to nije svidjalo imperijalno nastrojenim A-U i Nemackoj to je druga stvar,ne znaci da nismo bili u pravu.
Vec sam naveo da je najveca greska Karadjordjevica pravljenje Jugoslavije,ali to nema veze sa tim kako su vladali ranije.Poz.