Trajni mir na Balkanu? Da li je moguce?

Nikola Tajland

Domaćin
Poruka
3.622
Balkan, konkretno mislim na ex SFRJ (bez Slovenije i eventualno bez Makedonije) je vecito potencijalno bure baruta.
Generalno nikada ne komentarisem bilo koju drugu stranu sem Srpske.. Zabole me.... Srbija me zanima.
dakle.... imamo 4 osnovna cinioca na ovim prostorima
Srbe
Bosnjake
Hrvate
Albance
I sta sad?
Niko nikoga ne voli. Ok
Svako je ratovao protiv svakoga (sem 3 protiv 4 jer se ne "dodiruju")
Da li treba da zaboravimo sta smo jedni drugima cinili? NE.
Da li treba da oprastamo? Verovatno NE
Da li smo "osudjeni" da zivimo jedni pored drugih? DA
Da li govorimo isti jezik, imamo manje ili vise iste tradicije, jezik, gastronomiju, navike, mentalitet( izuzev 4) ? DA
Jednostavno komsije smo (Srbija komsija sa Albanijom) i ne moramo da se volimo, ne moramo da budemo prijatelji, braca.... ali ne moramo ni da se koljemo. Jednostavno moramo, ma koliko to ne zeleli, da zivimo jedni pored drugih jer tako nam je zadato.
Cenim da normalni ljudi (1, 2, i 3) postoje i mogu da naprave iole normalne odnose i na taj nacin doprinesu boljitku svog naroda ili drzave. Ako zivimo u istom "selu" nekakva saradnja je gotovo obavezna ukoliko zelimo da prezivimo.
Srbija.... Bela kuga, Milion Srba van Srbije
Bosna.... opustosena, bez ljudi, nefunkcionalna
Hrvatska..... Bela kuga, Slavonija skroz prazna i zapustena...Lika, Gorski Kotar, Kordun.... vise Hrvata u Irskoj nego u celoj Slavoniji
TZV Kosovo.... formalno oko 1.5 miliona Albanaca a u praksi ne vise id 500.000. Samo starci i deca. Sve ostalo u Belgiji, Nemackoj i Svajcarskoj. Dodju na gidisnji odmor.
Drugim recima, CEO REGION ODUMIRE A MI SE PREJEBAVAMO, UGLAVNOM BEZ STVARNE POTREBE.
Svesno ne pominjem Jasenovac ili bilo sta slicno (da se neka budala ne bi dosetila i spamovala)
Elem, siguran sam da svi iole normalni Srbi, Hrvati, Bosnjaci.... mogu da se razumeju i da, bez ljubavi i emocija, saradnjom naprave malo bolji zIvot za sebe i za svoje.
Razuma uvek negde ima.

Jedino za Albance ne znam... ne vidim nacin na koji sa njima moze bilo sta konstruktivno da se pokusa.

Zna se Evroazijska unija,BRICS i ODBK.
Ako smem da te pitam nesto... bez BRIKS (zivim u zemlji koja je pridruzeni clan BRIKS)

Cenim da sam svoju duznost prema Srbiji obavio kako treba ( deca, zaradio penziju, dva puta ratovao ...Vukovar i Kosovo 1999, karaula Sasare, ne Kosare da ne bude zabune, i to u vreme dok je tvoj Aca birao plocice za nivi stan a Milica Rakic stradala pod bombama....)

Da li si ikada zagazio u blatnjavi rov? Da li si ikada gledao kako ti iznose poluzive ili mrtve drugove na nosilima? Cenis da je to "pravi zivot"?

Hajde molim te odgovori mi pa da eventualno nastavimo ovaj dijalog.

Cisto da znamo na kom se nivou, iskustvenom, ovaj razgovor vodi.

P.S.
Nisi rekao sta je tvije resenje? To svakako nije ni BRIKS ni NATO, ni EU. To su globalne price koje se samo "reflektuju" na "male" Resenje se nalazi komsijskim dijalogom.
Sve drugo je cisto guranje pod tepih. Ni BRIKS ni NATO nece doneti dugotrajnu normalnost

Poslednja izmena:
U ovom trenutku iluzorno je govoriti o nekom trajnom miru na prostoru i među narodima koji su navedeni. Situacija u državi koja je teritorijalno najveća i najmnogoljudnija jer vrlo nejasna.
Toliko nejasna da se spominje i građanski rat..s obzirom da Srba ima na susjednim prostorima, dakle van granica države Srbije nije neizgledno da bi došlo do rata na širem području.

