TORTE: recepti, saveti, ideje...

Moja prva torta 3D.Mislila sam da ovako nesto necu nikada ni pokusati da napravim.I nije plazma,nego nutela-mascarpone,a kore obicne piskote.Sve sam krojila mic po mic.Ne znam kako se vama cini ,ali ja sam bas zadovoljna.Jedino sto umesto maksimalno 3 kg ima preko 4,ali to je vec klasika kod mene.Necu nikad zaraditi ni za ladne vode sa tortama :)
.
attachment.php

upomoc!!!! kako se koriste ova blesava fanki slova, probala sam sa folijom pa nece, sve ostane na foliji.....nisam pametna.....citala sam negde ranije al sad ne mogu naci.....kako i sta da radim......? nisam vise pametna.....
Kalut pospi sa malo gustina. Fondan rastanji i sačekaj da se malo osuši kako bi bio čvršći i tek onda ga stavi preko kalupa. Pritisni dobro oklagijom da se brojevi isku po ivicama i posle toga nije problem da ti ispadnu slova.
Srećno!

Nego, da dodam nešto u vezi boja.
Milkom sam probala i stvarno su dobre. Ali, iz mog iskustva, Eterikine su fenomenalne. Pre dve godine sam uzela od njih i neku crvenu u prahu, ali nemaju malo pakovanje nego najmanje od, čini mi se, 200 gr. Boja je ,,luda,, skroz, bukvalno sa prstohvatom oboji 500 grama umucenog slaga u jaku crvenu.

Sva slova, a tako i sa funky, treba tanko razviti fondan, kao što je već rečeno, ostaviti malo da se prosuši, naseckati na manje komade, da ti na svaki stane jedno slovo, pritisnuti lenjir sa slovom na to parče, okrenuti naopako i još prstima poravnati ivice, da ti bude slovo lepo a ne očerupano. Ostaviti par minuta pa iglom polako pomoći da ispadne. Ja ga obično bocnem za jedan kraj i polako stavim iglu ispod fondana, izmedju lenjira i slovo lepo ispadne. Nadam se da sam pojasnila dovoljno. Onda ih ostaviš još da se lepo osuše, pola sata, sat, i stavljaš na tortu, kako ne bi izgubila oblik koji imaju na lenjiru. Eto, ja tako radim.

Cekam katu. Mozda ona ima nesto jeftinije od ganash krema. Skupo je to zadovoljstvo za moju serijsku proizvodnju. Ove klipove cu pogledati kasnije sada kuckam sa telefona.

Katoooooo:hej:

Imam ja jeftinije, slag. :D
Nikada nisam mazala nista drugo osim slaga. Umutim ga mrvicu gusce, premazem, poravnam i ostavim u frizider da se lijepo stegne. Koristim Moravkin i super mi je za ovo. Znam da se prica da slag topi fondant ali domaci mi nikada nije istopio.

Devojke hvala vam svima na savetima, danas vise nisam imala snage za eksperimentisanje sa njima, a ni vremena, sutra sam slobodna pa se bacam na isprobavanje vasih saveta, javljam rezultate....ljubim vas sve tako dobre :cmok2:
Zd, slova sam kupila na onom fb profilu sto si i ti kupovala, kolacic.....ne secam se da li su iz pozarevca....oni ljubicasti lenjiri sa velikim i malim slovima i brojevima....

Poslednja izmena:
Fondan ne bi trebao da bude deblji od kalupa,neće da ispada.
Da, to je logicno, nikako deblji od kalupa. Ali ni previse tanak, u pravu je ZD, ne sjeca se da je i njoj rekla Natali74 da ona ne rastanji jako tanko fondan. Ja sam isto an pocetku sto tanje da kao bude lakse utisnuti lenjir, ali vidim kod nje da su slova deblja. Pitam je i kaze da joj je tako mnogo lakse izvaditi iz svih onih zavijutaka na lenjiru, isprobam ono stvarno jeste, a i izgledaju onako mocnije kada su ipak malo deblja. Providnu onu tanku foliju preko fondana, ja ga isjecem u trake sirine koliki je i lenjir, pa raspali, stavrno super ispada, ne trebaju mi ni igle ni cackalice, a sa njima sam se bas mucila na pocetku.
U svakom slucaju, prosusiti se mora, probaj pa vidjeces da ces naci sebi odgovaraju mjeru i debljine i duzine susenja, uopste rada sa tim lenjirima.

Poslednja izmena:
3495qu9.jpg

Rođendanska torta mog mlađeg sina. Wow biskvit, fil jaja kuvana u mleku + čokolada, slatka pavlaka + eurokrem blok rendan, seckani lešnici i nekoliko komada lomljene plazme. Naišla je na mnogo bolji prijem no što sam očekivala.
Komotno se mogla kora isjeci na 4 tanje korice, jel tako, onaj klobuk na vrhu da se poravna i eto ti tvojih tankih korica od jedne kore. A kaze ona meni:"Ih, kakva je to torta od 5-6 jaja?" :trlja:
:srecna:

ja sam bas juce pravila coko tortu sa wow biskvitom, isekla sam ga na 4 bas lepe kore a to gore sam, taj klobuk :) sto kaze daca odsekla i poravnala koru da je sto ravnija, malo me bilo strah da li cu uspeti, prvo sam presekla na pola, pa svaku polovinu jos na pola...bas su bile lepe tanke i setim se ZD :) ustvari ja se setim ZD i njenih tankih kora kad god pecem kore pa se divim sama sebi kako su lepe i tanke :hahaha: i tako mi bilo krivo sto je okrugla torta, da je bar bila cetvrtasta pa da omastim brke sa jednim parcetom skraja :zper:

Slične teme

Back