Molim vas ako neko moze da mi posalje recepte za tradicionalna crnogorska jela. Ona prava, stara...
Hvala unapred.
Hvala unapred.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
zorab:Cula sam za cicvaru, cak sam i recept uzela, ali nikada nisam pravila.
Dakle, rastopi se mast, stavi se dobar stari beli sir, a kada se rastopi doda se belo kukuruzno brasno. Sve to se krcka i neprestano mesa dok se ne dobije glatka masa koja se odvaja od (dubokog) tiganja.
Kao sto se da primetiti, nemam mere jer mi je starija Crnogorka koju sam pitala za recept rekla sve "od oka" a za krisku sira je upotrebila neki lep lokalizam kojeg ne mogu da se setim, ali znam da mi se tada vrlo dopao.
hanibal77:kupis zaledjeno stavis u mikrotalasnu prospes u tanjir!pravo crnogorsko jelo!![]()
kaliray:Molim vas ako neko moze da mi posalje recepte za tradicionalna crnogorska jela. Ona prava, stara...
Hvala unapred.
NenaS::wink: Tradicionalni CRNOGORSKI recepti?!...ma dajte, da li to uopste postoji? To je otprilike ono: obariti rastan i krompir, normalno bez zaprske ili blitvu i krompir i, eventualno preliti sa malo ulja...e jeste, stvarno je komplikovano...
jagodica:NenaS::wink: Tradicionalni CRNOGORSKI recepti?!...ma dajte, da li to uopste postoji? To je otprilike ono: obariti rastan i krompir, normalno bez zaprske ili blitvu i krompir i, eventualno preliti sa malo ulja...e jeste, stvarno je komplikovano...
to je dalmatinsko..odnosno primorsko...pa ako ti jedesh zaprshke na letovanju onda OK
moze i tikvice i krompir...i beli luk ide
crnogorsko bi bilo nesto tipa ovog bolda tipa pecheni krompiri u ljusci i kajmak tj sir...to su davali na zabljaku u hotelu. ako je kajmak crnogorski ili je to iz srbije shtagod
jagodica:pa ne znam da su ga izmislili ali ti valjda znas posto se bavis poreklom biljaka!!! izvini!!!!!! u stvari bog je izmislio rashtan a ne crnogorci! e dala si recepte bash si riba je l su bamije iznutricea ono na j to je pavlaka od ovcjeg mleka u stvari je l tacno. polizi mi... sladoled..da li je bolji od pavlake ili jaja???
neobicno mi je bilo da se zaprska koristi na moru, posto ta jela poznajem bez...logicnije je mozda da se u kraskim predelima to koristi. treba im jacha hrana. riba na masti? HA??? ti volish zaprsku onako bez toga jelo i nije jelo??? jedva cekam da probam eh kad bi me zvala.....mogu da mashtam.....
![]()
DaChaS:alo kuvarice mir
Baš sam skoro čula za taj recept...nisam imala pojma da Crnogorci prave kačamak sa krompirom...kažu da je mmmmmm, prste da poližeš...probaćugreen knight:A dobri stari KACAMAK?
Kuvati krompir {kolicina po potrebi},i kad bude skoro gotov na njemu usuti oko 2-3 sake brasna psenicnog,i kuvati tako jos narednih pola sata,bez mijesanja na smanjenoj temp.Skloniti sa ploce,odbiti malo vode,i utuci krompir i brasno sa tucnjem,dok se ne sjedine u potpunosti.{kao pire samo tvrdje}.
U tiganju zagrijati mladi tek osoljeni sir dok se ne otopi i dobro ne protegne,i njemu dodati utuceni krompir.Smjesu dobro mijesati dok se ne sjedini. Napraviti i grebanice,po zelji, fantastican ukus!
Sluziti uz kisjelo mlijeko,ili kisjelu salatu- kupus, paprike- dobra kombinacija je i crni luk u glavicama! PRIJATNO!
green knight:A dobri stari KACAMAK?
Kuvati krompir {kolicina po potrebi},i kad bude skoro gotov na njemu usuti oko 2-3 sake brasna psenicnog,i kuvati tako jos narednih pola sata,bez mijesanja na smanjenoj temp.Skloniti sa ploce,odbiti malo vode,i utuci krompir i brasno sa tucnjem,dok se ne sjedine u potpunosti.{kao pire samo tvrdje}.
U tiganju zagrijati mladi tek osoljeni sir dok se ne otopi i dobro ne protegne,i njemu dodati utuceni krompir.Smjesu dobro mijesati dok se ne sjedini. Napraviti i grebanice,po zelji, fantastican ukus!
Sluziti uz kisjelo mlijeko,ili kisjelu salatu- kupus, paprike- dobra kombinacija je i crni luk u glavicama! PRIJATNO!