TREBA LI PREMESTITI ZOO VRT?

• Začetnik teme Začetnik teme L.1
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pa koliko se sjećam nalazi se u sklopu Kalemegdana...
hm...dvosekli mač...pošto je Kalemegdan jednim delom stari grad jednim delom park i ne treba da bude tu i treba...

primjerice u glavnom zagrebačkom parku Maksimiru se također nalazi ZOO

pa nekako je prirodnije da je ZOO smješten u jednom djelu parka :idea:

L.1:
Koliko ja znam, Maksimir je samo park.
Kalemegdan je istorijsko jezgro Beograda, spomenik od posebnog značaja za grad Beograd.
Nije isto.

pa i to i rekoh...maksimir je samo park i to najveći gradski park pa je logično da ZOO bude smješten u njemu...još kad se doda Dinamov stadion...eto imaš sve životinje na jednom mjestu neke su doduše van kaveza...al sve je to da turisti bolje prouče i upoznaju svaku jedinku :lol: :mrgreen:

ok šalu na stranu...

Kalemegdan je ujedno i park i istorijsko jezgro tako da je tu stvar malo kompliciranija

Овако ја то добих на мајспејсу ...
Podrzimo Beo zoo-vrt i Vuka Bojovica!
Odbranimo najlepse uspomene iz naseg detinjstva!
U nedelju u 12 sati okupimo se ispred glavne kapije Zooloskog vrta i protesnom setnjom do Skupstine Grada pokazimo gradskim vlastima da svojim nasilnickim i bahatim ponasanjem ne mogu da vrsljaju po najlepsem i najuredjenijem delu Beograda!

NE DAJMO BEO ZOO-VRT!