Resenje je u Velikoj Srbiji, Velikoj Hrvatskoj i Velikoj Albaniji; ali velikim silama ne treba trajni mir na Balkanu, vec trajni problemi koje uvek mogu da pretvore u rat za svoje interese u “regionu”.

Bilo bi lepo da se te tri nacije takmice u vladavini prava, ekologiji i ekonomiji kao u sportu.

U ovom trenutku iluzorno je govoriti o nekom trajnom miru na prostoru i među narodima koji su navedeni. Situacija u državi koja je teritorijalno najveća i najmnogoljudnija jer vrlo nejasna.
Toliko nejasna da se spominje i građanski rat..s obzirom da Srba ima na susjednim prostorima, dakle van granica države Srbije nije neizgledno da bi došlo do rata na širem području.
Nebitno.
Niti iko spori da nas je najvise nita da nas svuda ima niti se pominje geografija.

Radi se o obicnom zivotu obicnih ljudi.

Ako smem da te pitam nesto... bez BRIKS (zivim u zemlji koja je pridruzeni clan BRIKS)

Cenim da sam svoju duznost prema Srbiji obavio kako treba ( deca, zaradio penziju, dva puta ratovao ...Vukovar i Kosovo 1999, karaula Sasare, ne Kosare da ne bude zabune, i to u vreme dok je tvoj Aca birao plocice za nivi stan a Milica Rakic stradala pod bombama....)

Da li si ikada zagazio u blatnjavi rov? Da li si ikada gledao kako ti iznose poluzive ili mrtve drugove na nosilima? Cenis da je to "pravi zivot"?

Hajde molim te odgovori mi pa da eventualno nastavimo ovaj dijalog.

Cisto da znamo na kom se nivou, iskustvenom, ovaj razgovor vodi.

P.S.
Nisi rekao sta je tvije resenje? To svakako nije ni BRIKS ni NATO, ni EU. To su globalne price koje se samo "reflektuju" na "male" Resenje se nalazi komsijskim dijalogom.
Sve drugo je cisto guranje pod tepih. Ni BRIKS ni NATO nece doneti dugotrajnu normalnost
Na jednoj drugoj temi sam rekao u slucaju rata samo me interesuje ratno profiterstvo, nije za mene blatnjav rov. Poslije rata neka kupovina ratnih zasluga i biti predsjednik udruzenja boraca.

Niko nikoga ne voli. Ok

I u Evropi je svako ratovao sa svakim pa su došle nove generacije, ostavile prošlost iza sebe i našle način da sarađuju.

Jedino se ovde na Balkanu sukobi prenose sa kolena na koleno, i to se radi namerno, da bi ceo region ostao zatucan i krezub.

Nažalost, neko je primetio da su ljudi na ovim prostorima nešto primitivniji, slabije inteligencije i lože se na sukobe i ratove. I onda se to masno zloupotrebljava. Lideri umesto da nas vode putem pomirenja, oni namerno podgrejavaju nacionalizam. Pa ovde u Srbiji svakodnevna medijska indoktrinacija o obojenim revolucijama, stranim plaćenicima, kako svi hoće da nas unište i slično... Hrvati pomažu sa svoje strane sa Tompsonovim koncertima, Picula šalje slike sa puškom... prosto i jednostavno želi se upravo takva klima.

Razlog je jednostavan. Balkan je markiran da bude resursna kolonija za Evropu. Mesto gde će biti jeftine radne snage, rudnika, migranata, kriminala i toksičnog otpada. Takva sredina ne može da se napravi sa normalnim ljudima, zato ovde moraju da budu primitivni i krezubi. I to se radi preko medija, baš ovako kako radi Vučić. Sa rijalitijima gde se mlađim generacijama pokazuje da je normalno da se svađaju, da se biju, da niko nikoga ne poštuje... i onda, za 10-ak godina, kad oni odrastu, dobiješ društvo primitivnih. I posao je završen.

I u Evropi je svako ratovao sa svakim pa su došle nove generacije, ostavile prošlost iza sebe i našle način da sarađuju.

Jedino se ovde na Balkanu sukobi prenose sa kolena na koleno, i to se radi namerno, da bi ceo region ostao zatucan i krezub.

