transfer novca sa inostranstvom

bojan p:
Možda ne bi bilo loše da malo proširiš opis, jer se iz ovoga teško može nešto zaključiti, a ni primeniti. Ukoliko nije problem.
otvoris devizni racun kod raiffasen banke (20 eura pologa),uzmes visa virtuon karticu koja ti nije neophodna konkretno za slanje novca ali ju je zgodno imati (450 din. godisnje),potrebna ti je validna e-mail adresa i onda odes na http://www.moneybookers.com/app/

jomini:
Danas sam bio malo po bankama. Išao i u Western Union... Hoću da pošaljem nešto para jednom prijatelju, a oni svi Službeni list pod nos meni i kažu - gledaj!
NEMA! NEMA! Ne može prikane! Samo rodbini do trećeg kolena i to uz izvod iz matične knjige rođenih i još par stvari... A može da se primaju pare.
Kažu da država ne dozvoljava odliv novaca... Glupost. Pare ću pocepati i baciti... Ili poslati... Svejedno meni i državi. Pocepati ili dati nekom, zar ne?
Čemu zaebavanje???
I da li neko zna način, naravno. Suma je mala, manja od 100E.

to sam i ja pokushavo mesecima i puche mi extra ideja :(

ebem ti drzavu!!!

:(

aj sad cu da prelistam do kraja, mozda i ima nachina...

antoine:
otvoris devizni racun kod raiffasen banke (20 eura pologa),uzmes visa virtuon karticu koja ti nije neophodna konkretno za slanje novca ali ju je zgodno imati (450 din. godisnje),potrebna ti je validna e-mail adresa i onda odes na http://www.moneybookers.com/app/

ja imo 2 godine karticu
do proshlog leta
i nije imalo shanse bilo kako je iskoristiti

ovo je neshto novo.
tad nije telo ni preko moneybookersa

jomini:
Danas sam bio malo po bankama. Išao i u Western Union... Hoću da pošaljem nešto para jednom prijatelju, a oni svi Službeni list pod nos meni i kažu - gledaj!
NEMA! NEMA! Ne može prikane! Samo rodbini do trećeg kolena i to uz izvod iz matične knjige rođenih i još par stvari... A može da se primaju pare.
Kažu da država ne dozvoljava odliv novaca... Glupost. Pare ću pocepati i baciti... Ili poslati... Svejedno meni i državi. Pocepati ili dati nekom, zar ne?
Čemu zaebavanje???
I da li neko zna način, naravno. Suma je mala, manja od 100E.
Ma to mora tako kod srba mi smo navikli da svuda sve moze a kod nas nista ne moze...Elem ja ti jutros tako cekala neku novcanu posiljku koja treba da dodje busom iz Srbije, nevazno ni zasta ni koliko ali drugacije ne moze...Preko western uniona ti uzmu proviziju da se ceses po glavi a bus nekako dodje pa vozacu das da popije i on ti to lepo donese...Nevolja je ako se zezne pa ostavi pogresan br mob na koji ga treba zvati kad ce da stigne...ili ako kasni ili ako jednostavno izgubi pare...Ja sam jutros imala sve tri varijante i htedoh da ga ubijem lepo...Pa kazem bre sto moramo mi srbi tako da se ponasamo i tako da zivimo kad se svet u Evropi modernizovao pa sve ide na dugme...Koliko vekova ce jos da nas drzi ono: BOlje grob nego rob?

Postoji, ako imas mogucnosti da otvoris checking account kod neke pristojne banke, to je postalo vrlo tesko nakon 9/11 (zapravo, treba ti legalan boravak u USA - drzavljanstvo, green card, radna ili studentska viza)... Naime, ja imam takav racun otvoren jos ranije kod jedne male banke koju je u medjuvremenu kupila Citibank - oni dozvoljavaju dizanje gotovine na svim bankomatima u svetu bez provizije (ponekad banka ciji je bankomat naplati neku taksu tipa 0,2-0,5 EUR, tu nikad ne mozes da budes siguran, osim ako ne "provalis" neki koji je besplatan). Tako u Srbiji onaj ko ima osnovnu/dodatnu MasterCard vezanu za taj racun moze da podize dinare, ne devize, bez provizije - ako hoces EUR, putujes do Slovenije/Grcke na bankomat ili menjas te dinare :) Imaj u vidu da je to debit card a ne credit card, u ovom drugom slucaju placas vrlo visoku kamatu na podizanje kesa na bankomatima sve dok ne izmiris dug.

Alternativa je da se radi wire transfer - sto na Citibanku moze da se odradi i preko Interneta iz Srbije - ali kao sto verovatno znas, tu provizija nije bas mala.