Moram da se uključim u temu i, kao stari aktivista, obavestim one, koji možda ne znaju: beogradski zoološki vrt nije uvršćen u svetsku asocijaciju zoo vrtova, jer ne zadovoljava ni minimum uslova. Štaviše, smatra se jednim od najgorih. Podržavam njegovo premeštanje iz sledećih razloga: životinje u njemu žive u krajnje lošim uslovima. Takav koncept zoo vrta odavno je prevaziđen. Vukovi u prirodi ne obitavaju na betonu. Tigrovi i medvedi ne treba da budu u malim i oronulim kavezima koji liče na cirkuske vagone. Majmunima se ne stavljaju bukagije. Ako je nekome zadovoljstvo da posmatra belog medveda u 15 kvm, ili majmune koji se gađaju sopstvenim izmetom, životinje bez prostranstva, prijatelja i stimulansa - taj nije iskreni ljubitelj životinja. Ako ste naumili da vidite moderne robove i mentalne bolesnike iz faune, ako je za vas atrakcija da gledate kako se životinje samopovređuju i čine sve što u prirodi nikada ne bi činile ... onda sam ja promašila forum. Životinje nisu slike mrtve prirode. Lepo uređene staze i žardinjere sa cvećem nemaju nikakve veze sa dobrobiti životinja.
Beogr. zoo vrt je osnovan daleke 1936. godine, a ovo je 2007. Danas se zoo vrtovi pretvaraju u male nacionalne parkove, u kojima se životinje kreću slobodno a od posetilaca ih dele prirodne barijere (voda, kamen, kanali). U našem zoo vrtu ne postoje uslovi za držanje životinja jer ih ima puno na malom prostoru. Ideja o proširenju na Donji grad nije realna jer taj prostor pripada kategoriji spomenika. Životinjama, uostalom, ne odgovara ni buka okolnih saobraćajnica. Nije moguće ni dislociranje na Veliko Ratno ostrvo jer je ono prirodni rezervat ptica. Dakle, ostaje nekoliko opcija: a)zatvoriti i potpuno rasformirati zoo vrt, b) premestiti ga u Surčin, c) premestiti ga na neku bolju, manje zagađenu i zeleniju površinu, kao što je, napr. Avala. O tome, nažalost, nećemo odlučivati mi, iako zoološki vrt nije ni prćija Vuka Bojovića, niti Gradske vlade.
Moram da dodam još nešto: naježim se kada čujem da neko aktuelnog direktora (aktuelan je već 21 godinu) naziva "humanistom". Radila sam u tom istom zoološkom vrtu i tvrdim da su svi hvalospevi, koji nam se svakodnevno serviraju, čista manipulacija i zamajavanje javnosti. Dotični je, za vreme dok sam tamo bila zaposlena, učinio barem pet, po meni neoprostivih stvari, koje ga diskvalifikuju kao ljubitelja životinja. Na primer, prodao je mečiće Ciganima mečkarima (jedva smo sprečili da im ne nataknu alke u njuške na licu mesta). Posle je u štampi izjavio da je to učinio jer su mečići bili "škart". Dalje: trgovao je ugroženim vrstama, te je naš zoo vrt, pored osiječkog i onog kvazi vrta u selu Koluti, postao glavni centar za distribuciju skupocenih primeraka. Ko ne veruje, može pronaći podatke na Internetu, uz ključne reči: Bangkok Six, IPPL... Uostalom, BBC je snimio film na tu temu, pod imenom APE TRADE. Mi, zaposleni u Vrtu i volonteri, zajednički smo potpisali peticiju još 1990. godine i prijavili slučaj resornim ministarstvima. Obavestili smo ih o krajnje nehumanom tretmanu životinja (radnici su risu polomili nogu, a pumi vilicu), nedostatku veterinara (lavica je nekoliko dana umirala u porođajnoj agoniji, a bizon je uginuo od gladi), pojavi avijarne TBC kod ptica i šuge kod Gadafijevih kamila, o nedostatku propratne dokumentacije za novopridošle životinje, o nepridržavanju karantina istih, o pojavi žutice kod radnika koji su radili sa majmunima, o neadekvatnom zbrinjavaju leševa uginulih životinja (koje su ubacivane u rupu i zalivane krečom)... itd.itd. Ali, bila su to teška vremena... Ratovi, kriza, izolacija. Od strane Bojovića proglašeni smo (nas desetak plus tadašnji dekani Veterinarskog i Biološkog fakulteta, kao i pomoćnik ministra za veterinu) za "agente CIA", "državne neprijatelje", "ludake".
Prema tome, ako je iko voljan da malo bolje sagleda kompletnu problematiku zoo vrta, a samim tim i njegovog direktora, može se malo baviti i istraživačkim radom.

...a on se bori za dva-tri kioska u zoo vrtu?

Ne znam kako je jedan vajar nezamenljivi upravnik zoo vrta... Mozda je sposoban menadzer? Ne znam... ne poznajem ga...
A da pitamo stanare zgrada u blizini? Oni samo treba da imaju pravo glasa... Pa ako je njima dosta vetra koji duva u pogresnom pravcu... neka tako bude. Svako ko je 300m i vise udaljen od zoo vrta nema te probleme i ne treba da glasa.

Ma taman posla bagere na Lido....
Lido je prirodni rezervat za neke vrste ptica koje se samo tu gnezde.....
a prosle godine celo je bilo potopljeno.....
praviti tamo nesto bilo bi preskupo, a unistilo bi onu divljinu
koju ima Lido.....ja bih samo procistio neke kanale koji su sada zarasli i
omogucio ljudima da vide oazu u sred grada.....nekad sam se camcem zavlacio
po nekim kanalima kojih sada nema......falilo je samo da iskoci Tarzan iz zbunja........
a zooloski vrt mi je prirodnije da bude negde na potezu Kosutnjak - Avala........
to su velika izletista beogradjana i imao bih pristojnu posetu........a i mir za zivotinje..
od diskoteka na Kalisu hocu i ja da po....bip....iako sam na Novom Beogradu......
kako li je tek zivotinjama............

