*i na ovaj nacin bi beogradski zooloski vrt nastavio svoj jedinstven slucaj postojanja. neverujem da se bilo gde u svetu zooloski vrt nalazi i samom centru grada kao sto je to slucaj sa beogradskim zooloskim vrtom. zooloskom vrtu bi se trebalo spreciti prosirenje i pod hitno traziti nova lokacija koja bi mnogo vise odgovarala zivotinjama a ujedno i posetiocima. zooloski vrt bi trebalo biti smesten u prirodu a ne u rusevine beogradske tvrdjave. tvrdjavu bi trebalo preurediti za mesto kulture a ne estrade i kica. beogradske skole iskoluju toliko raznovrsnih umetnika godisnje a za njih nema dovoljno radnog-izloznog prostora u gradu. umetnike ne treba gusiti zaposljavanjem po skolama vec im omoguciti slobodu stvaralastva. pozitivno poslovanje zooloskog vrta nece poboljsati prosirenje vec interesantniji program, izletnicka atmosfera, rajski parkovi, restorani raznovrsne kuhinje,...
*Kalemegdan, bez zoloskog vrta covek moze da se nada zar ne? ocigledno je da je neko odlucio da ce ovako biti i ne slusa nikoga ko ima drugacije misljenje. Reci ponovo sto su svi ostali rekli nema smisla, ko je za ostajanje zoo vrta i njegovo prosirenje treba da proseta istim i da posedi malo da udahne atmosferu, oni koji misle da je kalemegdan ne uredjen i da tamo samo narkomani i beskucnici borave treba da se proseta tim donjim gradom i da takodje sedne na klupu i upije atmosferu mesta. Ukratko zivotinjama bi bilo bolje da idu negde van grada, uslovi u kojima borave su ne humani; turizam bi mnogo vise dobio od izmestanja zoo vrta turisti koji su dosli zbog toga u nas glavni grad mogu i da odu van centra da posete isti; komsiluk bi napokon mogao da odahne od smrada koji se siri; a jedinstven kalemegdan bi mogao da prestavlja jedinstvenu oazu/park./spomenik/kulturno dobro u centru naseg grada
*Stvarno je strasno da se zoloski vrt nalazi na takvoj lokaciji...To je tvrdjava koja predstavlja zastitni znak beograda,jedna prelepa tvrdjava koja je toliko ratova i toliko godina prezivela a mi se bunimo kada je trebalo zoo vrt premestiti sa nje.Najveca nagrada bi bila za jadne zivotinje koje se muce na tako malom prostoru da se ceoo zoo vrt premesti.Ko ide u vrt redovno zna ocemu pricam...
*Dokle više!?Starac i dalje u funkciji VD, ambicije o proširenju kao ostvarenje životnog sna, gradski funkcioner koji se oglušuje o komentare stručnjaka istoričara i urbanista. Država bez para, a grad kao da ima višak novca pa ne zna gde da ga potroši. Da li se zna koliko će da košta budžet grada plate,komunalije i osnovno održavanje postojećeg životinjskog fonda?
Raspitajte se koliko je opao broj posetilaca u poslednje dve godine.
Zašto ova vlast hoće da proširuje zoovrt, a prethodne to nisu dozvoljavale?
*Kriminal prema istoriji, prema gradu, arheologiji! Strašno!
A i šta se može očekivati od kriminalca koji je odgajio kriminalca?
Sramota za gradonačelnika i zbog ovakvog gradonačelnika!
