transfer novca sa inostranstvom

Ovako, imam druga u Kanadi. Desilo se da mu je trebala pomoc, a ja sam bio u mogucnosti da mu pomognem preko neta. I on je resio da mi da deo sume koje je zaradio ( oko 150 eura ). Radi se o programiranju. E sada, mozda vise nece biti potrebe za mojom pomoci, ili ponekad. U principu to neznam kako ce ici.
Ono sto mene zanima, kako da mi on posalje novac iz Kanade, a da ne budem ocerupan za ovu sicu...
Racunam da se ova transakcija vodi kao pomoc prijatelja.
Da li treba da otvaram devizni racun u banci ( neznam da li cu i dalje imati uplate )...
Ili WestUnion. Ko ima vecu proviziju, i koliko bih uzeo cisto na ovu sumu od 150 eura??
Cuo sam da razne banke imaju svoje smicalice, gde recimo ako se otvori racun na kraju godine ste recnu za jos 50 eura...
Sta se isplati u mom slucaju...???
Bilo bi dobro da odgovore ljudi koji imaju iskustva, a ne nagadjanje
Hvala unapred na odgovoru.

Otvoris devizni racun u banci, oni te upute koje podatke treba da posaljes prijatelju da bi ti slao pare ( radi se o IBAN i dr. kodovima ) i to ti je to.
Naravno pri odabiru banke trazis onu koja naplacuje najmanje, ili uopste ne naplacuje provizije za odrzavanje deviznog racuna.
Ja sam radila sa osobom iz US-a i njemu su naplacivali neku proviziju od oko 5% na sumu koju je meni slao, ali ne znam da li to zavisi od banke koju on odabere ili kako.
Za to bi trebao da se raspita malo i tvoj prijatelj tamo.

На прву руку могу да ти кажем да заборавиш на Вестерн Унион. Деру ненормално. Прошле године ми је једна особа из Холандије послала неких 200 еврића на мој девизни рачун у банци (са банке на банку), и подигао сам целокупан износ. Мислим цео износ што сам подигао је зато што је она платила трошкове слања, или како то већ иде.:confused:

Надам се да ће те неко боље посаветовати. Боље да сам ћутао :lol:

Koliko su meni rekli ovi sto salju iz inostranstva, a salju mi cesto, i to iznose iznad 200e, WU je jeftiniji od transfera bankom. :/

Ovako, imam druga u Kanadi. Desilo se da mu je trebala pomoc, a ja sam bio u mogucnosti da mu pomognem preko neta. I on je resio da mi da deo sume koje je zaradio ( oko 150 eura ). Radi se o programiranju. E sada, mozda vise nece biti potrebe za mojom pomoci, ili ponekad. U principu to neznam kako ce ici.
Ono sto mene zanima, kako da mi on posalje novac iz Kanade, a da ne budem ocerupan za ovu sicu...
Racunam da se ova transakcija vodi kao pomoc prijatelja.
Da li treba da otvaram devizni racun u banci ( neznam da li cu i dalje imati uplate )...
Ili WestUnion. Ko ima vecu proviziju, i koliko bih uzeo cisto na ovu sumu od 150 eura??
Cuo sam da razne banke imaju svoje smicalice, gde recimo ako se otvori racun na kraju godine ste recnu za jos 50 eura...
Sta se isplati u mom slucaju...???
Bilo bi dobro da odgovore ljudi koji imaju iskustva, a ne nagadjanje
Hvala unapred na odgovoru.

Recimo ovo:

ukratko, ja bih otvorio racun u banci. Za njega bih vezao debitnu karticu, Visa Electron. Otvorio bih racun na moneybookers-u, vezao za racun na MB tu karticu. Tvoj prijatelj takodje treba da ima racun na MB i to je to. Pretpostavljam da znas sta je moneybookers, pa da se ne raspisujem.
Ako ne znas, pogledaj moneybookers.com, a lako mozes da nadjes na googlu iskustva ljudi sa ovih prostora u koriscenju istog.
Mogu i ja da ti pomognem ako zaskripi, ali ipak procitaj o iskustvima ljudi iz Srbije jer je kod mene platezno sredstvo €, tako da ne moram da otvaram devizni racun i sl.