Vidim, ponovo se ova tema zahuktava. Da pojasnim KO zeli da postane vlasnik 6 hektara zemljista na Kalemegdanu: http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/arhiva/2007/01/10/srpski/BG07010906.shtml
A zasto, to je poduza prica. Oh, kiosci, ti zlatni rudnici! O, cirkusi (MEDRANO, KORONA itd), sto dobro placaju "visak" zivotinja iz zoo vrta! Pa sve one egzoticne zivotinje koje dodju i prodju kroz Zlovrt - koliko tek one vrede!
Strajk gladju je vrlo popularan u poslednje vreme. Eh, da sam za to znala u mojim gimnazijskim danima, verovatno bih izbegla sve ove uzasne pismene iz matematike i bila bih barem 15 kg mrsavija!
Salu na stranu, ovo je, bre, ljudi, obican CIRKUS. Vecina tih kioska, koliko sam obavestena, pripada Bojovicevim sinovima. A i da ne pripada, sta se Vuk toliko uskopistio zbog njih? Pise lepo, pre neki dan, u "Blicu" kako jedna vlasnica kioska kaze da bi ga ona sama sklonila, ali da je Vuk rekao da ce onda da je tuzi?
Vuk sad kaze, u "Glasu javnosti", da je zoo vrt njegov, zivotinje su njegove, zemljiste je njegovo, kiosci su njegovi... Pa trazi da se raspisuje referendum, poziva Beogradjane da svojim telima stite NJEGOV zoo vrt! Sebe naziva pacifistom (a demantuju ga njegovi visegodisnji agresivni napadi na neistomisljenike - verbalni i fizicki) i Don Kihotom. Kao, on je usamljeni borac za pravdu! Nije nikakav usamljeni borac jer ga godinama podrzava zemljacki i SPS-radikalski lobi. Menjao je stranke kao carape. Ma, folirant.
Aktivisti ga zdusno podrzavaju u njegovoj nameri da istraje u strajku.
To je zlotvor, ciju su kancelariju do pre koju godinu krasile preparirane glave tigrova koji su uginuli u zoo vrtu. Muvator i egocentrik koji ima fiksaciju da postane kalif umesto kalifa, tj. i gradonacelnik i predsednik drzave i ko zna sta sve jos...

volela bi da beo zoo ostane gde jeste,mada i ako se izmesti,verujem da ce gsp uvesti linije koje ce da pice svaki cas...ali pri pomenu vuka bojovica-drob mi se okrene,jer ga znam iz jedne situacije kada se krio novinama da mu ne pridju deca da traze autogram..i kad mu je jedan klinac prisao,on mu rekao `nemoj reci ostalima ko sam1...jbt:shock:super star!....a i ne samo to...ma mrzi me o njemu da polemisem.

Постоје две врсте смештаја за дивље животиње, зоо вртови и сафари паркови.

Зоо вртови су у европским градовима углавном у центру, а сафари паркови

ван града.

Е сад, за сафари паркове потребно је минимум 200 - 300 хектара, а наши

паметњаковићи су нудили за сафари парк 20 хектара?!
:shock: То је што се

тиче величине, али постоје ту још многи други фактори, да би нека локација

била погодна за сафари парк. Ратно острво као идеја је тотална будалаштина,

што због честих полпава, што из других микро - климатских разлога, а наравно

и због тога што је Ратно острво природни резерват птица. О Сурчину да и

не говорим, тек је то глупост, већих размера!

Што се тиче садашње локације зоо врта, она није од јуче. Зоо врт је ту од

самог почетка, значи од 1936. године, с тим што је у једном периоду имао око

14 хектара (сада је на 7хектара).

По мени зоо врт не треба измештати, већ га треба проширити, односно вратити

га на 14 хектара. Затим чула сам неке примедбе, да је ту бука, загађеност итд.

То пре свега уопште није тачно, то је један од најмање прометних делова центра,

који при том има одличну природну вентилацију, с обзиром на близину ушћа.