*Ako je zlostavljanje zivotinja superbrend Srbije, onda mi stvarno treba da se zapitamo u kom veku zivimo. Skucen prostor, neadekvatna betonska podloga, neadekvatna ishrana, nedostatak objekata za mentalnu stimulaciju zivotinja (od kojih neki uopste nisu skupi), vidljivi zdravstveni problemi sa zivotinjama koji se mesecima ne lece, samo su neki od ogromnih propusta koji postoje u Beogradskom zoo vrtu. I umesto da posetioci gledaju u zdravu sredinu sa zivotinjama koje lice na one iz prirode, oni za svojih 400-500 dinara, koliko kosta karta dobijaju setnju kroz lepe parkove i pogled na cesto bolesne zivotinje sa gotovo uvek prisutnim poremecajima u ponasanju. Tuga i zalost za Beograd i Beogradjane. A jos veca tuga i zalost je sto je isti takav betonski kazamat nedavno napravljen u Jagodini, umesto da se procita strucna literatura i napravi pristojan zoo vrt.
*Kao prvo, ako uporedimo ovaj Zoo-vrt sa bilo kojim iz razvijenog sveta, ocigledno je da kod nas zivotinje zive, tj 'zivotare' u kavezima koji ni malo nisu nalik njihovom prirodnom okruzenju. Mada, danas citam na politici kako standard Srba pada iz meseca u mesec, tako je isto i kod zivotinja u nasem zoo-vrtu: u mnogo su gorem polozaju nego njihovi rodjaci po svetu
Sto se tice lokacije,probacu da svoje mislenje docaram na sledeci nacin:
Posto zivim u Engleskoj, ovaj primer mi je prvi pao na pamet. Zamislite samo da je u okviru zamka 'Tower of London' zoo-vrt! Lokacija je gotovo identicna, jer je i on na 100-ak metara od reke. Taj zamak koji je sagradjen u 11 veku predstavlja kulturno nasledje Englekse i naravno jedna je od glavnih turistickih atrakcija.
Mada cinjenica da imamo zoo-vt u najvecoj tvrdjavi u nasoj drzavi sigurno govori o tome koliko nam je uopste stalo do nase proslosti (kojom se inace toliko dicimo).
*Zoološki vrt bi možda bilo najbolje premestiti u Baru Veneciju, a Glavnu železničku stanicu konačno izmestiti iz centra grada i od stanične zgrade napraviti muzej. Tako bi Beograd makar jednim delom, na specifičan način, sišao na desnu obalu Save. Kalemegdanska tvrđava jeste istorijski spomenik i treba da ostane istorijski spomenik, a kao jedini dodatni sadržaj može da bude samo park, odn. parkovsko zelenilo i ništa više.
* Da li to znaci da ce sve fotografije kapije Karla VI, Vidiin kapije, crkve Ruzice, celog Donjeg Grada nakon prosirenja imati u pozadini nekog majmuna, foku , krokodila ? Na sta ce to da lici ?
*Sramota ukoliko se dozvoli da se oduzme jos jedan deo Kalemegdanske tvrdjave. Svih ovih godina smo se besplatno setali vecim delom Kalemegdana,a sada zelite da zabranite svakome ko ne plati 400 din da se seta Kalemegdanom, pritom ce morati da gleda zatvorene zivotinje u betonskim kavezima. Vi ste u stanju sve da unistite, pa ne sumnjam da cete uspeti i Kalemegdan da unistite.
*Paradoks je da Beograd hoce da se kandiduje za prestonicu kulture, a na jedan od najvrednijih kulturno-istorijskih spomenika zeli da naseli divljac.
Farma drzava.
*Kad god sam bio u zoo vrtu, otišao sam nezadovoljan, videći životinje nabijene u male prostore, koje žive na betonu, da bi se lakše prali kavezi. Možda mogu da shvatim da je Kalemegdan bio odgovarajuće mesto pre drugog svetskog rata, ali sada u centru grada u tvrđavi, to je potpuno neshvatljivo. Uvek možemo da se pravdamo ekonomskom situacijom, ali mislim da hitno treba naći drugo mesto u prirodi, sa većim prostorom. Poznajući kakvi smo, to je verovatno neizvodljivo, tako da verujem da će nesretne životinje ostati u tim malim kavezima još dugo godina, dok se mi ne dogovorimo, šta hoćemo i nećemo, i što je još važnije, odakle nam pare. Možda jedino da se nadamo će da nam Kinezi pomognu.
