TORTE: recepti, saveti, ideje...

Kato, slicno je kao cmc, ali svi ti prahovi imaju svoju svrhu, tako da sam ih ja isprobala sve (cmc, tylose, gum tex..) i tylose mi je ubedljivo najbolji. Daco ja ga stavljam u fondan kad pravim figure, cvece i uglavnom svu dekoraciju. Mnogo se brze susi. A za sve koristim hani obican fondan, posto mi je onaj njihov za figure mnogo tvrd i kruni se.
Ne da se kruni, nego poludim o toga, dok ga ujednacim za ono malo sto mi treba za tijelo ili glavu neke figurice, izludim, ruke namazem bas bas sa podosta biljen masti, ap opet mjesi, mjesi, dosadi mi vise. Znaci ovo cudo spasava stvar da se od obicno fondana super sve susi i radi sa njim. A gdje ga nabavljas?

Poslednja izmena:
Ne da se kruni, nego poludim o toga, dok ga ujednacim za ono malo sto mi treba za tijelo ili glavu neke figurice, izludim, ruke namazem bas bas sa podosta biljen masti, ap opet mjesi, mjesi, dosadi mi vise. Znaci ovo cudo spasava stvar da se od obicno fondana super sve susi i radi sa njim. A gdje ga nabavljas?

Na zalost kod nas nema, pa nabavljam iz inostranstva.

Drage moje, citam sad sve o fondanu sto ste napisale, pa se malo ljutim sto nijedna nije odlucila da se njima pozali na Hani fondan. Ja sam ovaj vikend odlepila koliko je bio los, ali sam im isto tako poslala poruku sa sve slikom koliko je pucao po ivicama. (isto kao sto je pucao na pocetku) Da ne ulazim u to, zasto su opet dirali nesto sto je koliko toliko valjalo. I zove mene Rifat da mi objasni kako apsolutno NIKO, sem mene, nije imao problem, i kako NIKO nije primetio te tackice po fondanu sem mene, i da mora da ja ne znam fondan da obojim kako treba!? Kao sto rekoh i njemu, ne mogu oni svima ugoditi (i ne treba), sve dok postoji oni kojima taj fondan odgovara, ne treba da ga menjaju. A mi kojima ne odgovara, kupovacemo nesto drugo ili cemo praviti svoj ili sta god vec. Ja samo necu da jedan vikend radim sa njim super, a vec sledeci mogu sve sto sam kupila da bacim u kantu :( Poenta mog pisanija :) je da mislim da treba da im napisete sta mislite o fondanu, bilo pohvale, bilo kritike, sa brojem kante sa kojom ste imale problem.

Drage moje, citam sad sve o fondanu sto ste napisale, pa se malo ljutim sto nijedna nije odlucila da se njima pozali na Hani fondan. Ja sam ovaj vikend odlepila koliko je bio los, ali sam im isto tako poslala poruku sa sve slikom koliko je pucao po ivicama. (isto kao sto je pucao na pocetku) Da ne ulazim u to, zasto su opet dirali nesto sto je koliko toliko valjalo. I zove mene Rifat da mi objasni kako apsolutno NIKO, sem mene, nije imao problem, i kako NIKO nije primetio te tackice po fondanu sem mene, i da mora da ja ne znam fondan da obojim kako treba!? Kao sto rekoh i njemu, ne mogu oni svima ugoditi (i ne treba), sve dok postoji oni kojima taj fondan odgovara, ne treba da ga menjaju. A mi kojima ne odgovara, kupovacemo nesto drugo ili cemo praviti svoj ili sta god vec. Ja samo necu da jedan vikend radim sa njim super, a vec sledeci mogu sve sto sam kupila da bacim u kantu :( Poenta mog pisanija :) je da mislim da treba da im napisete sta mislite o fondanu, bilo pohvale, bilo kritike, sa brojem kante sa kojom ste imale problem.