Што се мириса тиче ни то није тачно (живим у близини, не говорим напамет),

мирисно је "угрожено" свега неколико зграда, које су баш преко пута зоо врта

и то само по несносној врућини, btw, цена квадрата је у том делу града једна од

највиших у Београду, дакле, станари из тих пар зграда (мада нисам чула да они

нешто протествују), могу без проблема да продају станове (за велику лову) и да

се преселе на другу локацију.

Знам да око Калиша и зоо врта, постоје неке друге игре и да је ту неком нешто

обећано, јер су неки веома моћни људи заинтересовани за ту локацију, па се

може чути, да се на место зоо врта планирају коцкарнице, ноћни клубови, и

слични "садржаји". Ако се већ неки угледају на Лас Вегас, нека направе град

коцкарницу рецимо у Делиблатској Пешчари, а нама нека оставе зоо врт, тамо

где је одувек и био, на Калемегдану!

П.С. Довољно су штете нанели безобзирни и бескрупулозни "урабанисти" (илити

грађевинска мафија) уништавајући старе београдске кафане... Мислим и надам се,

да ће на Бео зоо врту, поломити зубе!
:twisted:

ulaznakapijatt8.jpg

БЕО ЗОО ВРТ

amb002fi9.jpg

Зграда управе врта

amb004ej8.jpg

amb005sk4.jpg

amb006ng9.jpg

amb009wb9.jpg

amb010ow3.jpg

amb012oj8.jpg

amb013ie1.jpg

amb014cg5.jpg

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=4766779&postcount=68

Историјат....

princevitomislaviandrejso6.jpg

Принчеви Томислав и Андреј са лавићима

Београдски зоолошки врт је настао 1936. године. Основао га је тадашњи градоначелник, индустријалац, господин Влада Илић. Свечано је отворен на Петровдан - 12. јула.

Први становници врта су били: лавови, леопарди, бели и мрки медведи, вукови, макаки и мангабеј мајмуни, антилопе, биволи, зебуи, муфлони, јелени, срне, роде, ждралови, паунови, фазани, сове, пеликани и папагаји.

Убрзо по отварању Београдски зоолошки врт је постао једно од најомиљенијих места на које су Београђани долазили. Више пута је угостио и чланове краљевске породице Карађорђевић. Краљица Марија је са краљевићима Томиславом и Андрејом време намењено разоноди често проводила управо у Врту, а млади краљ Петар Други се приликом посета редовно интересовао за даље планове и изградњу.

Када је формиран, Зоолошки врт је заузимао простор нешто већи од три и по хектара, да би, врло брзо, био проширен на седам, а затим, изградњом ресторана "Калемегданска тераса" и припајањем једног дела Доњег града, чак на нешто више од четрнаест хектара, и на тој површини је дочекао и Други светски рат. Међутим, током Другог светског рата Врт је два пута бомбардован: најпре 1941. од стране немачких фашиста, а затим и савезника, 1944. године. Скоро цео животињски фонд је уништен. Због разарања и драстично смањеног броја експоната, површина Врта се после рата, нажалост, свела на око седам хектара, колико и данас заузима.

По казивању Дане Савковић-Глигорић, чији је отац, Милорад Савковић, био директор Врта у то време, приликом бомбардовања 1941. станари околних зграда наивно су поверовали да Врт неће бити мета бомбардера, па су листом похрлили да у њему нађу уточиште. Али, бомбе су неконтролисано падале, па је у Врту, нарочито у пећини у којој су данас склоништа за зебре и антилопе, изгинуло много људи. Својим очима је видела и како многе животиње, погођене бомбама, лете у ваздух. Посебно јој се у памћење урезала слика слона разнетог на комаде. Многе животиње су тада побегле из разрушених кавеза, а оне које су представљале опасност по околину, морале су бити поубијане да би се спречила већа трагедија. Међу ретким које су преостале налазили су се нилски коњ Буца и алигатор Муја.

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=4766819&postcount=69

Легенда Зоо врта - Сами...

samivn1.jpg

Шимпанза Сами

samijevoiibekstvoagu9.jpg
samijevoiibekstvobju3.jpg
samijevoiibekstvocul1.jpg

Самијево бекство

Шимпанза Сами, мајмун који је веома брзо постао љубимац свих Београђана, стигао је у Врт 12. 01. 1988. године.