*Bgd zoo vrt je sramota iz dva razloga. Toliko je mail da predstavlja muciliste zivotinja. Potpuno neuslovan i za zivotinje i za posetioce i za stanare u blizini.
Drugo, on se nalazi u najvrednijem kulturnom dobru Beograda a to je kalemegdanska tvrdjava. Nama bizoni vrse nuzdu na ko zna kakve i koliko vredne arheoloske nalaze. Katastrofa koju predvodi jedan obesni vajar.
*Beogradski Zoo vrt je tužno mesto gde se većina životinja drži u očajnim uslovima. Prosto me sramota da odvedem decu tamo...
*vodila sam nedavno dete u zooloski vrt (u cijoj neposrednoj blizini, inace, zivim). bila je to moja prva poseta nakon skoro 20 godina. utisak koji je to mesto ostavilo na mene moze se svesti na jednu rec: tuga! najjaci utisak ostavili su vukovi koji kao pomahnitali trce levo-desno u svojim premalim kavezima. da ne govorim o cinjenici da se vrt nalazi na vrednom arheoloskom nalazistu. i da ne pominjem patnje stanara lokalnih zgrada zbog mirisa koji se siri, narocito u leto... mislim da bi neka velika povrsina van grada bila mnogo pogodnije mesto za zoo vrt, i zbog ljudi, a pre svega zbog zivotinja. a ovo reklamiranje vuka bojovica me sada samo nasmeje...
*Skandal i zlocin. Zooloski vrt treba izmestiti na neku lokaciju koja ce mu omoguciti normalan rad. Ovo sto se radi je kao da u Narodnom pozoristu pravite bioskop. Ptajte struku, pitajte fakultet, pitajte nekoga, samo ne nabusitog vajara...
*E, sada verujem da ce zivotinje da uzivaju. Vukovi ce imati vise od 1,5 metara kvadratnih, medvedi vise od 2 metara kvadratna, a mozda i orlovi uspeju da rasire krila???
Pustite bre te zivotinje u prirodu, tamo gde im je i mesto! Ne drzite ih zarobljene i nesrecne celog zivota, samo da bi nasa deca mogla da ih vide uzivo. Time muzimo zivotinje, a decu ponizavamo i vaspitavamo ih da budu zlotvori, kako prema zivotinjama danas, tako i prema ljudima sutra, kada porastu.
Ako neko kaze da su zivotinje srecne u zoo vrtu, neka udje u kavez po izboru i neka u njemu provede ceo zivot. A, mi cemo da ga posmatramo i cerimo mu se kroz zice, uzvivajuci u nasoj slobodi i njegovoj patnji....
*STA TO RADITE od grada koji spada u jednu od najstarijih prestonica sveta - po vremenu trajanja? Da li ste normalni? Umesto da uklonite one tenkove i topove pa da Unesko i ostali do kraja zavrse renoviranje i istrazivanje cele Beogradske tvrdjave - vi cete da uvodite zivotinje u jos neistrazeno!!! Kuku i lele si je nama od ovih "intelektualaca" koji ne poznaju Beograd i njegovu istoriju>
*moj dobar prijatelj koji vec neko vreme zivi u parizu, jednom prilikom je i posetio pariski zoo. zatekao je vrlo malo zivotinja u njemu i masu praznih kaveza. jednog od volontera je pitao zasto je to tako, ovaj ga je pogledao zbunjeno i odgovorio mu pitanjem, pa zar bi ti u ovako malom kavezu drzao lava ili medveda? neznam da li su nasi kavezi veci, ali su definitivno mali za neke zivotinje. razmazeni beogradjani a i drugi slicni nama nemoraju bas svaku zivotinju da vide uzivo na stetu njihove slobode.