Nažalost, neko je primetio da su ljudi na ovim prostorima nešto primitivniji, slabije inteligencije i lože se na sukobe i ratove. I onda se to masno zloupotrebljava. Lideri umesto da nas vode putem pomirenja, oni namerno podgrejavaju nacionalizam. Pa ovde u Srbiji svakodnevna medijska indoktrinacija o obojenim revolucijama, stranim plaćenicima, kako svi hoće da nas unište i slično... Hrvati pomažu sa svoje strane sa Tompsonovim koncertima, Picula šalje slike sa puškom... prosto i jednostavno želi se upravo takva klima.

Razlog je jednostavan. Balkan je markiran da bude resursna kolonija za Evropu. Mesto gde će biti jeftine radne snage, rudnika, migranata, kriminala i toksičnog otpada. Takva sredina ne može da se napravi sa normalnim ljudima, zato ovde moraju da budu primitivni i krezubi. I to se radi preko medija, baš ovako kako radi Vučić. Sa rijalitijima gde se mlađim generacijama pokazuje da je normalno da se svađaju, da se biju, da niko nikoga ne poštuje... i onda, za 10-ak godina, kad oni odrastu, dobiješ društvo primitivnih. I posao je završen.
Slazem se vecinom onoga sto si rekao. Da, Balkan je vidjen kao vecita kolonija u nekom smislu.

Ali ono oko inteligencije i primitivizma je ober glupost.
Ne postoje inteligentniji ili manje inteligentni naridi. Postoje samo glupi ili inteligentni pojedinci....problem je u tom "kolonijalizmu" .ti neki "sa strane" koji imaju jacuu, uglavnom, marketinsku moc, ce uraditi sve ne bi li "male" doveli u stanje zavisnosti.
Poluprimer.
Nemacka. Zemlja znanja, tehnoloskog napretka oduvek.... tridesetih godina proslog veka moler iz Austrije ih je doveo do tehnoloskog vrhunca pa do sunovrata uz sve moguce najprimitivnije nacine delovanja.
Nego.... da ne tupimo. Sta je potrebno "regionu" da bi krenuli napred?

Nego.... da ne tupimo. Sta je potrebno "regionu" da bi krenuli napred?

Moraš da imaš lidere koji će da rade na pomirenju. Narodi se ne mrze sami po sebi. Ti recimo ako odeš u Hrvatsku i pričaš sa ljudima, videćeš da tu nema nikakve mržnje. Praktično bratski narod. Ali bukvalno. Međutim, agenda za ove prostore nalaže da moramo da se mrzimo. A pošto nove generacije međusobno nemaju nikakve sporove, izvlače se neki iz prošlosti. Izvini, kakve ja veze imam sa nekim dešavanjima od pre 50 ili 100 godina? Jesam učestovao? Nisam. Jel me neko pitao? Nije. Pa zabole me. Dakle moraju da postoje lideri koji će sve te stvari da ostave iza sebe i da se krene putem saradnje. To uopšte nije tako teško.

Međutim, problem je motiv, zašto bi to neki lideri radili. Šta oni imaju od toga da svoj narod izvedu na pravi put? Nemaju ništa specijalno. Bolje je da koriste priliku, da nas zavađuju, da ostajemo primitivni, zatucani i izolovani, a za to vreme, oni će da se bogate. Vučiću je sigurno vrlo zanimljivo kad vidi kako uspeva da jaše narod na temama koje su potpuni bulšit a da se u pozadini njegovi satiru u korupciji gde uzimaju milijarde. Ali bukvalno. Tako da narod koji voli da bude jahan, će najverovatnije uvek biti jahan. Jedino ako baš budemo imali sreće pa dođe na vlast neko normalan i proba da sredi stvari. Ali i ako to bude hteo, videće koliko je to veliki posao, koliko je tu otpora, koliko treba hrabrosti i rizika, pa će da batali i nastavi sve isto.

To možemo da vidimo i na primeru Tadića. Njegov posao je bio da posle Miloševića državu okrene prema zapadu. Da nas oslobodi od ruskog uticaja i integriše u EU. Međutim, nije imao muda za to pa je izmislio mantru o 4 stuba politike, što u prevodu znači "nastavljamo sve isto". I to je to, nastavili smo da propadamo. U momentu kad je Srbiji trebao lak lider, Srbija je dobila malog čoveka. A miševi ne mogu da vode zemlju. Sa druge strane, Vučić zna šta radi. On je sa strancima sklopio dogovor "evo, daću vam teritorije i napraviću rudarsku koloniju od Srbije, vi meni dozvolite autokratsku koruptivnu vlast". I tako bi.