Био је то крупан мужјак тамног лица и густе црне длаке. Паметан поглед је одавао зрелу, искусну животињу. Уплашен новом, непознатом средином, првих дана је агресивним понашањем непрестано давао до знања да са њим нема шале, а онда се привикао на нови смештај па је постао мирнији и дружељубивији.

Смештај никако није био завидан. Радило се о малом, неугледном кавезу, чије су решетке морале бити ојачане да би одолеле снази одраслог шимпанзе. Врата су додатно осигуравана дебелим ланцима на сваком углу и јаким катанцима.

Показало се да предузете безбедносне мере нису биле довољне. Сами је врло брзо, и то два пута, успео да развали решетке, побегне из кавеза и прошета самим центром Београда. Постао је познат. Снимци његовог хватања су обишли свет - његова бекства су пренета у етар широм земљине кугле, британски ВВС је међу првима пренео јавности вест о "митингу" којем је присуствовало око десет хиљада људи.

Сами је био први који је организовао митинг у Београду, а после су почели невешто да га копирају, користећи његово револуционарно искуство у друге сврхе...

Први пут је побегао 21. 2. 1988. око 20.00 часова, направивши праву пометњу када је дорћолским улицама - Господар Јевремовом и Краља Петра кренуо према Дому ЈНА, праћен у стопу од полиције и чувара зоолошког врта. Мајмун је ноншалантно дошао до биоскопа "Балкан". Да то није само "слатки мајмун" пролазници су схватили када се накострешио и раширених руку им потрчао у сусрет. Настала је паника, бежало се главом без обзира, а жене су децу прибијале уз зидове зграда, правећи пролаз шимпанзи. Тада се запутио право у теразијски тунел, али су полицајци и вртни радници успели некако да га усмере ка Калемегдану. Уз пратњу десетак полицијских аутомобила и патрола, које су му крчиле пут са циљем да истовремено заштите грађане и одбеглу животињу неповређену врате у кавез, Сами је улицом Васе Чарапића стигао до Студентског трга. Непосредно за њим од куће је дошао и директор Вук Бојовић (око 21.00). Он је успео да разговором одобровољи Самија, да га ухвати за руку и уз речи: "Хајде Сами, идемо кући", уведе у свој ауто, лично довезе до Врта и уведе у кавез.

Био је то чин за дивљење. Нигде у свету није забележено да је неко одраслог шимпанзу, којег веома кратко и површно познаје, смео да уведе у свој ауто и вози по граду. Свакоме ко познаје понашање, нарав и снагу тих животиња, јасно је да се радило о великом ризику и огромној храбрости.

23. 2. 1988. у 10.00 часова се одиграло Самијево друго бекство. Опет је развалио решетке свог кавеза и мирно дошао до просторије у којој су доручковали радници врта (трпезарија је тада била у продужетку старе мајмунаре). Отворио је врата и знатижељно провирио унутра. Радници су, угледавши га, почели уз гурање и повике да искачу кроз прозор, а Сами је, збуњен оваквом реакцијом, брзо изашао на врата и опет се сусрео са тим истим радницима, који су овај пут у још већој паници почели кроз исти прозор да ускачу назад у трпезарију. Сами је тада прескочио ограду врта и кренуо улицом уз навијање и скандирање радника фабрике "Беко" и ученика Средње машинске школе "Петар Драпшин", који су, видевши га кроз прозор, почели да напуштају погоне и учионице. Неколико радника из врта је са великим мрежама кренуло за њим, не би ли му тако препречили пут и усмерили га назад ка Врту. Пролазећи између камиона и трамваја који су стајали на семафору и из којих су га путници зачуђено посматрали, искористио је прилику да се одупре шакама о камион и трамвај и мало их заљуља, тек толико да покаже колико је јак. Тај моменат су искористили радници врта па су стали са мрежама и, као, ухватили га у обруч, али за секунд је Сами савладао и ту препреку. Радници су му опет препречили пут мрежама и тако га усмерили да уђе у двориште у Улици Цара Душана бр. 33, где се попео прво на једну вишњу, а касније на кров гараже. Чим је вест о његовом поновном бекству објављена у електронским медијима, у Душанову се сјатило око четири хиљаде људи, али број је наставио да се увећава. Грађани су носили пароле: "Сами, ми смо с тобом!", "Сами, ти си прави!", "Вратите нам мајмуна!", "Сами, не силази!", "Не дај се, Сами!"... Прозори, балкони, терасе, хаустори, тротоари, коловоз, дрвеће - све је било начичкано народом. Било је гласног навијања у стилу "Чувај се, Сами!", "Не дамо те, Сами!"... Улица је била блокирана, зауставили су се трамваји и аутобуси, сударили аутомобили... До тада нигде није виђен толики број новинара, фоторепортера, сниматеља, извештача... Радио-станице су директно, из минута у минут, преносиле догађаје на Дорћолу.

