TREBA LI PREMESTITI ZOO VRT?

• Začetnik teme Začetnik teme L.1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mozda bi bilo dovoljno prostora da se preseli u Zvezdarsku sumu, na primer? A mozda to zivotinjama ne bi odgovaralo... a mozda bi bilo i preveliko secenje sume. Ako cisto gledam po karti grada, ta suma je vise u centru nego ovo gde je sada - pogotovo ako se uzme stalno sirenje grada (bar ovaj Sumadijski deo).
A mozda iza Dr Ivana Ribara na Nbg? Ne vidim da tamo ima necega, a nema problema sa bilo kakvom sumom...
Ne bi cak bio problem ni da odu preko Dunava... ali tek za nekoliko godina kad bude bar 3 mosta preko njega...

Koliko sa prozora vidim, to je Nbgd. Mozda gresim. Pre 2 god. tamo su trebali biti raseljeni romi sto zive ispod gazele. Svakodnevnnim protestima to je spreceno. Mislite da bi stanari tog naselja vise voleli slonove nego rome, kao prve komsije?

Borac za prava zivotinja:
Ne može Veliko Ratno ostrvo jer je prirodni rezervat ptica. Koliko sam upucena, lokacija iza Dr Ivana Ribara je upravo ono što predlažu gradske vlasti, ali to zovu "Surčin"... Ja ne znam... Da li iko ovde zna da li taj deo grada potpada pod Surčin?

Surcin pripada opstini Zemun
i vrlo je moguce da one poljane iz dr.Ivana Ribara pripadaju Zemunu, tj. Surcinu

TEKST IZ VEČERNJIH NOVOSTI, 21. avgust :
Pre dve – tri godine predlagali smo da vrt pređe u gradsku nadležnost kao što je slučaj sa Adom Ciganlijom i Beogradskom tvrđavom, ali nismo naišli na razumevanje Vuka Bojovića. – Kasnije smo iz štampe saznali da je predat prospekt za privatizaciju vrta i odmah smo reagovali. Predali smo predlog Agenciji za privatizaciju da zoološki vrt pređe pod okrilje grada, ali odgovor još nismo dobili.
Kao razloge koji idu u prilog tome da vrt pređe u gradske ruke Mojovićeva navodi činjenicu da je Grad osnivač zoo vrta i da zemljište na kojem se on nalazi vlasništvo Beograda. Ona dodaje da je Beogradska tvrđava, na kojoj se prostire zoološki vrt, spomenik kulture od najvećeg značaja za celu Srbiju i da je to još jedan od razloga zašto životinje treba preseliti.
Do kraja godine biće završene i izmene Generalnog urbanističkog plana kojima je predviđen je prostor za novi zoološki vrt na granici Surčina i Novog Beograda, površine od oko 30 hektara. Na tu lokaciju trebalo bi da budu preseljene "velike" životinje, dok bi ostatak bio zadržan na Kalemegdanu.
- Postojeći zoo vrt bi posle preseljenja trebalo da bude potpuno transformisan u otvoren prostor bez kapija i kaveza – objašnjava gradski arhitekta Đorđe Bobić. - Projekat za preseljenje vrta u Surčin biće urađen tokom sledeće godine, a ceo posao mogao bi da traje i nekoliko godina.

Pa onda da cekamo kraj godine i novi urbanisticki plan. Samo da se ne promeni vlast, pa ajde Sizife polako iz pocetka...
Ima li neko ideju koliko takav otvoreni prostor bez kaveza, sve sa troskom preseljenja i infrastrukturom, moze da kosta grad?

linabg:
ovo su mi ubedljivo najbolji argumenti, zasto ne treba seliti zoovrt... ne znam da li je neko, ko nije za premestaj, rekao nesto drugo osim - PROBLEM JE ICI DO SURCINA.... mene bi bilo sramota da kazem tako nesto... da li je zivotinjama mozda lose, to izgleda nije bitno, mislim, stvarno svasta, zasto bi njima bilo lose?!?!
onda ti idi u surcin. ja tamo necu ici. jeftinije ce biti da malo srede postojeci vrt.

ah, koji cinizam za ozbiljnu temu.
ali, najvise me nervira sto, pored toga sto ne postoji prava ideja gde zbilja treba da bude zoo, ljudi kao glavni razlog protiv izmestanja navode cinjenicu da ih mrzi da tabanaju ?!?!?!? pobogu, ljudi. pa moras da tabanas u gradu od 2 miliona ljudi.

