TREBA LI PREMESTITI ZOO VRT?

• Začetnik teme Začetnik teme L.1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Trebalo bi napraviti humaniji Zoo vrt,na periferiji grada.

Lakse bi bilo i za zivotinje,a i taj deo Kalemegdana bi se turisticki svakako odrzao,naravno ukoliko bi se prikladno preuredio.

Što se lokacije tiče,u obzir dolazi Vinča,Rušanj, MZ Mladost,koja je izvanredna(mada malo daleko).

ja sam za to da se premesti,stim da se poveca povrsina istog.generalno ja sam vise za nac parkove i sl a cula sam da recimo u norveskoj,idete u ogradjenim kolima sa cuvarima i prakticno prolazite na 1m od lavova koji i te kako imaju prostora za zivot,a kad vidim onu jadnu pumu u nasem zoo vrtu smuci mi se zivot..

1936.

21411_10201942442547040_1287431775_n.jpg

Тада се простирао на скоро двоструко већој површини него сад.

Ne treba ga premestiti.
Treba ga zatvoriti i pustiti sve one nesrecne zivotinje da zive na slobodi.
Poslednji put sam bio pre desetak godina i secam se da je osecaj bio jadan, dok sam gledao sve zivuljke skucene u par metara, kako nervozno idu u krug i ispustaju vapaje...ko zna kakve.
Mislim da je nedavno Venecuela donela zakon po kome se zabranjuje rad svi ZOO vrtova na njihovoj teritoriji. Kapa dole.
Ili nek naprave zivotinjama ogromno prostranstvo, a ljudi da ih gledaju iz kaveza...

Ne treba ga premestiti.
Poslednji put sam bio pre desetak godina i secam se da je osecaj bio jadan, dok sam gledao sve zivuljke skucene u par metara, kako nervozno idu u krug i ispustaju vapaje...ko zna kakve.
Mislim da je nedavno Venecuela donela zakon po kome se zabranjuje rad svi ZOO vrtova na njihovoj teritoriji. Kapa dole.
Ili nek naprave zivotinjama ogromno prostranstvo, a ljudi da ih gledaju iz kaveza...

Зоолошки вртови овог типа су одавно превазиђени и ако немаш услова да даш животињи иоле пристојан простор - боље затвори то ругло и дај животиње неком другом ко те услове има.

Ne treba ga premestiti.

U slučaju nekizh zivotinjskih vrsta i to puštanje na sloodu je mač sa dve oštrice,mnoge od njih su meta lovokradica,a ugrožene su vrste. ;)

To nije zoo "vrt" to je mesto uzasa. Zaposlene koji sudeluju u transportu i drzanju zivotinja treba na sud a ljude koji posecuju takvo mesto gde se slade uzivajuci u perverznom zadovoljstvu gledajuci jadne zivotinje kako se pate, uceci i svoju decu tom modelu vodeci ih na to sadisticko mesto strave poslati kod psihijatra na ispitivanje. Takvi ljudi ne trebaju zdravom drustvu koji uzivaju u tudjoj nesreci gledajuci istu.

Ideje da se današnji Zoovrt premesti nisu nove, ali je pitanje gde naći odgovarajuću lokaciju.
Pominjana je Ada Ciganlija, verovatno po uzoru na Varšavu, gde je Zoovrt odmah uz reku, a čak, nekim svojim "vodenim" delovima i u njoj, ali je pitanje šta bi i koliko Ada Ciganlija, kao svojevrsna "lepotica" grada dobila, a šta izgubila.
Lepa prednost sadašnje lokacije je što je Zoovrt u strogom centru grada, kao malo gde u svetu.

Postoji vrlo dobar razlog zasto skoro nigde u svetu zoo vrt nije u strogom centru grada :/

Malo je gradova u svetu koji imaju prostor kakav je Kalemegdan i priobalje uz Kalemegdan, a da je u gradskom jezgru; takvi prostori su obično na gradskim rubovima.
Onog trenutka kada se iz Knez Mihajlove zakorači na Kalemegdan, to više, ni po čemu, nije centar grada, to je nešto posve drugo i drugačije od urbanih celina, ne samo kao istorijski spomenik i prirodna oaza.
Zato je Kalemegdan specifičan.
U tom smislu ni beogradski Zoovrt nije u centru grada, iako formalno jeste.
Mi smo, inače, skloni da sve što je postojalo ili postoji dovodimo u pitanje, čak i kada je to što dovodimo u pitanje, sa stručne strane čvrsto "zabetonirano" kao vrednost.
Nema našeg čoveka koji ne bi bi sastavio bolju fudbalsku reprezentaciju od selektora, koji ne bi bolje vodio državne finasije od ministra finansija, koji ima gotov koncept za reformu meteorologije,koji ne bi rešavao arhitektonske i urbanističke probleme bolje od Kurbizijea...No, to je naš šarm, i da ga nemamo, teže bismo preturali prego glave loša vremena, loše prilike.

Mozda bolje da prosetas do Zoo vrta i sam pogledas..nije bas tako lose..popravio se Zoo vrt u odnosu kakav je bio puno
Ako bi se Zoo vrt premestao onda da se napravi Safari zoo vrt kao sto ga imaju druge zemlje i zivotinje tamo premeste
slobodne u prirodnom okruzenju a u ovom ostave samo sitne zivotinje i ptice i one koje ne mogu u slobodan prostor

Буквално само 3,4 животиње тамо имају иоле пристојно станиште. Остало је обична тортура. Само је нама нормално да се ништа не мења 80 година и да животиње живе у кавезима као у циркусу. Једино решење је да се целокупан ЗОО врт премести.

Back