После дуготрајног и безуспешног убеђивања, одлучено је да се Сами успава и тако врати у кавез. Пушку за успављивање Београдски зоолошки врт тада није имао, чекало се да је донесу из Осјечког врта. Сами је успаван око 17.00 када се температура већ приближавала нултом подеоку. Опорављање је трајало неколико дана, уз антибиотике и топле чајеве.

Сами је угинуо, од изненадне опасне болести, 11. 9. 1992. у један сат после поноћи. Обдукцијом је установљено да је узрок био инфаркт црева.

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=4766885&postcount=70

Hm... Strelo, a što ne reče koji su standardi za gradski zoo vrt?
Minimum 20 ha.
Sve i da ZLOVRT dobije Donji grad, to nije dovoljno jer 6+7 čini 13ha.
Trenutno se u ZLOVRTU nalazi 2500 životinja na nešto jače od 6 ha, tj. njima pripada oko 4 ha, jer otprilike 2 ha "otpada" na staze i stazice.
Poređenja radi, Palićki zoo vrt na nešto većem prostoru ima oko 650 životinja, i već je dobio opomenu od EAZA (Evropska asocijacija zoo vrtova) da je pregusto naseljen.
Kvantitet nije i kvalitet.
Beogradski zoo vrt osnovao je tadašnji gradonačelnik 1936. god. i POKLONIO ga Beograđanima. I, konačno, zašto on, zato što tu stoji 70 godina, mora zauvek ostane na istom? Da li su te životinje zabetonirane za Kališ? Botanička bašta je pre sto i više godina bila na Dorćolu, pa je, na insistiranje Pančića, premeštena tamo gde je danas. I onda se javnost uzburkala a, eto, danas mnogi nemaju pojma da je ikada bila na drugom mestu.
Da li si uopšte pogledao(la) onaj, gore postavljeni link?
Ovde se namerno ZAMENJUJU TEZE. Priča se o građevinskoj mafiji, navodnim kockarnicama i itd. koje će Grad da smesti na prostoru sadašnjeg ZLOVRTA, a to su sve Vukove reči... Prava istina je u tome da je ON taj koji hoće da postane vlasnik zoo vrta, i zemljišta, i kioska, i životinja... ON je pokrenuo privatizaciju. ON je, dakle, taj, koji trenutno ima kioske i prodavnice u ZLOVRTU - nelegalne. Izgleda da ovde vlada rezon da su bolji nelegalni, nego legalni kiosci?

Vukovim pristalicama koji će sutra da marširaju i protestuju (a da nemaju pojma o čemu se radi, što se vidi iz nekih postova) želim da dobro razmisle.
Da li ih je Vuk pozvao da odbrane životinje?
Ne, on ih je pozvao da brane kioske i "uspomene". Kakve uspomene? Čije uspomene? ZLOVRT nije nikakav spomenar s uspomenama, nego stanište divljih, napaćenih životinja.
Životinje su suština.

Back