Ne mogu da nadjem mapu opstina... Cini mi se da sam video (a samo na 2 sekunde sam video) da je opstina Zemun podeljena tako da je Zemun ostao jedan deo blize Novom Beogradu, a deo iza (zapadno) je Surcin. Ispada da je taj predlog da zoo stvarno bude van grada - a opet... da pitamo zivotinje? Da li njima prija mnogo cistiji vazduh? Jeste da im je ovde blizu Kalemegdan, ali i ceo grad. Da ne spominjem da se centar ponasa kao toplotno ostrvo, a ne prija to bas svima...

Borac za prava zivotinja:
Beogr. zoo vrt je osnovan daleke 1936. godine, a ovo je 2007. Danas se zoo vrtovi pretvaraju u male nacionalne parkove, u kojima se životinje kreću slobodno a od posetilaca ih dele prirodne barijere (voda, kamen, kanali). U našem zoo vrtu ne postoje uslovi za držanje životinja jer ih ima puno na malom prostoru. Ideja o proširenju na Donji grad nije realna jer taj prostor pripada kategoriji spomenika. Životinjama, uostalom, ne odgovara ni buka okolnih saobraćajnica. Nije moguće ni dislociranje na Veliko Ratno ostrvo jer je ono prirodni rezervat ptica. Dakle, ostaje nekoliko opcija: a)zatvoriti i potpuno rasformirati zoo vrt, b) premestiti ga u Surčin, c) premestiti ga na neku bolju, manje zagađenu i zeleniju površinu, kao što je, napr. Avala. O tome, nažalost, nećemo odlučivati mi, iako zoološki vrt nije ni prćija Vuka Bojovića, niti Gradske vlade.
Moram da dodam još nešto: naježim se kada čujem da neko aktuelnog direktora (aktuelan je već 21 godinu) naziva "humanistom". Radila sam u tom istom zoološkom vrtu i tvrdim da su svi hvalospevi, koji nam se svakodnevno serviraju, čista manipulacija i zamajavanje javnosti. Dotični je, za vreme dok sam tamo bila zaposlena, učinio barem pet, po meni neoprostivih stvari, koje ga diskvalifikuju kao ljubitelja životinja. Na primer, prodao je mečiće Ciganima mečkarima (jedva smo sprečili da im ne nataknu alke u njuške na licu mesta). Posle je u štampi izjavio da je to učinio jer su mečići bili "škart". Dalje: trgovao je ugroženim vrstama, te je naš zoo vrt, pored osiječkog i onog kvazi vrta u selu Koluti, postao glavni centar za distribuciju skupocenih primeraka. Ko ne veruje, može pronaći podatke na Internetu, uz ključne reči: Bangkok Six, IPPL... Uostalom, BBC je snimio film na tu temu, pod imenom APE TRADE. Mi, zaposleni u Vrtu i volonteri, zajednički smo potpisali peticiju još 1990. godine i prijavili slučaj resornim ministarstvima. Obavestili smo ih o krajnje nehumanom tretmanu životinja (radnici su risu polomili nogu, a pumi vilicu), nedostatku veterinara (lavica je nekoliko dana umirala u porođajnoj agoniji, a bizon je uginuo od gladi), pojavi avijarne TBC kod ptica i šuge kod Gadafijevih kamila, o nedostatku propratne dokumentacije za novopridošle životinje, o nepridržavanju karantina istih, o pojavi žutice kod radnika koji su radili sa majmunima, o neadekvatnom zbrinjavaju leševa uginulih životinja (koje su ubacivane u rupu i zalivane krečom)... itd.itd. Ali, bila su to teška vremena... Ratovi, kriza, izolacija. Od strane Bojovića proglašeni smo (nas desetak plus tadašnji dekani Veterinarskog i Biološkog fakulteta, kao i pomoćnik ministra za veterinu) za "agente CIA", "državne neprijatelje", "ludake".
Prema tome, ako je iko voljan da malo bolje sagleda kompletnu problematiku zoo vrta, a samim tim i njegovog direktora, može se malo baviti i istraživačkim radom.

Мала исправка - село се зове Колут, а не Колути. ;) И распитаћу се.

Back