Meni vec sedam godina kartica iz CalFeda, a od 2002. Citibanka, radi savrseno u Srbiji i zemljama u okruzenju. Provizija je kako gde - Societe Generale uzme najvise, Citibank u Madjarskoj ne uzima bas nista (isti vlasnik, ali nije ista banka). A i tamo gde provizija postoji, ona je stvarno zanemarljiva ukoliko se radi o iole ozbiljnijim iznosima - ako bi se podizalo po 100 dinara, to se nikako ne isplati. Ali, po nekoliko hiljada - 20-30 dinara provizije se placa i kada dizes takvu sumu sa domaceg tekuceg racuna ili makar za mesecno odrzavanje. Konkretno, Citibank bi naplacivao $2 za Foreign ATM fee, ali samo ako je stanje na racunu manje od $1,000, inace je besplatno. Ove godine nisam koristio to, pa ne znam da li se nesto menjalo. WaMu je funkcionisao godinu dana (2001-02) i nisam odlucio da ga obnovim, posto je Citibank bio bolji u opcijama koje se mogu koristiti online.
Razmisljao sam o wireu i nikako mi se nije isplatilo. I kod Citibanka moze da bude free ako imas bas dosta novca na checkingu (recimo >$20,000, sto se samo po sebi nikako ne isplati), a u nekim normalnim okolnostima to kosta oko $20. Medjutim, docekaju te u srpskim bankama sa prilicno visokim provizijama.
Mozda vredi razmisliti i o aktivnom koriscenju takve kartice u Srbiji na POS terminalima, onda provizije svakako nema uopste. Znaci, umesto da se dize gotovina i njome placa, jednostavno se americkom karticom placa benzin, samoposluga i slicno i to je to...