Директно на рачун примаоца. Али опет ће и ту банка зарачунати неку провизију, а висина зависи од банке до банке. Мада мислим да је опет јефтиније него преко Western uniona.

Најјефтиније је, али и најмање сигурно, спаковати лоцу у писмо и послати. И наравно, молити се Богу да стигне коме је намењено. :)

Na kraju sam spakovao u pismo i poslao preporučeno, strepio 8 dana da li će dobiti.
Iz Slovenije u Srbiju može da se pošalje novac, takozvanim "vrednostnim" pismom, u njega može da se stavi do 180 eura, poštarina 7 eura.
Zašto to nemože i odavde, samo da mi je znati, kao i to od čega živi naša pošta kada ništa ne rade, u odnosu na Evropske?

Sigurno mozes preko Western Union-a samo sto nemam pojma kolika im je provizija :(

Al siguran sam da ce ti svaka banka naplatiti odredjen procenat za uslugu. najbolje je da nazoves banku u kojoj imas racun i pitas i da pitas za Western Union i kolika je provizija na sumu koju hoces da tu uplate/posalju...

Kako je najpovoljnije . Naime, imam devizni racun u banci Intesa ovde i da li postoji nacin da posredstvom banke Intesa saljem novac iz Austrije i da mi salju novac iz Srbije ? :think:

postoji..ja sam imala neke transfere sa racuna za fizicka lica..moras samo da im trazis instrukcije za transfer posto je devizna uplata, a provizija ne mogu da se setim tacno kolika je bila, ali znam da nije bila velika..

Pozzzz ekipa

Hocu iz Srbije preko "societegenerale" da prenesem 30hiljada evra u "societegenerale" u Francuskoj na racun moje zene
Ja nemam u srbiji racun u "societegenerale" treba da otvorim
Jel zna neko da mi kaze koji racun treba da otvorim tj kako se zove taj racun ...da ne odem na salter i neznam sta pricam :)

hvala unapred

Odeš u Societegenerale banku i kažeš baš isto ovako kao što si napisao.
Tebi ttreba devizni račun fizičkog lica ali pretpostavljam da će ti tražiti da otvoriš i dinarski račun.....možda i neće, videćeš već.
Svaka banka ima svoje papire koje ćeš morati da popuniš, lični podaci, primanja itd. Samo radi po uputstvu bankarske službenice i neće biti teško.

Pozzzz ekipa

Hocu iz Srbije preko "societegenerale" da prenesem 30hiljada evra u "societegenerale" u Francuskoj na racun moje zene
Jel zna neko da mi kaze koji racun treba da otvorim tj kako se zove taj racun ...da ne odem na salter i neznam sta pricam :)

hvala unapred

Najjeftiniji transfer novca je putem bankarske doznake, tako da uopste nemate potrebe za otvaranjem bilo kakvih devizinih racuna, ukoliko nemate nameru da ucestalo "korenspondirate" preko njih. Otvaranje bilo kakvog racuna, samim tim i deviznog, iziskuje dodatne troskove odrzavanja, otvaranja i naposletku zatvaranja istog. Za slanje novca (jednokratno koriscenje) je najedakvatnija i kao sto vec rekoh najjeftinija bankarska doznaka, efikasno, brzo, i minimalni troskovi.
Doduse, to je i jedini moguci nacin prenosa novcanih sredstava iz Srbije u inostranstvo ;)

Poslednja izmena:
Pozzzz ekipa

hvala unapred

...............................................

E drugari zaboravio sam jednu vaznu stvar da pitam.......hoce li banka kod nas traziti poreklo novca itd ili niko nista ne pita odakle kesh itd .....za deviznu stednju znam da ne pitaju makar im odneli i milion u keshu ali za ovaj transfer ...????

Back