Deder mala nemoj se srditi :cmok2: pusti ti Rifata, ja sam mu svaki put rekla kada sam imala problem, a to je politika firme da kaze da se niko ne zali sem tebe. Pa zamisli sad da kaze "u pravu si Jeco, fondan je sranje" :telefon:

Deder mala nemoj se srditi :cmok2: pusti ti Rifata, ja sam mu svaki put rekla kada sam imala problem, a to je politika firme da kaze da se niko ne zali sem tebe. Pa zamisli sad da kaze "u pravu si Jeco, fondan je sranje" :telefon:

Nema sta da zamisljam, dozivela to od nekih mnogo vecih od Rifata :D. To je njima u prilog :) I jos dodju kod mene da popijemo kafu i lepo vidimo gde je sve problem. Inache, sto se Barvala tice, jedan savet. Kada dobijete kutiju, otvorite fondan, dobro ga premesite i dodajte malo gustina. Vratite u kutije i nek odstoji i nedelju dana. Naravno to sve pod uslovom da vam ne treba odmah, bilo bi dobro poruciti ga ranije. Toliko bude bolja masa, nema vise onog razvlacenja. To jos uvek nije ono sto je bila gam pasta plus, ali je mnogo, mnogo bolje kada odstoji.

sto se tice CMC-a ja sam ga kupila kod "Kalupi i alat za fondan torte i kolace" i dodajem ga za izradu figura , sad sa ovim Hani fondanom mislim da ne bi ni umela da napravim figuru bez toga :rumenko:, a sto se tice Hanija i vecite dileme oko njihovog prilagodjavanja nasem trzistu :roll: moram da konstatujem da bez obzira na sve ima najlepsu i najfiniju teksturu i ja najlakse radim sa njim (u poredjenju sa onim sto se kod nas prodaje a da pravim sama ne zelim :roll: ), e sad neminovno je da zadnje dve kante ne daju dosadasnji savrseni rezultat nego da ivice malko pucaju (nije to nista upadljivo i niko to osim mene ne vidi i mozda je i to razlog sto se nisam pozalila :rumenko: a sem toga sve mislim to bi trebalo da se koriguje na zahtev nekih velikih kupaca , ja njima porucim 12 ili 18kg i po tom pitanju sam objektivna i svesna da ja nisam neko zbog koga bi oni korigovali kvalitet fondana
sto se tice promena ja sam to procitala u grupi TVOJ TRUD TVOJ USPEH kada se Sanvila pohvalila da su ga ona i Maja D menjale (kao njihove nove posrednice izmedju kupca i prodavca ) e sad da li je to istina ne znam (ja sam tada imala 3 kante stare ture i nista nisam mogla to ni da pohvalim ni da pokudim ) ali i tada javljale su se zene koje su ga opet hvalile, secam se da se samo Zd pozalila da joj fondan opet pokvario i malo puca po ivicima a od Sanvile dobila odgovor nesto u stilu "mozda ti nesto ne radis dobro jer je se povodom toga niko nije pozalo " ,ja tada se nisam prikljucila raspravi jer sam koristila zalihe predhodne savrsene ture ali sam se pozalila na te tackice kada zelim da nijansiram tamne boje sa belom (bas smislu trazenja pomoci jer mozda i ja nesto ne radim dobro ali to moje pitanje ostalo bez odgovora pa onda kasnije kad sam nabavila i ovaj poslednji fondan nisam ni imala potrebu da se zalim pogotovo sto u mom slucaju to i nije u tolikoj meri alarmantno (sto ne znaci da ne moze biti bolji jer je vec bio ) znaci Jeco ne ljuti se samo reci i ima da se skupimo i kolektivno da im :rtfm: :)
da rezimiram slazem se sa Cecom da oni nece otvoreno reci da su i oni u problemu sa trazenjem idealnog recepta za nase potrebe .. :roll:

sto se tice CMC-a ja sam ga kupila kod "Kalupi i alat za fondan torte i kolace" i dodajem ga za izradu figura , sad sa ovim Hani fondanom mislim da ne bi ni umela da napravim figuru bez toga :rumenko:, a sto se tice Hanija i vecite dileme oko njihovog prilagodjavanja nasem trzistu :roll: moram da konstatujem da bez obzira na sve ima najlepsu i najfiniju teksturu i ja najlakse radim sa njim (u poredjenju sa onim sto se kod nas prodaje a da pravim sama ne zelim :roll: ), e sad neminovno je da zadnje dve kante ne daju dosadasnji savrseni rezultat nego da ivice malko pucaju (nije to nista upadljivo i niko to osim mene ne vidi i mozda je i to razlog sto se nisam pozalila :rumenko: a sem toga sve mislim to bi trebalo da se koriguje na zahtev nekih velikih kupaca , ja njima porucim 12 ili 18kg i po tom pitanju sam objektivna i svesna da ja nisam neko zbog koga bi oni korigovali kvalitet fondana
sto se tice promena ja sam to procitala u grupi TVOJ TRUD TVOJ USPEH kada se Sanvila pohvalila da su ga ona i Maja D menjale (kao njihove nove posrednice izmedju kupca i prodavca ) e sad da li je to istina ne znam (ja sam tada imala 3 kante stare ture i nista nisam mogla to ni da pohvalim ni da pokudim ) ali i tada javljale su se zene koje su ga opet hvalile, secam se da se samo Zd pozalila da joj fondan opet pokvario i malo puca po ivicima a od Sanvile dobila odgovor nesto u stilu "mozda ti nesto ne radis dobro jer je se povodom toga niko nije pozalo " ,ja tada se nisam prikljucila raspravi jer sam koristila zalihe predhodne savrsene ture ali sam se pozalila na te tackice kada zelim da nijansiram tamne boje sa belom (bas smislu trazenja pomoci jer mozda i ja nesto ne radim dobro ali to moje pitanje ostalo bez odgovora pa onda kasnije kad sam nabavila i ovaj poslednji fondan nisam ni imala potrebu da se zalim pogotovo sto u mom slucaju to i nije u tolikoj meri alarmantno (sto ne znaci da ne moze biti bolji jer je vec bio ) znaci Jeco ne ljuti se samo reci i ima da se skupimo i kolektivno da im :rtfm: :)
da rezimiram slazem se sa Cecom da oni nece otvoreno reci da su i oni u problemu sa trazenjem idealnog recepta za nase potrebe .. :roll:

Opet ja da dodam nesto. Zasto mislis da tvoje misljenje nije vazno? Nisi u americi gde ljudi na nedeljnom nivou narucuju 300 kila fondana. Tvoj obim posla je za Srbiju taman koliko treba, tako da je tvoje, moje ili Jelenino misljenje i te kako vazno. A to da li radimo nesto kako treba ili ne, ne bih komentarisala. Ko je pametan da slusa i uvazi misljenje svojih kupaca taj ce i da opstane na trzistu, a ko nece da slusa nece dugo ni potrajati. Tacke se zaista pre nisu pojavljivale, ja to mogu da potvrdim, posto kupujem beli, crveni, crni i braon, a sve ostale boje bojim sama. A sto kvalitet varira, e to je izgleda pitanje za milion dolara. Zamisljam da tamo rade pijani tehnolozi, ubacuju sastojke otprilike, pa ako ubodu-ubodu :dontunderstand: Ne daj boze da zapisu recept..

Jelena, još kad je Rifat pravio prvu prezentaciju u Beogradu, ja sam uonoj anketi koju smo popunjavali sve podrobno napisala šta mislim i kako mi se ponašao fondan.Tako da ako mi je neko usmeno saopštio svoje primedbe,ja sam mu sve lepo napisala. Onda je doradjivan i opet doradjivan. Ali ja kao tehnolog ( a radila sam i kao šef proizvodnje u prehramenoj industrija) vrlo dobro znam koliko mora da se uradi labaratorijskih testova i organo-leptičkih proba, da bih to pustila u proizvodnju. Moji saradnici i ja svojevremeno smo popili preko 70 litara đusa dok nismo napravili onaj kojim smo bili zadovoljni. Tako da to mi smo doradjivali, a ono ko zna koja kanta je ovakva, a 10 kanti ovakvih...Ja i dalje koristim Barvalovu gam pastu.Nekima ne odgovara.Znam,mogla bi da bude bolja,ali bar znam da mi je konstantan kvalitet. Pa nema iznenadjenja,tipa šta li ću sada kupiti,kako će mi se ponašati...Nemam ja živce za eksperimentisanje...Eto opet ja pričam suviše :)