Mnoge banke nude podizanje gotovine na bankomatima u inostranstvu uz malu ili nikakvu proviziju, pogledaj malo uslove za debit cards po sajtovima banaka. Secam se da sam osim Citibanka gledao i Bank of America i Washington Mutual.

Transfer bez provizije apsolutno ne postoji. Moguce je uraditi "jeftin" wire transfer koristeci promo ponude nekih banaka...npr, mislim da se trenutno WaMu odrice svoje provizije ako imas racun kod njih ali i dalje moras da platis proviziju nekoj banci za tranzit i nekoj u Srbiji...
Moje debitne kartice iz americkih banaka nisu radile u Srbiji na bankomatima...srpske kartice rade na americkim :)

Meni vec sedam godina kartica iz CalFeda, a od 2002. Citibanka, radi savrseno u Srbiji i zemljama u okruzenju. Provizija je kako gde - Societe Generale uzme najvise, Citibank u Madjarskoj ne uzima bas nista (isti vlasnik, ali nije ista banka). A i tamo gde provizija postoji, ona je stvarno zanemarljiva ukoliko se radi o iole ozbiljnijim iznosima - ako bi se podizalo po 100 dinara, to se nikako ne isplati. Ali, po nekoliko hiljada - 20-30 dinara provizije se placa i kada dizes takvu sumu sa domaceg tekuceg racuna ili makar za mesecno odrzavanje. Konkretno, Citibank bi naplacivao $2 za Foreign ATM fee, ali samo ako je stanje na racunu manje od $1,000, inace je besplatno. Ove godine nisam koristio to, pa ne znam da li se nesto menjalo. WaMu je funkcionisao godinu dana (2001-02) i nisam odlucio da ga obnovim, posto je Citibank bio bolji u opcijama koje se mogu koristiti online.

Razmisljao sam o wireu i nikako mi se nije isplatilo. I kod Citibanka moze da bude free ako imas bas dosta novca na checkingu (recimo >$20,000, sto se samo po sebi nikako ne isplati), a u nekim normalnim okolnostima to kosta oko $20. Medjutim, docekaju te u srpskim bankama sa prilicno visokim provizijama.

Mozda vredi razmisliti i o aktivnom koriscenju takve kartice u Srbiji na POS terminalima, onda provizije svakako nema uopste. Znaci, umesto da se dize gotovina i njome placa, jednostavno se americkom karticom placa benzin, samoposluga i slicno i to je to...

Prvo izvinjenje sto nisam dobro formulisala pitanje u mom postu. Dakle napisala sam "bez provizije", a ustvari sam mislila "uz minimalnu proviziju". Dakle ja se izvinjavam, mada vidim da su pojedini vec shvatili.
Meelosh bg i Sport Billy hvala vam, vasi odgovori su mi zaista pomogli!
Marauder tebi pozdrav!

Treba da posaljem neki novac u inostranstvo. Vidim da ste ovo diskutovali pre 2 godine. Da li se mozda sada nesto promenilo???????????????????????????

Da li se moze slati preko poste novac?? Znam da i dalje ne mozemo da saljemo preko western uniona. No mene zanima da li neko zna, kako da posaljem novac u inostranstvo nekome bez da znam njegov broj racuna, a da to bude brzo i sigurno?????????????

pozz

Treba da posaljem neki novac u inostranstvo. Vidim da ste ovo diskutovali pre 2 godine. Da li se mozda sada nesto promenilo???????????????????????????

Da li se moze slati preko poste novac?? Znam da i dalje ne mozemo da saljemo preko western uniona. No mene zanima da li neko zna, kako da posaljem novac u inostranstvo nekome bez da znam njegov broj racuna, a da to bude brzo i sigurno?????????????

pozz
zivim u grckoj.... i u periodu od marta do jula primam uplate iz srbije(cca 200 evro) u proseku 2-3 puta sedmicno.radi se o rezervacijama smestaja u turizmu.tu i tamo banke se prave "mutave" ali uz IBAN i SWIFT i moju adresu,novac stize za 24-48 sati.drugi nacin je "COURRIER","SPEEDEX","DHL" ili sta vec ima u srbiji....

Ponesi pare u postu-banku i bice ti receno
a045.gif

Slanje novca nekoj firmi ( u mom slucaju online kladionici) nije dozvoljeno bez fakture ,profakture, racuna... nekog dokaza sta se placa to cak ne treba da bude original moze i nesto sto je poslato emailom. Ja sam nasla neke postove ali su stariji da su neki pravili sami te profakture jer to ne proveravaju u bankama . Mene interesuje da li ima neko primer kako izgleda neka faktura iz inostranstva . Ako neko ima neka mi posalje na email tara.204@hotmail.com Hvala:) Nisam smislila drugi nacin kako da posaljem novac u inostranstvo

Back