Balkan, konkretno mislim na ex SFRJ (bez Slovenije i eventualno bez Makedonije) je vecito potencijalno bure baruta.
Generalno nikada ne komentarisem bilo koju drugu stranu sem Srpske.. Zabole me.... Srbija me zanima.
Srbe
Bosnjake
Hrvate
Albance
I sta sad?
Niko nikoga ne voli. Ok
Da li treba da zaboravimo sta smo jedni drugima cinili? NE.
Da li treba da oprastamo? Verovatno NE
Da li smo "osudjeni" da zivimo jedni pored drugih? DA
Da li govorimo isti jezik, imamo manje ili vise iste tradicije, jezik, gastronomiju, navike, mentalitet( izuzev 4) ? DA
Jednostavno komsije smo (Srbija komsija sa Albanijom) i ne moramo da se volimo, ne moramo da budemo prijatelji, braca.... ali ne moramo ni da se koljemo. Jednostavno moramo, ma koliko to ne zeleli, da zivimo jedni pored drugih jer tako nam je zadato.
Cenim da normalni ljudi (1, 2, i 3) postoje i mogu da naprave iole normalne odnose i na taj nacin doprinesu boljitku svog naroda ili drzave. Ako zivimo u istom "selu" nekakva saradnja je gotovo obavezna ukoliko zelimo da prezivimo.
Srbija.... Bela kuga, Milion Srba van Srbije
Bosna.... opustosena, bez ljudi, nefunkcionalna
Hrvatska..... Bela kuga, Slavonija skroz prazna i zapustena...Lika, Gorski Kotar, Kordun.... vise Hrvata u Irskoj nego u celoj Slavoniji
TZV Kosovo.... formalno oko 1.5 miliona Albanaca a u praksi ne vise id 500.000. Samo starci i deca. Sve ostalo u Belgiji, Nemackoj i Svajcarskoj. Dodju na gidisnji odmor.
Drugim recima, CEO REGION ODUMIRE A MI SE PREJEBAVAMO, UGLAVNOM BEZ STVARNE POTREBE.
Svesno ne pominjem Jasenovac ili bilo sta slicno (da se neka budala ne bi dosetila i spamovala)
Elem, siguran sam da svi iole normalni Srbi, Hrvati, Bosnjaci.... mogu da se razumeju i da, bez ljubavi i emocija, saradnjom naprave malo bolji zIvot za sebe i za svoje.
Razuma uvek negde ima.

Jedino za Albance ne znam... ne vidim nacin na koji sa njima moze bilo sta konstruktivno da se pokusa.
Potpuno je jasno da si ti izdajnik i Vučićev bot
F0wUtBMXsAUDYeN-e1689235705234.webp

A rešenje za mir je da se Srbija i Republika Srpska učlane u BRICS i ODKB i čuvaju celu svoju teritoriju, i od slova do slova čuvaju Rezoluciju 1244 i Dejton

big-104949001_5fafdec546a553-66099909002.jpg dan-republike-srpske-9-januar-zastava-grb2.jpg
mid-yuar-immunitet-dlya-uchastnikov-sammita-briks-ne-otmenyaet-order-mezhdunarodnogo-suda-1-1.jpg Untitled-1.png

Jer najbolje obezbeđenje mira za Srbiju je to jer Rusija ima nuklearno oružije

res_339650_1.jpg who-invented-the-atomic-bomb_2.jpg

Poslednja izmena:
Srbe
Bosnjake
Hrvate
Albance
Srbi, Bosnjaci i Hrvati, samo za Srbe, Bosnjake i Hrvate, nisu jedan narod. Paradoks je da za balkanizaciju Balkana, najmanje su krivi Balkanci.
Svaka velika sila zna, da kada joj je u interesu da se pokrene neki rat, sukob i nestabilnost, Balkan je idealan prostor za takvo nešto. Velike sile su najčešče kumovi raznih balkanskih instant nacija.
Svuda na svetu ima budala, ali na Balkanu je centrala.

Srbi, Bosnjaci i Hrvati, samo za Srbe, Bosnjake i Hrvate, nisu jedan narod. Paradoks je da za balkanizaciju Balkana, najmanje su krivi Balkanci.
Svaka velika sila zna, da kada joj je u interesu da se pokrene neki rat, sukob i nestabilnost, Balkan je idealan prostor za takvo nešto. Velike sile su najčešče kumovi raznih balkanskih instant nacija.
Svuda na svetu ima budala, ali na Balkanu je centrala.
Sve ok.
Sta je resenje?

Back