E dobro, Jeco skroz si u pravu, trebali smo se zaliti Rifatu, jer toliko je kao proveo u usavrsavanju za nase trziste i potrebe nas kao sto Kaca rece malih korisnika, pa onda i mi mali smo se trebali pobuniti i sad kao i onda. Doduse, ja nisam na pocetku kada je prvo bila tvrda masa, a poslije jako mekana ni koristila, ali sada smatram da mu je moje misljenje i meni slicnima (koji poruce 2-3 puta mjesecno po oko 20-30kg fondana) bitno jer ako me zove na tel da mi kaze :"Daca, ne zaboravite na akciju, sada je fondan bas povoljan!" onda smo mu valjda bitne.
Za tackice po fondanu sam se i ja zalila u grupi TVOJ TRUD TVOJ USPJEH i samo mi je Suza odgovorila da se i njoj to pojavilo kod tamno crvene, sto sam kasnije i ja primjetila jer do tada sam samo imala problem sa novom ciklama nijansom, a crvene sam imala starih zaliha. Sanvila nije tu ni jedan jedini komentar napisala. Zuti i sampanj su ubjedljivo najgori fondani jer se nenormalno razvlace, tako da to vise necu ni kupovati, mozda eto cisto ako mi nesto maleno zatreba da imam kod sebe po 1kg. Crveni i crni sada nova tura je isto dosta tvrdji nego prije, cini mi se jos gori nego bijeli. Tamno braon sam isprobala i nijansa mi se uopste ne dopada, pa sam opet nabavila cokoladni Barvalov. Teget i cokoladnu boju znaci i dalje uzimam barvalovu jer su mi one najintenzivnije, ali naravno za nijansiranje mi treba onda i njihova bijela, tako da od svega imam po malo. Ne znam kako sada Barvallo funkcionise sa slanjem, jer prije znam da mi Suza rekla da joj je kod njih nepovoljno to sto se postarina naplacuje prema tezini, a na spram HANI je to bas nepovoljno.
Eto, ja se opet raspricala, nego da rezimiramo, jel pisemo grupno ili pojedinacno Rifatu :rtfm: :whistling:???

E dobro, Jeco skroz si u pravu, trebali smo se zaliti Rifatu, jer toliko je kao proveo u usavrsavanju za nase trziste i potrebe nas kao sto Kaca rece malih korisnika, pa onda i mi mali smo se trebali pobuniti i sad kao i onda. Doduse, ja nisam na pocetku kada je prvo bila tvrda masa, a poslije jako mekana ni koristila, ali sada smatram da mu je moje misljenje i meni slicnima (koji poruce 2-3 puta mjesecno po oko 20-30kg fondana) bitno jer ako me zove na tel da mi kaze :"Daca, ne zaboravite na akciju, sada je fondan bas povoljan!" onda smo mu valjda bitne.
Za tackice po fondanu sam se i ja zalila u grupi TVOJ TRUD TVOJ USPJEH i samo mi je Suza odgovorila da se i njoj to pojavilo kod tamno crvene, sto sam kasnije i ja primjetila jer do tada sam samo imala problem sa novom ciklama nijansom, a crvene sam imala starih zaliha. Sanvila nije tu ni jedan jedini komentar napisala. Zuti i sampanj su ubjedljivo najgori fondani jer se nenormalno razvlace, tako da to vise necu ni kupovati, mozda eto cisto ako mi nesto maleno zatreba da imam kod sebe po 1kg. Crveni i crni sada nova tura je isto dosta tvrdji nego prije, cini mi se jos gori nego bijeli. Tamno braon sam isprobala i nijansa mi se uopste ne dopada, pa sam opet nabavila cokoladni Barvalov. Teget i cokoladnu boju znaci i dalje uzimam barvalovu jer su mi one najintenzivnije, ali naravno za nijansiranje mi treba onda i njihova bijela, tako da od svega imam po malo. Ne znam kako sada Barvallo funkcionise sa slanjem, jer prije znam da mi Suza rekla da joj je kod njih nepovoljno to sto se postarina naplacuje prema tezini, a na spram HANI je to bas nepovoljno.
Eto, ja se opet raspricala, nego da rezimiramo, jel pisemo grupno ili pojedinacno Rifatu :rtfm: :whistling:???

zakljucujem da ako imamo srece upravo smo se kolektivno pozalile Rifatu :) na slucajno izgubljenoj temi :mrgreen: FONDAN ZA PRESVLACENJE I PRAVLJENJE FIGURICA, pitanje postavlja Hani Polen, pol muski i iz Novog Pazara je.... pa mozda dobijemo neke odgovore i razresimo dileme :D
http://forum.krstarica.com/showthread.php/632462-FONDAN-ZA-PRESVLACENJE-I-PRAVLJENJE-FIGURICA

Poslednja izmena:
Ja, iako na godišnjem odmoru, moram da se umešam u raspravu.

Imala sam 1 kg kupljenog roze fondana kojim je trebalo da presvučem tortu. nešto što je trebalo da bude pesma, pretvorilo se u nemoguću misiju. Prvo sam ga jedva razmesila, a kada sam ga tako debelog prebacila preko torte, jednostavno se na ivicama raspao. Ja ne budem lenja, uzmem aparat, slikam sve to, i skinem sa torte. Uzmem beli, koji je meni savršen, obojim ga, i presvučem tortu bez problema.

Preskočim Sanelu i Maju, pa slike i utiske o tom roze fondanu pošaljem Rifatu. Takođe se požalim i na žuti, koji je isto očajan, ali u drugom smeru. Razvlači se kao žvaka, te je i on skoro neupotrebljiv. On mi odgovori da mi je verovatno greškom poslata roza masa za figurice, a da je žuti verovatno iz prethodne, nepoboljšane ture, i da će mi poslati o svom trošku kanticu i jednog i drugog. Tako ej i bilo, dobila sam i rozi i žuti nov, ali ni jedan nisam koristila, jer sam bila u gužvi oko priprema za odmor.

Ja sam njemu lepo objasnila da se nisam žalila da bi mi on poslao nov fondan koji neću da platim, nego čisto da zna da problem postoji. Nisam ja luda, iako nisam baš stručnjak za fondan, da vidim da je problem u fondanu, a ne u meni, kako je nekom drugom prilikom Sanvila pokušala da me ubedi. Rekla sam i njemu, a kažem i ovde, ja ću i dalje kupovati njihov fondan, jer mi je beli savršen. Ne kupujem velike količine, tako da mi odgovara što njima nije problem da mi pošalju samo jednu kantu belog. Sa Barvalom to već nije slučaj, pa onda moram da angažujem sestru da ide da kupuje, pa ona nema auto, pa vuče to po gradskom prevozu, a i užasno, ali užasno mi miriše taj Barvalo. :(

Kada stignem kući, od nedelje, postaviću i slike da se vidi kako je sve to izgledalo.

Još jedna stvar mi se ne dopada kod Hani fondana. Mnogo ga se potroši. Na druženju kod mene, Kata i Daca, uz asistencijeostalih prisutnih, su presvukle auto koji je bio kidi torta, mera za kore od 14 jaja i fila 7,5 dl mleka. Znači, ništa preveliko, mislim da je bez fondana imao oko 2,5 kg. Od kantice zelenog fondana, ostala je jedna grudva, veličine pesnice, tako da je za presvlačenje otišlo između 800 i 900 g fondana. Praktično je 1/4 toret bio fondan. :(

Nisam kačila slike milion godin, tako da sam u veeelikoo zaostatku.
Jedna po uzorku na Cecinu tortu
attachment.php

- - - - - - - - - -

Pravljeno,ko zna kad.Još kad su Angy birds bile IN :)
attachment.php

Slične teme

Back